Oliebollenkraam in Goese kerk
5
'Spoel geen
vet door de
gootsteen'
FEESTJE VOOR BAKSTERS
joh. Ik heb vroeger in een restau
rantje gewerkt. Als het kermis was
in de buurt, kregen wij altijd ka
neelbollen. Toen ik begon met bak
ken voor de club, zo'n jaar ofzes ge
leden, wilde ik die er per se ook bij.
Wij rollen de warme, net gebakken
oliebol door een mix van kaneel en
basterdsuiker. Lekkerrrr.'' Volgend
jaar krijgen de bestaande bollen
concurrentie van nieuwe varianten:
oliebollen met stukje appel erin en
appelbeignets.
En wanneer gaan de dames ach
ter de frituurpan? ,,Als we in de
kantine bakken, beginnen we tus
sen half zeven en zeven uur, nu we
in de tent bakken, beginnen we iets
later'', vertelt Nanda. ,,Nee toch'',
onderbreekt Francis' man Marcel,
zuchtend met veel gevoel voor
drama. ,,Half zeven...?''
De bestelde oliebollen worden
tussen elf uur en twee uur opge
haald.'' Francis: ,,En misschien ver
kopen we ook nog wel aan voorbij
gangers nu we duidelijk zichtbaar
buiten staan.'' Naast de oliebollen
zijn er ook door Nanda gebakken
koekjes te koop. ,,Een soort kleine
wafeltjes'', vertelt ze. ,,En we verko
pen ook bekers die door Francis zijn
bedrukt. Echt mooi zijn die hoor.''
Een geheim ingrediënt hebben
de oliebollendames niet. Maar on
getwijfeld zullen het plezier en de
liefde van beide baksters te proeven
zijn in hun bollen. De Wintertent
zien zij trouwens ook als blijvertje.
Nanda: ,,We hebben hier meer vrij
heid dan in de kantine. Dus volgend
jaar zou het leuk zijn het weer hier
te doen.'' Tot slot zegt Francis la
chend: ,,Als alles klaar is, gaan we
onder de douche. En dan feesten.''
Het is een behoorlijk verschil voor Gijs
Catsman. Voor het eerst verkoopt hij dit
jaar geen oliebollen meer bij zijn eigen
winkel Gijs en Mien, maar er recht tegen
over, in de Grote ofMaria Magdalenakerk.
,,Dan heb je het wel opeens over 800 vier
kante meter, terwijl we zelfeigenlijk maar
een klein winkeltje hebben. Dus daar
komt wel wat bij kijken."
Gijs en Mien, op het hoekje van de Sin
gelstraat en de Ostendestraat, doen het al
jaren goed bij allerlei oliebollentests. ,,Dat
brengt heel wat drukte met zich mee, on
geveer een klantje of 2000", legt Catsman
uit. ,,Dat krijg ik natuurlijk nooit wegge
werkt in mijn winkel. We hebben dat een
aantal jaren opgelost met tenten voor
onze winkel, maar toen kwam corona. En
dan wordt het lastig in een tent." Maar Ca
tsman is niet voor één gat te vangen. Bo
vendien kijkt hij al jaren vanuit zijn win
kel tegen de kerk aan en dat zette hem aan
het denken. ,,Die kerk is een beetj e de eve-
nementenkerk, die kan je afhuren. Samen
met de kerk en de gemeente hebben we
gekeken hoe we het zouden kunnen aan
pakken voor de verkoop van oliebollen."
Resultaat is dat het op oudjaarsdag de
hele dag naar oliebollen ruikt in de kerk.
,,Maar bakken doen we gewoon in de win
kel, hoor. De kerk richten we in voor af
haal en losse verkoop. Er is gezorgd voor
een verkeersregelaar en binnen houdt een
coronacoach de boel in de gaten. Als je be
stelt krijg je een afhaaltijd. Wanneer alle
klanten zich daaraan houden hoeven ze
ook niet in de rij te staan." Catsman ver
wacht niet dat de tijdelijke verhuizing
hem meer omzet op gaat leveren. ,,Nee,
daar doen we het ook niet voor. We zitten
eigenlijk al aan onze maximale capaciteit.
Het is meer om de veiligheid van je klan
ten en je personeel te waarborgen. Daar
ben je als ondernemer per slot van reke
ning ook verantwoordelijk voor."
GO VRIJDAG 31 DECEMBER 2021
lekker, die kaneelbollen'
Spoel na het bakken van de
oliebollen het gebruikte vet
niet door de gootsteen of het
toilet. Die dringende oproep
doet waterschap Schel-
destromen.
Het gestolde frituurvet gaat
aan de binnenkant van de lei
dingen zitten. Dat kan voor
verstoppingen en andere pro
blemen leiden, zowel thuis als
bij rioolgemalen en rioolwa
terzuiveringen. Het afvoeren
en zuiveren van het vet kost
de Nederlandse waterschap
pen in totaal miljoenen per
jaar.
Ook Scheldestromen kampt
daarmee. ,,Bij rioolgemalen
kan het vet zich ophopen. Dat
uit zich in storingen", zegt een
woordvoerder. ,,Bij de zuive
ringen proberen we verstop
pingen te voorkomen door de
ontvangstput regelmatig leeg
te laten halen. Daarvoor moe
ten we een bedrijf inhuren."
Het waterschap adviseert het
gebruikte frituurvet te laten
afkoelen en dan terug te gie
ten in de verpakking of een
afsluitbare plastic fles.
Daarna kan het worden inge
leverd bij de milieustraat of bij
een van de inzamelpunten.
Dat zijn gele containers die
onder meer te vinden zijn bij
supermarkten. Het vet wordt
vervolgens gerecycled. Er
kan bijvoorbeeld biodiesel
van worden gemaakt.
In Goes staat vandaag misschien wel
de grootste oliebollenwinkel van Ne
derland. Dit jaar verkopen Gijs en Mien
hun al jaren geroemde bollen in de
Grote of Maria Magdalenakerk.
Willem Adriaansens
Goes
Kijk op de site bij /video