H
19
'Onze wijngaarden hebben nog veel meer potentie'
NEDERLANDS BEDRIJF BEHOORT TOT SUCCESVOLSTE WIJNHUIZEN VAN ARGENTINIË
iMlg
van zijn wijnen. De blend tussen
de nuchtere Nederlandse han
delsgeest en de hand van de in
novatieve Argentijnse vinoloog
is een andere succesfactor. Het is
inmiddels goed voor een vaste
uitnodiging op het jaarlijkse eve
nement van de Wine Spectator
in New York, 'het WK der Wij
nen', aldus Piederiet.
De bodega verzorgde boven
dien een Primus Pinot Noir tij
dens het huwelijksdiner van
Willem-Alexander en
Maxima twintig jaar geleden.
Historisch
De provincie Mendoza is vier
keer zo groot als Nederland en
goed voor ruim 70 procent van
alle Argentijnse wijnen, met de
malbec als bekendste. De hete
zomers en koude winters op
deze hoogte zorgen voor een
hoge kwaliteit wijn. Argentinië
kende vorig jaar een histo
risch exportrecord van ruim
700 miljoen euro aan wijn, met
als afzetmarkten onder meer
de Verenigde Staten, Japan en
Nederland.
De Nederlandse supermarkten
hebben de Salenteinwijnen niet.
110 wijnwinkels (onder fran
chise) van zijn eigen wijnim-
portbedrijf wel. „Nederland is
een nieuw wijnland. De laatste
pakweg vijfjaar zie ik meer inte
resse in kwaliteitswijnen", aldus
Piederiet.
,,Ik blijf elke keer enthousiast
over het hele maakproces en ben
gegrepen door de business. Ik
voel mij onderdeel van creatie.
Zoveel moeite voor een fles wijn
en vervolgens zitten wij zo'n
pinot noir op te slobberen.
Eigenlijk ben ik nog steeds
meer een consument, dan dat ik
echt wat van wijn weet."
De adrenaline giert door de wijngaarden, er
wordt druk geoogst. Dit is hét moment van
het jaar voor Sven Piederiet, de ceo van
Salentein. ,,De grond is hartstikke genereus.''
Tijdens de oogst in de
nacht op pad door
Valle de Uco, een
schitterend wijnge
bied in de Argen
tijnse provincie Mendoza. ,,Deze
grond geeft altijd'', zegt Sven
Piederiet (Etten-Leur, 1973).
Maar toch, Piederiet is ner
veus. Ieder jaar opnieuw, al tien
jaar lang. „Hoeveel kilo gaat het
worden en wat is de kwaliteit?
Dat bepaalt wat voor jaar het
wordt en de portemonnee."
Anders dan een avontuur kan
hij het eigenlijk niet noemen.
Piederiet is een man van de
wereld. Na zijn studies Econo
mie en Politicologie in Amster
dam maakte hij eind 1996 voor
het eerst kennis met Argentinië.
Hij werkte er kort voor ABN
Amro en leerde er zijn toenma
lige Argentijnse vrouw kennen.
Piederiet verruilde het bank
wezen al snel voor de internatio
nale bierwereld van Heineken in
onder meer Rwanda, Egypte en
Paraguay.
Eind 2011 kreeg hij een tele
foontje van Mijndert Pon, een
van 's lands bekendste onderne
mers, die eind jaren 90 stukken
grond in Argentinië had gekocht
(zie kader). Kort daarna kwam
Piederiet aan het roer van Salen
tein, waaronder het wijnbedrijf
Salentein Bodegas valt, maar ook
een landbouwbedrijf (onder an
dere fruit, soja en niet-gemodifi-
ceerde mais) en veeteelt in
Argentinië en Uruguay. Vee in
Uruguay is 100 procent voor de
export, de Argentijnse koe is
- vanwege exportrestricties -
met name voor de interne markt.
Terwijl de eerste streepjes
oranje licht aan de horizon ver
schijnen, vallen de kilo's sauvig-
non blanc in de daarvoor be
stemde opvangbak van de oogst-
machine. Deze druiven groeien
op het laagst gelegen gebied
(1000 meter hoogte) van het im
mense wijnlandgoed dat gelegen
is in de Valle de Uco, een vallei
aan de voet van de Andes.
