Groothandel staat klaar om na opening horeca 'gas te geven' 5 Thomas (kleine foto) was voor dat hij voorzitter werd, vertrou wenspersoon bij de vereniging. Hij heeft veel leden geholpen er het beste van te maken: ,,Ik probeer ze te helpen met een routine. Dat ze bijvoorbeeld meer gaan wandelen en gezond gaan eten. Er waren ook studenten met problemen die mij boven de pet gingen. Dan is het aan een schoolpsycholoog om het op te pakken." Vanuit de studentenverenigin gen, zowel Aqua ad Vinum als Marum Bibio, worden geen fysieke activiteiten georganiseerd. Maar: ,,We krijgen wel mee dat leden on derling iets organiseren. We weten dat mensen elkaar tijdens de on line pubquiz thuis opzochten." Hij is zich ervan bewust dat dit niet in lijn is met het idee van een online (veilige) quiz. ,,Daarom nemen we er afstand van. We keuren het af", benadrukt voorzitter Thomas Vreugdenhil van Marum Bibio. biomd Impact Xander en Ayka van Aqua ad Vi num zijn het er sa men over eens. De problemen die de lockdowns ver oorzaken, zullen voor een deel pas na de crisis zichtbaar worden. Op leidingen die voortijdig worden af gebroken, mentale problemen, verminderde conditie door thuis op de bank hangen en niet kunnen sporten. ,,Mentale gezondheid wordt wel steeds beter bespreek baar", aldus Ayka. ontwikkeling. Ik denk dat iedereen dat zo voelt." Voorzitter Ayka Pe permans (22) begon in 2019 met haar pabo-opleiding aan de HZ. Ze weet nog precies hoe het leven als student er destijds uit zag: ,,Elke week op stap, een winterkamp zon der beperkende maatregelen, spon taan op een woensdagmiddag ter rassen." En nu? ,,Ik merk er weinig van. Ik woon zelf in een studenten huis met vier mensen dus ben nooit alleen." Studio ,,Ik kan me zo voorstellen", gaat Ayka verder, "dat mensen die hele maal alleen in een studio wonen, te maken hebben met eenzaamheid. Normaal gesproken zou je na school op een terras zitten. Nu ga je maar direct naar huis, aangezien er toch niets te doen is." ,,We hebben een hoop eerste jaars. Stel je voor, er worden allerlei activiteiten gemeld in onze groepsapp, maar deze zijn allemaal online. Ik denk dat dat toch een drempel is omdat je nog niemand echt kent", zegt Xander. Om de week een online activiteit. Dat is wel even heel wat minder dan voor corona, toen er elke dag wel iets te beleven was in de sociëteit. Bij de andere studentenvereniging van de HZ, Marum Bibio, horen ze soms lange tijd niets van bepaalde leden: ,,Sommige mensen zijn echt verdwenen. Het is niet haalbaar om iedereen te bellen. Dan sturen we wel een berichtje of het goed gaat, in de hoop dat ze reageren", zegt de nieuwe voorzitter Thomas Vreug- denhil (21). Themafeest Xander heeft wel een idee hoe je mensen die de lockdown geestelijk zwaar vinden, de aandacht kunt geven die ze nodig hebben: ,,Een groot themafeest! Dat vindt ieder een vast leuk. Je kunt dan met ie dereen apart even praten. Op die manier wordt ook snel duidelijk wie het meest behoefte heeft aan hulp." YERSEKE/BURGH-HAAMSTEDE Er heerst opluchting bij de Zeeuwse horecagroothandels, nu de cafés en restaurants deze week de deuren weer mogen openen. ,,Wij zijn er helemaal klaar voor." Het was bij de meeste groothan dels gisteren nog relatief rustig. Horecazaken waren merkbaar in afwachting van meer zekerheid over wanneer ze weer open kun nen, en vooral 'tot hoe laat'. ,,De stilte voor de storm", zegt Peter Blok van Vis- en Vleeshan- del G&B in Yerseke. ,,Maar je merkt onder ons personeel dat het leeft en dat men blij is dat alles weer opengaat. Iedereen heeft er zin in om weer gas te geven." Het waren stille weken sinds half de cember. Dat zal de komende tijd heel anders zijn. ,,We proberen de mensen erop voor te bereiden dat het echt van nul naar honderd is", zegt Blok. ,,Dat wordt misschien even op het tandvlees lopen." G&B moet het grotendeels van verse producten hebben. ,,Mosse- len en oesters komen hier van het dorp, dus daarmee kun je snel schakelen. Maar we kopen ook uit het buitenland in. Daar moet je vroeg bij zijn. Daarop hebben we afgelopen week al ingespeeld, om dat we al een beetje ervan uitgin gen dat de horeca zou opengaan." ,,Wij zijn er helemaal klaar voor", zegt Rachel de Wijs, team leider verkoop binnendienst bij Bidfood Burgh-Haamstede. Nu alle seinen voor de horeca op groen lijken te staan, verwacht zij dat de bestellingen gaan binnen stromen. ,,We hebben ons goed voorbereid. Het magazijn staat he lemaal vol en we hebben extra personeel ingeroosterd. Nu we weer mogen, gaan we er vol en thousiasme tegenaan." Minder lang De Wijs is blij dat de lockdown aanzienlijk minder lang heeft ge duurd dan vorige winter. ,,Toen was het nog een stuk heftiger. Veel We proberen mensen erop voor te bereiden dat het echt van nul naar honderd is - Peter Blok, G&B in Yerseke van onze klanten zijn in de pro blemen gekomen. Als dat nog een keer was gebeurd, zou dat funest zijn geweest." ,,Met opruimen en schoonma ken ben je ook een keer klaar", zegt Cordino van Doorn van de gelijknamige horecagroothandel in Middelburg. Hij is opgelucht dat de horeca weer op gang komt. ,,We hopen dat we dit jaar wel een nor male Pasen, Hemelvaart en Pink steren kunnen draaien." Toch zijn er ook zorgen. ,,Ieder- een heeft personeel nodig, maar dat is nauwelijks te krijgen." Ook ziet Van Doorn de prijzen van grondstoffen, transport en verpak kingsmaterialen stijgen. ,,Die rij zen de pan uit. Gelukkig hebben we vorig jaar daarop ingespeeld door dingen die lang houdbaar zijn, in te slaan. Daardoor krijgen klanten nu niet meteen te maken met grote prijsstijgingen." - Rolf Bosboom GO DINSDAG 25 JANUARI 2022 maar al snel alles op slot' BLOND

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 37