'GEEN
VLEES... JE
KUNT DE
POT OP'
Alain Caron
'Oesters, die kan ik altijd eten'
'Zwemmen tussen de roze badmutsen'
'Isssssch. de hele dag die oorsuis'
'Hashtags, hoe doe je dat?'
'Net als Cocteau en Matisse'
De topkok kan heerlijk lachen,
heeft sinds zijn haartransplantatie
nooit meer een koud achterhoofd
en ontspant als-ie borsten en billen
tekent. 'En als het even kan zwem ik
in de Nieuwe Meer.'
ETEN DRINKEN 'Ik ga voor een goed stuk vlees of vis en eet best
gezond. Wel moet ik opletten dat we niet te veel vet eten en niet te vaak
dier. Ik ben Frans, een bourgondiër. Ik hou van een lekker glas wijn, ook dat
moet ik niet te veel drinken. Ach, je doet je best om een balans te
vinden en dat lukt wel. Soms drink ik weken niet, soms drie glazen wijn
per dag, soms nog meer. De discipline is er niet altijd. Sterke drank drink
ik niet. Alleen af en toe Franse gin, 44°N, gemaakt door de parfumeurs
van Grasse. Superchic verpakt in een blauw met gele doos en waanzinnig
lekker. Een snoeperd ben ik niet, soms een stukje chocola, maar die moet
wel héél goed zijn. En oesters, die kan ik altijd eten.'
BEWEGEN 'Ik zwem in de Nieuwe Meer met een groep vrouwen-met-
roze-badmutsen. Mijn vrouw zit daar ook bij, ik ben de enige man. Daarvoor
moest ik wel door de ballotage. Ze zijn heel streng en dapper: elke ochtend
om negen uur gaat de piep van de appgroep: wie gaat er mee zwemmen? Ik
heb het nu veel te druk, maar anders doe ik het drie keer per week. Fietsen
doe ik ook, en yoga. Ik beweeg om me goed te voelen. Tuurlijk is het begin
moeilijk, je moet naar buiten op de fiets, het water is koud, maar na afloop
voel ik me heerlijk opgepept. Mijn lichaam is mijn motor, het zorgt ervoor
dat ik overal naartoe kan. Daar moet je goed voor zorgen.'
SLAPEN 'Inslapen gaat goed, vooral als ik veel werk. Wel heb ik al
vijftien jaar een suis in mijn oor, isssssch, het geluid van een douche. Dat
hoor ik als ik naar bed ga en opsta. Niets aan te doen. Nu we het erover
hebben hoor ik het, maar overdag heb ik er geen problemen mee. Elke
ochtend probeer ik mijn dromen te herhalen. Ik vind dromen de deur naar
een andere dimensie. Zo ben ik nog nooit in New York geweest, maar
in mijn dromen heel vaak, en elke keer komt er een stukje New York bij.
Over het heelal heb ik ook zoveel gekke dingen gedroomd. Wat het bete
kent weet ik niet, maar je droomt het niet voor niets.'
SCHERMTIJD 'Een halfuur tot veertig minuten per dag. Twee keer
per dag check ik mijn berichten, Instagram en Facebook. Soms kijk ik
een filmpje, vandaag nog een van Paul Bocuse die een gevulde kalkoen
klaarmaakt. Geniaal hoe hij dat doet, elke idioot zou het kunnen maken.
Ik ben zelf niet zo goed in posten, ik snap niet hoe je hashtags gebruikt en
zo. Ik zet er alleen grappige dingen op, of als ik iets leuks heb meegemaakt.'
ONTSPANNEN 'Ik raak gestrest als ik niets te doen heb, zoals bij de
eerste lockdown. Dan kan ik een beetje geïrriteerd zijn. Ontspannen is voor
mij drummen, gitaarspelen, boeken met kunstfoto's bekijken. En tekenen.
Als ik iets teken gaat het heel snel: in één lijn, zoals Jean Cocteau en Matisse.
Met altijd een regeltje erbij. Zoals Doe niet zo raar of Olala het is waar. Soms
een personage, soms vormen, borsten, billen. Ik heb tientallen lijstjes met
tekeningen thuis, maar ze hangen ook in mijn restaurants.'
MEZZA 47
ALAIN CARON (65)
BEROEP kok RUNT met
vrouw en twee zoons in
Amsterdam de restaurants
Café Caron en Petit Caron
SCHREEF La Table de
Caron - recepten uit
onze bistrokeuken
VADER van vier zoons