l
Jelle Kralt is de grillmeister van Zeeland
Oliebollen bij
Jong Ambon
zijn 'n feestje
Francis Latusia
en Nanda
Telussa bakken
Aardenburg
sloeg Franse
aanval af
Stadje staat in
2022 stil bij
huzarenstuk
Speklapjes zijn passé,
barbecues heus niet meer
alleen voor de zomer. Wie écht
goed voor de dag wil komen,
steekt ook in de winter zijn
kamado aan.
Jelle Kralt uit Terneuzen staat nu al
buikspek te pekelen voor oude
jaarsavond. De kippenkluifjes
draaien rondjes, de eerste gehakt
ballen hebben al in het vet gelegen.
Onder de overkapping van de
Otheense tweekapper zijn de voor
bereidingen voor oudejaarsavond
in volle gang. De gasten - keurig
twee in totaal - zullen zich wanen
in een sterrenrestaurant.
Wie hét barbecuewalhalla van
Zeeland zoekt, belandt in Terneu-
zen. En wie daar zoekt naar dé grill
meister, komt uit bij Jelle Kralt. Ze
ker drie keer per week bindt hij zijn
leren barbecueschort voor. Low
and slow, high and fast; Kralt kan
alles. Wat voor weer het ook is.
Eén gek
,,Winterbarbecueën gebeurt al heel
lang", vertelt hij onder zijn be
faamde overkapping, ,,maar het
lijkt wel of het grotere publiek het
nu ontdekt heeft. Ze zien het op so
ciale media en denken: dat wil ik
ook. Het is buiten, dus ideaal in tij
den van corona. En ja, er hoeft maar
één gek in het dorp te zitten en de
rest wordt ermee aangestoken. Dat
zie je bij mij wel."
Grillmeister word je niet zomaar.
,,Ik grilde al graag in de zomer. Je
kent het wel: barbecue volgooien
met kolen tot ze wit zien, snel alles
cremeren en eten maar. Ik dacht:
dat moet toch anders kunnen. Dus
Het is buiten, dus
ideaal in tijden
van corona
ik kocht een kamado, een speciaal
soort houtskoolbarbecue met een
keramische kuip en een deksel. Ik
probeerde eens wat anders dan de
gebruikelijke hamburgers en ver
rek, lékker dat het was!"
Workshops
Zo lekker, dat zijn gasten zeiden:
daar moet je meer mee doen. Dus
Kralt, niet toevallig kleinzoon van
de bekende Terneuzense slager
Ulijn, maakte foto's en zette ze op
Instagram. „Binnen no-time had ik
duizenden volgers. En ik kreeg een
telefoontje van Big Green Egg, van
die grote groene barbecues, of ik
niet eens wilde komen praten. Nu
geef ik workshops waar ze uit heel
Nederland op af komen."
Met name Kralts buikspek, met
knapperige zwoerd, werd zo popu
lair dat Kralt afhaalpakketjes is gaan
maken. ,,Ik heb een Facebookpa-
gina, meer niet, maar ze komen er
voor van heinde en verre. Tot in
Den Haag toe."
Als Kralt zou willen, zou hij elke
dag professioneel achter zijn groene
groene ei kunnen staan. Maar dat
wil hij niet. ,,Ik heb gewoon een
baan, als maritiem expert in de
offshore, en ik heb een gezin met
twee kleine kinderen. Dus ik houd
het beperkt. Een hobby moet een
hobby blijven. Lekker grillen onder
de overkapping, buiten koud maar
lekker warm onder de overkapping,
met een paar vrienden, biertje erbij,
dat blijft het allerleukst."
Ipzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl vrijdag 31 december 2021
Zeeland
ZEELAND4
ZEELAND6
Grillmeister Jelle Kralt is in de weer met zijn kamado. foto gianni agosti
'Winterbarbecues zijn hot!'
Wendy Wagenmakers
Terneuzen
- Jelle Kralt,
grillmeister