EENS EEN ZEEUW l 8 Herco van Arragon (49) uit Middelburg is eigenaar en chef van luxe restaurant De Keuken van Arragon in het Drentse Fluitenberg. Zijn Zeeuwse roots zijn zichtbaar. Sommige gasten hebben we viskundig opgevoed." ,,Ik ben ontstaan uit een Drenste va der en een Zeeuwse moeder en werd geboren in de Jodengang in Middel burg. Na een jaar verhuisden we naar de Noordweg in Klarenbeek. Daar ben ik opgegroeid en ging ik naar de lagere school. Ik ben de oudste van drie kinderen. Sander (1975) en Anke (1979) heten mijn broer en zus. Kla- renbeek was een wijk in opbouw. Er was nog geen rondweg. Wel veel speelruimte." ,,Ja. In de wijk, voetballen bij de school op Het Bolwerk. Ik had al vroeg een bijbaantje op de zaterdag en in vakanties. Bij bakkerij Melse van Jan Basie. Ik zat daar veel ook in mijn vrije tijd. Zij hadden kinderen van dezelfde leeftijd. Mooie tijd. Na de lagere school ging ik naar de mavo. Niet afgemaakt, daarna naar De Wel- linge, een lbo met consumptieve techniek. Ondertussen was het wel bekend dat ik de horeca in wilde. Daar begonnen ook de bijbaantjes in de horeca. Partijen lopen in De Schouwburg. Mijn eerste bijbaantje in de horeca was in restaurant De Ploeg op de Markt. Begonnen in de bediening en geëindigd in de keu ken." ,,Mijn ouders verhuisden naar Dren the. Ik ging op mijzelf wonen na één jaar Hotelschool, die ik na de lbo volgde. Ik vond de Hotelschool te theoretisch en ben een praktijk ge richte opleiding gaan doen. Een com binatie van leren en werken bij onder meer De Abdij, Hotel Westduin en de Campveerse Toren." ,,Na in restaurant Het Gebaar in Ant werpen, De Ouwe Werf en Camp- veerse Toren als sous-chef te hebben gewerkt, wilde ik ooit een keer in een sterrenzaak werken. Mijn moeder kwam in 1999 aanzetten met een per soneelsadvertentie van Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. Daar heb ik gesolli citeerd en ben ik aangenomen. Ik heb er een jaar gewerkt. Ondertussen leerde ik mijn vrouw Cynthia ken nen en zijn we verhuisd naar Leeu warden waar zij ging werken aan de Hogere Hotelschool. Ikzelf ging toen in Aduard, in de provincie Gronin gen, aan de slag bij Onder de Lin den." ,,Na meerdere aanbiedingen en pan den te hebben bekeken, viel ons oog in 2007 op De Herberg in Fluiten berg. Die stond net in de verkoop en voldeed aan al onze criteria. Niet te groot, we konden erbij wonen, we hadden ondertussen een zoon van toen 1,5 jaar oud. Dicht bij onze ou ders in Zuidwolde en Cynthia komt van Nijeveen." ,,De Herberg in Drenthe had een goede naam. Het is echt een mooi pand. In 2018 hebben we De Herberg verbouwd naar: De Keuken van Arra- gon. De naam en uitstraling klopten niet meer met wat we doen. We zit ten toch in het hogere segment. En we werden gek van alle sollicitanten voor de afwas die solliciteerden bij De Herberg uit Middelburg. Grapje. Maar het is echt een paar keer ge beurd." ,,Ik mag graag met vis, schaal-, en schelpdieren werken. In het begin was dat moeilijk bij sommige van onze gasten. Dat aten ze niet. Dus ging Cynthia het gesprek aan. 'U eet toch ook wel eens een gebakken visje?' 'Ja, dat wel.' 'Zullen we dan één gerechtje proberen?' Vaak was het dan: 'Ja, maar zo lust ik het wel.' We hebben sommige gasten viskundig opgevoed." ,,Mijn vader mag graag koken. Ik ben vroeg in de bakkerij begonnen en wilde toen bakker worden. Met eten werken zat er altijd al in. Thuis kookte en bakte ik ook graag." ,,Zakelijk door dicht bij onszelf te blijven. Geen noodsprongen te ma ken. We doen wat afhaal, maar alleen op speciale dagen. Met Kerstmis, Pa sen en op Moederdag bijvoorbeeld. Ook houden we online wijnproeve rijen, om zichtbaar te blijven." ,,Door corona zijn mensen Drenthe juist gaan ontdekken. We hebben nog nooit zulke drukke zomers ge had. Normaal is de zomer ons laag- seizoen. De Zeeuw en Drent zijn nuchtere mensen. Met een doe-maar-normaal-mentaliteit. Ze waarderen lekker eten. Misschien is de Zeeuw iets bourgondischer." ,,Dat je van niets iets kan maken. En dat je een product in zijn geheel ver werkt. Zelf je brood bakken, je ijs draaien, je bonbons maken. Iets ma ken wat een ander niet heeft." Niemand pakt mijn Zeeuwse trots af ,,Vis, schaal- en schelpdieren en Zeeuwse lamsoortjes en zeekraal." ,,Te weinig. Heb er eigenlijk geen fa milie meer wonen. Wel nog wat vrienden en kennissen. Vanwege werk en gezin komt het er niet van. Als ik er ben, is er veel veranderd. Even wennen. Maar zie je de boule vard van Vlissingen of de Lange Jan weer, dan voelt het toch een beetje als thuiskomen." Mis je Zeeland? ,,Nee, ik heb mijn zaak en gezin hier. En nee, hier geen strand op vijftien minuten rijden." ,,Ja. Ik ben er geboren en getogen. Mijn verleden ligt er. Ik heb er herin neringen gemaakt. Dat pakt niemand af. En niemand pakt ook mijn Zeeuwse trots af." DONDERDAG 6 JANUARI 2022 GO 'Zowel de Zeeuw als Drent waardeert lekker eten' Gerrit van Loon Fluitenberg Hoe was je Zeeuwse jeugd? Speelde je veel op straat? Je bleef toen nog in Zeeland? Waarom toch uit Zeeland vertrok ken? Hoe ben je uiteindelijk in Drenthe terechtgekomen? Geboren Zeeuw Herco in zijn Drentse keuken. „Zelf je brood bakken, je ijs draaien, je bonbons maken." FOTO PRIVÉCOLLECTIE In Middelburg zit ook een horeca zaak De Herberg. Zeeuwse gewoontes meegenomen naar Drenthe? Waar komt je liefde voor horeca ei genlijk vandaan? Hoe slaan jullie je door de corona crisis heen? Is er verschil tussen eet- en drink- beleving van Drenten en Zeeuwen? Wat maakt jouw werk zo mooi en waardevol? - Herco van Arragon Welke Zeeuwse tinten stop je in de gerechten? Kom je soms terug naar onze pro vincie? Voel je je nog wel een Zeeuw?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2022 | | pagina 36