'Straks kun je hier genieten van de natuur'
c Claudia en Joost openen hun eigen bistrot Ferm
6
Ze werkten altijd al in de
horeca, hebben elkaar ook zo
leren kennen. Met de opening
van bistrot Ferm in de Hulster
binnenstad komt de
horecadroom van Claudia en
Joost uit: een eigen zaak.
De opening van de bistrot in de
Gentsestraat geeft het stel Claudia
Serrarens (43) en Joost Matthijs (38)
dé kans hun eigen 'ferme' stempel
te drukken op het culinaire aanbod
in Hulst. Een kaart vol klassiekers
en publiekslievelingen, maar wel
altijd met een originele en vaak ook
ludieke twist, geserveerd in een
zaak die voor de gasten moet aan
voelen als thuiskomen: ,,Gewoon
lekker relaxt genieten." Sinds de
opening, vorige week, zit Ferm
rammetjevol.
Enkele jaren geleden hakten
Claudia en Joost de knoop door:
,,Als we de kans krijgen, dan gaan
we ervoor; een eigen zaak." Met de
basis en de ervaring zit het wel
snor. Joost doorliep de fameuze ho
telschool Ter Duinen in Koksijde en
roerde op diverse locaties in de
streek en in België in de pannen
voor de baas. Claudia volgde de ho
telschool in Middelburg en werkte
in diverse horecagelegenheden in
de regio. Zo hebben ze elkaar uit
eindelijk ook ontmoet, toen ze alle
bei in dezelfde zaak kwamen te
werken en de vonk sloeg over. Uit
eindelijk bleken hun dromen ook te
matchen. Joost: ,,Onze gasten soig
neren, zoals we zelfook in de watten
gelegd zouden willen worden."
Joost, die werkelijk alles zelf maakt,
van de amuses tot de macarons bij
de koffie, kan nu helemaal zijn cre
ativiteit kwijt, bijgestaan door Jordy
van Os (24).
Beetje Vlaams
De zoektocht naar de beste locatie
voor hun bistrot duurde even. Clau
dia: ,,De ene keer was een pand net
voor onze neus verkocht, de andere
keer was het net wat te groot. En
toen kwam de Gentsestraat op ons
pad." Het stel kon de voormalige
Eeterij Babbels overnemen, in win
kelstraat de Gentsestraat. Welis
waar niet pal aan de Grote Markt,
het Cornelis de Vosplein ofde Bier
kaai, waar de meeste horeca zit,
maar wél lekker in de loop én met
een groot tuinterras achter. De
naam Ferm stond al gauw vast:
,,Kort, krachtig en een beetje
Vlaams."
Vorig jaar zomer was alles be
klonken en 1 december kregen ze de
sleutel. En toen moest de horeca
weer grotendeels dicht. Claudia:
,,Dat was een tegenvaller, maar we
hadden toen wel de tijd alles tot in
de puntjes te regelen tot we écht
open konden." Samen met ontwer
per Bart Neyt uit Sas van Gent werd
het interieur vormgegeven: de
kleuren terra cotta en kerrie geven
Onze gasten
soigneren, zoals
we zelf ook in de
watten gelegd
zouden willen worden
samen met natuurlijke materialen
een warme sfeer. Joost: ,,Je moet je
hier meteen welkom voelen en dat
is echt gelukt." Ferm kan binnen 34
gasten ontvangen en in de tuin
zelfs nog wat meer. Joost en Claudia
stelden een team samen van in to
taal tien enthousiaste jonge men
sen die Ferm tot een succes willen
maken.
Dan de kaart: daar heersen voor
lunch en diner overwegend de klas
siekers. Saté, rundersteak, scampi,
vegetarische gerechten, de catch of
the day. Joost: ,,Bereid op de cor
recte manier!" Maar daarmee niet
traditioneel. In plaats van atjar bij
de saté, kiest Joost bijvoorbeeld
voor zelfbereide kimchi (gefer
menteerde groente) en waar dat
kan, zorgt hij voor een ludieke
twist. Zo lijkt er op een chocolade
cakeje een doppinda te liggen. Wat
doet die daar? Het blijkt een boter
zachte pindakaasemulsie. Omdat
die uit een mal komt, is het nét een
echte pinda. Of knettersuiker die
verwerkt zit in een zoet hapje met
gepofte chocoladerijst. Joost: ,,Dit
soort grapjes dus. Dat hoort erbij."
De Baanstpolder, onderaan het
duingebied, komt er helemaal an
ders uit te zien. ,,Het wordt een stuk
beleefbare natuur, met mooie wan
delpaden", aldus projectleider Rob
van Zitteren gisteren. Een van de
blikvangers moet de Duinbelved
ère worden. ,,Een mooi rustpunt
met zitgelegenheden, waar je kunt
genieten van de natuur."
Ook het Broekboslabyrint moet
de Baanstpolder tot een publiek-
strekker maken. ,,Met steigers en
loopplanken, zodat je de flora
en fauna mooi in je kunt opne
men."
Verder wordt de duinvegetatie
doorgetrokken tot de polder en ko
men er extra begroeiing en bomen.
Gisteren is het projectbord geo
pend, maar het duurt nog even voor
de herinrichting echt start. Dat zal
vermoedelijk na de zomer zijn.
Eind dit jaar moet het werk klaar
zijn.
Sint Bavodijk
Masterplan Nieuwvliet omvat nog
veel meer dan de herinrichting van
de Baanstpolder. De Sint Bavodijk,
de toegangsweg tot de kust, komt er
anders uit te zien. De rijbaan wordt
verbreed en er komen nieuwe fiets-
oversteekplaatsen. Die maatregelen
moeten ervoor zorgen dat de Sint
Bavodijk veiliger wordt. Van Zitte-
ren: ,,Onderlangs de dijk komt een
wandelpad. Daar kun je ook afslaan
naar de Baanstpolder."
Verder wordt de strandopgang bij
paviljoen De Strandganger ver
hoogd. In 2023 moet het hele plan
uitgevoerd zijn. Ook de aanleg van
een duinboulevard tussen de pavil
joens Groede aan Zee en De Strand-
ganger zit ergens in de pijplijn,
maar wanneer die komt, is ondui
delijk.
VRIJDAG 11 MAART 2022 VL
Horecadroom komt uit
Sheila van Doorsselaer
Hulst
- Joost Matthijs, bistrot Ferm
Ferm is alle dagen open, be
halve op woensdag en donder
dag. Aan de website wordt ge
werkt, maar ze staan wel al op
Facebook.
NIEUWVLIET
De uitvoering van het Master-
plan Nieuwvliet gaat nu echt van
start. Gistermiddag is officieel
de openingshandeling voltrok
ken voor de herontwikkeling van
de Baanstpolder.
- Bob Maes
Onthulling van het project Baanstpolder bij Nieuwvliet, met (vlnr)
Peter Zuurbier (dorspraad), Peter Ploegaert (wethouder), Dick van
der Velde (gedeputeerde) en Sjaak de Hullu (ondernemersvereni
ging). FOTO ANNE HANA
Bij Claudia Serrarens en Joost Matthijs valt er iets te vieren want een droom komt uit. Aan de Gentsestraat in Hulst hebben ze nu hun ei
gen bistrot Ferm. FOTO ANNE HANA
Realisatie rëcreatienatuurgab'
Baanstpolder