c Tom de Koning wil sfeer van restaurant nabootsen
10
Normaal gesproken gaat hij met
kerstavond altijd naar een
restaurant. Om toch nog de sfeer
van een restaurant na te bootsen
heeft Tom de Koning (42) een
luxe servies gekocht, speciaal
voor deze kerst. ,,Van wel
honderden euro's."
Dineren in een restaurant zit er door
de lockdownmaatregelen niet meer in.
Tom de Koning wil er toch een gezel
lig kerstfeest van maken. Dus heeft hij
een nieuw servies aangeschaft bij de
Den Hertog servieswinkel in Goes.
,,Een deel hadden we al, maar we heb
ben er nu meer bijgekocht. Het is een
servies van Wedgwood met verschil
lende dingen. Diepe borden, normale
borden, schaaltjes. En we hebben drie
erg mooie witte tafellopers met bloe
men. Dat vond ik goed bij ons witte
servies met zilveren rand passen."
To-go-menu
Het geeft toch meer sfeer aan een di
ner, zegt De Koning. De beleving die
hij normaal krijgt bij een restaurant,
probeert hij nu in zijn eigen huis te
krijgen. Hij heeft een to-go-menu be
steld bij Nolet's Vistro in Yerseke. Op
het menu staat veel vis en groente. De
avond begint met een taartje van to
nijn en eindigt met een panna cotta
met chocolade.
Servieswinkel Den Hertog in Goes
zit in het luxe segment en ziet dat
steeds meer mensen meer geld over
hebben voor een goed servies. ,,Bij ons
zijn de serviezen 40 euro per bord. We
zien dat mensen gemiddeld 800 euro
per servies over hebben. Maar ook
kookspullen als pannen van De-
meyere staan bij ons op één", zegt ei
genaresse Nini Brouwer. Zij verkoopt
de laatste tijd ook meer apparatuur
van Smeg omdat mensen bijvoorbeeld
meer koffie zijn gaan drinken, meer
thuis zijn ófmeer zijn gaan opwarmen
in de magnetron. De populairste ser
viezen bij Den Hertog zijn de servie
zen van Pascale Naessens en Sergio
Herman.
Kassabon
,,Bij ons zijn er minder klanten maar
de bestedingen per klant gaan wel om
hoog. De kassabon is hoger dan nor
maal", zegt Hannes Versloot, eigenaar
van Byversloot in Terneuzen. De win
kel verkoopt vooral servies, tafelkle
den maar ook kookspullen. ,,We sig
naleren een verhoogde vraag naar ser
vies. Dat zien we niet alleen sinds deze
lockdown, eigenlijk al heel de corona
crisis. Mensen gingen voorheen voor
minder duurzame producten. Ze zijn
nu bewuster van kwaliteit en hebben
er ook meer geld voor over." Bij Byver-
sloot komen er sinds de sluiting van
de winkel dagelijks mensen hun be
stellingen ophalen. Het bestedingsbe
drag kan erg verschillen. Een servies
kan 600 euro kosten, maar ook 1700
euro.
We zien dat
mensen
gemiddeld
800 euro
per servies
over
hebben
Het meeste verkochte product bij
Byversloot in de kersttijd zijn de kerst
boompjes. Deze zien eruit alsofze van
kristal zijn. ,,En alles voor de gedekte
tafel in authentieke stijl. Denk daarbij
aan ruw, handgemaakt, oorspronke
lijk servies."
Niet op vakantie
,,Ik denk dat mensen eerder een ser
vies willen aanschaffen nu. Ze hebben
meer geld over doordat ze niet meer op
vakantie kunnen", stelt Bianca Bonte,
Ze zijn nu bewuster
van kwaliteit en
hebben er ook meer
geld voor over
eigenaar van een Terneuzense kook
winkel die haar naam draagt. „Doordat
mensen niet meer naar de restaurants
kunnen, komen ze nu naar ons voor
een servies. Ik had dinsdag iemand die
het blauwgroene Bitz servies kocht
voor 600 euro en woensdag iemand
voor een blauwe Bunzlau servies." Bij
Bianca Bonte zijn de Kai messen en de
bakspullen erg populair. Zij spreekt
nog niet echt van een kerstdrukte.
,,Dat valt wel mee. We missen de toe
risten die nu wegblijven."
VRIJDAG 24 DECEMBER 2021 GO
Kerst in lockdown, dan
maar een nieuw servies
Pascal Lenstra
Goes
Tom de Koning
dekt tafel met
exclusief servies.
FOTO JOHAN VAN DER
HEIJDEN
- Nini Brouwer,
Den Hertog
Hannes Ver
sloot in Terneu-
zen heeft het
druk in zijn win
kel Byversloot nu
veel mensen
thuis de tafel
mooi willen ma
ken. FOTO ANNE HANA
- Hannes Versloot,
Byversloot