Margot
[80J
[80J
[80J
Kattenbelletje
Pauline Wiskerke: 'Ik kreeg de liefde
voor wijn met de paplepel in gegoten'
11
De spinazie heeft precies die goede bite. Apart
in een schaaltje stuiten we op een zeer smake
lijke, huisgemaakte kruidenmayonaise. De
perfecte date voor bij de vis. Wij lepelen 'm op
met de frieten en proeven het anijsachtige van
kervel en in de verte het lichte uitsmaakje van
de bieslook. De saus is op smaak gebracht met
mosterd, kerrie en augurk met als final touch
een vleugje cayennepeper. Zalig.
Mijn tafelgast buigt zich tevreden over een
keurig verzorgd bordje. De dagvangst. Een
prima gegaarde langoustine met een stevige
moot schelvis. Het witvisje leunt op een bedje
van spinazie en zweeft boven een fluwelige
bisquesaus. Ook huisgemaakt. „Ingekookte
garnalenpullen'', zegt de goedlachse Rob. ,,We
brengen de saus hoog op smaak omdat de
schelvis met zijn ietwat vlakke smaak dat goed
kan hebben.'' Nou, daar kunnen wij ons hele
maal in vinden.
We zijn nog niet uitgefeest en gaan voor een
Zeeuws huwelijk 2.0. ,,Met twee lepeltjes
graag.'' Een bol zacht, romig bolusijs en een
mollige crème brülée van babbelaar liggen te
sjansen op één bord, gegarneerd met rood vers
fruit. En terwijl we dit dessert langzaam en
hapje voor hapje oplepelen proberen we in te
schatten wie de bruid en wie de bruidegom is.
Doet er ook niet toe, allebei even lekker.
Bij het afrekenen horen we dat Rob Zeeland
gaat verlaten. „Binnenkort staat het restaurant
te koop. Als het verkocht is, ga ik op avontuur
naar Friesland, naar mijn lief.'' Zijn wij even
blij dat we op tijd waren om van dit heerlijks
te proeven. Tevreden en voldaan stappen we
het donkere dorp uit. Ziezo!
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
MEr zat een postzegel van 35 cent op (kom daar nu maar
eens om) en het was een heerlijk kinderlijk geschreven
kattenbelletje
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Afgelopen week verhuisden mijn ouders
nog een keer intern naar een groter ap
partement. Met het oog op de extra zorg
die ze nodig hebben, is dat beter. Mijn zussen
zorgden voor de verhuizing samen met twee ver
huizers.
Mijn vader ging naar de dagbesteding en mijn
moeder mocht een middagje met mij mee. Ze
wist natuurlijk dat de verhuizing er aan kwam en
dat was al vermoeiend genoeg dus eerst wilde ze
even een uurtje slapen, lekker in mijn bed. Dat
had ik speciaal verschoond en de lakens had ik
buiten te drogen gehangen.
We liepen daarna de stad in, kochten bloemen
en haar lievelingskoekjes en dronken vervolgens
een kop thee. Uit haar tas haalde ze ineens, ook
tot haar eigen verrassing, een brief die ik haar ooit
verstuurde toen ze in Leiden lag op de afdeling
cardiologie. Er zat een postzegel van 35 cent op
,,Ik kreeg de liefde voor wijn
met de paplepel in gegoten.
Mijn ouders hadden een restau
rant en mijn vader leerde me
kennismaken met wijnen. Zo
rolde ik het vak in via een oplei
ding in bij Hotelschool Ter Dui
nen in Koksijde en bij Ter
Groene Poorte in Brugge. Nu
werk ik bij de Kromme Water
gang als gastvrouw -vorig jaar
ben ik zelfs uitgeroepen tot
gastvrouw van het jaar - en
sommelier."
Familiedomein
,,Wijn is mijn passie en daar
naast is het erg leuk om mensen
te adviseren welke wijn ze kun
nen drinken bij de gerechten.
Het komt niet heel vaak voor
dat we een diner met uitleg
hebben van een 'Domaine'. Dit
wijnhuis, Faiveley, bevindt zich
in de Bourgogne tussen Dijon
en Beaune en is een familiedo
mein dat al bijna 200 jaar be
staat.''
,,De wijnen die wij graag
schenken komen uit deze regio.
Ze passen goed bij de zilte
Zeeuwse producten die wij ser
veren doordat de bodem, de ter-
roir, in deze regio wijnen met
veel mineralen levert. Daar
naast en niet onbelangrijk, we
drinken in het restaurant zelf
ook graag wijnen uit de Bour
gogne", lacht ze. ,,Wanneer je
het zelf lekker vind, breng je
dat over op de gasten. Ik ga zelf
wel eens bij wijnhuizen op be
zoek om te proeven of ze komen
bij ons langs in het restaurant,
maar dit is natuurlijk leuker en
inspirerender."
Zeewier
Bij een Mercurey Clos Rochette
2020 stond een coquille op het
menu. Verdeel wat zeewier sa
lade over 4 bordjes en bak 8 co
quilles kort in roomboter. Leg
ze op de salade en bestrooi met
wat chilivlokken.
(kom daar nu maar eens om) en het was een
heerlijk kinderlijk geschreven kattenbelletje.
Ik logeerde destijds bij mijn oom en tante en ik
had de eerste nacht in mijn broek geplast. Ik
schreef dat mijn tante daar niet blij mee was maar
dat het goed afliep en ik schreef dat ik hoopte dat
ze niet veel pijn had, dat ik haar miste en dat ik
misschien zou langskomen bij haar in Leiden.
Ik kan me er niets van herinneren en mijn
moeder weet het al helemaal niet meer maar ik
denk dat ik een jaar of zeven was. Mijn moeder
was ontroerd toen ik haar het kattenbelletje voor
las en nam nog een kokosmakroontje bij de thee.
Die bakte ik vroeger zelf. Splits 4 eieren en
meng 200 gr. suiker en 200 gr. kokosrasp en ci
troenschil door de eiwitten. Verhit alles 3 minu
ten en maak plm. 16 kleine bergjes op een bak
plaat met bakpapier. Bak 20 minuten af op 175
graden.
GO VRIJDAG 11 MAART 2022
En het andere bord?
Eet je nog meer?
Dat was het dan zeker?
(telt dubbel)
PHILIPPINE
Afgelopen week kwam het
neusje van de zalm van
Zeeuwse chefs met hun som-
meliers bijeen in Auberge des
Moules in Philippine voor een
diner met bijpassende wijnen
van een Frans wijnhuis uit de
Bourgogne. Zo ook de gast
vrouw en sommelier van de
Kromme Watergang; Pauline
Wiskerke.
Pauline Wiskerke (r) zit naast Blanche Vinke van de Kromme
Watergang. foto mark neelemans