[8oj
Meenemen
Margot
Bijzondere messen van Alexander
Bol krijgen alle oesters open
11
liggen op een groen bedje van rucola, spinazie-
blad en het decoratieve Red Chard, met de rode
nerf. De huisgemaakte cocktailsaus -op verzoek
in een apart schaaltje- smaakt wat zuur. Die
blijkt te zijn gemaakt op basis van Zaanse ma
yonaise. ,,Met cognac en paprikapoeder."
De korst van de gebakken zeebaars is knappe
rig. Zo'n prachtig visje heeft eigenlijk geen ex
tra's nodig. In de verte proeven we selderij.
„Gebruiken we niet'', zegt Tom, ,,wel een spe
cerijenmix, speciaal voor vis." Als garnering
bij de vis een schaaltje antiboise, vernoemd
naar het Zuid-Franse Antibes. Feitelijk een
dressing van tomaat, ui, olijf, kappertjes en
knoflook. Elke kok geeft er zijn eigen draai
aan. De hoeveelheid gebakken aardappeltjes
met rozemarijn, groene asperges, peultjes,
wortel en mini-mais stemt ons tevreden. Deze
kok begrijpt het. Ook met de botermalse bief
stuk schiet hij in de roos. Sappig en perfect ge
bakken, zoals vroeger thuis. De wat flauwe
saus met groene pepers blijft onaangeroerd.
We ervaren een gevoel van vertrouwdheid.
Dat kan gebeuren als smaken je raken.
En het dessert?
Een fluweelzachte crème brülée, zoals het
hoort. En we delen een citroenfrisse sgrop-
pino. Deze mix van vers gedraaid citroenijs,
prosecco en limoncello, legt alle smaakpapil
len weer in het gelid. Wat een gulle smaken.
Dit is de ultieme cocktail om het leven te vie-
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
meer
ren.
M Zomaar alles achterlaten en niet te weten of je
je huis en je bezittingen en je dierbaren nog
terugvindt of ziet, het lijkt me vreselijk
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
,,Mijn opa, Hugo Bol, had een
oester- en mosselkwekerij, H.
Bol Zn, in Yerseke. Ik werkte
als kind al mee met het sorteren
en het inpakken van de oester. Er
was altijd wel wat te doen. Mijn
vader wilde dat ik ging leren dus
ging ik naar de HZ in Vlissin-
gen", vertelt hij.
Punt
,,Ik kan me nog goed herinneren
dat ik samen met mijn vader oes
ters open stond te maken en de
punt van het oestermes, een
goedkoop wegwerpmes, afbrak.
Op dat moment besloot ik om
oestermessen te gaan ontwer
pen. Het gaat bij een oestermes
namelijk om de details, een goed
handvat en een stevige punt
waarmee je de oester kunt open
wrikken".
Naast zijn eerste mes, de Ori
ginal, zijn er nu twee messen
verkrijgbaar. 'Hugo', vernoemd
naar zijn opa en de 'Jacomien',
vernoemd naar zijn oma. Hugo is
gemaakt van titanium en kan in
diverse kleuren geleverd wor
den. „Titanium kan niet roesten,
is flexibel en circulair", legt hij
uit.
Damastaal
'Jacomien' is handgemaakt van
damaststaal en doordat er ver
schillende laagjes in elkaar ge
draaid zijn, ontstaan er op het
mes organische patronen." De
messen zijn prijzig, dat komt
door al het handwerk wat er aan
vast zit. Bol maakt er zelfook een
houten doosje bij.
Recept
Gratineer eens een oester. Maak
12 Zeeuwse oesters open en leg
ze op een bakblik. Maak van 125
ml. room, wat knoflook, limoen
sap, een fijngehakt chili pepertje
en koriander een sausje en giet
dit over de oester. Zet ze kort on
der de grill en serveer met wat
salade.
Wat zou ik meenemen als ik zou moeten
vluchten. Ik stelde mezelf die vraag af
gelopen weken regelmatig nadat ik op
tv de stromen vluchtelingen voorbij zag trekken.
Ik zou lagen kleding over elkaar aantrekken, wat
toiletartikelen in mijn tas stoppen met echt geld,
mijn telefoon, een paar foto's en vooral warme en
goede schoenen dragen.
Dat denk ik nu, maar voor mij is het geen wer
kelijkheid gelukkig. Zomaar alles achterlaten en
niet te weten of je je huis en je bezittingen en je
dierbaren nog terug vindt of ziet, het lijkt me vre
selijk. Al eeuwenlang vluchten mensen naar vei
ligere oorden, niet alleen vanwege oorlog maar
steeds vaker ook vanwege klimaatveranderingen.
Daar is vooral veel moed voor nodig lijkt me. En
dan die enorme wanhoop, omdat je weet dat je
niet kunt blijven op de plek waar je bent geboren
en getogen en je het onbekende tegemoetgaat.
In mijn omgeving zijn er steeds meer mensen
die vluchtelingen op willen nemen. Zover ben ik
nog niet, mede doordat onze jongste Man weer
thuis komt wonen, maar ik wil wel als achtervang
dienen en ze hierbij ondersteunen. Ik bracht al
warme kleding en toiletartikelen naar inzamel
punten en stortte geld, maar het blijft toch aan je
knagen. Dat deed het altijd al; of het nu de boot
vluchtelingen waren die in mijn jeugd vanuit
Vietnam in bootjes naar Europa vluchtten of Sy-
riërs en Eritreeërs die deze kant op komen.
Ik las dat er nog nooit zoveel mensen wereld
wijd op de vlucht zijn als nu en ik hoop maar dat
het mij nooit zal overkomen. Vanzelfsprekend
bedacht ik ook me wat ik mee zou nemen aan
eten en drinken. Ik dacht aan een soort van nood
rantsoen met gedroogd fruit, een thermoskan
thee, water, voedzame repen en zoute noten.
Maar dat denk ik nu vanuit mijn veilige plek
GO VRIJDAG 18 MAART 2022
Eindscore
ckelijk
En het hoofdgerecht?
(telt dubbel)
VLISSINGEN
Voor veel mensen is het ope
nen van een oester het strui
kelblok om ze op het menu te
zetten. Met de bijzondere en
speciaal ontworpen oester
messen van Alexander Bol
van Emergo Designs uit Vlis-
singen is dat openen geen
probleem meer.
Alexander Bol van Emergo Designs laat een van zijn oester
messen zien. FOTO LEX DE meester
- Margot Verhaagen