ESS I 'Als ik metselaar had willen worden, had ik de allerbeste metselaar willen zijn' t •■.v.. Opgeruimd: 'Gewoon, het gevoel van: hè lekker, alles eruit. Al mijn agressie en woede kon ik er in kwijt. Het is het enige liedje dat ik heb uitgebracht in coronatijd. Blijkbaar moest ik het maken van mezelf.' 'Dat was twaalf jaar geleden hè, tot die tijd had ik nog niet echt iets meegemaakt. Ik begreep muzikanten nooit die zeggen: mijn muziek is mijn uitlaatklep. Yeah sure, dacht ik dan. Daar denk ik nu wel anders over.' 'Ik wil niet zeggen dat mijn leven instortte toen corona begon, maar veel ervan wel. Er zijn mensen in mijn directe omgeving ziek geweest. Ik wil er niet veel over kwijt, maar het heeft er wel ingehakt. Niemand wist ervan. Dan was ik aan het spelen in een toffe zaal en zeiden mensen: O my god, je leven is geweldig, terwijl ik die week alleen maar aan het mantelzorgen was geweest. Ik ben mezelf nog steeds bij elkaar aan het rapen. Ik ben er bijna - en dat is wel een erg fijn gevoel.' vol? Je hebt weleens gezegd dat 'Dat vind ik nog steeds, het is ontiegelijk zwaar. Soms word ik wakker en weet ik even niet meer in welke stad ik ben. Dan denk ik wel: waar ben ik mee bezig? Ik heb ook veel dingen gedaan terwijl ik ziek was. In Turkije had ik een keer voedselvergiftiging. Ik moest maar shinen en geven, geven, geven. Uiteindelijk hadden we het zo getimed met medicatie dat ik wel op het podium kon staan. Na het optreden stortte ik in. Dit werk is dan niet heel gezond.' En toch doe je het. 'Want ondertussen is het de gewel digste baan ter wereld. Muziek maken op een podium is het meest magische wat een mens kan mee maken, denk ik. Je versmelt met de muzikanten, de muziek. Op het podium kan ik heel andere gevoelens ervaren. Haat komt weer naar boven, liefde. En dat allemaal binnen anderhalf uur.' Wordt het je nooit te veel? 'Als ik merk dat ik aan het einde van de dag niet meer weet wat ik aan het begin heb gedaan, dan is het te veel geweest. Maar het lukt me steeds beter om mijn agenda te blocken voor dingen waar ik energie van krijg. Dingen die ik leuk vind, zonder dat daar carrière- wise iets in zit. Ik ga bijvoorbeeld de hele maand april naar Balti more, in Ierland. Daar ga ik drie dagen in de week stage lopen in een restaurant met een Michelin- ster, met een Turkse chef. Een beetje de natuur in, bloemetjes en zeewier plukken die ik dan in de keuken kan gebruiken. En op mijn vrije dagen ga ik muziek maken, in een hans-en-grietjehuisje. Noem het een - hoe heet het als je werk even stopt? Een sabbatical!' Dat had ik dan weer niet van jou verwacht. 'Nee hè? Ik zelf ook niet.' 18 Wat leverde het nummer je op? In de documentaire vertelde je dat je niet de behoefte hebt over jezelf te schrijven. Hoe gaat het nu dan met je? Hoe hou je verder dat drukke leven je het je eigen kind nooit zou aanraden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 98