Van vette, platte koek naar luchtig, perfectfrituurgebak ylOOf1 mê. Op oudejaarsavond staan bij de meeste mensen de oliebollen op tafel. Waar komt deze traditie vandaan? En kennen ze dit wintergebak ook in andere landen? 24 V F BARBARA VAN HAMERSVELD EN CATHERINE VAN DER LINDEN Amerikanen hebben hun donut naar verluidt te danken aan de Neder landse kolonisten die New York stichtten. Blijkbaar reisde het recept van de gebakken 'olykoek' rond 1626 met hen mee. Maar hoe Nederlanders zelf aan hun bepoederde eindejaarsgebak komen, valt moeilijker te achterhalen. Vol gens culinair journalist Jonah Freud is het zeker niet onwaarschijnlijk en zelfs van een logische verklaarbaar heid dat de kunst is afgekeken van Sefardische joden die uit Spanje wer den verdreven en uiteindelijk te rechtkwamen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588 1795). De oliebol als kopie van de joodse donut, hoe zit dat? De genoemde olykoek wordt vaak als voorloper van de oliebol gezien: platte koeken gebakken in een laagje varkensvet. Het einde van de vasten periode, die op 11 november met Sint Maarten begon, werd lange tijd gevierd met deze calorierijke koeken. Ineke Strouken, cultuurkenner en expert in tradities, gaf in een eerder artikel al eens aan dat mensen in de middeleeuwen vastten. Niet alleen om reli gieuze redenen, maar ook om de voorraad eten die ze hadden te spreiden over de winter. Werden de vasten doorbroken, dan kregen ook de bedelaars zo'n koek aan de deur. De platte koek ontwikkelde zich in de richting van de oliebol toen Spaanse en Portugese joodse vluch telingen zich hier vestigden. In eigen land werden ze na 1492 door de (katholieke) inquisitie vervolgd. De joden vieren het achtdaagse lichtjes feest Chanoeka - meestal ergens in december - en eten dan traditioneel 'Frituren in olie werd gezien als iets typisch joods. Niet-joden bakten in boter of varkensvet' de met jam gevulde sufganiot, gebak ken in olie. Culinair journalist Freud - zelf eet ze 'hooguit een of twee' oliebollen per jaar - heeft voldoende aanwijzingen dat de sufganiot ver volgens is gekopieerd. Overigens wordt er ook melding van gemaakt dat de Zeeuwse bolus dankzij de emigranten is ontstaan. Van alle gebakken deegbollen die in de wereld worden gegeten, lijken het recept en de ingrediënten van de olie- en krentenbol, en de periode waarin ze worden gegeten, het meest op die van de sufganiot. Daar komt bij dat rozijnen niet veel voorkwa men in de Nederlandse keuken, maar Portugese joden die wel gebruikten. ,,En frituren in olie werd als iets typisch joods gezien. Zij gebruikten al olie vóór de christelijke jaartelling, toen Chanoeka voor het eerst werd gevierd. Niet-joden bakten in boter of varkensvet'', zegt Freud. Ze schreef er al over in het kookboek Lekker joods (2012). Toch duurde het volgens histori sche bronnen nog lang voordat kook boeken over 'de oliebol' repten. Pas in de tijd dat er uit de overzeese kolo niën veel meer olie werd aangevoerd, konden de deegbollen worden gefri tuurd in een flinke hoeveelheid vloeibaar vet. 'In het 18de eeuwse kookboek De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid werd voor het eerst een dubbele hoeveelheid olie geadvi seerd, waardoor de koeken boller uit het vet kwamen', vermeldt de web site van omroep MAX bij het pro gramma Heel Holland Bakt. En ook: 'Later maakten bakkers het beslag luchtiger door de ingrediën ten aan te passen. De komst van de frituurpan zorgde voor echt mooie ronde bollen'. Van Dale nam in 1868 voor het eerst het woord 'oliebol' op. Wereldbollen en tradities De Amerikanen en de Neder landers zijn niet de enigen die van donuts of oliebollen houden. Het frituurgebak is ook populair in deze buitenlandse varianten: de Duitse Berlinerbol of Berliner Pfannkuchen: luchtig, gezoet gist deeg dat na het frituren wordt gevuld met jam of banketbakkersroom. Kwam in de 16de eeuw al voor in Noord-Duitsland. De Belgische smoutbol: een vette oliebol die op de kermis te koop is. Wordt dus niet per se met oud en nieuw gegeten. Smout is bargoens voor (dierlijk) vet. In de smoutbol worden melk en eieren gebruikt. De Portugese en Hawaïaanse ma- lasada: door Portugezen naar het eiland in de Grote Oceaan gebracht. Een luchtige bol die kan worden gevuld met kokos, passievrucht, ananas of custard. Wordt gegeten op de dag vóór Aswoensdag. Malasadas werden gebakken om alle reuzel en suiker in huis op te maken voordat de veertigdaagse vastentijd begon. De Poolse, Russische, Armeense paczki: luchtig gefrituurd gistdeeg gevuld met aardbeien-, frambo zen- of pruimenjam. Op de laatste donderdag voordat de vastentijd begint, 'Vette Don derdag' genaamd, moet ieder een volgens de traditie in een donut happen om zich te verze keren van een jaar vol voor spoed. N-y' li I ft" WWV - óoy v>y.;. V V - ZATERDAG 18 DECEMBER 2021 GO Ook de oliebol komt uit Spanje - JONAH FREUD, CULINAIR JOURNALIST r I 0 -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 72