m m w U' 11 OPINIE GERT VAN DAM Varkenshouder Gert van Dam uit Aagtekerke mengt zich in de discussie over het nut van de veehouderij. Hij ziet die als een onmisbare schakel in onze voedselketen. De voornaamste reden is dat simpelweg het grootste deel van de landbouwgronden ongeschikt is voor de teelt van gewassen die direct voor de menselijke consumptie ge schikt zijn. Dat kan komen door dat het zware klei, veen of zand is. Die grondsoorten kunnen we niet veranderen daar hebben we het mee te doen. De overheid kan dus wel heel graag willen dat we aan een eiwittransitie beginnen, maar dat is niet zo makkelijk in de zware klei. Gras bijvoorbeeld is niet heel kieskeurig op welke grond het groeit, heeft weinig mechanisatie nodig en ook weinig gewasbe schermingsmiddelen. Het is dus een robuust gewas met opbrengst garantie (voedselzekerheid). Dat geldt ook voor tarwe, dat vaak als rustgewas dient tussen twee in tensievere teelten om de bodem weer even te herstellen van bij voorbeeld bietenteelt. Vaak is één op de vier teelten tarwe. Ook tarwe is tamelijk ro buust, er komt eigenlijk altijd wel opbrengst vanaf tussen de 9 en de 11 ton. Het aantal zonuren in Nederland is vaak onvoldoende voor goede bak- tarwe maar het dient prima als veevoederproduct. Ons Nederlandse klimaat is vooral heel geschikt voor gras, maar tarwe en snijmais gaan ook prima. Door de bek van een dier Voedergewassen moeten eerst door de bek van een dier voordat ze geschikt zijn voor het mense lijke verteringssysteem. De be werking van de voedergewassen kost daardoor nauwelijks energie. De dieren doen dit. Het is een in gewikkeld systeem, daarom heb ben bijvoorbeeld koeien ook vier magen. Wij mensen zouden niets kunnen met gras. De immuniteit van het dier zorgt ervoor dat het vlees verantwoord groeit. Dat is miw - (t.G G.Gï;'G heel iets anders dan chemische processen in een laboratorium waar geen immuniteit is die de producten beschermt tegen in dringers zoals bacteriën. Je kunt van een gezond dier geen ongezond product krijgen. De eiwitten die een dier produceert zijn ab soluut niet te vergelij ken met plantaardige ei witten. Je kunt dit het beste vergelijken met een regenton Vlees is heel compleet en daarmee ook goed voor het zenuwstelsel en de hersenen van hout. Doordat alle houten lat jes rondom een dichte bak vor men, kan er water in opgeslagen worden. Maar als er één plankje ontbreekt, loopt hij leeg. Zo werkt het ook met eiwitten. Je kunt al leen eiwit bouwen door van alle bouwstenen van eiwit (aminozu ren) er één binnen te krijgen. Ont breekt er één bouwsteen, dan kun je geen eiwit bouwen. In bijvoor beeld bonen zitten wel aminozu ren maar niet het volledige spec trum. Daardoor kan je lichaam weinig met die eiwitten. Vlees be vat een heel compleet spectrum aminozuren en is daarom ook enorm geschikt voor groei of li- chaamsonderhoud. Vlees is heel compleet en daarmee ook goed voor het zenuwstelsel en de herse nen. Voedselverspilling Ook over voedselverspilling is veel te doen de laatste jaren en terecht. De veehouderij helpt enorm om voedselverspilling tegen te gaan. Ik noem enkele voorbeelden: plant aardige olieën worden geperst uit zaden van bijvoorbeeld de zonne bloem of soja. De restproducten zijn nog prima grondstoffen voor de veehouderij. Of bijvoorbeeld afvalstromen uit de bakkerij. Bloem wordt gebruikt om brood te bakken maar kaf en vezels zijn ook prima veevoer. En bij bierproduc tie houd je bierborstel over. Ook dat is supergeschikt als veevoer. Benzineauto's zijn sinds enkele ja ren verplicht om E10 benzine te tanken. Dat betekent dat er 10 pro cent ethanol in de benzine ge mengd is. Deze ethanol word ge maakt door middel van vergisting van mais of tarwe. De restanten hiervan zijn ook weer veevoer. Met al deze afvalstromen maakt de Het is geen vanzelfsprekendheid dat de supermarkten vol blijven! veehouderij weer een prachtig hoogwaardig stukje voedsel. Ik heb nog niemand gehoord die al deze reststromen efficiënt weet te gebruiken zonder de veehouderij, laat staan wat we met al die gron den moeten doen die alleen maar geschikt zijn voor veevoederge wassen. Niet alles kan overal Al die grote vlaktes zoals de pam pa's en de outback van Australië zijn alleen maar geschikt voor vleesproductie. We zouden enorme honger krijgen als we die vleesproductie niet meer zou den accepteren. Er zou simpelweg onvoldoende grond op de aarde zijn om alle mensen te voeden. 'Niet alles kan overal', zei Johan Remkes in een rapport, en daar ben ik het helemaal mee eens. In Spanje zijn ze goed in sinaasappels telen, in Brazilië zijn ze goed in koffie en sojabonen telen, Mexico is goed in het telen van avocado's Zuid Amerika is ster in bananen telen, en in Nederland zijn we ster in vlees en zuivel! Zeker nu door de oorlog in Oek raïne moeten wij in Nederland be seffen hoe belangrijk voedsel is. Daar moeten we echt niet mee sol len. Het is geen vanzelfsprekend heid dat de supermarkten vol blij ven! GO DONDERDAG 10 MAART 2022 De op deze pagina geplaatste opiniestukken vindt u ook op onze website onder het kopje Opinie Van gezond dier kun je geen ongezond product krijgen Aagtekerke - - *■- - fi' ■».- >*-■? Mr Varkens op de boerderij van Gert van Dam. foto ruben oreel - Gert van Dam, varkenshouder - Gert van Dam, varkenshouder

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 39