Zoete aardappelbiefstukjes
met eekhoorntjesbrood
HONDERD&
GEZONDER
In plaats van
spaghetti
2 el olijfolie
Casa ama da
Wie van pasta houdt maar van
de koolhydraten af wil, kan ook
groentenspaghetti maken. Nu is
dat een hels karwei als je zelf
bijvoorbeeld courgette of rettich
tot dunne sliertjes moet snijden.
Maar ziehier de spiraalsnijder,
een soort puntenslijper die in een
handomdraai allerlei soorten
groenten die andere verschijnings
vorm geeft. Janneke Vreugdenhil
geeft in haar Koolhydraatarme
bijbel nog een goeie tip: 'Warm
courgettes hooguit een minuut
mee in de saus. Zelfs als de linten
nog niet gaar lijken, zullen ze
dat tegen de tijd dat ze
op je bord liggen
welzijn.'
MEZZA 31
VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN (verdubbel de hoeveelheden voor een hoofdgerecht)
BEREIDINGSTIJD
45 minuten
INGREDIËNTEN
2 bataten (zoete
aardappelen)
2 a 3 takjes tijm
150 g eekhoorntjesbrood
150 g cantharellen
50 g roomboter
zwarte peper, versgemalen
Maldon- of zeezout
VOOR DE MARINADE
50 g donkere miso
(gefermenteerde
sojabonenpasta)
2 el mirin
2 el light sojasaus
1 el wittewijnazijn
Maldon- of
zeezout
WIJNTIP
Casa Armada
2020, syrah
'Single
Vineyard',
Valle de
Colchagua,
Chili (rood),
Mitra 8,99
RECEPT UIT
Asian Soul Food, Carl
Lemette en Mas van
Putten, Spectrum 20
Naast 'ontzettend lekker' is er nog een
argument om het gerecht met
paddenstoelen en aardappelen uit
deze rubriek te eten. Op het Japanse
eiland Okinawa leven de meeste
honderdplussers ter wereld. En die
zijn nog kerngezond ook. Aldus de
schrijvers van Asian Soul Food.
Volgens hen is dat te danken aan het
feit dat hun menu uit meer plant dan
dier bestaat, met een nadruk op zoete
aardappelen en paddenstoelen.
VOORBEREIDEN
Snijd de bataten diagonaal in dikke plakken van ongeveer
2 cm dik en snijd er schuine strepen in, dwars op elkaar.
Haal de blaadjes van de takjes tijm.
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en
meng deze tot een glad papje.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Smeer de plakken
bataat in met de marinade en leg ze in de ovenschaal. Zet in
de oven en laat ze in 30-40 minuten mooi bruin worden.
Verhit de roomboter in een koekenpan en bak hierin de
cantharellen en het eekhoorntjesbrood op halfhoog vuur.
Ze moeten nog een bite hebben.
Haal de paddenstoelen uit de pan en blus de boter af met
een scheutje water en de rest van de marinade. Laat het een
beetje inkoken. Proef of de saus in balans is: hartig, zoet en
met een klein zuurtje. Pas eventueel aan met zout, peper of
wat wittewijnazijn.
Verdeel de plakken bataat over vier borden en schep de
paddenstoelenmix ernaast. Giet er dikke druppels saus op
en bestrooi met peper en zout en met de blaadjes tijm.
Serveer met een frisse zoetzure salade.