Wat zijn de pannen waar de hobbykok niet zonder kan? Wie graag kookt, kan niet zonder een collectie pannen van goede kwaliteit. De Belgische chef-kok Thijs Vervloet van sterrenrestaurant Colette - De Vijvers in Averbode vertelt wat onmisbaar is in zijn pannenkast. 26 AUrCLAD, ,,Deze pannen worden heel ,,Een koekenpan met en zonder anti aanbaklaag, een grote kookpan, enkele kleinere pannen, een gietijzeren stoof pot en een steelpannetje. Daarnaast raad ik een gietijzeren braad- én grill- pan aan. Het is geen must, maar hobby koks zullen er veel plezier aan beleven.'' ,,Je gebruikt hem voornamelijk om rood vlees of gevogelte aan te bakken. Zo'n pan vind je in verschillende mate rialen, bijvoorbeeld roestvrijstaal of gietijzer. Laat de pan eerst goed heet worden op het vuur, voeg een vetstof toe en leg dan pas je vlees erin. Je zult zien dat het vlees aanvankelijk aan de pan 'kleeft', maar heb geduld. Tij dens het bakken wordt een natuurlijk, krokant laagje gevormd en zal het vlees vanzelf loskomen. Probeer het zeker niet los te trekken van de bodem. Na het bakken blijven in de pan bruine aanbaksels over. Giet daar een beetje water, bouillon of fond bij, breng aan de kook en je hebt een lekkere saus. Dat krijg je met een antiaanbakpan niet klaargespeeld. Deze pannen zijn trou wens erg robuust: je kunt ze hardhan dig schoonmaken met een schuur- spons.'' ,,Mensen die zonder boter of olie willen bakken, gebruiken een antiaanbakpan. De pan is ook ideaal voor delicate stuk jes vis en omeletten. Je hebt dan geen aanbaksel, maar dat is in deze gevallen ook niet nodig.'' ,,Dat ligt aan het onderhoud. Toen ik bij Joël Robuchon in Parijs kookte, heb ik geleerd dat je zo'n pan weg moet houden van alle andere pannen. Maak de pan na gebruik schoon met een vochtige doek of enkele vellen keu kenrol en droog hem af. Bewaar de pan het liefst in de oorspron kelijke doos of leg een vilten doek in de pan als je hem in de kast zet. Zodra je er onbe schermd een andere pan op plaatst, maakt de onderkant van die pan krassen in de antiaan baklaag. Zelfs een korrel zout is al genoeg om de bodem te beschadigen. Ook de vaat wasser is funest voor zulke pan nen.'' 'In een steelpannetje met afgeronde bodem kan de saus niet aanbranden in de onbereikbare hoekjes' - THIJS VERVLOET Gietijzer is natuurlijk materiaal, de olie is zoals een dagcrème. Op deze manier creëer je een natuurlijke antiaanbak laag. Als je de pan wegzet, mag er geen druppel water meer aan kleven. Anders krijg je oxidatie.'' ,,Zo'n pan gebruik ik voor stoofpotjes die urenlang mogen sudderen, zoals stoofvlees. Bak het vlees aan, doe het in de gietijzeren braadpan met wat vocht, doe het deksel erop en plaats alles in de oven. Die pannen zijn daar echt voor gemaakt. Als je de pot gewoon op het fornuis zet, komt de hitte alleen van onderen, maar in de oven verspreidt de warmte zich rondom. Zo krijg je een heel sappig en intens smakend resul taat.'' ,,Je hebt een grote, diepe pan nodig voor het blancheren van groenten, om pasta te koken of om soep te maken. Alles waar je veel water voor nodig hebt. Daar naast is een aan tal kleinere model len noodza kelijk, bijvoor beeld om aardappe len te koken. Hou die zo compact mogelijk, dat is het meest energiezuinig. Een extra aanrader voor de enthou siaste hobbykok is om steelpannetjes met een afgeronde bodem te gebrui ken. Als je dan sauzen maakt zoals béarnaise, hollandaise, mousseline of sabayon, kun je met de ronde klopper tot aan de binnenste rand komen en heb je geen rechte, onbereikbare hoek jes waar de saus kan aanbranden.'' ,,Voor het eerste gebruik moet je de pan insmeren met olie en hem dan een keer goed verhitten. Daarna is het cruciaal dat je de pan elke keer schoonmaakt met de zachte kant van de spons, hem goed afdroogt en dan opnieuw in smeert met een dun laagje olie. heet en houden de hitte goed vast. Je krijgt daardoor een mooie karamellise- ring. Een pannenkoek uit een antiaan bakpan smaakt minder intens dan een tje uit een gietijzeren exemplaar. Een stuk tarbot uit een gietijzeren grillpan heeft een fantastische, rokerige grill- smaak. Ze zijn inderdaad wat zwaarder, maar dit zijn dan ook pannen die een leven lang goed blijven.'' ZATERDAG 15 JANUARI 2022 GO Waarom ben je fan van de gietijzeren pan? Die is meestal toch heel zwaar? Welke potten en pannen zijn onmisbaar in de keuken? Waarvoor gebruik je een koekenpan zonder antiaanbaklaag? Waarvoor gebruik je dan een anti aanbakpan? Waarom gaat een antiaanbakpan zo snel stuk? Na enkele maan den komt de antiaanbaklaag vaak los of krijg je krassen in de bodem. Voor elk potje een pannetje Wat is het nut van een gietijzeren (vuurvaste) braadpan? Waar moeten we op letten bij de andere pannen? EVELIEN Hoe onderhoud je een gietijzeren koeken- of grillpan? Gaat die niet roesten?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 74