H Samen bidden voor de mensen in Oekraïne H 7 c Eerste echte professionele brouwerij op Schouwen-Duiveland Het gonst op het eiland. Bij de Gall Gall werd er al naar gevraagd: ,,Zijn de gebrouwen biertjes in Bar De Stulp al verkrijgbaar?" Bijna. In april worden de eerste getapt. De basis voor het brou wen van Stulpner biertjes ligt bij Menno Bijmolt. Hij brouwde hobbymatig al zijn eigen bier in Zierikzee. Daarvoor had hij in Rotterdam zijn eigen whiskyzaak. „Whisky maken is een proces van twaalf jaar. Dat ging mij op den duur een beetje te lang duren", vertelt Bij- molt tussen het op temperatuur houden van de wort door. ,,Bier- brouwen is een proces van onge veer vier weken. Dat is uit te hou den en dan kun je sneller op smaak bijsturen. Ik wilde op Schouwen-Duiveland een eigen brouwerij. Via via ben ik in con tact gekomen met Remo van Hen gel en Roy Lanser van De Stulp." Zo'n anderhalfjaar geleden was dat. ,,Dan ga je verkennende ge sprekken voeren en kijk je hoe ie mand in het leven staat", aldus Van Hengel. ,,We zijn zelf nooit echt actief op zoek gegaan naar een brouwer, maar de wens om ei gen gebrouwd bier te hebben, leefde al een tijdje. Twee ideeën komen nu dus samen. We zijn Brewpub De Stulp gestart met als doel craftbier te kunnen schenken. Op ons eiland zijn weinig lokaal gebrouwen biertjes te vinden. Er is veel vraag naar." Blik vanuit de pub Het is zeker geen uit de hand gelo pen hobby van Menno. In de ruimte waar vroeger de pooltafel en speelautomaten stonden, staat nu strak in het gelid tot aan het plafond, een professionele bier- brouwinstallatie. ,,Het mooie is ook dat je vanuit de pub alle appa ratuur kunt zien staan. Uniek", vertelt Bijmolt. De mannen ken nen Domus-bier in Zierikzee en De Eenhoorn in Zonnemaire. ,,Qua brouwvolume heb je nano, micro en macro. Wij zitten met 450 liter direct op micro-niveau. En hebben de ambitie door te groeien naar macro-niveau." De aanstaande Stulpner-biertjes hebben een heel proces achter de rug. In zijn lab, in een ruimte bo ven de zaak, verfijnt Menno voort durend de smaak. Hij laat die proe ven aan een proefpanel. ,,Ik heb al zo'n 44 verschillende versies voor bij zien komen", lacht Lanser. ,,Als vrienden proeven van zelfgebrou- wen bier, durven ze niet te zeggen dat het niet smaakt. Wij horen waarschijnlijk soms wel dat het bier niet naar wens is. Geeft niet. Hoort erbij." Er wordt begonnen met zes ver- Op de langere termijn willen we ook qua locatie een eigen brouwerij schillende smaken. ,,In eerste in stantie richten we ons op toegan kelijke en doordrinkbare bieren. Fris, fruitig en dorstlessend", aldus Lanser. Met klinkende namen: Stulpner Zeezon (Belgische Saison met limoen), Diepzee (New Zeel- andse pils van 5%), Kiwi Wheat (Amerikaanse Ale van 6%), Zee- mis (IPA met fruitige Ameri kaanse hoppen), Zeeuws Zwart (Schwartzbier van 5,5% en donker der dan donker bier) en last but not least: Stulpner Brutus. ,,Proef eens", zegt Menno en hij houdt een laagje bier voor. Pfoe. Een IPA van 10,2% met rooksmaak. ,,Echt bruut dus." En dat op de maandag ochtend. Schouwse Brouw Deze zomer verbouwt De Stulp met een Schouwse boer diverse rassen gerst. In het najaar wordt dat geproefd voor een nieuwe smaak: Schouws Blond. ,,Dat wordt dan een superlokaal biertje. We willen onze bieren in de toe komst ook aanbieden aan de retail onder de naam: Schouwse Brouw. De brouwerij op Texel geldt als voorbeeld. Op de langere termijn willen we, op Schouwen, ook qua locatie een eigen brouwerij." Het was heel stilletjes. Het viel me echt op Oekraïne. Ds. Freek Schipper van de Thomaskerk trapt af. De bedoeling is, afhankelijk van de ontwikkelingen, wekelijks een avondgebed voor Oekraïne te hou den. Dat dat weleens heel lang kan gaan duren, ziet De Borst niet als een belasting. ,,Ik vind het een be lasting dat meneer Poetin agressie over de wereld stuurt. Dit is waar wij hier voor zijn, denk ik." Veel mensen tobben over de uitge broken oorlog, weet De Borst. Het viel hem direct na de inval al op. ,,Ik fietste over straat en het was heel stilletjes. Ik had zoiets van: speelt Nederland een kwalificatiewed strijd? Het viel me echt op." Met alle hartverscheurende beelden en de machteloosheid die mensen voe len, kan het troosten om samen te komen. Daarvoor hoef je niet bij een kerk aangesloten te zijn. ,,Je hoeft niet eens gelovig te zijn. Het zal meer aansluiten bij wat gelovige mensen gewend zijn, maar ieder een is welkom.'' Het gebed in de Gasthuiskerk begint om 19.00 uur. Het Avondgebed voor Oekraïne is een initiatief van het platform voor de kerken Zierikzee, waar zes ker ken deel van uitmaken. Een mo ment om samen te bidden en een kaarsje op te steken voor mensen in SD WOENSDAG 2 MAART 2022 Nu al vraag naar Stulpner Gerrit van Loon Renesse Via een groot raam kunnen de gasten van Bar De Stulp de bierketels zien. Van links naar rechts: Roy Lanser, Remo van Hengel en Menno Bijmolt. FOTO MARIEKE MANDEMAKER - Roy Lanser, brouwer ZIERIKZEE Ds. Leon de Borst merkte direct na de Russische inval in Oekraïne dat mensen ermee zitten. FOTO MARIEKE MANDEMAKER - Leon de Borst, predikant Normaal gaan de deuren van de Gasthuiskerk op donderdag avond alleen zomers open voor het koopavondgebed. Nu gaan ze, vanaf 3 maart, open om te bidden voor Oekraïne. ,,Gewoon om eventjes met je ziel onder je arm binnen te komen en mis schien iets meer opgelucht weer naar buiten te gaan'', zegt ds. Leon de Borst van de Her vormde Gemeente Zierikzee

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 50