Margot [80J [80J [80J Kattenbelletje Pauline Wiskerke: 'Ik kreeg de liefde voor wijn met de paplepel in gegoten' 11 De spinazie heeft precies die goede bite. Apart in een schaaltje stuiten we op een zeer smake lijke, huisgemaakte kruidenmayonaise. De perfecte date voor bij de vis. Wij lepelen 'm op met de frieten en proeven het anijsachtige van kervel en in de verte het lichte uitsmaakje van de bieslook. De saus is op smaak gebracht met mosterd, kerrie en augurk met als final touch een vleugje cayennepeper. Zalig. Mijn tafelgast buigt zich tevreden over een keurig verzorgd bordje. De dagvangst. Een prima gegaarde langoustine met een stevige moot schelvis. Het witvisje leunt op een bedje van spinazie en zweeft boven een fluwelige bisquesaus. Ook huisgemaakt. „Ingekookte garnalenpullen'', zegt de goedlachse Rob. ,,We brengen de saus hoog op smaak omdat de schelvis met zijn ietwat vlakke smaak dat goed kan hebben.'' Nou, daar kunnen wij ons hele maal in vinden. We zijn nog niet uitgefeest en gaan voor een Zeeuws huwelijk 2.0. ,,Met twee lepeltjes graag.'' Een bol zacht, romig bolusijs en een mollige crème brülée van babbelaar liggen te sjansen op één bord, gegarneerd met rood vers fruit. En terwijl we dit dessert langzaam en hapje voor hapje oplepelen proberen we in te schatten wie de bruid en wie de bruidegom is. Doet er ook niet toe, allebei even lekker. Bij het afrekenen horen we dat Rob Zeeland gaat verlaten. „Binnenkort staat het restaurant te koop. Als het verkocht is, ga ik op avontuur naar Friesland, naar mijn lief.'' Zijn wij even blij dat we op tijd waren om van dit heerlijks te proeven. Tevreden en voldaan stappen we het donkere dorp uit. Ziezo! BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit MEr zat een postzegel van 35 cent op (kom daar nu maar eens om) en het was een heerlijk kinderlijk geschreven kattenbelletje Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Afgelopen week verhuisden mijn ouders nog een keer intern naar een groter ap partement. Met het oog op de extra zorg die ze nodig hebben, is dat beter. Mijn zussen zorgden voor de verhuizing samen met twee ver huizers. Mijn vader ging naar de dagbesteding en mijn moeder mocht een middagje met mij mee. Ze wist natuurlijk dat de verhuizing er aan kwam en dat was al vermoeiend genoeg dus eerst wilde ze even een uurtje slapen, lekker in mijn bed. Dat had ik speciaal verschoond en de lakens had ik buiten te drogen gehangen. We liepen daarna de stad in, kochten bloemen en haar lievelingskoekjes en dronken vervolgens een kop thee. Uit haar tas haalde ze ineens, ook tot haar eigen verrassing, een brief die ik haar ooit verstuurde toen ze in Leiden lag op de afdeling cardiologie. Er zat een postzegel van 35 cent op ,,Ik kreeg de liefde voor wijn met de paplepel in gegoten. Mijn ouders hadden een restau rant en mijn vader leerde me kennismaken met wijnen. Zo rolde ik het vak in via een oplei ding in bij Hotelschool Ter Dui nen in Koksijde en bij Ter Groene Poorte in Brugge. Nu werk ik bij de Kromme Water gang als gastvrouw -vorig jaar ben ik zelfs uitgeroepen tot gastvrouw van het jaar - en sommelier." Familiedomein ,,Wijn is mijn passie en daar naast is het erg leuk om mensen te adviseren welke wijn ze kun nen drinken bij de gerechten. Het komt niet heel vaak voor dat we een diner met uitleg hebben van een 'Domaine'. Dit wijnhuis, Faiveley, bevindt zich in de Bourgogne tussen Dijon en Beaune en is een familiedo mein dat al bijna 200 jaar be staat.'' ,,De wijnen die wij graag schenken komen uit deze regio. Ze passen goed bij de zilte Zeeuwse producten die wij ser veren doordat de bodem, de ter- roir, in deze regio wijnen met veel mineralen levert. Daar naast en niet onbelangrijk, we drinken in het restaurant zelf ook graag wijnen uit de Bour gogne", lacht ze. ,,Wanneer je het zelf lekker vind, breng je dat over op de gasten. Ik ga zelf wel eens bij wijnhuizen op be zoek om te proeven of ze komen bij ons langs in het restaurant, maar dit is natuurlijk leuker en inspirerender." Zeewier Bij een Mercurey Clos Rochette 2020 stond een coquille op het menu. Verdeel wat zeewier sa lade over 4 bordjes en bak 8 co quilles kort in roomboter. Leg ze op de salade en bestrooi met wat chilivlokken. (kom daar nu maar eens om) en het was een heerlijk kinderlijk geschreven kattenbelletje. Ik logeerde destijds bij mijn oom en tante en ik had de eerste nacht in mijn broek geplast. Ik schreef dat mijn tante daar niet blij mee was maar dat het goed afliep en ik schreef dat ik hoopte dat ze niet veel pijn had, dat ik haar miste en dat ik misschien zou langskomen bij haar in Leiden. Ik kan me er niets van herinneren en mijn moeder weet het al helemaal niet meer maar ik denk dat ik een jaar of zeven was. Mijn moeder was ontroerd toen ik haar het kattenbelletje voor las en nam nog een kokosmakroontje bij de thee. Die bakte ik vroeger zelf. Splits 4 eieren en meng 200 gr. suiker en 200 gr. kokosrasp en ci troenschil door de eiwitten. Verhit alles 3 minu ten en maak plm. 16 kleine bergjes op een bak plaat met bakpapier. Bak 20 minuten af op 175 graden. GO VRIJDAG 11 MAART 2022 En het andere bord? Eet je nog meer? Dat was het dan zeker? (telt dubbel) PHILIPPINE Afgelopen week kwam het neusje van de zalm van Zeeuwse chefs met hun som- meliers bijeen in Auberge des Moules in Philippine voor een diner met bijpassende wijnen van een Frans wijnhuis uit de Bourgogne. Zo ook de gast vrouw en sommelier van de Kromme Watergang; Pauline Wiskerke. Pauline Wiskerke (r) zit naast Blanche Vinke van de Kromme Watergang. foto mark neelemans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 39