Teus bakt al veertig jaar in de schuur 7 Koopmans 'vergeet' gist in zijn mix: oliebollen zo hard als steen OUD EN NIEUW TOT VREUGDE VAN DE BAKKERS: LANGE RIJEN VOOR OLIEBOLLENKRAMEN Goede doel Foutje Met het recept dat al decennia in de familie is, worden vandaag een paar duizend appel flapjes gebakken bij de familie Oosterwijk uit Dordrecht. Voor het goede doel. aar liefst 300 kilo appels, 50 kilo I bakmeel, 300 eieren en 50 liter melk. Het staat allemaal klaar om er vandaag in razend tempo duizenden appelflappen van te bakken. De appels zijn al geschild als vanmorgen rond half zeven de olie worden opge warmd. De rest van de dag is de hele familie in de weer, tot in de late uurtjes. ,,In het eerste coronajaar braken we een record: 4500 appelflappen. Mensen wil den niet in de rij staan bij de bakker en kwamen naar ons. Op oudejaarsdag kun nen de bestellingen wor den opgehaald. Mijn kan toor, ik heb een eigen zaak aan huis, is omgebouwd tot verkooppunt. Coronaproof wel te verstaan,'' vertelt Teus Oosterwijk. Teus en zijn vrouw Jan- nie Oosterwijk bakken rond oud en nieuw al veer tig jaar voor het goede doel. Via een kerk in Roemenië krijgen Roemenen die het nodig hebben, medische verzorging dankzij de op brengst van 'oma's appel flappen uit Dordrecht'. De mannen van de familie staan achter de hete pan met olie. Met een drankje erbij, want de traditie is vooral ook heel gezellig. Romantisch Moeder Jannie zal ruim ze ventig keer beslag maken en de dochters en schoon dochters schillen appels, rennen rond met beslag en bezorgen de appelflappen. ,,Het zijn romantische da gen. Voor ons echt de af sluiting van het jaar. De hectiek, de samenhorig heid en de gezelligheid tij dens het bakken zijn ge weldig. Deze traditie van thuisbakken willen we nog heel lang voortzetten.'' - Bram Verbrugge Na wederom een lastig jaar voor de oliebollenbakkers moet het de komende dagen gaan gebeuren. ,,We hebben tijden niks kunnen verdienen.'' I wel de bekendste oliebollenbakker van Rotterdam. Dat bevestigt ook Kisteman. ,,Het is C niet normaal hoeveel oliebollen ik n deze week al heb verkocht. Ik ver- h wacht zo'n 10 procent meer omzet ten opzichte van vorig jaar. We werken .3 elf maanden om rond te komen en nu maken we winst. Deze week is de kers [j op de taart'', stelt hij. Luxere producten H Dat oud en nieuw in klein gezelschap J moet worden gevierd, is geen enkel B probleem, zegt Kisteman. ,,We krij- I gen kleinere bestellingen, maar de 1 aantallen stijgen. Mensen willen zich- H zelf thuis verwennen en kopen luxere producten, zoals een lekkere oliebol 1 van de bakker. Nu de horeca dicht is, kunnen ze zich dat ook permitteren. I En als mensen toch zelf willen I bakken, verkopen we bloem. Dat zit I ons niet in de weg.'' Wat thuis moeilijker te maken is, H zijn de nieuwe varianten op de tradi- I tionele bol. Zo is bij Visser de Nutella- bol razend populair. Maar ook oliebol- R len met rum erover of limoncello erin doen het goed. En dan is er nog de tompoucebol of de hartige oliebol met I kaas en spek. Kisteman: ,,We hebben jj als bakkers meer tijd gehad om te ex- R perimenteren en dan komen er leuke dingen uit. Maar de traditionele olie- k bol blijft toch favoriet.'' niet door of werden verplaatst naar !g» afgelegen industrieterreinen. En met de huidige lockdown liep de klandizie 1 j» terug, nadat veel winkels rond de I J kramen dichtgingen. Even een 'C| 'impuls-oliebolletje' scoren, was er |Aj niet meer bij. Toch ziet deze laatste week er weer jff een stuk rooskleuriger uit: de rijen zijn lang en de oliebollen zijn haast niet aan te slepen. Tijdens de feest- |if dagen wordt een topomzet gedraaid. |C ,,We hebben tijden niks kunnen ft verdienen, maar nu staat de rij tot in Li de andere straat. Het is niet de leukste week van het jaar, maar wel de druk- >3 ste'', zegt Richard Visser, misschien II Eten we meer oliebollen of bakken we minder zelf? Harde cijfers zijn er niet, maar zeker is dat de ambachtelijke bakkers voor het tweede jaar op rij flink meer oliebollen verkopen. ,,De bakker is een beetje het uitje van deze tijd'', ziet Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood- en banketbak kers Ondernemersvereniging. ,,En gelukkig is de angst voor corona wat minder. Er zijn meer mensen op straat en iedereen is gewend aan 1,5 meter afstand houden in de rij. Ik heb nu al meer verkocht dan vorig jaar en er komen nog twee dagen.'' De recordomzetten komen als geroepen. Zowel voor de bakkers als de kraamhouders was het voor het tweede jaar op rij een moeizaam seizoen. Veel ambachtelijke bakkers leveren ook aan de horeca, waardoor een flink deel van de omzet wegviel. Evenementen en kermissen gingen GO DONDERDAG 30 DECEMBER 2021 Teus Oosterwijk is klaar voor de grote 'appelflappendag'. FOTO MARCO DE SWART Het lijkt een 1 aprilgrap. Koopmans is vergeten gist toe te voegen bij een deel van zijn olie bollenmixen. Wie ermee aan de slag gaat, krijgt keiharde ballen. Het is een foutje van slechts een paar gram gist per pak, maar de gevolgen zijn niet mals. ,,Zon- der gist krijg je baksteentjes'', zegt oliebollen bakker Freek Hogenboom uit Houten. ,,Dat wordt echt hele maal niks als je daarmee aan de slag gaat. Zonder gist geen rijzing.'' Zelf 'gaan hobbyen' met gist raadt Koopmans af. Het gevaar dat er te veel gist wordt toegevoegd, is te groot. De oliebollen worden dan sponzen, waardoor in de hete olie gasbellen kunnen ont staan met gevaarlijk ge spetter als gevolg. Hogenboom zegt dat de verhouding tussen meel en gist heel nauw luistert. „Blijkt er in een pak toch gist te zitten en je doet er nog gist bij, komt het ook weer niet goed.'' Hoe het kon ge beuren, is niet be kend. Het betreft volgens de bak- mixmaker slechts een beperkt aan tal pakken mix met de code L212447. De pak ken zijn beland bij 'enkele tientallen regionale supermarkten', niet bij de grote supermarktketens. - Ton Voermans Bram Verbrugge Dordrecht

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 7