Koken we vandaag met olijfolie, kokosolie of roomboter? WAAROM EEN KLONTJE BOTER PRIMA KAN Mannenprobleem u 27 HUISARTSENPOST Rutger Verhoeff schrijft wekelijks over patiënten die hem raken n de discussie boter versus olie, delft boter meestal het onderspit. De reden daarvoor is volgens Tiny van Boekel, emeritus hoogleraar levensmiddelentechnologie van Wageningen University Research, simpel. Het verschil qua voedings waarde zit hem in het soort vetzuren. Waar boter bestaat uit de meer ver zadigde vetzuren, blinkt olie uit door de grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren. ,,Onderzoek heeft verza digde vetten jaren geleden in ver band gebracht met een verhoogd risico op hart- en bloedvaten.'' Boter is daarom meer dan eens weggezet als een product waarvan je aders dichtslibben. ,,Daar is de laatste jaren wel wat discussie over geweest, dat olie - en enkel olie - de basis zou vormen van een 'gezond' voedings patroon. In werkelijkheid ligt het genuanceerder.'' De conclusie is steeds vaker dat er geen verband kan worden aange toond tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat boter ook veel goede voedingsstof fen, zoals vitamine A, D en E. En we kunnen zowel verzadigde vetten (die vaak in dierlijke producten zitten), als onverzadigde vetten (vaak in plantaardige producten) gebruiken. Boter of olie: wat is nu eigenlijk het beste om te gebruiken en waarom? Experts geven hun oordeel over het groeiende aanbod aan producten. 'Kokosolie, mits onbewerkt, is een vetsoort die makkelijk afbreekbaar is' Gezonde vetten Uiteraard, benadruk ken zowel diëtisten als Van Boekel, is balans het sleutel woord. ,,Het hangt erg afvan je totale voe- - desirée dingspatroon. Eet MARSMAN gevarieerd en matig, dan is er niets aan de hand. Bovendien is een klont boter bij je aardappels lek ker; het gaat ook om smaak en bele ving.'' Olie heeft al jaren een prima repu tatie. De reden? De goede, onverza digde vetzuren, beter bekend als omega 3 en 6. Die eerste werkt ont- stekingsremmend, maar die tweede kan - in grote hoeveelheden - vol gens voedingsdeskundige Desirée Marsman van de Vitaliteitsbrouwerij juist het omgekeerde effect hebben. „Vandaar dat mijn voorkeur in eerste instantie uitgaat naar olijfolie en niet naar arachide- en zonnebloemolie. Die laatste bevatten relatief veel omega 6.'' Kokosolie gunt zij een tweede plek in haar favorietenlijst. Die bevat wel iswaar verzadigde vetten (en veel), maar we hebben het hier over een vetsoort die volgens Marsman gemakkelijk is af te breken. „Helaas geldt dat alleen voor de on bewerkte variant, ge maakt van verse kokosnoten. In de supermarkt vinden we vooral bewerkte varian ten." Volgens Marsman is goede olie héél gezond. De vetzuren bevorderen de opname van vitamines zoals A, D, E, en K. ,,Al verliest het door de bewerking - olie wordt verhit, gekoeld en geschikt gemaakt voor gebruik - wel wat van zijn goede eigenschap pen.'' Om die reden wordt extra vierge, het onbewerkte olijfolieproduct afkom stig uit de eerste koude pers, ge roemd. Olijfoliesommelier Wilma van Grinsven-Padberg is groot voor stander van dit product. ,,Wat mij opvalt, is dat mensen standaard naar de milde olijfolie grijpen. Ze denken: 'mild', dat is gezond, ter wijl milde of klassieke olijfolie hart stikke bewerkt is en daarom minder voedingsstoffen bevat.'' Extra vierge olijfolie leent zich ook prima om in te bakken, volgens Van Grinsven-Padberg. ,,Vroeger filterde men de olie tussen stenen, waarbij het residu dat achterbleef - restjes