'GEEN VLEES... JE KUNT DE POT OP' Alain Caron 'Oesters, die kan ik altijd eten' 'Zwemmen tussen de roze badmutsen' 'Isssssch. de hele dag die oorsuis' 'Hashtags, hoe doe je dat?' 'Net als Cocteau en Matisse' De topkok kan heerlijk lachen, heeft sinds zijn haartransplantatie nooit meer een koud achterhoofd en ontspant als-ie borsten en billen tekent. 'En als het even kan zwem ik in de Nieuwe Meer.' ETEN DRINKEN 'Ik ga voor een goed stuk vlees of vis en eet best gezond. Wel moet ik opletten dat we niet te veel vet eten en niet te vaak dier. Ik ben Frans, een bourgondiër. Ik hou van een lekker glas wijn, ook dat moet ik niet te veel drinken. Ach, je doet je best om een balans te vinden en dat lukt wel. Soms drink ik weken niet, soms drie glazen wijn per dag, soms nog meer. De discipline is er niet altijd. Sterke drank drink ik niet. Alleen af en toe Franse gin, 44°N, gemaakt door de parfumeurs van Grasse. Superchic verpakt in een blauw met gele doos en waanzinnig lekker. Een snoeperd ben ik niet, soms een stukje chocola, maar die moet wel héél goed zijn. En oesters, die kan ik altijd eten.' BEWEGEN 'Ik zwem in de Nieuwe Meer met een groep vrouwen-met- roze-badmutsen. Mijn vrouw zit daar ook bij, ik ben de enige man. Daarvoor moest ik wel door de ballotage. Ze zijn heel streng en dapper: elke ochtend om negen uur gaat de piep van de appgroep: wie gaat er mee zwemmen? Ik heb het nu veel te druk, maar anders doe ik het drie keer per week. Fietsen doe ik ook, en yoga. Ik beweeg om me goed te voelen. Tuurlijk is het begin moeilijk, je moet naar buiten op de fiets, het water is koud, maar na afloop voel ik me heerlijk opgepept. Mijn lichaam is mijn motor, het zorgt ervoor dat ik overal naartoe kan. Daar moet je goed voor zorgen.' SLAPEN 'Inslapen gaat goed, vooral als ik veel werk. Wel heb ik al vijftien jaar een suis in mijn oor, isssssch, het geluid van een douche. Dat hoor ik als ik naar bed ga en opsta. Niets aan te doen. Nu we het erover hebben hoor ik het, maar overdag heb ik er geen problemen mee. Elke ochtend probeer ik mijn dromen te herhalen. Ik vind dromen de deur naar een andere dimensie. Zo ben ik nog nooit in New York geweest, maar in mijn dromen heel vaak, en elke keer komt er een stukje New York bij. Over het heelal heb ik ook zoveel gekke dingen gedroomd. Wat het bete kent weet ik niet, maar je droomt het niet voor niets.' SCHERMTIJD 'Een halfuur tot veertig minuten per dag. Twee keer per dag check ik mijn berichten, Instagram en Facebook. Soms kijk ik een filmpje, vandaag nog een van Paul Bocuse die een gevulde kalkoen klaarmaakt. Geniaal hoe hij dat doet, elke idioot zou het kunnen maken. Ik ben zelf niet zo goed in posten, ik snap niet hoe je hashtags gebruikt en zo. Ik zet er alleen grappige dingen op, of als ik iets leuks heb meegemaakt.' ONTSPANNEN 'Ik raak gestrest als ik niets te doen heb, zoals bij de eerste lockdown. Dan kan ik een beetje geïrriteerd zijn. Ontspannen is voor mij drummen, gitaarspelen, boeken met kunstfoto's bekijken. En tekenen. Als ik iets teken gaat het heel snel: in één lijn, zoals Jean Cocteau en Matisse. Met altijd een regeltje erbij. Zoals Doe niet zo raar of Olala het is waar. Soms een personage, soms vormen, borsten, billen. Ik heb tientallen lijstjes met tekeningen thuis, maar ze hangen ook in mijn restaurants.' MEZZA 47 ALAIN CARON (65) BEROEP kok RUNT met vrouw en twee zoons in Amsterdam de restaurants Café Caron en Petit Caron SCHREEF La Table de Caron - recepten uit onze bistrokeuken VADER van vier zoons

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 127