'TOT MIJN MIDDEL IN DE CRÈME' Rudolph van Veen 'Gasten wil ik driedubbel in boter bakken' 'Nu vind ik sporten best gezellig' 'Alsof je een kater hebt, maar dan in je buik' 'Anders word je een dinosaurus, zeiden ze' 'Kletspraatjes en een biografie over Heino' In zijn wijnkelder draait hij ouderwetse Duitse schlagers. Zijn computerscherm moet net zo opgeruimd zijn als zijn aanrecht. En als iemand zijn jas slordig ophangt, vindt hij dat storend. 'Maar het is niet dwangmatig hoor. ETEN DRINKEN 'Alles wat mevrouw Jansen eet, wordt mevrouw Jansen. Anders gezegd: als mevrouw Jansen alleen slechte dingen eet, wordt mevrouw Jansen er niet leuker op. Als kok wil ik mijn gasten drie dubbel in de roomboter bakken, tot op het bot verwennen. Zelf eet ik zeer gevarieerd, vooral veel groente. Vanavond neem ik een petitfourtje, daar kan ik me over verkneukelen, die wil ik niet zomaar wegsnavelen. Genieten is ook gezond. Thuis kook ik altijd, mijn lief doet boodschappen. Dat schiet bij mij niet op omdat ik te graag praatjes maak met de slager en de bakker. Het vlees dat ik koop is van goede kwaliteit en mag de helft minder zijn. Voor spaghetti bolognese gebruik ik 50 gram gehakt per persoon, extra courgette erdoorheen en niemand die het merkt. Jus is vaak de smaak maker. Wijn is een hobby, het liefst Duitse. Als een fles opengaat drinken we die leeg. Bij die hobby hoort het bezoek aan wijnhuizen, het onderhouden van mailcontact, meeleven met de oogst. De romantiek en de arbeid rondom wijn, daar heb ik schik in. Bijna jammer dat er alcohol in zit.' BEWEGEN 'Sinds mijn vijftigste doe ik drie keer per week CrossFit in een klasje. Een workout van een uur met gymnastiek, stukje hardlopen, krachttraining en cardio. Sport heeft nooit mijn interesse gehad. Het moet omdat ik veel sta en de hele dag aan het performen ben, dan wil ik fitheid uitstralen. Mijn rug krijgt extra aandacht, daar heb ik soms last van. Gaan deweg ben ik sporten gezellig gaan vinden. Het heeft iets gemoedelijks en het is ook leuk om anderen vitaler en fitter te zien worden.' SLAPEN 'Enorm goed. Ik zou heel goed kunnen uitslapen, maar heb zelden de gelegenheid. Vroeger versliep ik mijn vrije zaterdag voor de helft, nu moeten er allerlei activiteiten gebeuren. Met sport, met onze zoon. Als ik te laat eet, soms te vet, word ik wakker van het maagzuur. Alsof je een kater hebt, maar dan in je buik. Een diner dat om acht uur begint, heeft daarom niet meer mijn voorkeur. Ik begin liever om drie uur 's middags, om tot acht uur door te gaan. Dan hoef ik het die nacht niet te bekopen.' SCHERMTIJD 'Een scherm moet zo leeg mogelijk zijn, hoe minder appjes en icoontjes, hoe beter. Als een opgeruimd aanrecht. Knopjes en techniek intimideren me. Drie jaar geleden begon ik met frisse tegenzin aan Instagram. Doe het nou maar, anders word je een dinosaurus zeiden de mensen om mij heen. Het is niet meer de tijd van Mies Bouwman.' ONTSPANNEN 'Af en toe duik ik in een wijnboek. Op vakantie lees ik biografieën. Afgelopen zomer heb ik er drie gelezen, in het Duits, twee over chefs en eentje over Heino. Hij is inmiddels in de tachtig. Die ouderwetse Duitse volksmuziek vind ik heel leuk, maar daar doe ik thuis niemand een plezier mee. Dus draai ik hem op mijn pick-up in mijn wijnkelder. Wandelen over de heide met Simone is ook ontspannend. Net als kletspraatjes als ik boodschappen doe.' MEZZA 47 RUDOLPH VAN VEEN (54)1 BEROEP meesterkok en -patissier,/ tv-chef 24Kitchen BOEK Rudolph Bakery II TV o.a. Rudolph's Winter- klassiekers, Rudolph's Bakery APP FoodFirst Leefstijlcoach WOONT met Simone van den Berg^ in Flilversum VADER van Doris (26) en Ralph (9)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 135