pit en schil - kon verbranden tijdens het bakken. Tegenwoordig wordt de echt goede olie gefilterd en gedecanteerd met ultramoderne machines, dus je bakt in een product mét gezond heidsvoordelen.'' Bakken en braden Elke boter en olie heeft een rook- punt: een temperatuur waarop het ontbindt en er schadelijke stoffen kunnen ontstaan. ,,Veel gerechten kun je met boter of olie prima verhit ten, mits je bakt op maximaal 170 graden'', waarschuwt Van Boekel. Als het op frituren aankomt, heeft hij nog een wijze raad: „Onverza digde vetten zijn heel reactief. Dat bete kent dat er bij het verhit ten van plantaardige oliën tevens schadelijke stoffen kun nen ontstaan. Frituren in olie kan, maar je moet regel matig verver sen.'' k ben verliefd, dokter.' Ik kijk meneer Van Hout verbaasd aan. Niet omdat ik denk dat je op 72-ja- rige leeftijd niet verliefd kan worden, maar omdat ik dacht dat hij voor pros taatklachten kwam; een mannenprobleem stond er achter zijn naam in de agenda. 'Dat ik dat nog zou meemaken na alles wat er gebeurd is,' praat hij verder met een grote, gelukzalige glimlach op zijn gezicht en een twinkel in zijn ogen. Na een lang durig ziekbed verloor zijn vrouw drie jaar geleden het gevecht tegen borstkanker. Ze waren 45 jaar getrouwd. 'Hoe heeft u uw nieuwe liefde ontmoet?' vraag ik uit nieuwsgierigheid. Met zijn vingers doet hij alsof hij op een toetsen bord tikt. 'Internetdating.' Daarna vertelt hij hoe goed het klikt tussen hen, dat zijn nieuwe vriendin een winnend lot uit de loterij is en dat zijn kinde ren er net zo blij mee zijn. 'En nu zit je hier,' zeg ik als ik het gevoel heb dat hij uit gepraat is. 'Waar kan ik je mee helpen?' 'Ik ben misselijk door van die fladderende insecten in mijn buik,' knipoogt hij om ver volgens serieus te vervolgen. 'Ik zeg het maar even zoals het is, dokter. Ik kan geen volledige erectie meer krijgen.' Hierna volgt een voor mij als huisarts op- 'Ik ben mis selijk door die fladderende insecten in mijn buik' vallend openhartig verhaal over alle sek suele handelingen die ze samen al tever geefs geprobeerd hebben. Hij ervaart ge lukkig geen enkele druk, maar begint zich nu wel een beetje zorgen te maken, aangezien hij nooit erectieproblemen heeft ge had. Ik vraag hem vervol gens of ze voldoende tijd nemen om opgewonden te raken. Of hij tijdens het masturberen in zijn eentje ook klachten ondervindt. Of hij medicatie of supplementen slikt en of zijn penis een abnor male vorm heeft. Op de eerste antwoordt hij bevestigend en op de rest ontkennend. 'Een soort faalangst,' omschrijf ik zijn pro- bleem na een kort lichamelijk onderzoek. 'Mogelijk een combinatie van een lange tijd geen intimiteit met iemand anders én prestatiedrang. Bij goede erecties tijdens zelfstimulatie en/of bij ochtenderecties is er niets mis met uw penis.' Hij haalt opgelucht adem, waarna ik alle behandelopties met hem bespreek. Daar van vindt hij de erectiepillen of een door verwijzing naar een seksuoloog de beste. Als eerste wil hij de pillen proberen en we spreken een controle af. Een maand later gaat hij weer voor me zitten. Zijn glimlach is nog groter dan de vorige keer. 'Ik wilde u per soonlijk vertellen hoe goed het is gegaan.' GO ZATERDAG 5 FEBRUARI 2022 MARIE-LOUISE HOOGENDOORN Dichtslibben van roomboter? Er is steeds minder bewijs dat verzadigde vetten en hart en vaatziekten verband houden. FOTO GETTY IMAGES De namen zijn geanonimiseerd en/of er is toestemming gevraagd aan patiënten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 75