3
zijn, na een dag hard werken op het
land of de vissersboot, daar wordt
nu toch iets anders over gedacht. En
het vet? Daarover woedt onder voe
dingsdeskundigen een heftige dis
cussie. Verzadigde dierlijke vetten
zijn de afgelopen decennia aange
wezen als belangrijke oorzaak voor
het ontwikkelen van hart- en vaat
ziekten. Niet waar, zeggen de aan
hangers van het keto-dieet.
Osteopaat Frank Zweedijk uit
Middelburg is één van hen. ,,Er is
inmiddels in meta-analyses duide
lijk geworden dat er géén signifi
cante relatie bestaat tussen de con
sumptie van verzadigde dierlijke
vetten en het ontwikkelen van
hart- en vaatziekten. De internatio
nale voedingsrichtlijnen hebben
zodoende nooit een wetenschappe
lijke basis gehad en de oorzaak van
hart- en vaatziekten is dus niét de
consumptie van dierlijke verza-
digde vetten. Sterker nog; overcon
sumptie van koolhydraten en in
dustriële oliën die het verzadigd vet
moesten vervangen wordt nu meer
en meer gezien als de wérkelijke
oorzaak van hart- en vaatziekten."
PC ZATERDAG 29 JANUARI 2022
Slager Bram de Waard mengt vet en stroop. Op de voorgrond links de uitgebakken spekjes, rechts de kaantjes. fotos marcelle davidse
De beroemde Zeeuwse keukenstroop van De Zeeuwsche Boerin is een onontbeer- Bram de Waard legt uit van welke delen van een varken hij stroopvet maakt.
lijk ingrediënt voor stropievet.
jfeUWSCHF HnfglN;
?.FFI IWSCHE