m
m
w
U'
11
OPINIE
GERT VAN DAM
Varkenshouder Gert
van Dam uit
Aagtekerke mengt
zich in de discussie
over het nut van de
veehouderij. Hij ziet die
als een onmisbare
schakel in
onze voedselketen.
De voornaamste reden
is dat simpelweg het
grootste deel van de
landbouwgronden
ongeschikt is voor de
teelt van gewassen die direct voor
de menselijke consumptie ge
schikt zijn. Dat kan komen door
dat het zware klei, veen of zand is.
Die grondsoorten kunnen we
niet veranderen daar hebben we
het mee te doen. De overheid kan
dus wel heel graag willen dat we
aan een eiwittransitie beginnen,
maar dat is niet zo makkelijk in de
zware klei.
Gras bijvoorbeeld is niet heel
kieskeurig op welke grond het
groeit, heeft weinig mechanisatie
nodig en ook weinig gewasbe
schermingsmiddelen. Het is dus
een robuust gewas met opbrengst
garantie (voedselzekerheid). Dat
geldt ook voor tarwe, dat vaak als
rustgewas dient tussen twee in
tensievere teelten om de bodem
weer even te herstellen van bij
voorbeeld bietenteelt. Vaak is
één op de vier teelten tarwe.
Ook tarwe is tamelijk ro
buust, er komt eigenlijk
altijd wel opbrengst
vanaf tussen de 9 en
de 11 ton. Het aantal
zonuren in Nederland
is vaak onvoldoende
voor goede bak-
tarwe maar het dient
prima als veevoederproduct.
Ons Nederlandse klimaat is vooral
heel geschikt voor gras, maar
tarwe en snijmais gaan ook prima.
Door de bek van een dier
Voedergewassen moeten eerst
door de bek van een dier voordat
ze geschikt zijn voor het mense
lijke verteringssysteem. De be
werking van de voedergewassen
kost daardoor nauwelijks energie.
De dieren doen dit. Het is een in
gewikkeld systeem, daarom heb
ben bijvoorbeeld koeien ook vier
magen. Wij mensen zouden niets
kunnen met gras. De immuniteit
van het dier zorgt ervoor dat het
vlees verantwoord groeit. Dat is
miw
-
(t.G G.Gï;'G
heel iets anders dan chemische
processen in een laboratorium
waar geen immuniteit is die de
producten beschermt tegen in
dringers zoals bacteriën. Je
kunt van een gezond dier
geen ongezond product
krijgen.
De eiwitten die een
dier produceert zijn ab
soluut niet te vergelij
ken met plantaardige ei
witten. Je kunt dit het beste
vergelijken met een regenton
Vlees is heel
compleet en daarmee
ook goed voor het
zenuwstelsel en de
hersenen
van hout. Doordat alle houten lat
jes rondom een dichte bak vor
men, kan er water in opgeslagen
worden. Maar als er één plankje
ontbreekt, loopt hij leeg. Zo werkt
het ook met eiwitten. Je kunt al
leen eiwit bouwen door van alle
bouwstenen van eiwit (aminozu
ren) er één binnen te krijgen. Ont
breekt er één bouwsteen, dan kun
je geen eiwit bouwen. In bijvoor
beeld bonen zitten wel aminozu
ren maar niet het volledige spec
trum. Daardoor kan je lichaam
weinig met die eiwitten. Vlees be
vat een heel compleet spectrum
aminozuren en is daarom ook
enorm geschikt voor groei of li-
chaamsonderhoud. Vlees is heel
compleet en daarmee ook goed
voor het zenuwstelsel en de herse
nen.
Voedselverspilling
Ook over voedselverspilling is veel
te doen de laatste jaren en terecht.
De veehouderij helpt enorm om
voedselverspilling tegen te gaan. Ik
noem enkele voorbeelden: plant
aardige olieën worden geperst uit
zaden van bijvoorbeeld de zonne
bloem of soja. De restproducten
zijn nog prima grondstoffen voor
de veehouderij. Of bijvoorbeeld
afvalstromen uit de bakkerij.
Bloem wordt gebruikt om brood te
bakken maar kaf en vezels zijn ook
prima veevoer. En bij bierproduc
tie houd je bierborstel over. Ook
dat is supergeschikt als veevoer.
Benzineauto's zijn sinds enkele ja
ren verplicht om E10 benzine te
tanken. Dat betekent dat er 10 pro
cent ethanol in de benzine ge
mengd is. Deze ethanol word ge
maakt door middel van vergisting
van mais of tarwe. De restanten
hiervan zijn ook weer veevoer.
Met al deze afvalstromen maakt de
Het is geen
vanzelfsprekendheid
dat de supermarkten
vol blijven!
veehouderij weer een prachtig
hoogwaardig stukje voedsel. Ik
heb nog niemand gehoord die al
deze reststromen efficiënt weet te
gebruiken zonder de veehouderij,
laat staan wat we met al die gron
den moeten doen die alleen maar
geschikt zijn voor veevoederge
wassen.
Niet alles kan overal
Al die grote vlaktes zoals de pam
pa's en de outback van Australië
zijn alleen maar geschikt
voor vleesproductie. We zouden
enorme honger krijgen als we die
vleesproductie niet meer zou
den accepteren. Er zou simpelweg
onvoldoende grond op de aarde
zijn om alle mensen te voeden.
'Niet alles kan overal', zei Johan
Remkes in een rapport, en daar
ben ik het helemaal mee eens. In
Spanje zijn ze goed in sinaasappels
telen, in Brazilië zijn ze goed in
koffie en sojabonen telen, Mexico
is goed in het telen van avocado's
Zuid Amerika is ster in bananen
telen, en in Nederland zijn we ster
in vlees en zuivel!
Zeker nu door de oorlog in Oek
raïne moeten wij in Nederland be
seffen hoe belangrijk voedsel is.
Daar moeten we echt niet mee sol
len. Het is geen vanzelfsprekend
heid dat de supermarkten vol blij
ven!
GO DONDERDAG 10 MAART 2022
De op deze pagina geplaatste opiniestukken vindt
u ook op onze website onder het kopje Opinie
Van gezond dier kun je geen
ongezond product krijgen
Aagtekerke
- -
*■- -
fi' ■».- >*-■? Mr
Varkens op de boerderij van Gert van Dam. foto ruben oreel
- Gert van Dam, varkenshouder
- Gert van Dam, varkenshouder