Heineken: Deel
horeca sneuvelt
door pandemie
v£en|SS
15
Een select groepje Nederlanders wordt alsmaar rijker. We vergapen ons graag aan hun pracht en praal.
In deze serie onderzoekt journalist Irene van den Berg de keerzijde van deze extreme rijkdom.
Venema. ,,Onze 'Bill Gates-en' zijn
de gewone huishoudens." Een rond
gang onder de grootste Nederlandse
goede doelen laat hetzelfde beeld
zien: zij zijn veel afhankelijker van de
grote groep gemiddelde huishoudens
die doneert dan van de superrijken.
Zo ontvangt KiKa, een stichting
die wetenschappelijk onderzoek naar
kinderkanker financiert, jaarlijks
meer dan 21 miljoen euro van parti
culieren. Van hun meer dan 360.000
donateurs schenken er slechts zo'n 25
meer dan 10.000 euro. ,,Daarvan ken
nen we ongeveer de helft persoon
lijk", zegt woordvoerder Jakolien van
Eijk van KiKa. Of ze een van die gulle
gevers met ons in contact wil bren
gen? ,,Nee helaas, wij respecteren
hun wens om anoniem te blijven."
Eigen fonds
Van de miljonairs geeft 2 procent zijn
geld niet aan een bestaand goed doel,
maar richt zijn eigen fonds op, blijkt
uit onderzoek van Smeets. Er bestaan
bij veel vermogenden ergernissen
over goede doelen, zoals het grote
aantal verzoeken om extra donaties
en het vermoeden dat er nogal wat
aan de strijkstok blijft hangen. ,,Som-
mige rijken vinden het bovendien
waardevol om hun kennis en kunde
in te zetten bij hun filantropie en
richten daarom een eigen fonds op",
stelt Smeets.
Hoeveel geld er in deze fondsen
omgaat, is onduidelijk. Dat komt
vooral doordat de belastingdienst
weinig rapportageverplichtingen
stelt. Een voorbeeld van zo'n familie
fonds is de VandenEnde Foundation
van Joop van den Ende.
Smeets is niet onverdeeld enthou
siast over al die eigen fondsen. „Sa
menwerkingen vergroten vaak de
impact van een gift. Vermogenden
zouden hun expertise ook kunnen
inzetten door in de adviesraad van
een bestaand goed doel te gaan zit
ten."
,,De horeca heeft het ontzet
tend moeilijk gehad", zegt
Van den Brink. ,,En dat is nog
steeds het geval. Dat is ver
schrikkelijk om te zien. Wij
zijn daar ook door geraakt.
Daarom zijn we nog niet
terug op het niveau van
2019."
De brouwer maakte ruim
2 miljard euro winst -
80 procent meer dan in het
eerste coronajaar - en zag de
omzet met 12 procent
groeien tot 26,6 miljard. Hei-
neken ziet volgens Van den
Brink licht aan het einde van
de coronatunnel, maar de
resultaten zijn nog altijd niet
op het niveau van voor de
pandemie. De biervolumes
in de Europese horeca lagen
vorig jaar nog altijd 30 pro
cent lager dan in 2019. Een
verkoopstijging in de super
markten van 10 procent kon
daar niet tegen opboksen.
,,In het laatste kwartaal werd
het iets beter, maar januari
was weer slecht door
omikron en beperkingen,
zoals in Nederland."
Bezorgd
Van den Brink is bezorgd
over de horeca. ,,We zien nu
dat 80 tot 85 procent van
onze horecaklanten is her
opend. Over de rest maken
we ons zorgen: zijn die tijde
lijk dicht of is dat perma
nent? En van de zaken die
open zijn, is ook niet duide
lijk of iedereen het redt. Ook
bij hen is het geld op. Wij
rekenen er opdat 10 procent
deze crisis niet overleeft. Dat
is ontzettend treurig."
Daarom doet Van den
Brink een oproep aan over
heden om de horeca te blij -
ven steunen. ,,Wij kunnen
als leverancier veel voor hen
doen, maar niet het totale
probleem oplossen. Daar is
de crisis echt te groot voor.
We hebben biervoorraden
teruggenomen en afgeschre
ven. We hebben de eerste le
vering na de heropening be
taald en een aantal malen ge
holpen met de huren. Maar
dat is niet voldoende."
De situatie wordt verer
gerd doordat de brouwer de
prijzen voor bier verder ver
hoogt. ,,Dat helpt niet mee
C Door duurdere
grondstoffen
moet Heineken
prijs van bier
laten stijgen
bij het herstel", zegt Van den
Brink, ,,maar is onvermijde
lijk. Onze kosten voor grond
stoffen, verpakkingen en
logistiek zijn wereldwijd
15 procent gestegen. Toch
voeren we echt geen prijs
verhogingen van 15 procent
door. In Nederland is dat en
kele procenten. Wij nemen
het verschil."
Dat ook de horeca er niet
aan ontkomt de prijzen te
verhogen, maakt de situatie
nog nijpender. ,,Wij horen
ook van horecaprijzen die
5 tot 10 procent stijgen, maar
dat is echt niet alleen door
onze ingreep. Om personeel
te trekken, zullen onderne
mers hen meer moeten beta
len, met de huidige tekorten
op de arbeidsmarkt."
met 2 miljoen dat maar moet doen.
En die kijkt vervolgens weer naar
iemand met 5 miljoen. Mensen staan
er meestal niet bij stil hoe rijk ze
zijn", zegt Smeets.
Uit zijn onderzoek blijkt dat miljo
nairs ongeveer 8000 euro per jaar
geven aan goede doelen. Is dat veel of
weinig? ,,Als wetenschapper vind ik
zo'n subjectieve vraag altijd lastig.
Maar ik spreek geregeld over goede
doelen voor vermogenden. Vaak zeg
gen ze zelf dat het wel wat meer zou
mogen zijn. Dat zegt mij wel iets",
reageert Smeets.
Geven aan goede doelen is in
Nederland een nationale zaak, stelt
SPECIAAL
VOOR JOU
CURSSUSSEN
CURSUS
MAAND
DINER
CHEQUE
CADEAU
T.W.V. 10,-
Cursus Engels IH
Ga naar pzc.nl/engels
Cursus Piano
Bekijk het volledige
aanbod op pzo.nl/oursus
Ga naar pzc.nl/piano
PC DONDERDAG 17 FEBRUARI 2022
maar weinig weg
De horeca gaat wereld
wijd weer open, maar de
gevolgen van de corona
crisis zullen er nog lang
huishouden, verwacht
bierbrouwer Heineken.
Volgens topman Dolf van
den Brink zal 10 procent
van de horecaklanten van
de biergigant het niet
overleven.
Herman Stil
Amsterdam
Volledig online en op je
eigen tempo te doorlopen
Persoonlijk contact met een
docent via e-mail en/of WhatsApp
Direct in je mailbox
Beginnerscursus
Volledig online en op je eigen
tempo te doorlopen
Onbeperkt vragen stellen aan de docent