Voedselbank vraagt stenen om brood te kunnen delen
c Eigenaren De Gespleten Arent in Middelburg nemen twee restaurants over
10
Sjoerd Dooge (l) en Edwin Dingemanse bij hun nieuwe zaken Hildernisse en steakhouse De Tamboer aan Plein 1940 in Middelburg. Beide
restaurants gaan ze verbouwen. Ook het concept wordt veranderd. foto lex de meester
Edwin Dingemanse en
Sjoerd Dooge van
restaurant De
Gespleten Arent in
Middelburg hebben
lef. Ze kochten in
coronatijd Hildernisse
en De Tamboer aan
Plein 1940 erbij.
Frank Balkenende
Middelburg
Sinds 2014 baten chef-kok Dinge
manse en gastheer Dooge De Ge
spleten Arent aan de Middelburgse
Vlasmarkt uit. Het tweetal broedde
al een tijd op een volgende stap.
Dooge: ,,Ten eerste is de keuken van
De Gespleten Arent aan de kleine
kant. Meer ruimte was ons een lief
ding waard. Ten tweede wilden we
investeren om pensioen op te bou
wen en ten derde willen we de wer
klast beter verdelen."
Het huidige restaurant is een
huurpand waarmee dat niet echt
lukt, zegt Dooge. ,,We kwamen in
gesprek met Paul Sanders, Robert
Felius en Carolien Sanders, de eige
naren van Hildernisse en het aan
grenzende steakhouse De Tam
boer. Paul en Carolien zijn al wat
ouder. Ze willen iets anders. Het is
best een gewaagde stap, maar zo'n
kans op 200 meter afstand van ons
restaurant komt zelden voorbij.
Dankzij onze bank en enkele inves
teerders kregen we de koop rond."
Personeel
Dingemanse en Dooge nemen het
personeel van beide aanwinsten
over. Al met al staan er straks 20
mensen op de loonlijst. Dat is het
enige wat bij het oude blijft. De ko
mende maand wordt eerst De Tam
boer verbouwd en omgedoopt tot
Brasserie Bijts die eind maart de
deuren opent met een totaal andere
stijl eten.
,,Een steakhouse is niks voor Ed
win. Bijts wordt een soort gastro-
bar waar je een lekker glas wijn
kunt drinken en kleine hapjes kunt
eten. Denk aan een bao bun, risotto,
noedelsalade of Mexicaanse wraps.
Simpele gerechten die je thuis zelf
misschien niet zo snel kookt. De
naam zegt het al. Bijts is knipoog
naar het Engelse bites."
Als de verbouwing van Bijts ge
reed is, volgt Hildernisse. Onder de
nieuwe naam restaurant Barres zet
chef Dingemanse de verfijnde keu
ken van De Gespleten Arent voort
aan Plein 1940. Het huidige keu
kenteam verhuist daarom mee.
Dooge: ,,Het interieur wordt spec
taculair. Het precieze ontwerp hou
den we nog wel even onder de pet.
We willen onze gasten verrassen.
Het enige wat ik weggeef, is dat we
de bar vergroten en daar achter een
grote keuken komt."
Schaken op drie borden
Tot die tijd blijft De Gespleten
Arent open. Dooge: ,,Dat is moge-
Bijts wordt gastrobar,
Barres krijgt onze
verfijnde keuken
- Sjoerd Dooge, mede-eigenaar
De Gespleten Arent
lijk omdat we een paar toppers heb
ben aangetrokken die ons door deze
drukke tijden gaan slepen. Ik noem
bijvoorbeeld Erik Bos die ervaring
heeft opgedaan in topzaken zoals
drie-sterrenrestaurant De Librije in
Zwolle en Flicka in Kerkdriel dat
één ster heeft. Hij kan de keuken in
De Gespleten Arent runnen zolang
dat duurt. En met Thomas Valk
hebben we een goede gastheer. Dat
geeft ons de mogelijkheid om (tij
delijk) op drie borden te schaken."
Dingemanse en Dooge zoeken
een opvolger die het concept van
De Gespleten Arent in ere houdt.
,,Komt de gedroomde overname
kandidaat niet langs, dan blijven we
ook ons restaurant aan de Vlas-
markt exploiteren. We zien wel
waar het schip strandt. Het wordt
de komende tijd een beetje impro
viseren. In elk geval kunnen gasten
ook na maart blijven reserveren
voor De Gespleten Arent."
