Vistaco's met avocadosalsa DE AIR ZIT IN DE MAAND airtryer Het umami mysterie MEZZA 33 speekselafscheiding Umami. Naast zoet, zout, zuur en bitter wordt het wel 'de vijfde smaak' genoemd. Naar verluidt is umami in het begin van de vorige eeuw opgemerkt door een profes sor aan de universiteit van Tokio. Om zijn vondst te duiden liet hij de Japanse woorden umai ('heer lijk') en mi ('smaak') samensmelten om zo de hartige smaak te duiden die hij ontdekte in ingrediënten met veel glutamaat. Umami ver hoogt de en versterkt zout en zoet In eerste instantie trof de professor deze in het in Japan zo gangbare zeewier maar ook toma ten, padden stoelen, erwten en belegen kaas blijken behoorlijk 'umami'. HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN BEREIDINGSTIJD 60 minuten INGREDIËNTEN 50 g bloem 1 groot ei, losgeklopt of 2 kleinere 200 g panko (Japans paneermeel) tl grof zout tl versgemalen zwarte peper 450 g kabeljauw, in 16 reepjes 2 el koolzaad- of zonnebloemolie 8 maistaco's VOOR DE SALSA 1 avocado, in blokjes 160 g fijngehakte tomaat 30 g gesnipperde ui tl grof zout kneepje vers limoensap De vetarme techniek om eten krokant aan de buitenkant te maken en mals vanbinnen te houden, is goed in de smaak gevallen. Ook de kookboeken schrijvers hebben daar lucht van gekregen. In korte tijd verschenen honderden titels: van algemeen tot 'speciaal' voor pescetariërs en keto- klanten. Tom Rövekamp schreef met Vrolijke verhalen voor bij de airfryer een boek dat de hele hetelucht- stroming op de hak neemt. 'De air fryer, wie kent hem niet?' noteert hij. 'Deze is niet weg te den ken uit de moderne keu ken. En omdat bijvoor beeld frietjes tot wel 80 procent mindervet bevatten, kun je ze eten meteen halve pot mayonaise per portie. Ideaal!' BEREIDING Verwarm de airfryer voor op 200 graden. Verwarm ook de oven voor op 180 graden. Maak de salsa. Schep de avocado, tomaat, ui, het zout en het limoensap in een kom door elkaar. Doe de bloem, het ei en het panko elk apart in een diep bord en meng ze alle drie met een theelepel grof zout en een theelepel zwarte peper. Wentel de vis achtereenvolgens door bloem, ei en panko. Vet de airfryermand in met bakspray. Besprenkel 4 reepjes vis met 1 theelepel olie en leg ze in de mand. Bak 10 minuten. Haal de visreepjes eruit en leg ze op een rooster. Herhaal met de resterende reepjes. Terwijl het vierde baksel in de airfryer zit, zet je de eerste drie porties visreepjes - samen met de taco's - nog 5 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de vis uit de airfryer en uit de oven en leg 2 reepjes vis in elke taco. Schep daar een beetje van de avocadosalsa op. Doe er eventueel nog een topping over van sriracha- of chilisaus, fijngehakte sla of koriander. Serveer warm. RECEPT UIT Gezond koken in de airfryer van Dana Angelo White, Manteau 19,99 WIJNTIP Domaine Reine Juliette 2020, sauvignon blanc, Pays d'Oc, Frankrijk (wit), Wijnkoperij Henri Bloem 6,50 GEZOND KOKEN m f IN DE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 113