Krokante kipschnitzels
BATAAT
VERSUS
PIEPER
GROENTEMAN
BEREIDINGSTIJD
20 minuten
INGREDIËNTEN
4 kippendijfilets
50 g havermout of
quinoavlokken
25 g Parmezaanse kaas
(liefst uit een zakje)
1 tl gedroogde oregano
tl zoete paprikapoeder
4 el aioli (zelf maken
of kant-en-klaar)
olie om in te bakken
1 citroen, in parten
zout en peper
BENODIGD
Vleeshamer (of iets
anders zwaars om de kip
plat te slaan; deegroller
of koekenpan)
WIJNTIP
Trentham
Estate 2019,
pinot noir,
Murray
Darling,
Australië
(rood),
Jumbo
7,99
KOOLHYDRAATARME
D'IDCT 250 RECEPTEN MPT WFFHir. PN
DJDLL met lan&zame ki
RECEPT UIT
Koolhydraatarme
bijbel van Janneke
Vreugdenhil, Carrera
Culinair 33,99
Waarom zou je een zoete aardappel,
de bataat, nemen in plaats van onze
eigen pieper? Voor 'de lekker', maar
ook voor 'de inhoud' klinkt het vaak.
Wat koolhydraten, vezels, eiwitten en
calorieën betreft gaan ze redelijk
gelijk op. Als het gaat om vitamine C,
natrium, calcium en magnesium is de
bataat met afstand de winnaar. Maar
het milieu krijgt het bij de bataat voor
zijn kiezen. Onze pieper is van hier
en wordt steeds vaker biologisch
geteeld, terwijl de zoete aardappel
helemaal uit de VS, Honduras, China,
Egypte of Senegal moet komen.
Veel groente eten lijkt iets van de
laatste tijd, maar Nederland is
altijd al een groenteland geweest.
Wellicht met dank aan de KNLTB,
de Koninklijke Nederlandse Land
en Tuinbouw Bond, die De Groente
man sponsorde. Dat was een dage
lijkse radiorubriek van de AVRO
waarin gedurende de jaren vijftig
een groenteman een zogenaamde
klant een tip gaf voor de groente
van-de-dag. Mijn generatiegenoten
kunnen moeiteloos de jingle nog
meezingen. 'Tja, tja, tja, wat zullen
we eten? Tja, tja, tja, wie zal dat
weten? De groenteman!'
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
BEREIDING
Spreid de kippendijfilets uit op het werkvlak en sla ze met
een vleeshamer of iets anders zwaars een beetje platter.
Meng in een diep bord de havermout of quinoavlokken,
Parmezaanse kaas, oregano, het paprikapoeder, een halve
theelepel zout en royaal peper.
Smeer de kipfilets in met de aioli en wentel ze vervolgens
door het havermout- of quinoamengsel. Druk goed aan, zodat
er een mooie, dikke paneerlaag ontstaat.
Verhit in een grote koekenpan een laagje olie van
1 centimeter tot ongeveer 175 graden. De olie moet gaan
sissen en borrelen zodra je er een paar kruimels van het
paneermengsel in gooit.
Laat de kipschnitzels in de olie glijden en bak ze
2-3 minuten per kant krokant. Serveer met een partje
citroen. Serveer met een tomaten- of sperzieboonsalade.