'TOT MIJN
MIDDEL
IN DE
CRÈME'
Rudolph van Veen
'Gasten wil ik driedubbel in boter bakken'
'Nu vind ik sporten best gezellig'
'Alsof je een kater hebt, maar dan in je buik'
'Anders word je een dinosaurus, zeiden ze'
'Kletspraatjes en een biografie over Heino'
In zijn wijnkelder draait hij
ouderwetse Duitse schlagers.
Zijn computerscherm moet net
zo opgeruimd zijn als zijn aanrecht.
En als iemand zijn jas slordig
ophangt, vindt hij dat storend.
'Maar het is niet dwangmatig hoor.
ETEN DRINKEN 'Alles wat mevrouw Jansen eet, wordt mevrouw
Jansen. Anders gezegd: als mevrouw Jansen alleen slechte dingen eet,
wordt mevrouw Jansen er niet leuker op. Als kok wil ik mijn gasten drie
dubbel in de roomboter bakken, tot op het bot verwennen. Zelf eet ik zeer
gevarieerd, vooral veel groente. Vanavond neem ik een petitfourtje, daar
kan ik me over verkneukelen, die wil ik niet zomaar wegsnavelen. Genieten
is ook gezond. Thuis kook ik altijd, mijn lief doet boodschappen. Dat schiet
bij mij niet op omdat ik te graag praatjes maak met de slager en de bakker.
Het vlees dat ik koop is van goede kwaliteit en mag de helft minder zijn.
Voor spaghetti bolognese gebruik ik 50 gram gehakt per persoon, extra
courgette erdoorheen en niemand die het merkt. Jus is vaak de smaak
maker. Wijn is een hobby, het liefst Duitse. Als een fles opengaat drinken
we die leeg. Bij die hobby hoort het bezoek aan wijnhuizen, het onderhouden
van mailcontact, meeleven met de oogst. De romantiek en de arbeid
rondom wijn, daar heb ik schik in. Bijna jammer dat er alcohol in zit.'
BEWEGEN 'Sinds mijn vijftigste doe ik drie keer per week CrossFit in
een klasje. Een workout van een uur met gymnastiek, stukje hardlopen,
krachttraining en cardio. Sport heeft nooit mijn interesse gehad. Het moet
omdat ik veel sta en de hele dag aan het performen ben, dan wil ik fitheid
uitstralen. Mijn rug krijgt extra aandacht, daar heb ik soms last van. Gaan
deweg ben ik sporten gezellig gaan vinden. Het heeft iets gemoedelijks en
het is ook leuk om anderen vitaler en fitter te zien worden.'
SLAPEN 'Enorm goed. Ik zou heel goed kunnen uitslapen, maar heb
zelden de gelegenheid. Vroeger versliep ik mijn vrije zaterdag voor de helft,
nu moeten er allerlei activiteiten gebeuren. Met sport, met onze zoon. Als
ik te laat eet, soms te vet, word ik wakker van het maagzuur. Alsof je een
kater hebt, maar dan in je buik. Een diner dat om acht uur begint, heeft
daarom niet meer mijn voorkeur. Ik begin liever om drie uur 's middags,
om tot acht uur door te gaan. Dan hoef ik het die nacht niet te bekopen.'
SCHERMTIJD 'Een scherm moet zo leeg mogelijk zijn, hoe minder
appjes en icoontjes, hoe beter. Als een opgeruimd aanrecht. Knopjes en
techniek intimideren me. Drie jaar geleden begon ik met frisse tegenzin
aan Instagram. Doe het nou maar, anders word je een dinosaurus zeiden
de mensen om mij heen. Het is niet meer de tijd van Mies Bouwman.'
ONTSPANNEN 'Af en toe duik ik in een wijnboek. Op vakantie lees ik
biografieën. Afgelopen zomer heb ik er drie gelezen, in het Duits, twee over
chefs en eentje over Heino. Hij is inmiddels in de tachtig. Die ouderwetse
Duitse volksmuziek vind ik heel leuk, maar daar doe ik thuis niemand een
plezier mee. Dus draai ik hem op mijn pick-up in mijn wijnkelder. Wandelen
over de heide met Simone is ook ontspannend. Net als kletspraatjes als ik
boodschappen doe.'
MEZZA 47
RUDOLPH VAN VEEN (54)1
BEROEP meesterkok en -patissier,/
tv-chef 24Kitchen BOEK Rudolph
Bakery II TV o.a. Rudolph's Winter-
klassiekers, Rudolph's Bakery
APP FoodFirst Leefstijlcoach
WOONT met Simone van den Berg^
in Flilversum VADER van
Doris (26) en Ralph (9)