Krokante kipschnitzels BATAAT VERSUS PIEPER GROENTEMAN BEREIDINGSTIJD 20 minuten INGREDIËNTEN 4 kippendijfilets 50 g havermout of quinoavlokken 25 g Parmezaanse kaas (liefst uit een zakje) 1 tl gedroogde oregano tl zoete paprikapoeder 4 el aioli (zelf maken of kant-en-klaar) olie om in te bakken 1 citroen, in parten zout en peper BENODIGD Vleeshamer (of iets anders zwaars om de kip plat te slaan; deegroller of koekenpan) WIJNTIP Trentham Estate 2019, pinot noir, Murray Darling, Australië (rood), Jumbo 7,99 KOOLHYDRAATARME D'IDCT 250 RECEPTEN MPT WFFHir. PN DJDLL met lan&zame ki RECEPT UIT Koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil, Carrera Culinair 33,99 Waarom zou je een zoete aardappel, de bataat, nemen in plaats van onze eigen pieper? Voor 'de lekker', maar ook voor 'de inhoud' klinkt het vaak. Wat koolhydraten, vezels, eiwitten en calorieën betreft gaan ze redelijk gelijk op. Als het gaat om vitamine C, natrium, calcium en magnesium is de bataat met afstand de winnaar. Maar het milieu krijgt het bij de bataat voor zijn kiezen. Onze pieper is van hier en wordt steeds vaker biologisch geteeld, terwijl de zoete aardappel helemaal uit de VS, Honduras, China, Egypte of Senegal moet komen. Veel groente eten lijkt iets van de laatste tijd, maar Nederland is altijd al een groenteland geweest. Wellicht met dank aan de KNLTB, de Koninklijke Nederlandse Land en Tuinbouw Bond, die De Groente man sponsorde. Dat was een dage lijkse radiorubriek van de AVRO waarin gedurende de jaren vijftig een groenteman een zogenaamde klant een tip gaf voor de groente van-de-dag. Mijn generatiegenoten kunnen moeiteloos de jingle nog meezingen. 'Tja, tja, tja, wat zullen we eten? Tja, tja, tja, wie zal dat weten? De groenteman!' HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN BEREIDING Spreid de kippendijfilets uit op het werkvlak en sla ze met een vleeshamer of iets anders zwaars een beetje platter. Meng in een diep bord de havermout of quinoavlokken, Parmezaanse kaas, oregano, het paprikapoeder, een halve theelepel zout en royaal peper. Smeer de kipfilets in met de aioli en wentel ze vervolgens door het havermout- of quinoamengsel. Druk goed aan, zodat er een mooie, dikke paneerlaag ontstaat. Verhit in een grote koekenpan een laagje olie van 1 centimeter tot ongeveer 175 graden. De olie moet gaan sissen en borrelen zodra je er een paar kruimels van het paneermengsel in gooit. Laat de kipschnitzels in de olie glijden en bak ze 2-3 minuten per kant krokant. Serveer met een partje citroen. Serveer met een tomaten- of sperzieboonsalade.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 112