W_ KERSTTIP VAN DERRICK Juiste temperatuur Wist je dat.... Ontvang gratis persoonlijk wijnadvies voor uw kerstmenu via neleman.org/mezza of bel 0575-757097 Ken je klassiekers Sjieke wijn, oude stokken Geen 18? Geen alcohol. ADVERTENTIE NELEMAN" of de Return to Harmony Bobal. Ook Reserva wijnen die langer op hout hebben gerijpt, kunnen een stevig hoofdgerecht aan als zalm uit de oven, stoofgerechten met paddenstoel of geroosterde groenten. Serveer een witte wijn op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Dat betekent zo uit de koelkast. Een rode wijn mag op kamertemperatuur waarmee een temperatuur tussen de 16 en 18 graden bedoeld wordt. Wil je een rode wijn licht koelen? Dan is een half uurtje in de koelkast genoeg om hem rond de 14 graden te krijgen. Dan komen de fluittonen en zuren mooi naar boven. Niet alleen port en rode wijn maar ook een kruidige witte wijn als Viognier of een Wijnhuis Neleman werd in 2014 opgericht door de Nederlandse wijnpionier Derrick Neleman. Er worden biologische wijnen gemaakt zonder toevoegingen en van druiven die zijn geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hoe meer druivensoorten hoe meer biodiversiteit en daarom maakt men zich bij Neleman sterk voor lokale, vaak minder bekende druivensoorten. Daarmee worden unieke blends gemaakt van bijvoorbeeld Viognier en Verdil, Chardonnay en Muscat of Riesling en Viognier. En dat levert wijnen op die je niet snel ergens anders tegenkomt. Kijk voor meer info over onze wijnen op www.neleman.org Chardonnay met hout goed samengaan met een kaasplank? Er zijn van die combi's waarop je blind kunt varen. Zo gaat een klassieke (en ook een minder klassieke) garnalencocktail uitstekend samen met de Pinot Grigio van Neleman. Een romige soep of pastagerecht roept om een al even romige en volle wijn zoals bijvoorbeeld de Derrick Macabeo Chardonnay. Geroosterde bieten of kruidige knolselderij uit de oven gaan perfect samen met vol en fruitig rood zoals de Signature Crianza, gemaakt van tempranillo en monastrell druiven. Bij Aziatische gerechten met voldoende zoet en kruidigheid, past een fruitige volle rode wijn zoals de Navarra Graciano. Wil je echt wat bijzonders op tafel zetten? Ga dan voor de One of 3 Garnacha uit de Spaanse wijnregio Rioja. De lokale garnacha druif wordt in Frankrijk grenache genoemd en je ziet hem vaak terug in blends. De druiven voor deze Neleman wijn groeien aan meer dan 100 jaar oude stokken en worden met de hand geplukt. Een wijn met een mooi verhaal voor aan de kersttafel. BOBUSTA ORGANIC "Met kerst komt bij mij steevast de trots van ons eigen wijnhuis op tafel: Bobal Robusta. Dat is een mooie volle rode wijn en onze ode aan de bobal druif, de lokale held van Valencia. Voor wie liever wit drinkt bij het hoofdgerecht is een van onze Chardonnay wijnen een tip. Onze Cava brut of een frisse, licht gekoelde Tempranillo zijn perfect bij de borrel."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 111