'Het is onterecht dat de stikstofproblematiek vooral op de boer
4
'Er gebeurt hier
op de boerderij
niks slechts, dus
wees eens
positief over de
boer'
Aan roepnamen als Klazina 13 of
Greetje 7 doet John niet. Hij her
kent zijn koeien aan 'de vlekjes'.
,,Voor mij is dat een soort QR-
code, hahaha. Ze dragen ook num
mers, wat makkelijk is als iemand
een dag het stalbeheer over
neemt."
Dat lijkt niet al te ingewikkeld,
want het is pais en vree in de stal.
Een deel van de kudde is aan de
kuier, een deel drinkt en een deel
ligt te herkauwen op XXL-lounge-
bedden. Een autonoom rijdende
mestrobot schuift de verse vlaaien
door vloerspleten de mestkelder
in. Dat voorkomt dat er mest aan
de poten blijft hangen. ,,Dat is na
melijk slecht voor de klauwen",
zegt John. Een automatisch voer-
systeem staat nog op het verlang
lijstje. „Daarvoor zouden we moe
ten uitbreiden. Dat is nu nog even
te duur."
Zuivelkoningen
John (55) en zijn zoons Cas (25) en
Lars (22), beiden afgestudeerd aan
de Hogere Agrarische School, kij
ken goedkeurend toe hoe de
kudde door de melkruimtes ban
jert. De gedoodverfde bedrijfsop-
volgers zijn de zuivelkoningen van
De Heerenhoeve. Cas maakt zuivel
zoals yoghurt en vla en Lars am
bachtelijk ijs. Ze verwerken zo'n 3
tot 4 procent procent van de 1,25
miljoen liter melk die het bedrijf
jaarlijks produceert. De bulk gaat
naar zuivelgrootmacht Campina.
Een beetje verse melk wordt ver
kocht via een melktapautomaat.
,,Duitse toeristen zijn er dol op."
Voor yoghurt, kefir, vla en ijs is
een chique winkel ingericht, com
pleet met een soort Italiaanse
counter. Lars en Cas: ,,We hebben
tot 40 verschillende smaken ijs. De
Zeeuwse babbelaar loopt het
hardst. We verkopen onze produc
ten aan horeca, boerderijwinkels,
marktkooplieden en supermark
ten in de buurt, zoals de Jumbo in
Breskens en de Plus in IJzendijke.
Ook de horeca is een goede afne
mer. Op verzoek van restaurants
in de streek bereiden we nu ook ijs
met duindoornbessen. In zo'n lo
kale keten zit een leuke groei. Ko
mend jaar hopen we naar 100.000
liter te gaan. We zijn daarom ook
bezig met nieuwe producten zoals
roomboter, karnemelk, kwark en
hangop."
Ze vertellen honderduit, maar
de echte onderwijzer in het gezin
is moeder Mariëlle Vesseur (52).
Zij leidt al jaren scholieren, ouders
en toeristen rond, maar doet dat
sinds gisteren gecertificeerd. Uit
handen van gedeputeerde Jo-An-
nes de Bat kreeg ze het keurmerk
Klasseboer van de Stichting Boer
derijeducatie Nederland. De drij
vende kracht achter het onder
wijsprogramma is landbouworga
nisatie ZLTO. Maar er schuilen
tientallen partijen achter. Educa-
tieboeren ontvangen een lesver-
goeding van scholen, Agrifirm,
Platform Melkgeitenhouderij, Pro
ducenten Organisatie Varkens
houderij (POV), Stichting Blij met
een Ei, ZuivelNL en het pro
gramma Jong Leren Eten.
Zeeland telt twee gecertificeerde
Klasseboeren. Drie zitten nog in
de klas. Het zijn overwegend vee
houders met kippen, varkens en
koeien. Een Klasseboer word je
niet zomaar. Mariëlle: ,,Je moet
van onbesproken gedrag zijn. Ver
der moet ik ervoor zorgen dat be
zoekers geen risico's lopen tijdens
een rondleiding. Dat inseminatie
rietjes niet rondslingeren en har
ken achter slot en grendel staan,
dat er afzettingslinten zijn en dat
er geen sleutel op een tractor
steekt. Ook moet je een be-
drijfshulpverleningscursus volgen,
verzekerd zijn en, het belangrijk
ste, dat je al lopend een pakkend
verhaal kunt vertellen."
