Oliebollenkraam in Goese kerk 5 'Spoel geen vet door de gootsteen' FEESTJE VOOR BAKSTERS joh. Ik heb vroeger in een restau rantje gewerkt. Als het kermis was in de buurt, kregen wij altijd ka neelbollen. Toen ik begon met bak ken voor de club, zo'n jaar ofzes ge leden, wilde ik die er per se ook bij. Wij rollen de warme, net gebakken oliebol door een mix van kaneel en basterdsuiker. Lekkerrrr.'' Volgend jaar krijgen de bestaande bollen concurrentie van nieuwe varianten: oliebollen met stukje appel erin en appelbeignets. En wanneer gaan de dames ach ter de frituurpan? ,,Als we in de kantine bakken, beginnen we tus sen half zeven en zeven uur, nu we in de tent bakken, beginnen we iets later'', vertelt Nanda. ,,Nee toch'', onderbreekt Francis' man Marcel, zuchtend met veel gevoel voor drama. ,,Half zeven...?'' De bestelde oliebollen worden tussen elf uur en twee uur opge haald.'' Francis: ,,En misschien ver kopen we ook nog wel aan voorbij gangers nu we duidelijk zichtbaar buiten staan.'' Naast de oliebollen zijn er ook door Nanda gebakken koekjes te koop. ,,Een soort kleine wafeltjes'', vertelt ze. ,,En we verko pen ook bekers die door Francis zijn bedrukt. Echt mooi zijn die hoor.'' Een geheim ingrediënt hebben de oliebollendames niet. Maar on getwijfeld zullen het plezier en de liefde van beide baksters te proeven zijn in hun bollen. De Wintertent zien zij trouwens ook als blijvertje. Nanda: ,,We hebben hier meer vrij heid dan in de kantine. Dus volgend jaar zou het leuk zijn het weer hier te doen.'' Tot slot zegt Francis la chend: ,,Als alles klaar is, gaan we onder de douche. En dan feesten.'' Het is een behoorlijk verschil voor Gijs Catsman. Voor het eerst verkoopt hij dit jaar geen oliebollen meer bij zijn eigen winkel Gijs en Mien, maar er recht tegen over, in de Grote ofMaria Magdalenakerk. ,,Dan heb je het wel opeens over 800 vier kante meter, terwijl we zelfeigenlijk maar een klein winkeltje hebben. Dus daar komt wel wat bij kijken." Gijs en Mien, op het hoekje van de Sin gelstraat en de Ostendestraat, doen het al jaren goed bij allerlei oliebollentests. ,,Dat brengt heel wat drukte met zich mee, on geveer een klantje of 2000", legt Catsman uit. ,,Dat krijg ik natuurlijk nooit wegge werkt in mijn winkel. We hebben dat een aantal jaren opgelost met tenten voor onze winkel, maar toen kwam corona. En dan wordt het lastig in een tent." Maar Ca tsman is niet voor één gat te vangen. Bo vendien kijkt hij al jaren vanuit zijn win kel tegen de kerk aan en dat zette hem aan het denken. ,,Die kerk is een beetj e de eve- nementenkerk, die kan je afhuren. Samen met de kerk en de gemeente hebben we gekeken hoe we het zouden kunnen aan pakken voor de verkoop van oliebollen." Resultaat is dat het op oudjaarsdag de hele dag naar oliebollen ruikt in de kerk. ,,Maar bakken doen we gewoon in de win kel, hoor. De kerk richten we in voor af haal en losse verkoop. Er is gezorgd voor een verkeersregelaar en binnen houdt een coronacoach de boel in de gaten. Als je be stelt krijg je een afhaaltijd. Wanneer alle klanten zich daaraan houden hoeven ze ook niet in de rij te staan." Catsman ver wacht niet dat de tijdelijke verhuizing hem meer omzet op gaat leveren. ,,Nee, daar doen we het ook niet voor. We zitten eigenlijk al aan onze maximale capaciteit. Het is meer om de veiligheid van je klan ten en je personeel te waarborgen. Daar ben je als ondernemer per slot van reke ning ook verantwoordelijk voor." GO VRIJDAG 31 DECEMBER 2021 lekker, die kaneelbollen' Spoel na het bakken van de oliebollen het gebruikte vet niet door de gootsteen of het toilet. Die dringende oproep doet waterschap Schel- destromen. Het gestolde frituurvet gaat aan de binnenkant van de lei dingen zitten. Dat kan voor verstoppingen en andere pro blemen leiden, zowel thuis als bij rioolgemalen en rioolwa terzuiveringen. Het afvoeren en zuiveren van het vet kost de Nederlandse waterschap pen in totaal miljoenen per jaar. Ook Scheldestromen kampt daarmee. ,,Bij rioolgemalen kan het vet zich ophopen. Dat uit zich in storingen", zegt een woordvoerder. ,,Bij de zuive ringen proberen we verstop pingen te voorkomen door de ontvangstput regelmatig leeg te laten halen. Daarvoor moe ten we een bedrijf inhuren." Het waterschap adviseert het gebruikte frituurvet te laten afkoelen en dan terug te gie ten in de verpakking of een afsluitbare plastic fles. Daarna kan het worden inge leverd bij de milieustraat of bij een van de inzamelpunten. Dat zijn gele containers die onder meer te vinden zijn bij supermarkten. Het vet wordt vervolgens gerecycled. Er kan bijvoorbeeld biodiesel van worden gemaakt. In Goes staat vandaag misschien wel de grootste oliebollenwinkel van Ne derland. Dit jaar verkopen Gijs en Mien hun al jaren geroemde bollen in de Grote of Maria Magdalenakerk. Willem Adriaansens Goes Kijk op de site bij /video

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 37