[8oj Meenemen Margot Bijzondere messen van Alexander Bol krijgen alle oesters open 11 liggen op een groen bedje van rucola, spinazie- blad en het decoratieve Red Chard, met de rode nerf. De huisgemaakte cocktailsaus -op verzoek in een apart schaaltje- smaakt wat zuur. Die blijkt te zijn gemaakt op basis van Zaanse ma yonaise. ,,Met cognac en paprikapoeder." De korst van de gebakken zeebaars is knappe rig. Zo'n prachtig visje heeft eigenlijk geen ex tra's nodig. In de verte proeven we selderij. „Gebruiken we niet'', zegt Tom, ,,wel een spe cerijenmix, speciaal voor vis." Als garnering bij de vis een schaaltje antiboise, vernoemd naar het Zuid-Franse Antibes. Feitelijk een dressing van tomaat, ui, olijf, kappertjes en knoflook. Elke kok geeft er zijn eigen draai aan. De hoeveelheid gebakken aardappeltjes met rozemarijn, groene asperges, peultjes, wortel en mini-mais stemt ons tevreden. Deze kok begrijpt het. Ook met de botermalse bief stuk schiet hij in de roos. Sappig en perfect ge bakken, zoals vroeger thuis. De wat flauwe saus met groene pepers blijft onaangeroerd. We ervaren een gevoel van vertrouwdheid. Dat kan gebeuren als smaken je raken. En het dessert? Een fluweelzachte crème brülée, zoals het hoort. En we delen een citroenfrisse sgrop- pino. Deze mix van vers gedraaid citroenijs, prosecco en limoncello, legt alle smaakpapil len weer in het gelid. Wat een gulle smaken. Dit is de ultieme cocktail om het leven te vie- BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit meer ren. M Zomaar alles achterlaten en niet te weten of je je huis en je bezittingen en je dierbaren nog terugvindt of ziet, het lijkt me vreselijk Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland ,,Mijn opa, Hugo Bol, had een oester- en mosselkwekerij, H. Bol Zn, in Yerseke. Ik werkte als kind al mee met het sorteren en het inpakken van de oester. Er was altijd wel wat te doen. Mijn vader wilde dat ik ging leren dus ging ik naar de HZ in Vlissin- gen", vertelt hij. Punt ,,Ik kan me nog goed herinneren dat ik samen met mijn vader oes ters open stond te maken en de punt van het oestermes, een goedkoop wegwerpmes, afbrak. Op dat moment besloot ik om oestermessen te gaan ontwer pen. Het gaat bij een oestermes namelijk om de details, een goed handvat en een stevige punt waarmee je de oester kunt open wrikken". Naast zijn eerste mes, de Ori ginal, zijn er nu twee messen verkrijgbaar. 'Hugo', vernoemd naar zijn opa en de 'Jacomien', vernoemd naar zijn oma. Hugo is gemaakt van titanium en kan in diverse kleuren geleverd wor den. „Titanium kan niet roesten, is flexibel en circulair", legt hij uit. Damastaal 'Jacomien' is handgemaakt van damaststaal en doordat er ver schillende laagjes in elkaar ge draaid zijn, ontstaan er op het mes organische patronen." De messen zijn prijzig, dat komt door al het handwerk wat er aan vast zit. Bol maakt er zelfook een houten doosje bij. Recept Gratineer eens een oester. Maak 12 Zeeuwse oesters open en leg ze op een bakblik. Maak van 125 ml. room, wat knoflook, limoen sap, een fijngehakt chili pepertje en koriander een sausje en giet dit over de oester. Zet ze kort on der de grill en serveer met wat salade. Wat zou ik meenemen als ik zou moeten vluchten. Ik stelde mezelf die vraag af gelopen weken regelmatig nadat ik op tv de stromen vluchtelingen voorbij zag trekken. Ik zou lagen kleding over elkaar aantrekken, wat toiletartikelen in mijn tas stoppen met echt geld, mijn telefoon, een paar foto's en vooral warme en goede schoenen dragen. Dat denk ik nu, maar voor mij is het geen wer kelijkheid gelukkig. Zomaar alles achterlaten en niet te weten of je je huis en je bezittingen en je dierbaren nog terug vindt of ziet, het lijkt me vre selijk. Al eeuwenlang vluchten mensen naar vei ligere oorden, niet alleen vanwege oorlog maar steeds vaker ook vanwege klimaatveranderingen. Daar is vooral veel moed voor nodig lijkt me. En dan die enorme wanhoop, omdat je weet dat je niet kunt blijven op de plek waar je bent geboren en getogen en je het onbekende tegemoetgaat. In mijn omgeving zijn er steeds meer mensen die vluchtelingen op willen nemen. Zover ben ik nog niet, mede doordat onze jongste Man weer thuis komt wonen, maar ik wil wel als achtervang dienen en ze hierbij ondersteunen. Ik bracht al warme kleding en toiletartikelen naar inzamel punten en stortte geld, maar het blijft toch aan je knagen. Dat deed het altijd al; of het nu de boot vluchtelingen waren die in mijn jeugd vanuit Vietnam in bootjes naar Europa vluchtten of Sy- riërs en Eritreeërs die deze kant op komen. Ik las dat er nog nooit zoveel mensen wereld wijd op de vlucht zijn als nu en ik hoop maar dat het mij nooit zal overkomen. Vanzelfsprekend bedacht ik ook me wat ik mee zou nemen aan eten en drinken. Ik dacht aan een soort van nood rantsoen met gedroogd fruit, een thermoskan thee, water, voedzame repen en zoute noten. Maar dat denk ik nu vanuit mijn veilige plek GO VRIJDAG 18 MAART 2022 Eindscore ckelijk En het hoofdgerecht? (telt dubbel) VLISSINGEN Voor veel mensen is het ope nen van een oester het strui kelblok om ze op het menu te zetten. Met de bijzondere en speciaal ontworpen oester messen van Alexander Bol van Emergo Designs uit Vlis- singen is dat openen geen probleem meer. Alexander Bol van Emergo Designs laat een van zijn oester messen zien. FOTO LEX DE meester - Margot Verhaagen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 47