'Het is onterecht dat de stikstofproblematiek vooral op de boer 4 'Er gebeurt hier op de boerderij niks slechts, dus wees eens positief over de boer' Aan roepnamen als Klazina 13 of Greetje 7 doet John niet. Hij her kent zijn koeien aan 'de vlekjes'. ,,Voor mij is dat een soort QR- code, hahaha. Ze dragen ook num mers, wat makkelijk is als iemand een dag het stalbeheer over neemt." Dat lijkt niet al te ingewikkeld, want het is pais en vree in de stal. Een deel van de kudde is aan de kuier, een deel drinkt en een deel ligt te herkauwen op XXL-lounge- bedden. Een autonoom rijdende mestrobot schuift de verse vlaaien door vloerspleten de mestkelder in. Dat voorkomt dat er mest aan de poten blijft hangen. ,,Dat is na melijk slecht voor de klauwen", zegt John. Een automatisch voer- systeem staat nog op het verlang lijstje. „Daarvoor zouden we moe ten uitbreiden. Dat is nu nog even te duur." Zuivelkoningen John (55) en zijn zoons Cas (25) en Lars (22), beiden afgestudeerd aan de Hogere Agrarische School, kij ken goedkeurend toe hoe de kudde door de melkruimtes ban jert. De gedoodverfde bedrijfsop- volgers zijn de zuivelkoningen van De Heerenhoeve. Cas maakt zuivel zoals yoghurt en vla en Lars am bachtelijk ijs. Ze verwerken zo'n 3 tot 4 procent procent van de 1,25 miljoen liter melk die het bedrijf jaarlijks produceert. De bulk gaat naar zuivelgrootmacht Campina. Een beetje verse melk wordt ver kocht via een melktapautomaat. ,,Duitse toeristen zijn er dol op." Voor yoghurt, kefir, vla en ijs is een chique winkel ingericht, com pleet met een soort Italiaanse counter. Lars en Cas: ,,We hebben tot 40 verschillende smaken ijs. De Zeeuwse babbelaar loopt het hardst. We verkopen onze produc ten aan horeca, boerderijwinkels, marktkooplieden en supermark ten in de buurt, zoals de Jumbo in Breskens en de Plus in IJzendijke. Ook de horeca is een goede afne mer. Op verzoek van restaurants in de streek bereiden we nu ook ijs met duindoornbessen. In zo'n lo kale keten zit een leuke groei. Ko mend jaar hopen we naar 100.000 liter te gaan. We zijn daarom ook bezig met nieuwe producten zoals roomboter, karnemelk, kwark en hangop." Ze vertellen honderduit, maar de echte onderwijzer in het gezin is moeder Mariëlle Vesseur (52). Zij leidt al jaren scholieren, ouders en toeristen rond, maar doet dat sinds gisteren gecertificeerd. Uit handen van gedeputeerde Jo-An- nes de Bat kreeg ze het keurmerk Klasseboer van de Stichting Boer derijeducatie Nederland. De drij vende kracht achter het onder wijsprogramma is landbouworga nisatie ZLTO. Maar er schuilen tientallen partijen achter. Educa- tieboeren ontvangen een lesver- goeding van scholen, Agrifirm, Platform Melkgeitenhouderij, Pro ducenten Organisatie Varkens houderij (POV), Stichting Blij met een Ei, ZuivelNL en het pro gramma Jong Leren Eten. Zeeland telt twee gecertificeerde Klasseboeren. Drie zitten nog in de klas. Het zijn overwegend vee houders met kippen, varkens en koeien. Een Klasseboer word je niet zomaar. Mariëlle: ,,Je moet van onbesproken gedrag zijn. Ver der moet ik ervoor zorgen dat be zoekers geen risico's lopen tijdens een rondleiding. Dat inseminatie rietjes niet rondslingeren en har ken achter slot en grendel staan, dat er afzettingslinten zijn en dat er geen sleutel op een tractor steekt. Ook moet je een be- drijfshulpverleningscursus volgen, verzekerd zijn en, het belangrijk ste, dat je al lopend een pakkend verhaal kunt vertellen." Mariëlle is er razend enthousiast over. ,,Het