Vistaco's met avocadosalsa
DE AIR ZIT
IN DE MAAND
airtryer
Het umami
mysterie
MEZZA 33
speekselafscheiding
Umami. Naast zoet, zout, zuur
en bitter wordt het wel 'de vijfde
smaak' genoemd. Naar verluidt is
umami in het begin van de vorige
eeuw opgemerkt door een profes
sor aan de universiteit van Tokio.
Om zijn vondst te duiden liet hij
de Japanse woorden umai ('heer
lijk') en mi ('smaak') samensmelten
om zo de hartige smaak te duiden
die hij ontdekte in ingrediënten
met veel glutamaat. Umami ver
hoogt de
en versterkt zout en zoet
In eerste instantie trof
de professor deze
in het in Japan zo
gangbare zeewier
maar ook toma
ten, padden
stoelen, erwten
en belegen kaas
blijken behoorlijk
'umami'.
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD
60 minuten
INGREDIËNTEN
50 g bloem
1 groot ei, losgeklopt
of 2 kleinere
200 g panko
(Japans paneermeel)
tl grof zout
tl versgemalen zwarte
peper
450 g kabeljauw,
in 16 reepjes
2 el koolzaad- of
zonnebloemolie
8 maistaco's
VOOR DE SALSA
1 avocado, in blokjes
160 g fijngehakte tomaat
30 g gesnipperde ui
tl grof zout
kneepje vers limoensap
De vetarme techniek om eten krokant
aan de buitenkant te maken en mals
vanbinnen te houden, is goed in de
smaak gevallen. Ook de kookboeken
schrijvers hebben daar lucht van
gekregen. In korte tijd verschenen
honderden titels: van algemeen tot
'speciaal' voor pescetariërs en keto-
klanten. Tom Rövekamp schreef met
Vrolijke verhalen voor bij de airfryer
een boek dat de hele hetelucht-
stroming op de hak neemt. 'De air
fryer, wie kent hem niet?' noteert hij.
'Deze is niet weg te den
ken uit de moderne keu
ken. En omdat bijvoor
beeld frietjes tot wel 80
procent mindervet
bevatten, kun je ze
eten meteen halve
pot mayonaise per
portie. Ideaal!'
BEREIDING
Verwarm de airfryer voor op 200 graden. Verwarm ook de
oven voor op 180 graden.
Maak de salsa. Schep de avocado, tomaat, ui, het zout en
het limoensap in een kom door elkaar.
Doe de bloem, het ei en het panko elk apart in een diep
bord en meng ze alle drie met een theelepel grof zout en
een theelepel zwarte peper.
Wentel de vis achtereenvolgens door bloem, ei en panko.
Vet de airfryermand in met bakspray. Besprenkel 4 reepjes
vis met 1 theelepel olie en leg ze in de mand. Bak 10 minuten.
Haal de visreepjes eruit en leg ze op een rooster. Herhaal
met de resterende reepjes. Terwijl het vierde baksel in de
airfryer zit, zet je de eerste drie porties visreepjes - samen
met de taco's - nog 5 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de vis uit de airfryer en uit de oven en leg 2 reepjes vis
in elke taco. Schep daar een beetje van de avocadosalsa op.
Doe er eventueel nog een topping over van sriracha- of
chilisaus, fijngehakte sla of koriander. Serveer warm.
RECEPT UIT
Gezond koken in de
airfryer van Dana Angelo
White, Manteau 19,99
WIJNTIP
Domaine Reine
Juliette 2020,
sauvignon blanc,
Pays d'Oc,
Frankrijk (wit),
Wijnkoperij
Henri Bloem
6,50
GEZOND KOKEN
m f IN DE