15 onafhankelijke tests, direct advies NEEMT TOE dingsplannen hadden, zoals Res taurant Company Europe (RCE), de restaurantgroep met bekende formules als Happy Italy en Loetje. Daarnaast is er veel interesse bij ondernemers die willen uitbrei den of starters die al langer dro men van een eigen horecazaak en dit als een mooi moment zien om iets over te nemen. Maar zo eenvoudig blijkt het vinden van een zaak nog niet. Het aanbod van horecazaken die te koop staan is in coronatijd behoor lijk gedaald. Volgens schattingen van Adhoc, op basis van data van makelaarsclub NVM, stond er in 2021 gemiddeld een kwart minder We hebben gezien hoe goed alles weer draait als de horeca weer open kan te koop dan voor corona, in 2019. Verrassend wel, beaamt Stokman. ,,We horen ook van veel partijen dat ze dat niet verwacht hadden." Het illustreert volgens Adhoc vooral de vechtlust van horeca ondernemers: zij blijven stug doorgaan. Toch komen er bij de horecamakelaar de laatste tijd wel signalen binnen dat ondernemers twijfelen over stoppen of door gaan. ,,Ze hinken op twee gedach ten. Als de horeca weer mag, gaat het weer goed. Maar de nieuwste maatregelen vallen ze financieel en mentaal zwaar. En de vraag is hoeveel lockdowns er nog komen." Dat de twijfel groeit, merkt ook bierbrouwer Swinkels Family Bre wers (waar onder meer Bavaria en La Trappe onder vallen), die veel contact heeft met horecaonderne mers. ,,We merken dat het senti ment veranderd is ten opzichte van zes of twaalf maanden gele den. De belangrijkste reden is het gebrek aan perspectief. Onderne mers hebben geen idee wat ze nog kunnen verwachten", merkt Rinske van den Bos, woordvoerder bij Swinkels. Bruine kroegen Toch ziet de bierbrouwer niet op eens meer wisselingen van eigena ren of faillissementen in de horeca. ,,We zien wel dat ondernemers iets vaker vrijwillig stoppen. Dat speelt met name in dorpen buiten de Randstad. Dan moet je denken aan oude bruine kroegen, waar de eigenaren al langer van plan waren om te stoppen." Wat volgens Van den Bos wel opvalt is dat er de laatste tijd veel nieuwe horecazaken bijkomen, vaak van bestaande horecaonder nemers. Vooral in de grote steden trekt het volgens haar aan, zo bevestigen de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel. Er waren afgelopen jaar in de hele horeca (daar vallen ook catering, hotels en kampeerterreinen onder) 10.858 starters tegenover 6937 stoppers. In 2020 waren er 9529 starters '.IJ >1 Ja tegenover 7250 stoppers, pre- corona waren er 11323 starters en 6872 stoppers. Onder de streep daalde het aantal cafés, maar steeg het aantal restaurants en bijvoor beeld fastfoodrestaurants, ijssa lons en eetkramen. Job Oosting valt zowel in de categorie starter als stopper. Met zijn compagnon Robert Sassen had hij begin 2020 een pand gevonden voor een bakkerscafé op de Wallen in Amsterdam. Ze dach ten rond maart te kunnen starten, maar de eerste lockdown gooide roet in het eten. ,,We hebben daarna lang getwijfeld of we moesten doorzetten en uiteinde lijk besloten we dat te doen." Op 9 oktober 2020 gingen ze open, een week voor de tweede lockdown. ,,We zijn zes dagen open geweest, daarna acht maan den op slot geweest. En omdat we starters waren, hebben we geen enkele steun ontvangen. Pijnlijker kan het bijna niet." In mei vorig jaar besloten ze om de zaak gesloten te houden. ,,Er waren geen toeristen en we had den geen terras. Het was wel dui delijk: dit wordt niks." Oosting heeft nog wel een andere horecazaak, de bekende Koffieschenkerij in Amsterdam, waar hij overigens op het moment ook bijzonder weinig inkomsten van heeft. ,,We hebben gelukkig afgelopen oktober de beste maand ooit gedraaid. Met die buffer kun nen we het wel weer even uitzin gen." GO ZATERDAG 8 JANUARI 2022 Lockdown: goed moment om een café te beginnen - Beau Artist, horecaondernemer Fijne software Dun ontwerp Prima scherm scan hier powered by tweaKers

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 15