Bubbels
Salentein verbouwt tot op 1650
meter. Hoe hoger gelegen, hoe
arbeidsintensiever - want alles
met de hand - en kwalitatiever
de druif. De druiven van deze
ochtend worden gebotteld tot
sprankelende (bubbels) en witte
wijnen. ,,Dat gebeurt ook alle
maal hier op hetzelfde terrein,
zodat de druiven geen lange reis
hoeven af te leggen'', legt Piede
riet uit. Van 22.00 uur tot 10.00
uur zijn ze in de weer. ,,Dan is
het donker en fris. Dat is beter
voor de druif, die met hoge tem
peraturen namelijk snel oxideert
en fermenteert."
De Nederlandse miljoenen
investering eind jaren 90 was
pionierswerk. Er zat nog nie
mand in de druiven toen Mijn
dert Pon in deze vallei neer
streek. Salentein Bodegas heeft
hier 2200 hectare grond en nog
800 hectare elders in het land.
Het wijnlandgoed kent verder
een verblijf voor toeristen, een
kapel en een museum vol mo
derne en oude kunst, inclu
sief geschilderde wintertaferelen
uit Nederland.
De eerste fles werd in 2000
verkocht, vorig jaar waren dat er
dertig miljoen, waarvan bijna
drie miljoen naar Nederland.
Daarmee is het een van de suc
cesvolste Argentijnse wijnhui
zen. Toch is het niet gemakkelijk
om hier te ondernemen, weet
Piederiet inmiddels.
„Argentinië is economisch
gezien een volatiel land. De spel
regels veranderen iedere keer.
Van de politiek kun je beter weg
blijven. In alle lagen van de
samenleving is een gebrek
aan vertrouwen, vooral naar bo
ven. Je kunt weinig projecties
voor de langere termijn maken,
al proberen we dat wel natuur
lijk. We zijn een Nederlands
bedrijf: we betalen elke maand
het salaris wit en komen onze
afspraken na. Dat is hier al heel
wat en geeft vertrouwen."
Deze grond geeft
altijd, maar hoeveel
kilo gaat het worden
en wat is de kwaliteit
Laat het helder zijn, het land van
Argentinië heeft veel te bieden.
,,Het blijft groeien en bloeien te
gen de achtergrond van alle on
zekerheden in. De grond is ge
woon hartstikke genereus", ver
klaart Piederiet mede het succes
GO WOENSDAG 9 MAART 2022
e Het oogsten gebeurt 's nachts,
want dat is beter voor de druif.
Ceo SvenpHderiet op de uitgestrekte
wijngaarden, waar de oogst is begonnen.
FOTO'S DPG/PETER SCHOUTEN
De ceo is elk jaar nerveus
Peter Schouten
- Sven Piederiet,
ceo Salentein
Ondernemer Mijndert
Pon, die zijn familie
bedrijf uitbouwde tot
grootste auto-impor
teur van Nederland,
kwam in de jaren 90
investeren in Argenti
nië. Dat begon met
veeteelt, gevolgd door
fruit, wijn en landbouw.
In 2014 overleed Pon.
Sinds dat moment kent
Salentein twee aan
deelhouders: Ben en
Frederike Pon, twee
van de drie kinderen
van Mijndert Pon. Fre
derike (62) is dolen
thousiast over de wijn,
vertelt ze in haar huis
tussen de Argen-
tijnsewijnvelden. „Sa
lentein heeft het in zich
om een echt familiebe
drijf te worden, waar
meerdere generaties
hun bijdrage aan kun
nen leveren. Ik vind het
mooi om mijn vaders
werk hier voort te zet
ten en dit weer door te
kunnen geven aan
onze kinderen. We
hebben een goede ba
lans gevonden tussen
persoonlijk vakman
schap van onze wijn
makers en slimme pro
ductietechnieken en
marketing. We investe
ren onze winst in het
bedrijf. Onze wijngaar
den hebben nog veel
meer potentie.''