Geroosterde bloemkool met tahin en pistache MES- LES WANT? jï'r ip Verwarm de oven voor op 210 graden. MEZZA 35 ff BITCH IA M THE SECRET INGREDIENT: Een voor velen onmisbaar attribuut is de ovenwant. Voor wie er de modeshow mee wil stelen, is er keuze te over. Ambitieuzere koks stellen andere eisen dan een guitig dessin. Aan mevrouw Hamersma zijn ovenwanten niet besteed. Zoals menig kok pakt zij een hete braadslee gewoon uit de oven met een keukendoek die ze altijd binnen handbereik heeft. Toch behoefte aan een lollige ovenwant? Surf voor de bovenste 16,70) naar grandado.com (zoek op hitte bestendig) en voor de 'bitch' naar fruugo.nl 24,95 HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN (OF EEN BIJGERECHT VOOR 8) BEREIDINGSTIJD 75 minuten INGREDIËNTEN 1 grote bloemkool 50 g boter, gesmolten extra vergine olijfolie zeezoutvlokken en zwarte peper 70 ml tahin sap van 1 citroen 1 teentje knoflook, geperst voor de relish 2 teentjes knoflook, gehakt snufje zeezoutvlokken 35 g gepelde ongezou ten pistachenoten 30 g korianderblaadjes, gehakt extra vergine olijfolie 1 el appelciderazijn 1 tl vloeibare honing 2 ingelegde citroenen, in reepjes 2 groene chilipepers, gehalveerd, zonder zaadjes en in reepjes WIJNTIP De Wetshof 2021, Chardonnay sur Lie, Zuid-Afrika (wit) Una Mas, Voordeelwijnen of Grand Cru Wijnen, €10 RECEPT UIT Uit de oven, Diana Henry, Kosmos 27,50 t »K WETSHOF BEREIDING Snijd de bloemkoolsteel voorzichtig af. Laat de onderkant en de bladeren zitten. Leg in een braadslee. Voeg tot 1 cm kokend water toe en dek de bloemkool af met aluminiumfolie. Zet hem 40 minuten in de oven (voeg af en toe wat water toe als het opdroogt). De bloemkool moet wat weerstand bieden als je een spies in het midden steekt. Giet het resterende water af. Besprenkel de bloemkool met de gesmolten boter en 3 el olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de bloemkool onafgedekt 25 minuten of tot hij goudbruin en in het midden volledig zacht is (controleer met een spies). Klop de tahin in een kom, voeg 150 ml water, het citroensap, 4 el olie, zout, peper en de knoflook toe. Goed kloppen. Doe voor de relish de knoflook en het zout in een vijzel. Of rasp of snijd de knoflook met een mes fijn. Meng met het zout. Voeg de pistache en koriander toe en stamp alles terwijl je de olie en appelciderazijn toevoegt tot een grove pasta. Roer honing, citroen en chilipepers erdoor. Serveer de bloemkool op een verwarmd bord met de tahin eromheen. Schep wat van het braadvocht en relish erop en geef de rest erbij. Een mes mag je nooit zomaar cadeau geven, ook niet met kerst. Je moet er altijd een muntstuk bij doen. Dat is een oud gebruik dat bijgeloof als voedingsbodem heeft. Vroeger was een mes geen kookgerei of bestek, maar een wapen. En als dat destijds ook als zodanig werd gebruikt, was ook de gulle gever schuldig. Die 'schuld' kon preventief worden afgekocht als er een muntje bij het mes cadeau werd gedaan. Zo kon de ontvanger het mes 'kopen' en werd deze verantwoordelijk voor wat ermee gebeurde. Voor de zuinigerds: 5 eurocent is al genoeg.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 115