EENS EEN ZEEUW I 9 Michel Louws (48 jaar, geboren in Biggekerke) is een chef-kok die woont in Nieuw-Zeeland maar nog regelmatig kookt in pop-uprestaurants in Zeeland. ,,Mijn vader was visser, hij overleed helaas al vroeg. Kees, mijn tweede vader en mijn moeder Anneke had den een strandtent bij Dishoek, Kaapduin. 's Zomers leefden we op het strand, 's winters in Biggekerke in ons huis. Een gouden tijd, als je terugkijkt. Als jongetje was ik altijd buiten, speelde op het strand in de zon. Toen ik wat groter was, werkte ik vaak mee. Maar ik vond het beperkt, ik 'moest' hele zomers op het strand zijn. Andere kinderen gingen op va kantie, mijn wereld was in en om de strandtent. Voor mijn eerste baantje ging ik weg van het strand, ik werkte in Me- liskerke in de kassen. Dat vond ik he lemaal niks. Vroeg op, de warmte, de sleur van koffie- en lunchpauzes. Ik zocht snel een baantje in een keuken, eerst in Oostkapelle, later in Zoute- lande. Ik ben de keuken nooit meer uitgegaan." ,,Vanaf mijn 18e wilde ik de wereld én mezelf leren kennen. Ik heb volop gereisd onder andere door Australië, Thailand en de Caraïben. Tijdens die reizen werkte ik ook altijd een tijd als kok. Ik had tijdens hotelschool-stages in Nederland al in sterrenzaken ge werkt. In het buitenland kun je dan goed terecht. Met een vriend, Berteld van de Velde, wilde ik graag reizen en we hielden ook erg van duiken. In Aus tralië zagen we een advertentie van een zeer luxe resort op Heron Island. Op de allermooiste duikplek, bij het Great Barrier Reef werken in een top- zaak, een buitenkans! We solliciteer den en konden meteen beginnen. De zee was er ontzettend mooi. Het had weinig gescheeld of ik was duikin- structeur geworden en geen chef." ,,Vanuit de hele wereld kwamen zeer ervaren duikers naar Australië, ik heb het geschopt tot assistent-instruc teur. Van professioneel duiker een beroep maken, leek me lastig. Ik kon al wel koken op topniveau en dat bracht me overal. In Sydney tijdens de Olympische Spelen, in Zuid-Afrika. Later kreeg ik de kans in Nieuw-Zeeland bij de Huka Lodge te werken, dat is een van de meest luxe resorts ter wereld." ,,Ik had ontzettend veel zin in de Huka Lodge en had eigenlijk al beslo ten 'ik doe het'. Mijn vriendin Mari anne van Ombergen was minder en thousiast. We spraken af het een jaar te proberen en dat werden vier jaren. Ik werkte er met een team van acht man in de keuken en Marianne was 'front of house' manager met vijftien collega's." ,,Op een dag nam ondernemer Louk Peperkamp contact op. Die wilde in de Timmerfabriek verder met een pop-uprestaurant. Dat trok ons alle bei erg aan. Sindsdien werken we zo mers veel in Nederland. Toen de Timmerfabriek een nieuwe bestem ming kreeg en we daar weggingen kwam de Lasloods in zicht. Koken op zulke mooie locaties en zelf een team vormen, is echt een uitdaging." ,,Mijn vriendin en ik leven er in een Mercedes-bus, een campervan. We staan vaak bij goede vrienden, een uurtje rijden boven Auckland. We houden van de natuur, van buiten le ven en kamperen. We hebben nu een ritme met 's zo mers hard werken in Zeeland en in de winter wat meer ontspannen. De periode van ongeveer november tot mei brengen we door in Nieuw-Zeel- and. Op het Zuidelijk halfrond bele ven we het voorjaar en de zomer. Daar doen we echt alleen maar pro jecten en dingen waar we ontzettend veel zin in hebben. Ik heb bijvoor beeld meegewerkt aan de tv-serie Masterchef New-Zealand." ,,Bij mij is het alles of niks. In de keu ken wil ik er alles uithalen. De com plete verantwoordelijkheid van een eigen zaak trekt me minder. Ik weet hoe je een restaurant opbouwt en er een zaak met een ster van kan maken. Maar dan wil ik ook door, weet ik, steeds verder. Ons leven nu is afwis selender en spannender dan met een eigen zaak en een vaste plek, dat is het ook denk ik." ,,Het leven is er fijner, ik geniet er meer. De natuur is ontzettend mooi en de mensen zijn er ongelofelijk vriendelijk en gastvrij. Ik vind het ook fijn dat mensen zich minder met je bemoeien. Soms kom ik terug van een paar dagen De natuur is ontzettend mooi en de mensen zijn er ongelofelijk vriendelijk en gastvrij kamperen en jagen. Als ik dan met mijn rugzak en geweer door een dorpje loop, krijg ik geen commen taar. Als ik vlees dat ik heb geschoten uitdeel of vis die ik heb gevangen, krijg je niet allerlei discussies en ge doe. Mensen in Nieuw-Zeeland zijn enthousiast en blijer." ,,Als dat zou moeten, dan zou ik naar Zeeland gaan. Maar nee, ik zie me niet permanent terugkomen. Ik vind het super om hier geregeld te wer ken. Het is ook fijn mijn moeder en vrienden in Zeeland te zien. Maar Nederland is me veel te druk, te vol. De mensen zijn net gestreste koeien in een veel te volle wei hier. In Nieuw-Zeeland voel je de ruimte en is er meer respect tussen mensen on derling. Ik ben dus dolblij met onze 'permanent resident visa', we kun nen altijd in Nieuw-Zeeland blijven wonen." GO DONDERDAG 13 JANUARI 2022 Michel Louws, topchef in Nieuw-Zeeland én in Zeeland Arie Westeneng Biggekerke Je kookte op superjachten en in sterrenrestaurants. Hoe werd je chef? Hoe kwam je in buitenlandse keu kens terecht? Waarom toch niet door met duiken? Wat betekende dat voor je relatie? D Michel Louws en Marianne van Omber- gen genietend in Nieuw-Zeeland. foto fa milie LOUWS Hoe ziet jullie leven in Nieuw-Zeel- and eruit? Een eigen sterrenzaak heeft je nooit getrokken? Wat maakt Nieuw-Zeeland voor jou aantrekkelijk? - Michel Louws Zie je jezelf ooit helemaal terugke ren naar Nederland?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 37