10
ETEN
RESTAURANT ZIEZO IN ZOUTELANDE
Bij ZieZo in badplaats
Zoutelande is de vis
watertandend lekker.
Dit restaurant ambieert
duidelijk meer dan
alleen toeristen vangen.
Elian van 't Westeinde
Zoutelande
Het is alweer knap druk aan de
kust. Badplaats Zoutelande doet
goede zaken. De terrassen liggen
er verleidelijk bij in de avondzon.
Toch slenteren we verder. In
maart is het nog net wat te fris voor een maal
tijd in de open lucht. We duiken binnen bij
ZieZo, halverwege de Langstraat. Daar wacht
ons een warme ontvangst.
We zijn altijd wat huiverig voor toeristische
trekpleisters. Maar een avondje ZieZo durven
we wel aan. Het echte seizoen is nog niet los
gebarsten en de hoeveelheid tafeltjes is te
overzien. Bovendien, zo lezen we op de web
site, is de chef een groot visfanaat. Laat ons
nou net zin hebben in wat smakelijks uit de
zee!
Hoe zit je?
Prima. In een goedzittende stoel. Dat houden
we makkelijk een paar uur vol. Ook de vrien-
delijkheid van gastheer Yuri stemt vrolijk.
Omdat we op straat uitkijken, speelt alle be
drijvigheid zich achter onze rug af. Van de
wandvullende foto van het strand van Zoute-
lande vangen we slechts een glimp op, evenals
van de binnendruppelende gasten. Als we ons
halverwege de maaltijd omdraaien, zien we
tot onze verbazing dat het vol zit. Rond de
veertig man vanavond. Niet gek voor een
doordeweekse dag.
Chef-kok Rob Oosthoek houdt rekening met
de seizoenen en werkt met een wisselende
kaart. Als hij negen jaar terug ZieZo opent, zet
hij kreeften en oesters op de kaart. ,,Dat was
nieuw voor Zoutelande'', zegt hij. ,,Nolet in
Yerseke was een goede leerschool voor me wat
vis, schelp- en schaaldieren betreft. En bij De
Lachende Koe in Goes werkte ik bijna uitslui
tend met vlees. Daarna wist ik het zeker: vis is
mijn favoriet. Gelukkig denken veel Belgen en
Duitsers er ook zo over. Trouwens, ik krijg ook
veel Zeeuwen in de zaak.''
Ooit, in Canada, heeft een king krab mijn hart
gestolen. Niet omdat hij aan mijn voeten kie
telde, maar omdat hij uitdagend op mijn bord
lag. Ja, ja, dat klinkt decadent, maar wat ik toen
proefde heeft zich in het geheugen van mijn
smaakpapillen gegroefd. Zalig. Ik kan dan ook
nu niets anders kiezen dan de snow crab. En
die is goed! De subtiele smaak van het smeu-
ige krabbenvlees is licht zoet en haalt zijn
zuurtje uit de limoenmayonaise. Het kro-
kantje komt van twee gamba's, verpakt in een
gefrituurd, stevig jasje. Met de gegrilde little
gem erbij is dit voor nu het gedroomde voor
gerecht.
Naast me prijst mijn gezelschap het trio van
vis. Op een prachtige langwerpige schaal lig
gen zalm, paling en Hollandse garnalen op
knapperige rucola en komkommer. ,,Vers, veel
en verzorgd'', vat ze het gerecht samen.
De chef weet me om de vingers te winden met
zijn gebakken zeetong. Het visvlees is melk
wit en sappig, de randjes knapperig. De toefjes
puree van aardszoete knolselder, met een ge
frituurd stukje schorseneer combineren goed.
MENU
visgerecht (17,95
vooraf voor soep,
03
Zoutelande <b
Pü/
REKENING
Totaal
VRIJDAG 11 MAART 2022 GO
Rob Oosthoek bereidt de snow crab.
FOTO'S LEX DE MEESTER
G De snow crab.
Een warme ont
vangst in restaurant
ZieZo.
Een feest voor de smaakpapi
Naar binnen dan!
Wat staat er op de kaart?
Wat kies je?
Pakt het hoofdgerecht ook zo goed uit?
Bij ZieZo kun je
tijdsalade, poké
oesters eten. Drie,
bowl of vlees- of
zes of twaalf stuks,
naturel (3 stuks
tot 29,95).
8,50) of gegrati
Vegetariërs komen
neerd (3 stuks
er wat bekaaid
8,75). Of je kiest
vanaf met één
voorafje (12,50) en
vis of vlees (7,25
één hoofdgerecht
tot 14,95). Met
(17,95).
daarna een maal-
^°orcfctraaf S
C
<F
E JS"
^an9straa.t
ZieZo "\-Gi
Langstraat 29
Trio van vis
14,95
Snowcrab gamba
14,50
Schelvis gamba
24,95
Zeetongen
29,95
Zeeuws huwelijk 2.0
8,95
Glas Rioja
6,95
Ginger ale
3,50
Espresso macchiato
2,85
Verse gember thee
3,45
110,05