Elke dag vol
Dooge verwacht dat er interesse
voor overname van De Gespleten
Arent bestaat. Het restaurant is een
begrip, ook buiten Zeeland. ,,Sinds
26 januari, toen de horecasluiting
werd opgeheven, zitten we elke dag
vol. Afgelopen zaterdag had ik alle
stoelen wel drie keer kunnen ver
kopen. Vorig jaar hebben we ook
een topzomer gedraaid. Er zit mu
ziek in deze zaak."
MONNIKENWERK
José Baars schrijft wekelijks over
religie en kerken in Zeeland. Lees
haar blog op pzc.nl/monnikenwerk
In Zeeland boven de Schelde
zijn tussen de 1000 en 1100
mensen voor hun 'dagelijkse
brood' aangewezen op de
voedselbank. Uit bittere
noodzaak.
Op Walcheren worden 460 mon
den gevoed binnen 180 huishou
dens. Maar dit gaat spaak lopen,
wanneer er geen oplossing komt
voor het huisvestingsprobleem
van de voedselbank. Dit treft ook
de voedselbanken op de Bevelan-
den en Schouwen-Duiveland.
Want voor hen is die in Middel
burg opslag- en distributiepunt.
,,De gemeenten denken echt
mee over oplossingen", meldt
Emmy de Kraker voorzitter van de
Voedselbank Walcheren. ,,Er ligt
een plan, maar de bekostiging van
alternatieve huisvesting blijft een
probleem omdat Vlissingen als ar
tikel 12-gemeente geen extra geld
kan toezeggen. In mijn stoutste
dromen vinden we een geldschie
ter die een sociale huur zou vragen
voor de nieuwe huisvesting."
Armoedebestrijding ligt op het
bordje van de overheid en ge
meenten hebben daarbij in het bij
zonder de taak zorg te dragen voor
'het kansrijk opgroeien van kinde
ren'. In afspraken wordt gesproken
over 'kunnen meedoen op school,
aan sport, aan cultuur en sociale
activiteiten'. Wordt door gemeen
ten ook stilgestaan bij hoe makke
lijk je op school leert of voetbalt
met een lege maag en een hoofd
vol zorgen? Op Walcheren eten 193
kinderen onder de 18 jaar dankzij
de voedselbank. Misschien wel het
topje van de ijsberg.
Diaconieën
Bij mij komt het woord 'diaconaal
vermogen' op. Deze term wil zeg
gen dat diaconieën over veel geld
beschikken. Dat is onder meer
vastgelegd in (aandelen)beleggin-
gen. Het zal vast rationeel zijn om
uit de opbrengsten iets te doen aan
de noden van mensen. Maar wat
kunnen gezamenlijke diaconieën
erop tegen hebben te investeren in
een pand voor de voedsel- en wel
licht ook kledingbank en een rede
lijke huur te vragen? Zijn ze gelijk
van discutabele beleggingen af.
Natuurlijk is armoedebestrijding
een taak van de overheid, maar als
er van een kale kip geen veren te
plukken zijn, wat dan? Dan zou
het nog zo kunnen zijn dat de
overheid verhindert dat kerken
toeschieten. Er zijn voorbeelden
van christelijke én moslimorgani
saties die zich hard maken voor
het geven van kwalitatief uitste
kende hulp en daardoor in aanva
ring zijn gekomen met de over
heid, die vreest dat op hulp een le
vensbeschouwelijk stempel wordt
gedrukt. Maar wie zou daar bang
voor moeten zijn in Zeeland? Het
initiatief tot de voedselbank op
Walcheren is in 2004 genomen
door het voorgangersechtpaar van
de Nieuw Leven Gemeente in
Middelburg en de voedselbank
wordt sindsdien vanuit de geza
menlijke kerken ondersteund. Dat
staat niet ter discussie.
'Is er iemand onder jullie die
zijn kind, als het om een brood
vraagt, een steen zou geven?' Het
antwoord op deze vraag uit de Bij
bel laat zich raden. Maar, het knel
punt zit 'm nu wel in de stenen.
Bidden voor 'dagelijks brood' is
één, maar wie maakt huisvesting
mogelijk om het werk van de
voedselbanken boven de Schelde
te kunnen continueren?
De Tamboer
STEAKHOUSE
ZATERDAG 5 FEBRUARI 2022 GO
'Best een gewaagde stap'