idee is dat je een school klas rondleidt op het bedrijf. Je geeft ze een inkijkje en spelender wijs een les over wat wij als zui- velboeren doen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen weten waar de melk vandaan komt. Het is leuk ze voor te lichten. Ze kun nen natuurlijk kalfjes aaien, bekij ken hoe we koeien voeren en hoe een melkrobot werkt. Ze leren bij voorbeeld ook het verschil tussen een kalf, pink, vaars en koe." Ook (groot)ouders die met hun (klein)kinderen naar De Heeren hoeve rijden, kunnen iets opste ken, want soms hebben die een verkeerd beeld van een melkvee houderij, stelt Mariëlle. Mensen zijn vervreemd van de natuur en de landbouw. Een opa van een scholier vertelde me dat hij altijd een negatief gevoel krijgt als hij langs onze stallen rijdt. Zo van: wat daar gebeurt, kan nooit goed zijn. Dat vond ik zo erg om te ho ren. Daarom zetten wij onze deu ren open. We willen misvattingen wegnemen. Er gebeurt hier niks slechts. Wees dus eens positief over de boer." Ook 'de media' dragen bij aan het negatieve beeld van de boer, zegt Mariëlle. ,,Als het over mest beleid gaat, plaatsen dagbladen vaak een gedateerde foto van een mestkar die de mest over het land uit sproeit. Dat gebeurt al decen nia niet meer zo. Mest wordt te genwoordig gedoseerd in de grond geïnjecteerd. Hetzelfde geldt voor beelden van kalfjes. Als er eentje net aan de drinkautomaat staat, lijkt het alsof het beestje weinig ruimte heeft. Dat het de hele dag in een ruime box in het stro ronddartelt, wordt niet getoond. Dat is zo jammer." Hoofdpijn krijgen de Vesseurs ook van de stikstofdiscussie. Het kabinet wil de komende jaren 10 tot 30 procent van de Nederlandse veestapel inkrimpen om zo de stikstofbelasting van natuurgebie den terug te dringen. Gedwongen uitkoop wordt niet uitgesloten. John schudt het hoofd. Volgens hem wordt het stikstofprobleem vooral op boeren afgewenteld. ,,Dat is onterecht." John, Cas en Lars: ,,Het ministe rie van LNV en het RIVM rekenen gewoon verkeerd. Wat een koe op papier aan stikstof en ammoniak uitstoot, is in de praktijk veel lager. Voor fosfaat is dat op ons bedrijf een derde lager dan de norm. Over vijftien jaar komt het dan zittende kabinet erachter dat het stikstof- beleid nul effect heeft gehad. De miljarden die Den Haag in de sa- nering van veehouderijen wil ste ken, is weggegooid geld. Soms denk je: zouden we niet in het bui tenland moeten gaan boeren? Duitsland en Denemarken reke nen ze bijvoorbeeld met andere stikstofgetallen. En net over de Belgische grens produceert de koe waar ik nu bij sta maar de helft van de stikstof en de fosfaat, omdat de zuiderburen een ander rekenmo del hebben. Toch, er is geen land waar de landbouw zo goed is geor- ganiseerd als in Nederland. En om al je vrienden achter te laten. Voorlopig gaan we hier maar stug door." Klavers en luzerne Het beeld dat boeren alle milieuel lende veroorzaken, snijdt de Ves- seurs door de ziel. Cas en Lars zijn dan ook één keer per tractor vanuit Oostburg naar Den Haag gedie seld. Zeven uur heen en zeven uur terug kostte het protest op het Ma- ZATERDAG 26 FEBRUARI 2022 GO John Vesseur controleert de uier van een van zijn koeien. VERVOLG VAN PAGINA 3 Mariëlle Vesseur De familie Vesseur voor hun huis bij Oostburg. Cas, Lars, Mariëlle en John kunnen honderduit pra ten over hun bedrijf en doen dat ook graag aan schoolklassen en andere geïnteresseerden. foto's Frank Peters m iV ''ff"

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 52