H 19 'Onze wijngaarden hebben nog veel meer potentie' NEDERLANDS BEDRIJF BEHOORT TOT SUCCESVOLSTE WIJNHUIZEN VAN ARGENTINIË iMlg van zijn wijnen. De blend tussen de nuchtere Nederlandse han delsgeest en de hand van de in novatieve Argentijnse vinoloog is een andere succesfactor. Het is inmiddels goed voor een vaste uitnodiging op het jaarlijkse eve nement van de Wine Spectator in New York, 'het WK der Wij nen', aldus Piederiet. De bodega verzorgde boven dien een Primus Pinot Noir tij dens het huwelijksdiner van Willem-Alexander en Maxima twintig jaar geleden. Historisch De provincie Mendoza is vier keer zo groot als Nederland en goed voor ruim 70 procent van alle Argentijnse wijnen, met de malbec als bekendste. De hete zomers en koude winters op deze hoogte zorgen voor een hoge kwaliteit wijn. Argentinië kende vorig jaar een histo risch exportrecord van ruim 700 miljoen euro aan wijn, met als afzetmarkten onder meer de Verenigde Staten, Japan en Nederland. De Nederlandse supermarkten hebben de Salenteinwijnen niet. 110 wijnwinkels (onder fran chise) van zijn eigen wijnim- portbedrijf wel. „Nederland is een nieuw wijnland. De laatste pakweg vijfjaar zie ik meer inte resse in kwaliteitswijnen", aldus Piederiet. ,,Ik blijf elke keer enthousiast over het hele maakproces en ben gegrepen door de business. Ik voel mij onderdeel van creatie. Zoveel moeite voor een fles wijn en vervolgens zitten wij zo'n pinot noir op te slobberen. Eigenlijk ben ik nog steeds meer een consument, dan dat ik echt wat van wijn weet." De adrenaline giert door de wijngaarden, er wordt druk geoogst. Dit is hét moment van het jaar voor Sven Piederiet, de ceo van Salentein. ,,De grond is hartstikke genereus.'' Tijdens de oogst in de nacht op pad door Valle de Uco, een schitterend wijnge bied in de Argen tijnse provincie Mendoza. ,,Deze grond geeft altijd'', zegt Sven Piederiet (Etten-Leur, 1973). Maar toch, Piederiet is ner veus. Ieder jaar opnieuw, al tien jaar lang. „Hoeveel kilo gaat het worden en wat is de kwaliteit? Dat bepaalt wat voor jaar het wordt en de portemonnee." Anders dan een avontuur kan hij het eigenlijk niet noemen. Piederiet is een man van de wereld. Na zijn studies Econo mie en Politicologie in Amster dam maakte hij eind 1996 voor het eerst kennis met Argentinië. Hij werkte er kort voor ABN Amro en leerde er zijn toenma lige Argentijnse vrouw kennen. Piederiet verruilde het bank wezen al snel voor de internatio nale bierwereld van Heineken in onder meer Rwanda, Egypte en Paraguay. Eind 2011 kreeg hij een tele foontje van Mijndert Pon, een van 's lands bekendste onderne mers, die eind jaren 90 stukken grond in Argentinië had gekocht (zie kader). Kort daarna kwam Piederiet aan het roer van Salen tein, waaronder het wijnbedrijf Salentein Bodegas valt, maar ook een landbouwbedrijf (onder an dere fruit, soja en niet-gemodifi- ceerde mais) en veeteelt in Argentinië en Uruguay. Vee in Uruguay is 100 procent voor de export, de Argentijnse koe is - vanwege exportrestricties - met name voor de interne markt. Terwijl de eerste streepjes oranje licht aan de horizon ver schijnen, vallen de kilo's sauvig- non blanc in de daarvoor be stemde opvangbak van de oogst- machine. Deze druiven groeien op het laagst gelegen gebied (1000 meter hoogte) van het im mense wijnlandgoed dat gelegen is in de Valle de Uco, een vallei aan de voet van de Andes. Bubbels Salentein verbouwt tot op 1650 meter. Hoe hoger gelegen, hoe arbeidsintensiever - want alles met de hand - en kwalitatiever de druif. De druiven van deze ochtend worden gebotteld tot sprankelende (bubbels) en witte wijnen. ,,Dat gebeurt ook alle maal hier op hetzelfde terrein, zodat de druiven geen lange reis hoeven af te leggen'', legt Piede riet uit. Van 22.00 uur tot 10.00 uur zijn ze in de weer. ,,Dan is het donker en fris. Dat is beter voor de druif, die met hoge tem peraturen namelijk snel oxideert en fermenteert." De Nederlandse miljoenen investering eind jaren 90 was pionierswerk. Er zat nog nie mand in de druiven toen Mijn dert Pon in deze vallei neer streek. Salentein Bodegas heeft hier 2200 hectare grond en nog 800 hectare elders in het land. Het wijnlandgoed kent verder een verblijf voor toeristen, een kapel en een museum vol mo derne en oude kunst, inclu sief geschilderde wintertaferelen uit Nederland. De eerste fles werd in 2000 verkocht, vorig jaar waren dat er dertig miljoen, waarvan bijna drie miljoen naar Nederland. Daarmee is het een van de suc cesvolste Argentijnse wijnhui zen. Toch is het niet gemakkelijk om hier te ondernemen, weet Piederiet inmiddels. „Argentinië is economisch gezien een volatiel land. De spel regels veranderen iedere keer. Van de politiek kun je beter weg blijven. In alle lagen van de samenleving is een gebrek aan vertrouwen, vooral naar bo ven. Je kunt weinig projecties voor de langere termijn maken, al proberen we dat wel natuur lijk. We zijn een Nederlands bedrijf: we betalen elke maand het salaris wit en komen onze afspraken na. Dat is hier al heel wat en geeft vertrouwen." Deze grond geeft altijd, maar hoeveel kilo gaat het worden en wat is de kwaliteit Laat het helder zijn, het land van Argentinië heeft veel te bieden. ,,Het blijft groeien en bloeien te gen de achtergrond van alle on zekerheden in. De grond is ge woon hartstikke genereus", ver klaart Piederiet mede het succes GO WOENSDAG 9 MAART 2022 e Het oogsten gebeurt 's nachts, want dat is beter voor de druif. Ceo SvenpHderiet op de uitgestrekte wijngaarden, waar de oogst is begonnen. FOTO'S DPG/PETER SCHOUTEN De ceo is elk jaar nerveus Peter Schouten - Sven Piederiet, ceo Salentein Ondernemer Mijndert Pon, die zijn familie bedrijf uitbouwde tot grootste auto-impor teur van Nederland, kwam in de jaren 90 investeren in Argenti nië. Dat begon met veeteelt, gevolgd door fruit, wijn en landbouw. In 2014 overleed Pon. Sinds dat moment kent Salentein twee aan deelhouders: Ben en Frederike Pon, twee van de drie kinderen van Mijndert Pon. Fre derike (62) is dolen thousiast over de wijn, vertelt ze in haar huis tussen de Argen- tijnsewijnvelden. „Sa lentein heeft het in zich om een echt familiebe drijf te worden, waar meerdere generaties hun bijdrage aan kun nen leveren. Ik vind het mooi om mijn vaders werk hier voort te zet ten en dit weer door te kunnen geven aan onze kinderen. We hebben een goede ba lans gevonden tussen persoonlijk vakman schap van onze wijn makers en slimme pro ductietechnieken en marketing. We investe ren onze winst in het bedrijf. Onze wijngaar den hebben nog veel meer potentie.''

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 19