Groothandel staat klaar om na opening horeca 'gas te geven'
5
Thomas (kleine foto) was voor
dat hij voorzitter werd, vertrou
wenspersoon bij de vereniging. Hij
heeft veel leden geholpen er het
beste van te maken: ,,Ik probeer ze
te helpen met een routine. Dat ze
bijvoorbeeld meer gaan wandelen
en gezond gaan eten. Er waren ook
studenten met problemen die mij
boven de pet gingen. Dan is het aan
een schoolpsycholoog om het op te
pakken."
Vanuit de studentenverenigin
gen, zowel Aqua ad Vinum als
Marum Bibio, worden geen fysieke
activiteiten georganiseerd. Maar:
,,We krijgen wel mee dat leden on
derling iets organiseren. We weten
dat mensen elkaar tijdens de on
line pubquiz thuis opzochten." Hij
is zich ervan bewust dat dit niet in
lijn is met het idee van een online
(veilige) quiz. ,,Daarom nemen we
er afstand van. We keuren het af",
benadrukt voorzitter Thomas
Vreugdenhil van Marum Bibio.
biomd
Impact
Xander en
Ayka van
Aqua ad Vi
num zijn
het er sa
men over
eens. De
problemen
die de lockdowns ver
oorzaken, zullen voor een deel pas
na de crisis zichtbaar worden. Op
leidingen die voortijdig worden af
gebroken, mentale problemen,
verminderde conditie door thuis
op de bank hangen en niet kunnen
sporten. ,,Mentale gezondheid
wordt wel steeds beter bespreek
baar", aldus Ayka.
ontwikkeling. Ik denk dat iedereen
dat zo voelt." Voorzitter Ayka Pe
permans (22) begon in 2019 met
haar pabo-opleiding aan de HZ. Ze
weet nog precies hoe het leven als
student er destijds uit zag: ,,Elke
week op stap, een winterkamp zon
der beperkende maatregelen, spon
taan op een woensdagmiddag ter
rassen." En nu? ,,Ik merk er weinig
van. Ik woon zelf in een studenten
huis met vier mensen dus ben nooit
alleen."
Studio
,,Ik kan me zo voorstellen", gaat
Ayka verder, "dat mensen die hele
maal alleen in een studio wonen, te
maken hebben met eenzaamheid.
Normaal gesproken zou je na school
op een terras zitten. Nu ga je maar
direct naar huis, aangezien er toch
niets te doen is."
,,We hebben een hoop eerste
jaars. Stel je voor, er worden allerlei
activiteiten gemeld in onze
groepsapp, maar deze zijn allemaal
online. Ik denk dat dat toch een
drempel is omdat je nog niemand
echt kent", zegt Xander.
Om de week een online activiteit.
Dat is wel even heel wat minder dan
voor corona, toen er elke dag wel
iets te beleven was in de sociëteit.
Bij de andere studentenvereniging
van de HZ, Marum Bibio, horen ze
soms lange tijd niets van bepaalde
leden: ,,Sommige mensen zijn echt
verdwenen. Het is niet haalbaar om
iedereen te bellen. Dan sturen we
wel een berichtje of het goed gaat,
in de hoop dat ze reageren", zegt de
nieuwe voorzitter Thomas Vreug-
denhil (21).
Themafeest
Xander heeft wel een idee hoe je
mensen die de lockdown geestelijk
zwaar vinden, de aandacht kunt
geven die ze nodig hebben: ,,Een
groot themafeest! Dat vindt ieder
een vast leuk. Je kunt dan met ie
dereen apart even praten. Op die
manier wordt ook snel duidelijk
wie het meest behoefte heeft aan
hulp."
YERSEKE/BURGH-HAAMSTEDE
Er heerst opluchting bij de
Zeeuwse horecagroothandels,
nu de cafés en restaurants
deze week de deuren weer
mogen openen. ,,Wij zijn er
helemaal klaar voor."
Het was bij de meeste groothan
dels gisteren nog relatief rustig.
Horecazaken waren merkbaar in
afwachting van meer zekerheid
over wanneer ze weer open kun
nen, en vooral 'tot hoe laat'.
,,De stilte voor de storm", zegt
Peter Blok van Vis- en Vleeshan-
del G&B in Yerseke. ,,Maar je
merkt onder ons personeel dat het
leeft en dat men blij is dat alles
weer opengaat. Iedereen heeft er
zin in om weer gas te geven." Het
waren stille weken sinds half de
cember. Dat zal de komende tijd
heel anders zijn. ,,We proberen de
mensen erop voor te bereiden dat
het echt van nul naar honderd is",
zegt Blok. ,,Dat wordt misschien
even op het tandvlees lopen."
G&B moet het grotendeels van
verse producten hebben. ,,Mosse-
len en oesters komen hier van het
dorp, dus daarmee kun je snel
schakelen. Maar we kopen ook uit
het buitenland in. Daar moet je
vroeg bij zijn. Daarop hebben we
afgelopen week al ingespeeld, om
dat we al een beetje ervan uitgin
gen dat de horeca zou opengaan."
,,Wij zijn er helemaal klaar
voor", zegt Rachel de Wijs, team
leider verkoop binnendienst bij
Bidfood Burgh-Haamstede. Nu
alle seinen voor de horeca op
groen lijken te staan, verwacht zij
dat de bestellingen gaan binnen
stromen. ,,We hebben ons goed
voorbereid. Het magazijn staat he
lemaal vol en we hebben extra
personeel ingeroosterd. Nu we
weer mogen, gaan we er vol en
thousiasme tegenaan."
Minder lang
De Wijs is blij dat de lockdown
aanzienlijk minder lang heeft ge
duurd dan vorige winter. ,,Toen
was het nog een stuk heftiger. Veel
We proberen mensen
erop voor te bereiden
dat het echt van nul
naar honderd is
- Peter Blok, G&B in Yerseke
van onze klanten zijn in de pro
blemen gekomen. Als dat nog een
keer was gebeurd, zou dat funest
zijn geweest."
,,Met opruimen en schoonma
ken ben je ook een keer klaar",
zegt Cordino van Doorn van de
gelijknamige horecagroothandel
in Middelburg. Hij is opgelucht dat
de horeca weer op gang komt. ,,We
hopen dat we dit jaar wel een nor
male Pasen, Hemelvaart en Pink
steren kunnen draaien."
Toch zijn er ook zorgen. ,,Ieder-
een heeft personeel nodig, maar
dat is nauwelijks te krijgen." Ook
ziet Van Doorn de prijzen van
grondstoffen, transport en verpak
kingsmaterialen stijgen. ,,Die rij
zen de pan uit. Gelukkig hebben
we vorig jaar daarop ingespeeld
door dingen die lang houdbaar
zijn, in te slaan. Daardoor krijgen
klanten nu niet meteen te maken
met grote prijsstijgingen."
- Rolf Bosboom
GO DINSDAG 25 JANUARI 2022
maar al snel alles op slot'
BLOND