'Eerste dag verdiende ik 80 gulden' Gastdocenten vertellen basisschoolleerlingen over hun vak John's Frituurshop in Koudekerke stopt na 46 jaar 6 Er waren weken dat John van den Hummel wel 100 uur in de zaak stond. Na 46 jaar friet bakken en aardappels pitten geeft hij er over drie weken de brui aan. Hij ziet als een berg op tegen het moment dat hij voor de laatste keer de sleutel omdraait. ,,Het is mijn kindje." John's Frituurshop in de Middel burgsestraat is een begrip in en rond Koudekerke. Maar John (65) en zijn vrouw Marjan (67) zijn in middels een dagje ouder en gaan dat lichamelijk steeds meer mer ken. Op zaterdag 12 februari bakken ze hun vers gesneden friet daarom voor de laatste keer bruin. John was niet goed in leren, dus toen hij op zijn 17de de kans kreeg om een frietzaak in Vlissingen te openen, greep hij die met beide handen aan. Hij verhuisde samen met zijn ouders, die hem zowel fi nancieel als in de zaak hielpen, van Koudekerke naar een bovenwoning aan de Scheldestraat in Vlissingen. ,,Op mijn eerste dag verdiende ik tachtig gulden. Daar was ik apetrots op." Na twee jaar krijgt John de kans om het pand te kopen, maar het is veel te duur. Via via hoort hij dat er een pand te koop staat in Koude- kerke, aan de doorgaande weg nog wel. Hij en de rest van het gezin ver huizen daarom na een uitstapje van twee jaar terug naar het dorp. ,,Dat vond ik fijn, want ik ben hier niet geboren, maar wel getogen. Ik kende iedereen." Het is maart 1976 als hij John's Frituurshop opent. In die tijd koop je bij hem, in guldens, een zakje friet voor 85 cent. Een kroket kost 50 cent. In 46 jaar tijd is er behoorlijk wat veranderd. ,,Vroeger was ik tot 00.00 uur open, dan liepen er de hele dag door mensen binnen. Dat is allang niet meer. De gedachte dat friet ongezond is, leeft ook sterk. Terwijl we tegenwoordig alles bak ken in plantaardige olie. In de be ginjaren in Vlissingen deed ik dat nog in rundvet. Als ik dan bij de su permarkt in de rij stond, kon ik mij zelf ruiken." Flirten via frietzakjes De friet van John valt in de smaak in het dorp, maar vakantiegangers en dagjesmensen op weg naar de kust weten hem ook te vinden. Hij laat zijn oog vallen op Marjan, de zus van een vriend van hem. Via bood schappen op de frietzakjes weet hij haar voor zich te winnen. Ze voegt zich al snel bij hem in de zaak. Het stel krijgt drie kinderen, die zo'n beetje opgroeien in de shop. ,,Vroe- ger stond hier de box en deden de kinderen een middagdutje op zol der. En als een van de kinderen een vriendje wilde meenemen, dan kwamen ze steevast naar hier." De toewijding van het stel heeft Je kunt je op verse producten niet afreageren ook een keerzijde. Ze maken dag in dag uit lange dagen. Alleen de zon dag houden ze voor zichzelf. John ziet de zaak als zijn kindje. ,,Je bent bezig met verse producten. Je kunt j e daar niet op afreageren, daar moet je liefde in steken." En dat doen ze. Niet alleen het stoofvlees, de ge haktballen en de friet maken ze zelf. Als de fabriekskroketten leeg lopen in de frituur, vinden ze de 'hummie' uit. Een kroket met meer ragout. Het wordt een blijvende hit. Maar zes jaar geleden roept zijn lichaam John terug. Hij voelt dat er iets niet goed zit, maar stapt pas op aandringen van zijn dochter naar de dokter. De katheterisatie die hij in mei moet ondergaan, laat hij pas in oktober plaatsvinden. Om het seizoen nog te kunnen meepakken. Hij blijkt een tikkende tijdbom en moet een openhartoperatie on dergaan. Hij gaat snel weer aan het werk, maar pakt voortaan wel een extra vrije dag. Tot grote opluchting van John heeft hij een stel gevonden dat zijn frietzaak wil overnemen. ,,Ze ko men uit het vak en willen de zaak op dezelfde manier voortzetten. Zelfs de hummies blijven. Of het ook John's Frituurshop blijft he ten, weet ik niet. Alleen fri- tuurshop zou ik ook al prachtig vinden." Wethouder worden? 'Neu' schudt een jochie het hoofd en fluistert hardop tegen z'n vriendje 'duuuh, te veel uren werk je dan hoor'. De leerlingen van groep zeven en acht vroegen Middelburgs wethouder Johan Aalberts gisterochtend het hemd van het lijf tijdens het offici- ele startschot van het project IMC-Basis op de school. De kinde ren krijgen straks iedere donder dagochtend via extra lessen van bij- voorbeeld een burgemeester, een journalist of loods een kijkje in het beroepsleven van die gastdocenten. Regio-coördinator Willemien Treurniet: „Kinderen kunnen zo zelf voor hen onbekende beroepen ervaren, maar ook ontdekken waar hun eigen talenten liggen.'' Kinderchampagne Aalberts geeft onvermoeibaar en soms lachend antwoord op de meest uiteenlopende vragen. Vari- erend van 'Hoe oud bent u' en 'hoe word j e wethouder' tot 'wat vinden uw kinderen daarvan' en 'is het al tijd leuk om te doen'. Om het start schot van het project te omlijsten overhandigt de politicus een mys- terybox aan schooldirecteur Ma rieke Groeneveld, met daarin het officiële IMC-Basisbordje waarop de tekst Nu leren wat later is. Voor de kinderen zijn er donuts en een glaasje kinderchampagne. Middelburg stelt 8000 euro be schikbaar voor de komende twee jaar. De gemeente vond na een eer ste afwijzing, geld binnen het potje voor een grotere aanpak van veilig heid in met name de wijk Dauwen- daele, waar de school zit. De Wil genhof is - na de Vlissingse Raven- steinschool en Sint Jozefschool- de derde op Walcheren die met het project werkt. - Annemarie Zevenbergen Wethouder Johan Aalberts overhandigt de mystery box aan schooldirecteur Marieke Groeneveld. foto lex de meester John en Marjan van den Hummel stoppen met hun frituurshop in Koudekerke. foto lex de meester VRIJDAG 21 JANUARI 2022 WA Wendy de Jong Koudekerke - Johan van den Hummel MIDDELBURG 'Wat wil je later worden'? lijkt nog ver weg voor leerlingen van de hoogste groepen van basis school Wilgenhof in Middelburg. Maar toch dichterbij dan ze den ken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 34