EENS EEN ZEEUW
l
8
Herco van Arragon (49) uit Middelburg is eigenaar en chef van luxe restaurant De Keuken van Arragon in het
Drentse Fluitenberg. Zijn Zeeuwse roots zijn zichtbaar. Sommige gasten hebben we viskundig opgevoed."
,,Ik ben ontstaan uit een Drenste va
der en een Zeeuwse moeder en werd
geboren in de Jodengang in Middel
burg. Na een jaar verhuisden we naar
de Noordweg in Klarenbeek. Daar
ben ik opgegroeid en ging ik naar de
lagere school. Ik ben de oudste van
drie kinderen. Sander (1975) en Anke
(1979) heten mijn broer en zus. Kla-
renbeek was een wijk in opbouw. Er
was nog geen rondweg. Wel veel
speelruimte."
,,Ja. In de wijk, voetballen bij de
school op Het Bolwerk. Ik had al
vroeg een bijbaantje op de zaterdag
en in vakanties. Bij bakkerij Melse
van Jan Basie. Ik zat daar veel ook in
mijn vrije tijd. Zij hadden kinderen
van dezelfde leeftijd. Mooie tijd. Na
de lagere school ging ik naar de mavo.
Niet afgemaakt, daarna naar De Wel-
linge, een lbo met consumptieve
techniek. Ondertussen was het wel
bekend dat ik de horeca in wilde.
Daar begonnen ook de bijbaantjes in
de horeca. Partijen lopen in De
Schouwburg. Mijn eerste bijbaantje
in de horeca was in restaurant De
Ploeg op de Markt. Begonnen in de
bediening en geëindigd in de keu
ken."
,,Mijn ouders verhuisden naar Dren
the. Ik ging op mijzelf wonen na één
jaar Hotelschool, die ik na de lbo
volgde. Ik vond de Hotelschool te
theoretisch en ben een praktijk ge
richte opleiding gaan doen. Een com
binatie van leren en werken bij onder
meer De Abdij, Hotel Westduin en
de Campveerse Toren."
,,Na in restaurant Het Gebaar in Ant
werpen, De Ouwe Werf en Camp-
veerse Toren als sous-chef te hebben
gewerkt, wilde ik ooit een keer in een
sterrenzaak werken. Mijn moeder
kwam in 1999 aanzetten met een per
soneelsadvertentie van Kaatje bij de
Sluis in Blokzijl. Daar heb ik gesolli
citeerd en ben ik aangenomen. Ik heb
er een jaar gewerkt. Ondertussen
leerde ik mijn vrouw Cynthia ken
nen en zijn we verhuisd naar Leeu
warden waar zij ging werken aan de
Hogere Hotelschool. Ikzelf ging toen
in Aduard, in de provincie Gronin
gen, aan de slag bij Onder de Lin
den."
,,Na meerdere aanbiedingen en pan
den te hebben bekeken, viel ons oog
in 2007 op De Herberg in Fluiten
berg. Die stond net in de verkoop en
voldeed aan al onze criteria. Niet te
groot, we konden erbij wonen, we
hadden ondertussen een zoon van
toen 1,5 jaar oud. Dicht bij onze ou
ders in Zuidwolde en Cynthia komt
van Nijeveen."
,,De Herberg in Drenthe had een
goede naam. Het is echt een mooi
pand. In 2018 hebben we De Herberg
verbouwd naar: De Keuken van Arra-
gon. De naam en uitstraling klopten
niet meer met wat we doen. We zit
ten toch in het hogere segment. En
we werden gek van alle sollicitanten
voor de afwas die solliciteerden bij
De Herberg uit Middelburg. Grapje.
Maar het is echt een paar keer ge
beurd."
,,Ik mag graag met vis, schaal-, en
schelpdieren werken. In het begin
was dat moeilijk bij sommige van
onze gasten. Dat aten ze niet. Dus
ging Cynthia het gesprek aan. 'U eet
toch ook wel eens een gebakken
visje?' 'Ja, dat wel.' 'Zullen we dan één
gerechtje proberen?' Vaak was het
dan: 'Ja, maar zo lust ik het wel.' We
hebben sommige gasten viskundig
opgevoed."
,,Mijn vader mag graag koken. Ik ben
vroeg in de bakkerij begonnen en
wilde toen bakker worden. Met eten
werken zat er altijd al in. Thuis
kookte en bakte ik ook graag."
,,Zakelijk door dicht bij onszelf te
blijven. Geen noodsprongen te ma
ken. We doen wat afhaal, maar alleen
op speciale dagen. Met Kerstmis, Pa
sen en op Moederdag bijvoorbeeld.
Ook houden we online wijnproeve
rijen, om zichtbaar te blijven."
,,Door corona zijn mensen Drenthe
juist gaan ontdekken. We hebben
nog nooit zulke drukke zomers ge
had. Normaal is de zomer ons laag-
seizoen. De Zeeuw en Drent zijn
nuchtere mensen. Met een
doe-maar-normaal-mentaliteit. Ze
waarderen lekker eten. Misschien is
de Zeeuw iets bourgondischer."
,,Dat je van niets iets kan maken. En
dat je een product in zijn geheel ver
werkt. Zelf je brood bakken, je ijs
draaien, je bonbons maken. Iets ma
ken wat een ander niet heeft."
Niemand pakt
mijn Zeeuwse
trots af
,,Vis, schaal- en schelpdieren en
Zeeuwse lamsoortjes en zeekraal."
,,Te weinig. Heb er eigenlijk geen fa
milie meer wonen. Wel nog wat
vrienden en kennissen. Vanwege
werk en gezin komt het er niet van.
Als ik er ben, is er veel veranderd.
Even wennen. Maar zie je de boule
vard van Vlissingen of de Lange Jan
weer, dan voelt het toch een beetje
als thuiskomen."
Mis je Zeeland?
,,Nee, ik heb mijn zaak en gezin hier.
En nee, hier geen strand op vijftien
minuten rijden."
,,Ja. Ik ben er geboren en getogen.
Mijn verleden ligt er. Ik heb er herin
neringen gemaakt. Dat pakt niemand
af. En niemand pakt ook mijn
Zeeuwse trots af."
DONDERDAG 6 JANUARI 2022 GO
'Zowel de Zeeuw als Drent
waardeert lekker eten'
Gerrit van Loon
Fluitenberg
Hoe was je Zeeuwse jeugd?
Speelde je veel op straat?
Je bleef toen nog in Zeeland?
Waarom toch uit Zeeland vertrok
ken?
Hoe ben je uiteindelijk in Drenthe
terechtgekomen?
Geboren Zeeuw
Herco in zijn Drentse
keuken. „Zelf je brood
bakken, je ijs draaien,
je bonbons maken."
FOTO PRIVÉCOLLECTIE
In Middelburg zit ook een horeca
zaak De Herberg.
Zeeuwse gewoontes meegenomen
naar Drenthe?
Waar komt je liefde voor horeca ei
genlijk vandaan?
Hoe slaan jullie je door de corona
crisis heen?
Is er verschil tussen eet- en drink-
beleving van Drenten en Zeeuwen?
Wat maakt jouw werk zo mooi en
waardevol?
- Herco van Arragon
Welke Zeeuwse tinten stop je in de
gerechten?
Kom je soms terug naar onze pro
vincie?
Voel je je nog wel een Zeeuw?