Uii 'i
Viskweker apetrots op erkenning
Sprinter
mogelijk
naar Breda
c Seafarm eerste kwekerij die voor platvis het ASC-keurmerk binnenhengelt
11
SAANNEKEN PFAS>
Dat zei gedeputeerde Harry van
der Maas (SGP) gisteren in de
Statencommissie bestuur. In de
cember kreeg Zeeland er een
nieuwe trein bij, de Sprinter. Op
werkdagen rijden nu overdag elk
uur drie treinen tussen Vlissin-
gen en Roosendaal: een echte in
tercity die de kleine stations
overslaat en een intercity en een
Sprinter die alle Zeeuwse stati
ons aandoen. Voor de reizigers
naar de Randstad betekent dat
een tijdwinst van een kwartier
tot twintig minuten. Dat zijn 60
procent van de instappers. Maar
40 procent reist door naar Breda.
Zij moeten op het perron in
Roosendaal rennen om een
overstap te kunnen halen, of ze
staan juist te wachten.
Bij de evaluatie van de nieuwe
dienstregeling, later dit jaar,
hoopt Van der Maas van de NS
en ProRail gedaan te krijgen dat
de Sprinter Breda als eindpunt
krijgt in plaats van Roosendaal.
,,Dan heb je het probleem opge
lost. NS en ProRail staan er posi
tiefin."
CORDEJONGE
/Jts t I
Bij Seafarm hangt de
vlag uit. Als eerste in
de wereld kreeg de
indoor tarbotkwekerij
het keurmerk van ASC.
Dave Bout: ,,Het maakt
veel los. Ik word
platgebeld door
vishandelaren."
Dave en zijn vader Adri Bout kwe
ken al 25 jaar de platvis tarbot in een
bedrijfspand aan de Jacobahaven in
Kamperland. In de natuur vissen ze
alleen nog op mesheften, maar wel
zo duurzaam mogelijk. De zeevis
serij op tong, schol, kabeljauw en
garnalen hebben ze al lang geleden
vaarwel gezegd. Dat de Zeeuwse pi
oniers in viskweek op land het cer
tificaat voor platvis van het Aqua-
culture Stewardship Council bin
nen hebben gesleept, is een kroon
op het noeste werk dat ze in hun
milieuvriendelijke kweek en be-
drijfsvoering steken.
Consumenten kennen al het
MSC-keurmerk voor vis die met
respect voor de natuur en het mi
lieu is gevist. Het ASC-keurmerk
geldt uitsluitend voor kweekvis.
Seafarm is met zijn platvis nu we
reldwijd haantje de voorste als het
duurzame, verantwoorde kweek
gaat.
,,Daar zijn we uiteraard apetrots
op! Als bedrijf kunnen we wel roe
pen dat we goed bezig zijn, maar
om het ASC-certificaat te kunnen
verwerven moet je dat ook met
feiten en cijfers kunnen aantonen.
Je krijgt het pas na systematisch
onderzoek van onafhankelijk cer-
tificeerder SGS. Daarbij gaat het
niet alleen om viskweek zonder
gebruik van chemicaliën, antibio
tica en met een hoge waterkwali
teit, maar ook of je werknemers
een eerlijke en veilige werkomge
ving biedt en of je je buren en lo
kale gemeenschappen met respect
behandelt", legt Dave Bout uit.
Hoe flikt Seafarm dit kunstje?
Het hart van de kwekerij is een ei
gen zoutwaterbron op 80 meter
diepte. Bout: ,,Zuiver water is een
voorwaarde voor gezonde vissen.
Als je daarmee kunt beginnen, sluit
je al veel ziektes uit. Dankzij de
goede kwaliteit kunnen we het
meeste water filteren, zodat we het
weer opnieuw kunnen gebruiken.
We hoeven maar beperkt nieuw
zout water aan te
voeren."
Seafarm heeft
geen gasaansluiting.
Zonnepanelen leve
ren de benodigde
energie waarmee de
kwekerij de water
temperatuur in de
80 bassins continu
op 16 graden kan
houden. De tarbots voelen zich
dan kiplekker. Ook geeft Seafarm
de platvissen voldoende ruimte.
„Maximaal 5 tot 10 kilo vis per ku
bieke meter. Ze hebben dan de be
wegingsruimte om goed te
groeien. Het voorkomt dat ze ziek
worden, want wij gebruiken uiter
aard geen antibiotica. Het perso
neel bekijkt voortdurend of de vis
sen het naar hun zin hebben."
In dit gesloten systeem zwem
men gemiddeld 100.000 tarbots
rond. Seafarm kweekt ze op tot ge
middeld 1 kilogram per vis. ,,Dat is
de maat waar de markt om vraagt.
Boven de kilo groeit een tarbot niet
meer zo snel. Het heeft geen zin ze
zwaarder te kweken, omdat je dan
veel visvoer verspilt", weet Bout.
De aanpak van vader en zoon
Bout trekt veel aandacht. ,,We
hebben al een aantal Chinese en
Zuid-Ko-
reaanse kwe
kers over de
vloer gehad."
Seafarm wil
zijn kennis en
kunde over
het duurzame
kweekproces
en de bedrijfs
voering best
delen als daarmee mondiaal de
viskweek gezonder wordt. Uiter
aard hangt daar een prijskaartje
aan. ,,Mijn vader is al bezig met
ontwerpen voor viskwekerijen in
Azië. Het geld dat we ermee ver
dienen, kunnen wij steken in de
kweek van tong, de ultieme res-
taurantvis. Dat is echt een droom
van mijn vader. Het wordt ons vol
gende grote doel."
Ons volgende grote
doel wordt de
kweek van tong
GO ZATERDAG 22 JANUARI 2022
MIDDELBURG
Treinreizigers zijn vanuit Zee
land volgend jaar mogelijk
sneller in Breda. NS en Pro
Rail hebben er oren naar de
nieuwe Sprinter verder Bra
bant in te laten rijden.
- Ernst Jan Rozendaal
Frank Balkenende
Kamperland
Dave Bout met een indoor gekweekte tarbot. foto marcelle davidse
Dave Bout, Seafarm