H
Samen bidden voor de mensen in
Oekraïne
H
7
c Eerste echte professionele brouwerij op Schouwen-Duiveland
Het gonst op het eiland. Bij de
Gall Gall werd er al naar
gevraagd: ,,Zijn de gebrouwen
biertjes in Bar De Stulp al
verkrijgbaar?" Bijna. In april
worden de eerste getapt.
De basis voor het brou
wen van Stulpner
biertjes ligt bij
Menno Bijmolt. Hij
brouwde hobbymatig
al zijn eigen bier in Zierikzee.
Daarvoor had hij in Rotterdam
zijn eigen whiskyzaak. „Whisky
maken is een proces van twaalf
jaar. Dat ging mij op den duur een
beetje te lang duren", vertelt Bij-
molt tussen het op temperatuur
houden van de wort door. ,,Bier-
brouwen is een proces van onge
veer vier weken. Dat is uit te hou
den en dan kun je sneller op
smaak bijsturen. Ik wilde op
Schouwen-Duiveland een eigen
brouwerij. Via via ben ik in con
tact gekomen met Remo van Hen
gel en Roy Lanser van De Stulp."
Zo'n anderhalfjaar geleden was
dat. ,,Dan ga je verkennende ge
sprekken voeren en kijk je hoe ie
mand in het leven staat", aldus
Van Hengel. ,,We zijn zelf nooit
echt actief op zoek gegaan naar
een brouwer, maar de wens om ei
gen gebrouwd bier te hebben,
leefde al een tijdje. Twee ideeën
komen nu dus samen. We zijn
Brewpub De Stulp gestart met als
doel craftbier te kunnen schenken.
Op ons eiland zijn weinig lokaal
gebrouwen biertjes te vinden. Er is
veel vraag naar."
Blik vanuit de pub
Het is zeker geen uit de hand gelo
pen hobby van Menno. In de
ruimte waar vroeger de pooltafel
en speelautomaten stonden, staat
nu strak in het gelid tot aan het
plafond, een professionele bier-
brouwinstallatie. ,,Het mooie is
ook dat je vanuit de pub alle appa
ratuur kunt zien staan. Uniek",
vertelt Bijmolt. De mannen ken
nen Domus-bier in Zierikzee en
De Eenhoorn in Zonnemaire.
,,Qua brouwvolume heb je nano,
micro en macro. Wij zitten met
450 liter direct op micro-niveau.
En hebben de ambitie door te
groeien naar macro-niveau."
De aanstaande Stulpner-biertjes
hebben een heel proces achter de
rug. In zijn lab, in een ruimte bo
ven de zaak, verfijnt Menno voort
durend de smaak. Hij laat die proe
ven aan een proefpanel. ,,Ik heb al
zo'n 44 verschillende versies voor
bij zien komen", lacht Lanser. ,,Als
vrienden proeven van zelfgebrou-
wen bier, durven ze niet te zeggen
dat het niet smaakt. Wij horen
waarschijnlijk soms wel dat het
bier niet naar wens is. Geeft niet.
Hoort erbij."
Er wordt begonnen met zes ver-
Op de langere termijn
willen we ook qua
locatie een eigen
brouwerij
schillende smaken. ,,In eerste in
stantie richten we ons op toegan
kelijke en doordrinkbare bieren.
Fris, fruitig en dorstlessend", aldus
Lanser. Met klinkende namen:
Stulpner Zeezon (Belgische Saison
met limoen), Diepzee (New Zeel-
andse pils van 5%), Kiwi Wheat
(Amerikaanse Ale van 6%), Zee-
mis (IPA met fruitige Ameri
kaanse hoppen), Zeeuws Zwart
(Schwartzbier van 5,5% en donker
der dan donker bier) en last but
not least: Stulpner Brutus. ,,Proef
eens", zegt Menno en hij houdt
een laagje bier voor. Pfoe. Een IPA
van 10,2% met rooksmaak. ,,Echt
bruut dus." En dat op de maandag
ochtend.
Schouwse Brouw
Deze zomer verbouwt De Stulp
met een Schouwse boer diverse
rassen gerst. In het najaar wordt
dat geproefd voor een nieuwe
smaak: Schouws Blond. ,,Dat
wordt dan een superlokaal biertje.
We willen onze bieren in de toe
komst ook aanbieden aan de retail
onder de naam: Schouwse Brouw.
De brouwerij op Texel geldt als
voorbeeld. Op de langere termijn
willen we, op Schouwen, ook qua
locatie een eigen brouwerij."
Het was heel
stilletjes.
Het viel me echt op
Oekraïne. Ds. Freek Schipper van
de Thomaskerk trapt af.
De bedoeling is, afhankelijk van
de ontwikkelingen, wekelijks een
avondgebed voor Oekraïne te hou
den. Dat dat weleens heel lang kan
gaan duren, ziet De Borst niet als
een belasting. ,,Ik vind het een be
lasting dat meneer Poetin agressie
over de wereld stuurt. Dit is waar
wij hier voor zijn, denk ik."
Veel mensen tobben over de uitge
broken oorlog, weet De Borst. Het
viel hem direct na de inval al op. ,,Ik
fietste over straat en het was heel
stilletjes. Ik had zoiets van: speelt
Nederland een kwalificatiewed
strijd? Het viel me echt op." Met alle
hartverscheurende beelden en de
machteloosheid die mensen voe
len, kan het troosten om samen te
komen. Daarvoor hoef je niet bij
een kerk aangesloten te zijn. ,,Je
hoeft niet eens gelovig te zijn. Het
zal meer aansluiten bij wat gelovige
mensen gewend zijn, maar ieder
een is welkom.'' Het gebed in de
Gasthuiskerk begint om 19.00 uur.
Het Avondgebed voor Oekraïne is
een initiatief van het platform voor
de kerken Zierikzee, waar zes ker
ken deel van uitmaken. Een mo
ment om samen te bidden en een
kaarsje op te steken voor mensen in
SD WOENSDAG 2 MAART 2022
Nu al vraag naar Stulpner
Gerrit van Loon
Renesse
Via een groot raam kunnen de gasten van Bar De Stulp de bierketels zien. Van links naar rechts: Roy Lanser, Remo van Hengel en Menno
Bijmolt. FOTO MARIEKE MANDEMAKER
- Roy Lanser, brouwer
ZIERIKZEE
Ds. Leon de Borst merkte direct na de Russische inval in Oekraïne
dat mensen ermee zitten. FOTO MARIEKE MANDEMAKER
- Leon de Borst, predikant
Normaal gaan de deuren van de
Gasthuiskerk op donderdag
avond alleen zomers open voor
het koopavondgebed. Nu gaan
ze, vanaf 3 maart, open om te
bidden voor Oekraïne. ,,Gewoon
om eventjes met je ziel onder je
arm binnen te komen en mis
schien iets meer opgelucht weer
naar buiten te gaan'', zegt ds.
Leon de Borst van de Her
vormde Gemeente Zierikzee