De kalenders liggen al klaar op de balie. Het jaar van de Water 4 Ik spreek Chinees, maar niet zo goed als Nederlands. Daar heb ik in de keuken wel last van gehad Ping Zhao snijdt de zalm voor de poké bowl. „Werken, werken, werken en presteren, dat zit in mijn bloed.'' foto lex de meester banen: kok, bedrijfsleider én bij lesleraar biologie en wiskunde. Zijn ouders - vader politicus, moeder secretaresse bij een poli tieke partij - vluchtten begin jaren negentig naar Nederland vanuit Hangzhou, in de buurt van Shang hai. ,,Toen een vrij klein stadje, nu een wereldstad met miljoenen in woners. Het was de tijd van de eenkindpolitiek. Ik heb een veer tien jaar oudere broer. Mijn ouders hadden dus twee problemen: hun politieke activiteiten en het feit dat ze twee kinderen kregen. Ik heb vier jaar in China gewoond en een groot deel daarvan op het plat teland verstopt gezeten bij een vroedvrouw of zoiets. Ik herinner me beelden van echte armoede: een huisje van klei, deuren die niet veel meer waren dan stukken hout in een gat in de klei, een bovenver dieping waar stukken muur mis ten." Ook nu boden de restaurants van de familie in het buitenland uitkomst. Zhao's vader, moeder en broer konden hier, maar ook in Zhang en He hoorden verhalen over het mooie Nederland, met zijn bloemen, de Keukenhof, de zee. Ai Fen He: „Nederland was netjes. Schoon. Alles goed gere geld." Ze lacht: ,,Alleen...zo koud!" In Soest, Zhangs eerste Neder landse woonplaats, leerde hij de kneepjes van het vak als kok in het restaurant van familieleden. Tjap tjoy, babi pangang, kip kerrie: het zijn geen Chinese gerechten. Een gerecht als tjap tjoy bestaat wel, maar dat heet daar: tou ya. Andere zijn volledig onbekend. In 1920 werd het eerste echt Chinese res taurant geopend in Rotterdam; na de Tweede Wereldoorlog schoven bij die restaurants steeds vaker mensen met een Indische achter grond aan tafel en ontstond de Chinees-Indische keuken. Zo kwamen van oorsprong Indische gerechten als gebakken banaan, saté en babi pangang op de kaart. In een verchineeste en aan de Ne derlandse smaak aangepaste vorm. Lange dagen in de keuken Terwijl Zhang in de keuken sloofde en geld spaarde, nam He bestellingen aan en hielp in de be diening. Dat Zhang - die intussen al meerdere restaurants gehad heeft - nog altijd bijna geen Ne derlands spreekt, komt doordat in de keukens uitsluitend Chinees wordt gesproken. Koks maken lange dagen en komen daarbuiten bijna niet in aanraking met Neder landers. Dat ligt bij de vrouwen anders. Later komen de kinderen, die te hulp schieten als belasting papieren vertaald moeten worden, of bij de dokter. Nee, ze willen niet terug, ook al is China intussen in de vaart der volkeren opgestuwd. Hun zoon van 14 en dochter van 16 zijn hier geboren. Ze zijn trots op wat ze bereikt hebben. He is nu 50, Zhang bijna zestig. Over een jaar of tien lonkt het pensioen. Willen de kin deren dan de zaak overnemen? Twijfelachtig. Ja, in de weekeinden helpen ze mee, 's avonds als het druk is, op feestdagen. Maar alle dagen van het jaar zo hard werken als zij altijd gedaan hebben? Elke avond pas om een uur of 1, 2 je bed in kunnen? Nee. Op de afhaalbalie van restau rant/frituur Azië, in het Terneu- zense winkelcentrum Zuidpolder, wenkt een gelukskatje met zijn opgeheven linkerpootje de klan ten naar binnen. Eigenaar Tim Reijerse (64) leerde zijn vrouw Yuqin Wu (60) ruim 35 jaar gele den kennen via zijn werk als ac countant, onder meer voor Chi nese restaurants. Ook Yuqin Wu komt uit When- zhou en heeft in Nederland veel familie in de restaurantbusiness. Zelf stond ze tien jaar in de keu ken. In 'Azië' staan twee vaste koks. Reijerse: ,,De ene is nu vier jaar bij me, de andere tien." Hij is leeftijd er aan komt." Een gebrek aan koks, kinderen die de opvolging niet zien zitten, maar ook: de concurrentie van nieuwe exotische keukens; het zit de Chinese restaurants niet mee. In Middelburg is de 33-jarige Ping Zhao - tweede generatie - be zig met de mise en place voor poké bowls (een Hawaiiaanse speciali teit). Pure noodzaak, verzucht de eigenaar van Roadhouse Poolcafé en Poké House aan de Walensin- gel, die zich normaal alleen met social media en marketing bezig houdt: de chefkok is ermee ge stopt. Zhao heeft momenteel drie er zuinig op, want het wordt steeds lastiger om aan koks te ko men. Wie wil er, nu het in China zo goed gaat, nog naar Nederland? Bovendien werpt de overheid steeds meer drempels op. ,,Offici- ele koksdiploma's? Ze leren het in de praktijk, net als mijn vrouw deed." Vaste klanten Samen kregen ze twee zoons. De ene studeert, de andere zal - hoopt Reijerse - over een paar jaar de zaak overnemen. Bijna 27 jaar heb ben ze hem nu. ,,De combinatie frituur en restaurant is ideaal. We hebben het tijdens corona gered dankzij de afhaal", verklaart Reijerse. Op de afhaalbalies van de Chinese restaurants liggen de ka lenders voor het nieuwe jaar, dat dit jaar op 1 februari begint, al klaar om weg te geven aan de vaste klanten. Volgens Yuqin Wu wordt het een goed jaar: het Jaar van de Water Tijger belooft nieuwe kan sen, energie en opwinding. Maar het wordt wel steeds moei lijker. ,,Eigenlijk zou ik alle gerech ten twee, drie euro duurder moe ten maken omdat de kostprijs ho ger is geworden. Alleen het ver pakkingsmateriaal al is veertig procent duurder. Ik kan de bakjes iets minder vol doen, maar dan zeggen de mensen: ik heb te wei nig gehad. Veel voor weinig, dat zijn ze gewend. Dit zijn onzekere tijden. Ook dat is voor veel men sen een reden om ermee te stop pen, als de pensioengerechtigde ZATERDAG 29 JANUARI 2022 GO VERVOLG VAN PAGINA 3 In bijna elk Chinees restaurant te vinden: de gelukskat die de klan ten naar binnen wenkt. Op batterijen. foto anne hana Ping Zhao

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 52