15
onafhankelijke tests, direct advies
NEEMT TOE
dingsplannen hadden, zoals Res
taurant Company Europe (RCE),
de restaurantgroep met bekende
formules als Happy Italy en Loetje.
Daarnaast is er veel interesse bij
ondernemers die willen uitbrei
den of starters die al langer dro
men van een eigen horecazaak en
dit als een mooi moment zien om
iets over te nemen.
Maar zo eenvoudig blijkt het
vinden van een zaak nog niet. Het
aanbod van horecazaken die te
koop staan is in coronatijd behoor
lijk gedaald. Volgens schattingen
van Adhoc, op basis van data van
makelaarsclub NVM, stond er in
2021 gemiddeld een kwart minder
We hebben gezien
hoe goed alles weer
draait als de horeca
weer open kan
te koop dan voor corona, in 2019.
Verrassend wel, beaamt Stokman.
,,We horen ook van veel partijen
dat ze dat niet verwacht hadden."
Het illustreert volgens Adhoc
vooral de vechtlust van horeca
ondernemers: zij blijven stug
doorgaan. Toch komen er bij de
horecamakelaar de laatste tijd wel
signalen binnen dat ondernemers
twijfelen over stoppen of door
gaan. ,,Ze hinken op twee gedach
ten. Als de horeca weer mag, gaat
het weer goed. Maar de nieuwste
maatregelen vallen ze financieel
en mentaal zwaar. En de vraag is
hoeveel lockdowns er nog komen."
Dat de twijfel groeit, merkt ook
bierbrouwer Swinkels Family Bre
wers (waar onder meer Bavaria en
La Trappe onder vallen), die veel
contact heeft met horecaonderne
mers. ,,We merken dat het senti
ment veranderd is ten opzichte
van zes of twaalf maanden gele
den. De belangrijkste reden is het
gebrek aan perspectief. Onderne
mers hebben geen idee wat ze nog
kunnen verwachten", merkt
Rinske van den Bos, woordvoerder
bij Swinkels.
Bruine kroegen
Toch ziet de bierbrouwer niet op
eens meer wisselingen van eigena
ren of faillissementen in de horeca.
,,We zien wel dat ondernemers
iets vaker vrijwillig stoppen. Dat
speelt met name in dorpen buiten
de Randstad. Dan moet je denken
aan oude bruine kroegen, waar de
eigenaren al langer van plan waren
om te stoppen."
Wat volgens Van den Bos wel
opvalt is dat er de laatste tijd veel
nieuwe horecazaken bijkomen,
vaak van bestaande horecaonder
nemers. Vooral in de grote steden
trekt het volgens haar aan, zo
bevestigen de laatste cijfers van de
Kamer van Koophandel. Er waren
afgelopen jaar in de hele horeca
(daar vallen ook catering, hotels en
kampeerterreinen onder) 10.858
starters tegenover 6937 stoppers.
In 2020 waren er 9529 starters
'.IJ >1 Ja
tegenover 7250 stoppers, pre-
corona waren er 11323 starters en
6872 stoppers. Onder de streep
daalde het aantal cafés, maar steeg
het aantal restaurants en bijvoor
beeld fastfoodrestaurants, ijssa
lons en eetkramen.
Job Oosting valt zowel in de
categorie starter als stopper. Met
zijn compagnon Robert Sassen
had hij begin 2020 een pand
gevonden voor een bakkerscafé op
de Wallen in Amsterdam. Ze dach
ten rond maart te kunnen starten,
maar de eerste lockdown gooide
roet in het eten. ,,We hebben
daarna lang getwijfeld of we
moesten doorzetten en uiteinde
lijk besloten we dat te doen."
Op 9 oktober 2020 gingen ze
open, een week voor de tweede
lockdown. ,,We zijn zes dagen
open geweest, daarna acht maan
den op slot geweest. En omdat we
starters waren, hebben we geen
enkele steun ontvangen. Pijnlijker
kan het bijna niet."
In mei vorig jaar besloten ze om
de zaak gesloten te houden. ,,Er
waren geen toeristen en we had
den geen terras. Het was wel dui
delijk: dit wordt niks."
Oosting heeft nog wel een
andere horecazaak, de bekende
Koffieschenkerij in Amsterdam,
waar hij overigens op het moment
ook bijzonder weinig inkomsten
van heeft. ,,We hebben gelukkig
afgelopen oktober de beste maand
ooit gedraaid. Met die buffer kun
nen we het wel weer even uitzin
gen."
GO ZATERDAG 8 JANUARI 2022
Lockdown: goed
moment om een
café te beginnen
- Beau Artist, horecaondernemer
Fijne software
Dun ontwerp
Prima scherm
scan hier
powered by tweaKers