l Jelle Kralt is de grillmeister van Zeeland Oliebollen bij Jong Ambon zijn 'n feestje Francis Latusia en Nanda Telussa bakken Aardenburg sloeg Franse aanval af Stadje staat in 2022 stil bij huzarenstuk Speklapjes zijn passé, barbecues heus niet meer alleen voor de zomer. Wie écht goed voor de dag wil komen, steekt ook in de winter zijn kamado aan. Jelle Kralt uit Terneuzen staat nu al buikspek te pekelen voor oude jaarsavond. De kippenkluifjes draaien rondjes, de eerste gehakt ballen hebben al in het vet gelegen. Onder de overkapping van de Otheense tweekapper zijn de voor bereidingen voor oudejaarsavond in volle gang. De gasten - keurig twee in totaal - zullen zich wanen in een sterrenrestaurant. Wie hét barbecuewalhalla van Zeeland zoekt, belandt in Terneu- zen. En wie daar zoekt naar dé grill meister, komt uit bij Jelle Kralt. Ze ker drie keer per week bindt hij zijn leren barbecueschort voor. Low and slow, high and fast; Kralt kan alles. Wat voor weer het ook is. Eén gek ,,Winterbarbecueën gebeurt al heel lang", vertelt hij onder zijn be faamde overkapping, ,,maar het lijkt wel of het grotere publiek het nu ontdekt heeft. Ze zien het op so ciale media en denken: dat wil ik ook. Het is buiten, dus ideaal in tij den van corona. En ja, er hoeft maar één gek in het dorp te zitten en de rest wordt ermee aangestoken. Dat zie je bij mij wel." Grillmeister word je niet zomaar. ,,Ik grilde al graag in de zomer. Je kent het wel: barbecue volgooien met kolen tot ze wit zien, snel alles cremeren en eten maar. Ik dacht: dat moet toch anders kunnen. Dus Het is buiten, dus ideaal in tijden van corona ik kocht een kamado, een speciaal soort houtskoolbarbecue met een keramische kuip en een deksel. Ik probeerde eens wat anders dan de gebruikelijke hamburgers en ver rek, lékker dat het was!" Workshops Zo lekker, dat zijn gasten zeiden: daar moet je meer mee doen. Dus Kralt, niet toevallig kleinzoon van de bekende Terneuzense slager Ulijn, maakte foto's en zette ze op Instagram. „Binnen no-time had ik duizenden volgers. En ik kreeg een telefoontje van Big Green Egg, van die grote groene barbecues, of ik niet eens wilde komen praten. Nu geef ik workshops waar ze uit heel Nederland op af komen." Met name Kralts buikspek, met knapperige zwoerd, werd zo popu lair dat Kralt afhaalpakketjes is gaan maken. ,,Ik heb een Facebookpa- gina, meer niet, maar ze komen er voor van heinde en verre. Tot in Den Haag toe." Als Kralt zou willen, zou hij elke dag professioneel achter zijn groene groene ei kunnen staan. Maar dat wil hij niet. ,,Ik heb gewoon een baan, als maritiem expert in de offshore, en ik heb een gezin met twee kleine kinderen. Dus ik houd het beperkt. Een hobby moet een hobby blijven. Lekker grillen onder de overkapping, buiten koud maar lekker warm onder de overkapping, met een paar vrienden, biertje erbij, dat blijft het allerleukst." Ipzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl vrijdag 31 december 2021 Zeeland ZEELAND4 ZEELAND6 Grillmeister Jelle Kralt is in de weer met zijn kamado. foto gianni agosti 'Winterbarbecues zijn hot!' Wendy Wagenmakers Terneuzen - Jelle Kralt, grillmeister

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 33