3 zijn, na een dag hard werken op het land of de vissersboot, daar wordt nu toch iets anders over gedacht. En het vet? Daarover woedt onder voe dingsdeskundigen een heftige dis cussie. Verzadigde dierlijke vetten zijn de afgelopen decennia aange wezen als belangrijke oorzaak voor het ontwikkelen van hart- en vaat ziekten. Niet waar, zeggen de aan hangers van het keto-dieet. Osteopaat Frank Zweedijk uit Middelburg is één van hen. ,,Er is inmiddels in meta-analyses duide lijk geworden dat er géén signifi cante relatie bestaat tussen de con sumptie van verzadigde dierlijke vetten en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De internatio nale voedingsrichtlijnen hebben zodoende nooit een wetenschappe lijke basis gehad en de oorzaak van hart- en vaatziekten is dus niét de consumptie van dierlijke verza- digde vetten. Sterker nog; overcon sumptie van koolhydraten en in dustriële oliën die het verzadigd vet moesten vervangen wordt nu meer en meer gezien als de wérkelijke oorzaak van hart- en vaatziekten." PC ZATERDAG 29 JANUARI 2022 Slager Bram de Waard mengt vet en stroop. Op de voorgrond links de uitgebakken spekjes, rechts de kaantjes. fotos marcelle davidse De beroemde Zeeuwse keukenstroop van De Zeeuwsche Boerin is een onontbeer- Bram de Waard legt uit van welke delen van een varken hij stroopvet maakt. lijk ingrediënt voor stropievet. jfeUWSCHF HnfglN; ?.FFI IWSCHE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 31