Voedselbank vraagt stenen om brood te kunnen delen c Eigenaren De Gespleten Arent in Middelburg nemen twee restaurants over 10 Sjoerd Dooge (l) en Edwin Dingemanse bij hun nieuwe zaken Hildernisse en steakhouse De Tamboer aan Plein 1940 in Middelburg. Beide restaurants gaan ze verbouwen. Ook het concept wordt veranderd. foto lex de meester Edwin Dingemanse en Sjoerd Dooge van restaurant De Gespleten Arent in Middelburg hebben lef. Ze kochten in coronatijd Hildernisse en De Tamboer aan Plein 1940 erbij. Frank Balkenende Middelburg Sinds 2014 baten chef-kok Dinge manse en gastheer Dooge De Ge spleten Arent aan de Middelburgse Vlasmarkt uit. Het tweetal broedde al een tijd op een volgende stap. Dooge: ,,Ten eerste is de keuken van De Gespleten Arent aan de kleine kant. Meer ruimte was ons een lief ding waard. Ten tweede wilden we investeren om pensioen op te bou wen en ten derde willen we de wer klast beter verdelen." Het huidige restaurant is een huurpand waarmee dat niet echt lukt, zegt Dooge. ,,We kwamen in gesprek met Paul Sanders, Robert Felius en Carolien Sanders, de eige naren van Hildernisse en het aan grenzende steakhouse De Tam boer. Paul en Carolien zijn al wat ouder. Ze willen iets anders. Het is best een gewaagde stap, maar zo'n kans op 200 meter afstand van ons restaurant komt zelden voorbij. Dankzij onze bank en enkele inves teerders kregen we de koop rond." Personeel Dingemanse en Dooge nemen het personeel van beide aanwinsten over. Al met al staan er straks 20 mensen op de loonlijst. Dat is het enige wat bij het oude blijft. De ko mende maand wordt eerst De Tam boer verbouwd en omgedoopt tot Brasserie Bijts die eind maart de deuren opent met een totaal andere stijl eten. ,,Een steakhouse is niks voor Ed win. Bijts wordt een soort gastro- bar waar je een lekker glas wijn kunt drinken en kleine hapjes kunt eten. Denk aan een bao bun, risotto, noedelsalade of Mexicaanse wraps. Simpele gerechten die je thuis zelf misschien niet zo snel kookt. De naam zegt het al. Bijts is knipoog naar het Engelse bites." Als de verbouwing van Bijts ge reed is, volgt Hildernisse. Onder de nieuwe naam restaurant Barres zet chef Dingemanse de verfijnde keu ken van De Gespleten Arent voort aan Plein 1940. Het huidige keu kenteam verhuist daarom mee. Dooge: ,,Het interieur wordt spec taculair. Het precieze ontwerp hou den we nog wel even onder de pet. We willen onze gasten verrassen. Het enige wat ik weggeef, is dat we de bar vergroten en daar achter een grote keuken komt." Schaken op drie borden Tot die tijd blijft De Gespleten Arent open. Dooge: ,,Dat is moge- Bijts wordt gastrobar, Barres krijgt onze verfijnde keuken - Sjoerd Dooge, mede-eigenaar De Gespleten Arent lijk omdat we een paar toppers heb ben aangetrokken die ons door deze drukke tijden gaan slepen. Ik noem bijvoorbeeld Erik Bos die ervaring heeft opgedaan in topzaken zoals drie-sterrenrestaurant De Librije in Zwolle en Flicka in Kerkdriel dat één ster heeft. Hij kan de keuken in De Gespleten Arent runnen zolang dat duurt. En met Thomas Valk hebben we een goede gastheer. Dat geeft ons de mogelijkheid om (tij delijk) op drie borden te schaken." Dingemanse en Dooge zoeken een opvolger die het concept van De Gespleten Arent in ere houdt. ,,Komt de gedroomde overname kandidaat niet langs, dan blijven we ook ons restaurant aan de Vlas- markt exploiteren. We zien wel waar het schip strandt. Het wordt de komende tijd een beetje impro viseren. In elk geval kunnen gasten ook na maart blijven reserveren voor De Gespleten Arent." Elke dag vol