c Tom de Koning wil sfeer van restaurant nabootsen 10 Normaal gesproken gaat hij met kerstavond altijd naar een restaurant. Om toch nog de sfeer van een restaurant na te bootsen heeft Tom de Koning (42) een luxe servies gekocht, speciaal voor deze kerst. ,,Van wel honderden euro's." Dineren in een restaurant zit er door de lockdownmaatregelen niet meer in. Tom de Koning wil er toch een gezel lig kerstfeest van maken. Dus heeft hij een nieuw servies aangeschaft bij de Den Hertog servieswinkel in Goes. ,,Een deel hadden we al, maar we heb ben er nu meer bijgekocht. Het is een servies van Wedgwood met verschil lende dingen. Diepe borden, normale borden, schaaltjes. En we hebben drie erg mooie witte tafellopers met bloe men. Dat vond ik goed bij ons witte servies met zilveren rand passen." To-go-menu Het geeft toch meer sfeer aan een di ner, zegt De Koning. De beleving die hij normaal krijgt bij een restaurant, probeert hij nu in zijn eigen huis te krijgen. Hij heeft een to-go-menu be steld bij Nolet's Vistro in Yerseke. Op het menu staat veel vis en groente. De avond begint met een taartje van to nijn en eindigt met een panna cotta met chocolade. Servieswinkel Den Hertog in Goes zit in het luxe segment en ziet dat steeds meer mensen meer geld over hebben voor een goed servies. ,,Bij ons zijn de serviezen 40 euro per bord. We zien dat mensen gemiddeld 800 euro per servies over hebben. Maar ook kookspullen als pannen van De- meyere staan bij ons op één", zegt ei genaresse Nini Brouwer. Zij verkoopt de laatste tijd ook meer apparatuur van Smeg omdat mensen bijvoorbeeld meer koffie zijn gaan drinken, meer thuis zijn ófmeer zijn gaan opwarmen in de magnetron. De populairste ser viezen bij Den Hertog zijn de servie zen van Pascale Naessens en Sergio Herman. Kassabon ,,Bij ons zijn er minder klanten maar de bestedingen per klant gaan wel om hoog. De kassabon is hoger dan nor maal", zegt Hannes Versloot, eigenaar van Byversloot in Terneuzen. De win kel verkoopt vooral servies, tafelkle den maar ook kookspullen. ,,We sig naleren een verhoogde vraag naar ser vies. Dat zien we niet alleen sinds deze lockdown, eigenlijk al heel de corona crisis. Mensen gingen voorheen voor minder duurzame producten. Ze zijn nu bewuster van kwaliteit en hebben er ook meer geld voor over." Bij Byver- sloot komen er sinds de sluiting van de winkel dagelijks mensen hun be stellingen ophalen. Het bestedingsbe drag kan erg verschillen. Een servies kan 600 euro kosten, maar ook 1700 euro. We zien dat mensen gemiddeld 800 euro per servies over hebben Het meeste verkochte product bij Byversloot in de kersttijd zijn de kerst boompjes. Deze zien eruit alsofze van kristal zijn. ,,En alles voor de gedekte tafel in authentieke stijl. Denk daarbij aan ruw, handgemaakt, oorspronke lijk servies." Niet op vakantie ,,Ik denk dat mensen eerder een ser vies willen aanschaffen nu. Ze hebben meer geld over doordat ze niet meer op vakantie kunnen", stelt Bianca Bonte, Ze zijn nu bewuster van kwaliteit en hebben er ook meer geld voor over eigenaar van een Terneuzense kook winkel die haar naam draagt. „Doordat mensen niet meer naar de restaurants kunnen, komen ze nu naar ons voor een servies. Ik had dinsdag iemand die het blauwgroene Bitz servies kocht voor 600 euro en woensdag iemand voor een blauwe Bunzlau servies." Bij Bianca Bonte zijn de Kai messen en de bakspullen erg populair. Zij spreekt nog niet echt van een kerstdrukte. ,,Dat valt wel mee. We missen de toe risten die nu wegblijven." VRIJDAG 24 DECEMBER 2021 GO Kerst in lockdown, dan maar een nieuw servies Pascal Lenstra Goes Tom de Koning dekt tafel met exclusief servies. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN - Nini Brouwer, Den Hertog Hannes Ver sloot in Terneu- zen heeft het druk in zijn win kel Byversloot nu veel mensen thuis de tafel mooi willen ma ken. FOTO ANNE HANA - Hannes Versloot, Byversloot

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 42