10 Minimaal een op de acht mensen die zijn besmet met de omikronvariant van het coronavirus kampt met reuk- en smaakverlies. Dat suggereren de eerste studies uit het buitenland. Het treft tienduizenden mensen. 'Avondeten, 'Verlies van reuk ervaar ik als gemis, als handicap' 'Hard mijn best doen om genoeg te eten' CORONA ensen die hun reuk vermogen verliezen ervaren dat als han dicap, zegt Elbrich Postma, neurobio- loog bij het Reuk- en smaakcen- trum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. ,,Niet alleen genieten ze niet meer van eten, waardoor het lastig kan zijn om gezond te blijven eten en op gewicht te blijven. Het kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties. Je ruikt het niet als je per ongeluk een pannenlap op een gaspit legt. Onze reuk heeft evolutionair een signaalfunctie: we ruiken gevaar. Ook bij partnerkeuze en een band opbouwen met je kind speelt geur een rol.'' Wat het coronavirus precies aanricht in het reukorgaan is niet duidelijk. ,,We weten dat het op steuncellen in de neus gaat zitten, die ervoor zorgen dat geurrecep- toren hun werk kunnen doen. Zodra het virus daar weg is, krijgen de meeste mensen hun reuk terug. Bij 90 procent binnen vier weken'', zegt Postma. ,,We onderzoeken nog hoe het komt dat sommige mensen twee jaar na besmetting nog steeds niets ruiken of last hebben van ver vormde geuren. Voor hen hebben we helaas de minste antwoorden.'' Een werkend medicijn is er nog niet. Het UMC Utrecht heeft hoge verwachtingen van prednisolon, een sterke ontstekingsremmer. ,,Wij denken dat ontsteking rondom de reukzenuw een belang rijke rol speelt bij de aanhoudende klachten. Dat onderzoeken we nu bij patiënten die corona hebben gehad'', stelt KNO-arts Digna Kamalski van het UMC Utrecht. De resultaten worden komende zomer verwacht. Artsen adviseren reuktraining aan mensen die vier weken na een corona-infectie nog steeds niet goed ruiken. Een soort fysiotherapie voor de neus. Twee keer per dag ruiken ze 20 seconden aan verschillende geurflesjes. De kunst is om dat een half jaar vol te houden, zegt Kirsten Voor hen hebben we helaas nog steeds de minste antwoorden Jaarsma, voorzitter van patiënten vereniging Reuksmaakstoornis.nl. ,,Zelfs als je niets ruikt. Uit MRI- scans blijkt dat ook mensen die niets ruiken vaak nog wel hersenactiviteit vertonen in het gebied dat over geur gaat. Daarom adviseren we ook om de hele dag door bewust te ruiken aan alledaagse, bekende geuren: pin dakaas, pizza, lavendel. Zo train je je reukorgaan om prikkels weer goed te vertalen naar de hersenen.'' Daarnaast adviseren artsen om met smaken en texturen te experi menteren. ,,We zien dat veel mensen met smaak- en reukverlies het lastig vinden om op gewicht te blijven. Het is belangrijk om gezond te blij ven eten'', zegt Postma. Kirsten Jaarsma heeft daar zelf veel baat bij gehad. ,,Hutspot is voor mij oranje blubber, daar beleef ik geen enkel plezier aan. Voor mij werkt het om er bijvoorbeeld knapperige spruitjes en scherpe mierikswortel aan toe te voegen. Smaak wordt voor een groot deel waargenomen door je neus. Als dat wegvalt, houd je je tong- en mondgevoel over. Daar kun je mee experimenteren. Focus op wat wel werkt.'' MAANDAG 7 MAART 2022 GO Tienduizenden zijn hun reuk en smaak kwijt door corona Annemieke van Dongen Rotterdam - Elbrich Postma, neurobioloog Voor Siep Tolsma (14) uit Almere smaakt alles vies, vloeibare kunstvoe ding houdt haar op de been. ,,In septem ber kreeg ik corona. Op school proefde ik m'n broodje salami niet meer. Verder was ik alleen een beetje verkouden. Na vier weken kwamen m'n smaak en reuk terug, maar in november kreeg ik ineens last van rare geur. Brood, Co van der Kolk (64) uit Rotterdam: ,,Mijn reuk is door corona vervormd. Of ik nou aan m'n koffie ruik, op de wc zit of sta te koken, ik ruik steeds een vreemde, chemi sche lucht. Een paar dagen nadat ik in september positief testte op corona, rook ik in eens mijn eigen eau de toilette niet meer. Na een paar dagen begon de vervorming. Aan eten beleef ik sindsdien geen plezier meer. Vorige week had ik Mexi caans gekookt, nacho's. Maar de groene paprika gaf zo'n vieze, akelige smaak dat ik m'n bord heb wegge- kiept. Normale geu ren ruik ik niet. Dat is soms beangsti gend. Laatst rook m'n vrouw buiten een sterke brand lucht, ik rook niets. Dat het verlies van geur en smaak zó heftig is, heb ik echt onderschat. Je mist een dimensie. Ik ben graag in de natuur, kon erg ge nieten van de geur van humus en pad denstoelen. Nu moet ik een beroep doen op m'n geheu gen om te weten dat iets lekker rook. Ik ben verder ge zond, zo relativeer ik maar, er zijn er gere dingen dan het verlies van m'n reuk. Maar ik ervaar het wel als een gemis, als een handicap.'' Marie-Louise Leen- ders (68) uit Vught: „Vlees, ontlasting, zweet, ei, prei, paprika: het ruikt voor mij allemaal hetzelfde: vies. Som migen spreken van een chemische lucht of verrotting, maar dat dekt voor mij de lading niet. Ik noem het coronageur. Sinds december 2020 heb ik er last van. In het begin vluchtte ik naar buiten als m'n man aan het koken was. Op straat dook ik 200 meter voor de bakker al in m'n kraag; vers brood stinkt vreselijk. Ik ben 5 kilo afgeval len, moet hard m'n best doen om ge noeg te eten. Alleen zalm, makreel, bietjes en donkere chocoladetoetjes smaken nog. Meer nog dan lekker eten mis ik de geur van m'n partner, kinde ren en kleinkinderen. De geur van hun lichaampjes ver mengd met wasmid del als ze hier blijven slapen. Ik weet niet meer hoe mijn huis ruikt. Ik mis de geu ren van het leven. In mijn werkbare leven was ik de hele dag bezig met de vijf zintuigen. Ik leerde kinderen met een meervoudige beperking senso risch ervaren: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Ik dacht goed te weten wat het verlies van een zintuig inhoudt. Maar dat de impact van het verlies van geur en smaak zó heftig is, heb ik echt onderschat.''

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 10