Met deze smaakvolle alcoholvrije drankjes kom je Dry January
li
22
k)
Swingende 0.0 speciaalbieren, cocktails zonder
promillage, maar ook groentesappen en siropen.
Alcoholvrij wordt steeds lekkerder en serieuzer.
De keuze is tegenwoordig reuze.
ANNEMART VAN RHEE
Een jaar of zes, zeven geleden
stond je er op een feestje verlo
ren bij als je besloot die avond
niet te drinken, weet trendspe
cialist Vincent van Dijk. Je was
niet alleen in de minderheid, je werd
ook raar aangekeken. ,,Je kreeg vragen of
je medicijnen gebruikte, of dat je mis
schien ziek of zwanger was. Je stond een
beetje voor lul met een cola of spa
blauw.''
En zie nu: ,,Niemand vindt het meer
vreemd als je vrijwillig niet drinkt'',
schetst Van Dijk. ,,Mensen zijn bezig
met hun lichaam, gezondheid, met be
wust eten en drinken. Corona en de
lockdowns hebben die trend versneld:
mensen willen fitter zijn en er zijn min
der gelegenheden om compleet los te
gaan. Aan de andere kant verwacht ik
dat de groep die voor een complete Dry
January gaat, slinkt: het is al zo saai, dus
blijven we regelmatig een drankje in
schenken.''
Het aanbod van sexy, smaakvolle en
Instagrammable 0.0-drankjes is tegen
woordig gigantisch. Alleen wijn, en ze
ker rode, blijft een zorgenkindje, meent
Harold Hamersma, wijnspecialist van
deze krant. ,,De verkoop is de afgelopen
tijd weliswaar met 50 procent gestegen,
maar de kwaliteit is bijna altijd om te
huilen en nauwelijks geschikt voor
menselijke consumptie. Ik ben niet te
gen alcoholvrije wijn, maar wel tegen
vieze alcoholvrije wijn. Ik zal nooit vrij
willig een glas bestellen.''
Gelukkig zijn er zat 0.0-alternatieven
en andere alcoholvrije drankjes die wél
door de beugel kunnen.
Alcoholvrije spirits
Het alcoholvrije merk Seedlip heeft een
enorme trend gezet met zijn gedistil
leerde dranken met citrussmaken, van
mediterrane sinaasappel en bloedsi-
naasappel tot mandarijn, citroen,
citroengras en gember. Ook andere par
tijen storten zich op deze markt. Zoals
Lyre's, dat spirits heeft geïntroduceerd
met exotische namen als Pink London,
Dark Cane en Orange Sec. Ook makke
lijk mixbaar en een sieraad voor je
dranktrolley: de fles bourbon Kentucky
74 en het gemberconcentraat Gimber.
De prijzen benaderen die van origineel
gedistilleerd: vanaf 25 euro en meer.
Ready to drink
De ready to drink-markt, met voorge-
mixte cocktails, groeit volgens trend
specialist Van Dijk enorm. ,,Daar zitten
veel 0.0-cocktails en -mixen bij. Dit
waren aanvankelijk vooral alcoholvrije
varianten van bekende drankjes, zoals
gin-tonic, negroni en spritz. Nu ont
staan er juist nieuwe en originele sma
ken. Denk aan Avec met jalapeno en
bloedsinaasappel of Greenbar met
lavendelbitters en soda.'' We staan open
voor nieuwe smaken en er komen dank-
zij de globalisering steeds meer smaken
en dranken uit Afrika en Azië bij.
Slow juices
In plaats van het alcoholvrije alternatief
van een bestaand drankje of fruitsappen
die barsten van de suiker, gaan we
's middags en 's avonds meer groente
sappen drinken. Al dan niet met krui
den. Denk aan de rauw geperste slow
juices - met onder meer combinaties
van zeekraal, spinazie, bieten, gember
en rabarber - van onder meer Sapje,
Frecious en de Rotterdamse onderne
mer Sapman Sam, die met een bakfiets
thuisbezorgt. Mensen hebben geen zin
om zelf te persen en nemen steeds vaker
een abonnement op sappen, die ook in
bevroren toestand aan huis worden
afgeleverd.
'Er ontstaan nieuwe en
originele smaken, zoals
Avec met jalapeno en
bloedsinaasappel'
ZATERDAG 15 JANUARI 2022 GO
BLIJ MET ALCOHOLVRIJ
- VINCENT VAN DIJK