Zoete aardappelbiefstukjes met eekhoorntjesbrood HONDERD& GEZONDER In plaats van spaghetti 2 el olijfolie Casa ama da Wie van pasta houdt maar van de koolhydraten af wil, kan ook groentenspaghetti maken. Nu is dat een hels karwei als je zelf bijvoorbeeld courgette of rettich tot dunne sliertjes moet snijden. Maar ziehier de spiraalsnijder, een soort puntenslijper die in een handomdraai allerlei soorten groenten die andere verschijnings vorm geeft. Janneke Vreugdenhil geeft in haar Koolhydraatarme bijbel nog een goeie tip: 'Warm courgettes hooguit een minuut mee in de saus. Zelfs als de linten nog niet gaar lijken, zullen ze dat tegen de tijd dat ze op je bord liggen welzijn.' MEZZA 31 VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN (verdubbel de hoeveelheden voor een hoofdgerecht) BEREIDINGSTIJD 45 minuten INGREDIËNTEN 2 bataten (zoete aardappelen) 2 a 3 takjes tijm 150 g eekhoorntjesbrood 150 g cantharellen 50 g roomboter zwarte peper, versgemalen Maldon- of zeezout VOOR DE MARINADE 50 g donkere miso (gefermenteerde sojabonenpasta) 2 el mirin 2 el light sojasaus 1 el wittewijnazijn Maldon- of zeezout WIJNTIP Casa Armada 2020, syrah 'Single Vineyard', Valle de Colchagua, Chili (rood), Mitra 8,99 RECEPT UIT Asian Soul Food, Carl Lemette en Mas van Putten, Spectrum 20 Naast 'ontzettend lekker' is er nog een argument om het gerecht met paddenstoelen en aardappelen uit deze rubriek te eten. Op het Japanse eiland Okinawa leven de meeste honderdplussers ter wereld. En die zijn nog kerngezond ook. Aldus de schrijvers van Asian Soul Food. Volgens hen is dat te danken aan het feit dat hun menu uit meer plant dan dier bestaat, met een nadruk op zoete aardappelen en paddenstoelen. VOORBEREIDEN Snijd de bataten diagonaal in dikke plakken van ongeveer 2 cm dik en snijd er schuine strepen in, dwars op elkaar. Haal de blaadjes van de takjes tijm. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng deze tot een glad papje. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Smeer de plakken bataat in met de marinade en leg ze in de ovenschaal. Zet in de oven en laat ze in 30-40 minuten mooi bruin worden. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak hierin de cantharellen en het eekhoorntjesbrood op halfhoog vuur. Ze moeten nog een bite hebben. Haal de paddenstoelen uit de pan en blus de boter af met een scheutje water en de rest van de marinade. Laat het een beetje inkoken. Proef of de saus in balans is: hartig, zoet en met een klein zuurtje. Pas eventueel aan met zout, peper of wat wittewijnazijn. Verdeel de plakken bataat over vier borden en schep de paddenstoelenmix ernaast. Giet er dikke druppels saus op en bestrooi met peper en zout en met de blaadjes tijm. Serveer met een frisse zoetzure salade.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 111