Meneer en mevrouw Hamersma over Waar meneer Hamersma ooit oude kranten bracht (beloning: een dubbeltje voor trekdrop), koopt mevrouw Hamersma nu verse vis. Achter de winkel van mevrouw Hamersma, tevens hoofdkwartier van De Grote Hamersma, ligt de Albert Cuypmarkt in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp. Laat ik daar toevallig net geboren zijn. Nu ben ik niet de enige in de familie. Mijn opa's, oma's, vader en mijn moeder, en al hun broers en zussen, zijn er geboren of hebben er gewoond. Kortom, we hebben wat met die buurt. Enfin. Op 'de Cuyp' stond al in de jaren zestig de viskraam van Schilder. En die staat er nog steeds. Vroeger, als jochie van tien, bracht ik daar de oude kranten die ik in de buurt had opgehaald. De vis werd erin verpakt. Het dubbeltje beloning besteedde ik bij bakkerij Rekers aan een trek drop, een spekkie of een zak koekkruimels. Nu zit daar Maris Piper, een luxe restaurant. Een van de eigenaren is met Katja Schuurman getrouwd geweest. Met de nadruk op geweest. Bij Maris Piper staan geen dingen van een dubbeltje op de kaart, maar de koningskrab met mayo naise kan ik u erg aanbevelen. En het is niet ondenkbaar dat ze die ook van Schilder betrekken. Het familiebedrijf is misschien wel de beste visleverancier van de stad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook mevrouw Hamersma er vaste klant is. Grappig. Ik bracht er mijn oude kranten, zij haalt daar nu haar verse vis. Vanzelf sprekend ook die voor de drie gerechten in deze bijdrage. Zelfs die met makreel eet ik met smaak, terwijl dat een vis is waarvan ik niet had gedacht dat ik die ooit nog op mijn bord zou velen. Mijn vader, verwoed amateurvisser, kwam eens terug van een dagje sportvissen op de Noordzee met in elke hand een vuilniszak vol makreel. Hij had zich niet gerealiseerd dat we die nooit allemaal zouden kunnen opeten. Een diepvries hadden we niet. Wel Surinaamse bovenburen die dankbare afnemers waren van alles wat mijn vader op het droge wist te trekken. Mijn vader wist nog een gerecht in het kookboek Vis en schaaldieren in de internationale keuken, dat ik voor Vaderdag bij De Slegte had gekocht. Daar heb ik meerdere malen spijt van gehad. 'Nee' zeggen tegen zijn interpretatie van gepocheerde makreel was geen optie. 'Jongen, stel je niet aan! Een graatje is toch niet zo erg?' 'Nee, maar een mond vol wel.' Corrigerende tik. Geen Kindertelefoon om te bellen. We hadden über haupt geen telefoon. De zondag na de patriarchale pocheerinspanningen werd er aan onze deur geklopt: tante Nettie, de boven buurvrouw, had een pannetje roti-makreel over. Met mijn liefde voor vis op het bord is het goed gekomen. Mede dankzij de inspanningen van mevrouw Hamersma. VERSE VIS Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. X I co LU I 24

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 104