Nooit meer knoeien: dit zijn de tafelmanieren Hoe eet je een bitterbal zonder je mond te branden? En waarom snijd je nooit het puntje af van een stuk camembert? In haar nieuwe boek Eetiquette leert culinair journalist Mara Grimm je hoe je netter en lekkerder kunt eten. 22 BITTERBAL Soms worden bitterballen geserveerd met een prikkertje erin, maar dat is een waardeloos idee. Het is ooit bedacht zodat je de bal in één keer in je mond kunt stoppen zonder vette vingers te krijgen, maar helaas zijn bitterballen te zwaar voor die prik kertjes. Daardoor vallen ze negen van de tien keer in het schaaltje mosterd. Erger is het dat je door een bitterbal van een prikkertje te eten ook nog eens een groot risico loopt om je mond te branden. Hoe het wel hoort? Pak met duim, wijs- en middelvinger een bitterbal van de schaal. Dip de onderkant in de mosterd. Houd de bal even in je hand en bijt vervolgens aan de bovenkant een klein stukje van de korst af. Nu kan de vulling afkoelen. Dat duurt ongeveer een minuut en gaat vanzelf - blazen hoort niet. Eet de afgekoelde bitterbal vervolgens in één keer op. Sta je op een receptie of borrel waar je veel mensen moet begroeten? Eet een bitterbal dan met je linkerhand; zo blijft je rechterhand schoon om handen te schudden. BAKLAVA Baklava eet je op zijn kop. Dat is best logisch: er zit flink veel siroop in en die zakt tijdens het bakken en rusten naar onderen. Als je de baklava om draait, ruik je alle aroma's van de siroop daarom veel beter. Bovendien is de kans zo minder groot dat je onder de siroop komt te zitten. Het kost trouwens best veel tijd om baklava te maken, dus ga er voorzich tig mee om. Scheid bijvoorbeeld nooit de bovenste van de onderste lagen. Baklava met een mes doormid den snijden is al helemaal niet de bedoeling. Wil je hem toch kleiner maken? Gebruik dan de zijkant van een vork. CAMEMBERT Camembert is een ronde kaas, die vaak wordt geserveerd in punten. Veruit de meeste smaak zit in het midden van de camembert. Daarom mag je aan tafel nooit het uiterste puntje van de kaas afsnijden. Als je dat doet, is het lekkerste stuk in één keer weg. Snijd daarom lange, dunne plakjes vanaf de zijkant. Dat geldt trouwens ook voor brie en alle andere kazen die in een punt worden geserveerd. TOMPOUCE In oude etiquetteboeken staat dat je tompoucen met de hand moet eten. Dat is waanzin. Wie het weleens heeft geprobeerd, weet dat het een bende wordt. Hoe dan wel? Haal eerst het dakje eraf, snijd de tompouce in tweeën, lik de room eruit... er zijn tientallen manieren om een tom- pouce te eten, maar er is maar één juiste: leg de tompouce op zijn kant, dus op het lange snijvlak. Op die manier kun je met een mes perfecte plakjes snijden. Zo kun je bij elke hap alle smaken en structuren van de tompouce ervaren - en dat is precies de bedoeling. COUSCOUS Couscous wordt traditioneel geser veerd op een grote schaal die voor het hele gezelschap is bedoeld. Borden en bestek komen er niet aan te pas; je eet rechtstreeks uit de schaal. Dat doe je altijd met je rechterhand, óók als je linkshandig bent. Je linkerhand wordt in Arabische landen namelijk als onrein beschouwd. Pak een beetje couscous en kneed daar met behulp van je vingers en handpalm een bolletje van. Dit ge bruik je als een soort lepel om stukjes vlees en groenten van de schaal te Snijd nooit het uiterste puntje van de camembert, dan is het lekkerste stuk in één keer weg pakken. Voor beginners is het best lastig om zo'n mooi bolletje te ma ken, in dat geval zou je om een lepel kunnen vragen. Bij couscous geldt hetzelfde als bij alle andere gerechten die je van een gemeenschappelijke schaal eet: leg nooit iets terug wat je hebt gepakt. Graai ook niet in het wilde weg in de schaal, maar pak uitsluitend van het deel dat voor je neus staat. Een laatste tip: het is heel charmant om lekkere groenten en vlees van jouw deel van de schaal naar dat van de persoon naast of tegenover je te 'schuiven' - een teken van gastvrijheid. CROISSANT Eigenlijk is er maar één juiste manier om een croissant te eten: je breekt er steeds een bitesize stukje af en eet dat op. De croissant in de lengte door midden snijden is uit den boze, het is per slot van rekening geen pistolet. Aangezien een croissant al voor 30 tot - niet schrikken - 70 procent uit boter bestaat, is extra boter eigenlijk overbodig. Puristen zijn daar dan ook fel tegen, al zijn er ook mensen die zweren bij wat koude boter op een lauwwarme croissant. Leg in dat geval eerst wat boter van het gemeenschappelijke schaaltje op de rand van je bord, breek een stukje van je croissant af en doe daar met je eigen mes een beetje boter op. Be smeer de croissant zeker niet in één keer. Valt over boter nog te twisten, over jam is iedereen het eens: jam op je croissant is not done. Dat over heerst namelijk de subtiele zoetheid van de croissant zelf. Hetzelfde geldt uiteraard voor honing. Waarom er in Frankrijk bij een petit déjeuner dan boter en jam op tafel komen? Om op je baguette te smeren, maar dat is weer een ander verhaal. Tot slot nog dit: in Frankrijk zie je soms mensen een croissant in hun café au lait dopen. Dat wordt gegarandeerd een rotzooi en op elke willekeurige andere plek in de wereld word je waarschijnlijk aangekeken alsof je een barbaar bent, maar gek genoeg is het uitgerekend in Frank rijk algemeen geaccepteerd. DOPERWTEN Er zijn weinig dingen lastiger te eten dan doperwten. Officieel mag je namelijk geen lepel gebruiken. De erwtjes prakken en vervolgens opeten kan ook niet, want prakken wordt altijd en overal als onfatsoen lijk ervaren. Ook mag je de erwtjes eigenlijk niet met je mes op de holle kant van je vork schuiven, waar schijnlijk omdat de tanden van een vork van oudsher verder uit elkaar stonden dan nu. ZATERDAG 26 FEBRUARI 2022 GO Hoe eet je een tompouce? Met dekseltje of zonder? Met de hand of met een vork? Een tompouce eten kan op veel manieren, maar er is er maar één juist. FOTO JEAN-PIERRE JANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 70