Dooge verwacht dat er interesse voor overname van De Gespleten Arent bestaat. Het restaurant is een begrip, ook buiten Zeeland. ,,Sinds 26 januari, toen de horecasluiting werd opgeheven, zitten we elke dag vol. Afgelopen zaterdag had ik alle stoelen wel drie keer kunnen ver kopen. Vorig jaar hebben we ook een topzomer gedraaid. Er zit mu ziek in deze zaak." MONNIKENWERK José Baars schrijft wekelijks over religie en kerken in Zeeland. Lees haar blog op pzc.nl/monnikenwerk In Zeeland boven de Schelde zijn tussen de 1000 en 1100 mensen voor hun 'dagelijkse brood' aangewezen op de voedselbank. Uit bittere noodzaak. Op Walcheren worden 460 mon den gevoed binnen 180 huishou dens. Maar dit gaat spaak lopen, wanneer er geen oplossing komt voor het huisvestingsprobleem van de voedselbank. Dit treft ook de voedselbanken op de Bevelan- den en Schouwen-Duiveland. Want voor hen is die in Middel burg opslag- en distributiepunt. ,,De gemeenten denken echt mee over oplossingen", meldt Emmy de Kraker voorzitter van de Voedselbank Walcheren. ,,Er ligt een plan, maar de bekostiging van alternatieve huisvesting blijft een probleem omdat Vlissingen als ar tikel 12-gemeente geen extra geld kan toezeggen. In mijn stoutste dromen vinden we een geldschie ter die een sociale huur zou vragen voor de nieuwe huisvesting." Armoedebestrijding ligt op het bordje van de overheid en ge meenten hebben daarbij in het bij zonder de taak zorg te dragen voor 'het kansrijk opgroeien van kinde ren'. In afspraken wordt gesproken over 'kunnen meedoen op school, aan sport, aan cultuur en sociale activiteiten'. Wordt door gemeen ten ook stilgestaan bij hoe makke lijk je op school leert of voetbalt met een lege maag en een hoofd vol zorgen? Op Walcheren eten 193 kinderen onder de 18 jaar dankzij de voedselbank. Misschien wel het topje van de ijsberg. Diaconieën Bij mij komt het woord 'diaconaal vermogen' op. Deze term wil zeg gen dat diaconieën over veel geld beschikken. Dat is onder meer vastgelegd in (aandelen)beleggin- gen. Het zal vast rationeel zijn om uit de opbrengsten iets te doen aan de noden van mensen. Maar wat kunnen gezamenlijke diaconieën erop tegen hebben te investeren in een pand voor de voedsel- en wel licht ook kledingbank en een rede lijke huur te vragen? Zijn ze gelijk van discutabele beleggingen af. Natuurlijk is armoedebestrijding een taak van de overheid, maar als er van een kale kip geen veren te plukken zijn, wat dan? Dan zou het nog zo kunnen zijn dat de overheid verhindert dat kerken toeschieten. Er zijn voorbeelden van christelijke én moslimorgani saties die zich hard maken voor het geven van kwalitatief uitste kende hulp en daardoor in aanva ring zijn gekomen met de over heid, die vreest dat op hulp een le vensbeschouwelijk stempel wordt gedrukt. Maar wie zou daar bang voor moeten zijn in Zeeland? Het initiatief tot de voedselbank op Walcheren is in 2004 genomen door het voorgangersechtpaar van de Nieuw Leven Gemeente in Middelburg en de voedselbank wordt sindsdien vanuit de geza menlijke kerken ondersteund. Dat staat niet ter discussie. 'Is er iemand onder jullie die zijn kind, als het om een brood vraagt, een steen zou geven?' Het antwoord op deze vraag uit de Bij bel laat zich raden. Maar, het knel punt zit 'm nu wel in de stenen. Bidden voor 'dagelijks brood' is één, maar wie maakt huisvesting mogelijk om het werk van de voedselbanken boven de Schelde te kunnen continueren? De Tamboer STEAKHOUSE ZATERDAG 5 FEBRUARI 2022 GO 'Best een gewaagde stap'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 38