I
SWüRTH
Roeren, vlammetje
uit- en aanzetten, temperatuur
meten, nogmaals roeren.
In zijn vaders werkplaats wordt
ROB CUIPER (32) helemaal zen
van het brouwen van
bijzondere biertjes.
VIER JAAR GELEDEN kreeg
zijn broer een Hema-bierbrouw-
pakket cadeau. De uitkomst smaakte
ergens tussen 'mwah' en 'wel oké'
maar zijn belangstelling was gewekt.
Rob had sowieso een zwak voor
speciaalbieren en ging daarop met
een populair startersemmertje in
de weer. Het resultaat viel echter
tegen. Dat kan ik beter, dacht hij. De
systeembeheerder brouwde daarop
een verrassend goed gelukte porter
en toen was hij hooked. Allerlei stijlen
- blond, Weizen, IPA Brut, New
Zealand pilsener, imperial stout -
maakt hij en dat gaat hem prima af.
Meestal vijf of tien liter per keer.
fr
Vooral het proces is leuk, de com
binatie van koken en scheikunde:
recepten maken, spelen met gist en
hop, en uitvinden hoe dat werkt op
een chemisch niveau. Ook word je
heel zen van af en toe roeren in een
pan, het vlammetje uit- en weer
aanzetten, temperatuur meten en
nogmaals roeren. Het ontspant na
zijn systeembeheerwerk waarbij
hij constant met zijn hoofd bezig is.
Hier in de werkplaats van het
ouderlijk huis kan Rob zijn handen
gebruiken, bij hem in Weesp werd
het ruimtetechnisch niet zo handig
meer. Sinds twee jaar is hij lid van
een homebrew-club, waar je maan
delijks elkaars biertjes proeft. Soms
houden ze wedstrijden: brouw een
bier met fruit of zo. Je daagt elkaar
uit, er gaat onderzoek aan vooraf,
met veel plezier tot gevolg. En het
loont zich in een vloeibare vorm,
zogezegd. Het maakt trots en geluk
kig dat hij een soort geest in de fles
heeft gevangen. Letterlijk en figuur
lijk. Overigens heeft Rob geen relatie,
maar is hij wel aan het daten. Hij
kan zich voorstellen dat je dan in
de weekends minder tijd hebt om
te brouwen.