W_ KERSTTIP VAN DERRICK
Juiste temperatuur
Wist je dat....
Ontvang gratis persoonlijk wijnadvies voor uw kerstmenu
via neleman.org/mezza of bel 0575-757097
Ken je klassiekers
Sjieke wijn, oude stokken
Geen 18? Geen alcohol.
ADVERTENTIE
NELEMAN"
of de Return to Harmony Bobal. Ook Reserva
wijnen die langer op hout hebben gerijpt,
kunnen een stevig hoofdgerecht aan als zalm
uit de oven, stoofgerechten met paddenstoel of
geroosterde groenten.
Serveer een witte wijn op een temperatuur
tussen de 6 en 8 graden. Dat betekent
zo uit de koelkast. Een rode wijn mag op
kamertemperatuur waarmee een temperatuur
tussen de 16 en 18 graden bedoeld wordt.
Wil je een rode wijn licht koelen? Dan is een
half uurtje in de koelkast genoeg om hem
rond de 14 graden te krijgen. Dan komen de
fluittonen en zuren mooi naar boven.
Niet alleen port en rode wijn maar ook
een kruidige witte wijn als Viognier of een
Wijnhuis Neleman werd in 2014 opgericht door de Nederlandse wijnpionier
Derrick Neleman. Er worden biologische wijnen gemaakt zonder toevoegingen
en van druiven die zijn geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Hoe meer druivensoorten hoe meer biodiversiteit en daarom maakt men
zich bij Neleman sterk voor lokale, vaak minder bekende druivensoorten.
Daarmee worden unieke blends gemaakt van bijvoorbeeld Viognier en Verdil,
Chardonnay en Muscat of Riesling en Viognier. En dat levert wijnen op die je
niet snel ergens anders tegenkomt. Kijk voor meer info over onze wijnen op
www.neleman.org
Chardonnay met hout goed samengaan met
een kaasplank?
Er zijn van die combi's waarop je blind kunt
varen. Zo gaat een klassieke (en ook een
minder klassieke) garnalencocktail uitstekend
samen met de Pinot Grigio van Neleman. Een
romige soep of pastagerecht roept om een al
even romige en volle wijn zoals bijvoorbeeld
de Derrick Macabeo Chardonnay.
Geroosterde bieten of kruidige knolselderij uit
de oven gaan perfect samen met vol en fruitig
rood zoals de Signature Crianza, gemaakt
van tempranillo en monastrell druiven. Bij
Aziatische gerechten met voldoende zoet en
kruidigheid, past een fruitige volle rode wijn
zoals de Navarra Graciano.
Wil je echt wat bijzonders op tafel zetten?
Ga dan voor de One of 3 Garnacha
uit de Spaanse wijnregio Rioja. De
lokale garnacha druif wordt in Frankrijk
grenache genoemd en je ziet hem vaak
terug in blends. De druiven voor deze
Neleman wijn groeien aan meer dan
100 jaar oude stokken en worden met
de hand geplukt. Een wijn met een mooi
verhaal voor aan de kersttafel.
BOBUSTA ORGANIC
"Met kerst komt bij mij
steevast de trots van ons
eigen wijnhuis op tafel: Bobal
Robusta. Dat is een mooie
volle rode wijn en onze ode
aan de bobal druif, de
lokale held van Valencia.
Voor wie liever wit drinkt
bij het hoofdgerecht is
een van onze Chardonnay
wijnen een tip. Onze Cava
brut of een frisse, licht
gekoelde Tempranillo zijn
perfect bij de borrel."