Geroosterde bloemkool
met tahin en pistache
MES-
LES
WANT?
jï'r
ip
Verwarm de oven voor op 210 graden.
MEZZA 35
ff BITCH
IA M THE
SECRET
INGREDIENT:
Een voor velen
onmisbaar
attribuut is de
ovenwant. Voor wie
er de modeshow
mee wil stelen, is
er keuze te over.
Ambitieuzere koks
stellen andere eisen dan
een guitig dessin. Aan
mevrouw Hamersma zijn
ovenwanten niet besteed.
Zoals menig kok pakt
zij een hete braadslee
gewoon uit de oven met
een keukendoek die ze
altijd binnen handbereik heeft.
Toch behoefte aan een lollige
ovenwant? Surf voor de
bovenste 16,70) naar
grandado.com (zoek op hitte
bestendig) en voor de 'bitch'
naar fruugo.nl 24,95
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN (OF EEN BIJGERECHT VOOR 8)
BEREIDINGSTIJD
75 minuten
INGREDIËNTEN
1 grote bloemkool
50 g boter, gesmolten
extra vergine olijfolie
zeezoutvlokken en
zwarte peper
70 ml tahin
sap van 1 citroen
1 teentje knoflook,
geperst
voor de relish
2 teentjes knoflook,
gehakt
snufje zeezoutvlokken
35 g gepelde ongezou
ten pistachenoten
30 g korianderblaadjes,
gehakt
extra vergine olijfolie
1 el appelciderazijn
1 tl vloeibare honing
2 ingelegde citroenen,
in reepjes
2 groene chilipepers,
gehalveerd, zonder
zaadjes en in reepjes
WIJNTIP
De Wetshof 2021,
Chardonnay sur
Lie, Zuid-Afrika
(wit) Una Mas,
Voordeelwijnen
of Grand Cru
Wijnen, €10
RECEPT UIT
Uit de oven,
Diana Henry,
Kosmos
27,50
t
»K WETSHOF
BEREIDING
Snijd de bloemkoolsteel voorzichtig af. Laat de onderkant
en de bladeren zitten. Leg in een braadslee. Voeg tot 1 cm
kokend water toe en dek de bloemkool af met aluminiumfolie.
Zet hem 40 minuten in de oven (voeg af en toe wat water toe
als het opdroogt). De bloemkool moet wat weerstand bieden
als je een spies in het midden steekt. Giet het resterende
water af. Besprenkel de bloemkool met de gesmolten boter
en 3 el olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de
bloemkool onafgedekt 25 minuten of tot hij goudbruin en in
het midden volledig zacht is (controleer met een spies).
Klop de tahin in een kom, voeg 150 ml water, het citroensap,
4 el olie, zout, peper en de knoflook toe. Goed kloppen.
Doe voor de relish de knoflook en het zout in een vijzel. Of
rasp of snijd de knoflook met een mes fijn. Meng met het zout.
Voeg de pistache en koriander toe en stamp alles terwijl je
de olie en appelciderazijn toevoegt tot een grove pasta. Roer
honing, citroen en chilipepers erdoor.
Serveer de bloemkool op een verwarmd bord met de tahin
eromheen. Schep wat van het braadvocht en relish erop en
geef de rest erbij.
Een mes mag je nooit
zomaar cadeau geven, ook
niet met kerst. Je moet er altijd
een muntstuk bij doen. Dat is
een oud gebruik dat bijgeloof
als voedingsbodem heeft.
Vroeger was een mes geen
kookgerei of bestek, maar een
wapen. En als dat destijds ook
als zodanig werd gebruikt, was
ook de gulle gever schuldig.
Die 'schuld' kon preventief
worden afgekocht als er een
muntje bij het mes cadeau
werd gedaan. Zo kon de
ontvanger het mes 'kopen'
en werd deze verantwoordelijk
voor wat ermee gebeurde.
Voor de zuinigerds: 5 eurocent
is al genoeg.