'Straks kun je hier genieten van de natuur' c Claudia en Joost openen hun eigen bistrot Ferm 6 Ze werkten altijd al in de horeca, hebben elkaar ook zo leren kennen. Met de opening van bistrot Ferm in de Hulster binnenstad komt de horecadroom van Claudia en Joost uit: een eigen zaak. De opening van de bistrot in de Gentsestraat geeft het stel Claudia Serrarens (43) en Joost Matthijs (38) dé kans hun eigen 'ferme' stempel te drukken op het culinaire aanbod in Hulst. Een kaart vol klassiekers en publiekslievelingen, maar wel altijd met een originele en vaak ook ludieke twist, geserveerd in een zaak die voor de gasten moet aan voelen als thuiskomen: ,,Gewoon lekker relaxt genieten." Sinds de opening, vorige week, zit Ferm rammetjevol. Enkele jaren geleden hakten Claudia en Joost de knoop door: ,,Als we de kans krijgen, dan gaan we ervoor; een eigen zaak." Met de basis en de ervaring zit het wel snor. Joost doorliep de fameuze ho telschool Ter Duinen in Koksijde en roerde op diverse locaties in de streek en in België in de pannen voor de baas. Claudia volgde de ho telschool in Middelburg en werkte in diverse horecagelegenheden in de regio. Zo hebben ze elkaar uit eindelijk ook ontmoet, toen ze alle bei in dezelfde zaak kwamen te werken en de vonk sloeg over. Uit eindelijk bleken hun dromen ook te matchen. Joost: ,,Onze gasten soig neren, zoals we zelfook in de watten gelegd zouden willen worden." Joost, die werkelijk alles zelf maakt, van de amuses tot de macarons bij de koffie, kan nu helemaal zijn cre ativiteit kwijt, bijgestaan door Jordy van Os (24). Beetje Vlaams De zoektocht naar de beste locatie voor hun bistrot duurde even. Clau dia: ,,De ene keer was een pand net voor onze neus verkocht, de andere keer was het net wat te groot. En toen kwam de Gentsestraat op ons pad." Het stel kon de voormalige Eeterij Babbels overnemen, in win kelstraat de Gentsestraat. Welis waar niet pal aan de Grote Markt, het Cornelis de Vosplein ofde Bier kaai, waar de meeste horeca zit, maar wél lekker in de loop én met een groot tuinterras achter. De naam Ferm stond al gauw vast: ,,Kort, krachtig en een beetje Vlaams." Vorig jaar zomer was alles be klonken en 1 december kregen ze de sleutel. En toen moest de horeca weer grotendeels dicht. Claudia: ,,Dat was een tegenvaller, maar we hadden toen wel de tijd alles tot in de puntjes te regelen tot we écht open konden." Samen met ontwer per Bart Neyt uit Sas van Gent werd het interieur vormgegeven: de kleuren terra cotta en kerrie geven Onze gasten soigneren, zoals we zelf ook in de watten gelegd zouden willen worden samen met natuurlijke materialen een warme sfeer. Joost: ,,Je moet je hier meteen welkom voelen en dat is echt gelukt." Ferm kan binnen 34 gasten ontvangen en in de tuin zelfs nog wat meer. Joost en Claudia stelden een team samen van in to taal tien enthousiaste jonge men sen die Ferm tot een succes willen maken. Dan de kaart: daar heersen voor lunch en diner overwegend de klas siekers. Saté, rundersteak, scampi, vegetarische gerechten, de catch of the day. Joost: ,,Bereid op de cor recte manier!" Maar daarmee niet traditioneel. In plaats van atjar bij de saté, kiest Joost bijvoorbeeld voor zelfbereide kimchi (gefer menteerde groente) en waar dat kan, zorgt hij voor een ludieke twist. Zo lijkt er op een chocolade cakeje een doppinda te liggen. Wat doet die daar? Het blijkt een boter zachte pindakaasemulsie. Omdat die uit een mal komt, is het nét een echte pinda. Of knettersuiker die verwerkt zit in een zoet hapje met gepofte chocoladerijst. Joost: ,,Dit soort grapjes dus. Dat hoort erbij." De Baanstpolder, onderaan het duingebied, komt er helemaal an ders uit te zien. ,,Het wordt een stuk beleefbare natuur, met mooie wan delpaden", aldus projectleider Rob van Zitteren gisteren. Een van de blikvangers moet de Duinbelved ère worden. ,,Een mooi rustpunt met zitgelegenheden, waar je kunt genieten van de natuur." Ook het Broekboslabyrint moet de Baanstpolder tot een publiek- strekker maken. ,,Met steigers en loopplanken, zodat je de flora en fauna mooi in je kunt opne men." Verder wordt de duinvegetatie doorgetrokken tot de polder en ko men er extra begroeiing en bomen. Gisteren is het projectbord geo pend, maar het duurt nog even voor de herinrichting echt start. Dat zal vermoedelijk na de zomer zijn. Eind dit jaar moet het werk klaar zijn. Sint Bavodijk Masterplan Nieuwvliet omvat nog veel meer dan de herinrichting van de Baanstpolder. De Sint Bavodijk, de toegangsweg tot de kust, komt er anders uit te zien. De rijbaan wordt verbreed en er komen nieuwe fiets- oversteekplaatsen. Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat de Sint Bavodijk veiliger wordt. Van Zitte- ren: ,,Onderlangs de dijk komt een wandelpad. Daar kun je ook afslaan naar de Baanstpolder." Verder wordt de strandopgang bij paviljoen De Strandganger ver hoogd. In 2023 moet het hele plan uitgevoerd zijn. Ook de aanleg van een duinboulevard tussen de pavil joens Groede aan Zee en De Strand- ganger zit ergens in de pijplijn, maar wanneer die komt, is ondui delijk. VRIJDAG 11 MAART 2022 VL Horecadroom komt uit Sheila van Doorsselaer Hulst - Joost Matthijs, bistrot Ferm Ferm is alle dagen open, be halve op woensdag en donder dag. Aan de website wordt ge werkt, maar ze staan wel al op Facebook. NIEUWVLIET De uitvoering van het Master- plan Nieuwvliet gaat nu echt van start. Gistermiddag is officieel de openingshandeling voltrok ken voor de herontwikkeling van de Baanstpolder. - Bob Maes Onthulling van het project Baanstpolder bij Nieuwvliet, met (vlnr) Peter Zuurbier (dorspraad), Peter Ploegaert (wethouder), Dick van der Velde (gedeputeerde) en Sjaak de Hullu (ondernemersvereni ging). FOTO ANNE HANA Bij Claudia Serrarens en Joost Matthijs valt er iets te vieren want een droom komt uit. Aan de Gentsestraat in Hulst hebben ze nu hun ei gen bistrot Ferm. FOTO ANNE HANA Realisatie rëcreatienatuurgab' Baanstpolder

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 54