Mariëlle is er razend enthousiast
over. ,,Het idee is dat je een school
klas rondleidt op het bedrijf. Je
geeft ze een inkijkje en spelender
wijs een les over wat wij als zui-
velboeren doen. Wij vinden het
belangrijk dat kinderen weten
waar de melk vandaan komt. Het
is leuk ze voor te lichten. Ze kun
nen natuurlijk kalfjes aaien, bekij
ken hoe we koeien voeren en hoe
een melkrobot werkt. Ze leren bij
voorbeeld ook het verschil tussen
een kalf, pink, vaars en koe."
Ook (groot)ouders die met hun
(klein)kinderen naar De Heeren
hoeve rijden, kunnen iets opste
ken, want soms hebben die een
verkeerd beeld van een melkvee
houderij, stelt Mariëlle. Mensen
zijn vervreemd van de natuur en
de landbouw. Een opa van een
scholier vertelde me dat hij altijd
een negatief gevoel krijgt als hij
langs onze stallen rijdt. Zo van:
wat daar gebeurt, kan nooit goed
zijn. Dat vond ik zo erg om te ho
ren. Daarom zetten wij onze deu
ren open. We willen misvattingen
wegnemen. Er gebeurt hier niks
slechts. Wees dus eens positief
over de boer."
Ook 'de media' dragen bij aan
het negatieve beeld van de boer,
zegt Mariëlle. ,,Als het over mest
beleid gaat, plaatsen dagbladen
vaak een gedateerde foto van een
mestkar die de mest over het land
uit sproeit. Dat gebeurt al decen
nia niet meer zo. Mest wordt te
genwoordig gedoseerd in de grond
geïnjecteerd. Hetzelfde geldt voor
beelden van kalfjes. Als er eentje
net aan de drinkautomaat staat,
lijkt het alsof het beestje weinig
ruimte heeft. Dat het de hele dag
in een ruime box in het stro
ronddartelt, wordt niet getoond.
Dat is zo jammer."
Hoofdpijn krijgen de Vesseurs
ook van de stikstofdiscussie. Het
kabinet wil de komende jaren 10
tot 30 procent van de Nederlandse
veestapel inkrimpen om zo de
stikstofbelasting van natuurgebie
den terug te dringen. Gedwongen
uitkoop wordt niet uitgesloten.
John schudt het hoofd. Volgens
hem wordt het stikstofprobleem
vooral op boeren afgewenteld.
,,Dat is onterecht."
John, Cas en Lars: ,,Het ministe
rie van LNV en het RIVM rekenen
gewoon verkeerd. Wat een koe op
papier aan stikstof en ammoniak
uitstoot, is in de praktijk veel lager.
Voor fosfaat is dat op ons bedrijf
een derde lager dan de norm. Over
vijftien jaar komt het dan zittende
kabinet erachter dat het stikstof-
beleid nul effect heeft gehad. De
miljarden die Den Haag in de sa-
nering van veehouderijen wil ste
ken, is weggegooid geld. Soms
denk je: zouden we niet in het bui
tenland moeten gaan boeren?
Duitsland en Denemarken reke
nen ze bijvoorbeeld met andere
stikstofgetallen. En net over de
Belgische grens produceert de koe
waar ik nu bij sta maar de helft van
de stikstof en de fosfaat, omdat de
zuiderburen een ander rekenmo
del hebben. Toch, er is geen land
waar de landbouw zo goed is geor-
ganiseerd als in Nederland. En om
al je vrienden achter te laten.
Voorlopig gaan we hier maar stug
door."
Klavers en luzerne
Het beeld dat boeren alle milieuel
lende veroorzaken, snijdt de Ves-
seurs door de ziel. Cas en Lars zijn
dan ook één keer per tractor vanuit
Oostburg naar Den Haag gedie
seld. Zeven uur heen en zeven uur
terug kostte het protest op het Ma-
ZATERDAG 26 FEBRUARI 2022 GO
John Vesseur controleert de uier van een van zijn koeien.
VERVOLG VAN PAGINA 3
Mariëlle Vesseur
De familie Vesseur voor hun huis
bij Oostburg. Cas, Lars, Mariëlle
en John kunnen honderduit pra
ten over hun bedrijf en doen dat
ook graag aan schoolklassen en
andere geïnteresseerden.
foto's Frank Peters
m
iV ''ff"