Bijzonder driegangenmenu voor kerst met een oer-Nederlands We verorberen jaarlijks 600 miljoen frikandellen, maar tijdens kerst staat hij niet op onze menukaart. Dat is sneu voor de oer-Nederlandse snack. Daarom nu een driegangenmenu. 24 Voorgerecht van Danny Jansen Hoofdgerecht van Jos Snellen Danny Jansen zou zijn frikandel len het liefst van een haspel eten ,,Dat zou toch mooi zijn, dat je in een café aan tafel precies af snijdt hoeveel je wilt? Een halve me ter? Iets minder?'' De Brabantse culi naire ondernemer en presentator bij 24Kitchen verwoordde zijn liefde voor de beroemde vleesstaaf eerder in zijn boek Vet Lekker. En op Face- book discussieert hij graag met an dere liefhebbers van de frikandel. De frikandel hoort thuis op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco, vindt Jansen. Als hij een spe ciaal eet, dan moet de frikandel een 'open ruggetje' hebben: helemaal overlangs doorgesneden, de saus en de uitjes in de snee. En er moet mayonaise en curry op, géén ket chup. Al denken andere frikandel- aficionado's daar anders over. ,,De frikandel leeft diep in mij'', zegt Jansen. ,,Ik ben er echt dol op. Ik eet trouwens altijd horecafrikandel- len van Van Lieshout, in een pak van veertig stuks. Die zijn 100 gram, wat dikker en voller.'' In een test voor deze krant proefde Jansen eerder samen met andere kenners frikandel len uit de supermarkt: Mora, Mekka- 'De frikandel hoort op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco thuis' food en Aldi vormden de top 3. Voor het frikandelmenu streefde Jansen naar een restaurantwaardig gerecht. ,,Eerst dacht ik nog aan een 'Jos Brinkie', een frikandel met pindasaus. Maar uiteindelijk koos ik voor een klassieke, als een eendje met een krokante bovenkant ingesneden frikandel. Met daarbij een frisse krui densalade. Een leuke uitdaging. Met de juiste belichting is het voorgerecht toch net een sterrengerechtje? Zeg nou eerlijk, daar word je toch vrolijk van?'' os Snellen is souschef van res taurant Tilia (voorheen De VJ Zwaan) in Etten- Leur. Hij kiest het hoofdgerecht: de Frikandel Wel lington. Frikandellen verstopt in prachtig deeg. Snellen bedacht dit culinaire hoogtepunt vijf jaar geleden als grapje voor zijn colle ga's. ,,Ik maakte eten voor het perso neel. Het was carnaval geweest en we hadden een rustige periode. We heb ben vaak gekke ideeën en houden wel van een lekkere snack.'' Snellen zette zijn bijzondere gerecht destijds op Facebook. Het bericht kreeg veel respons en werd veelvuldig gedeeld. ,,Mensen vonden het grappig, omdat het lijkt op Beef Wellington. De verrassing dat er fri- kandellen in zitten, leverde alleen maar positieve reacties op.'' Als kok van een verfijnd restaurant dacht hij jarenlang niet aan zijn crea tie, totdat deze krant belde. ,,Ik kon haar zo weer maken.'' Zijn gerecht is gemakkelijker dan een Beef Welling ton. ,,Ik heb het bereid als de klas sieke versie, maar je hoeft niet bang te zijn dat de cuisson, de gaarheid, niet goed is.'' Wel is het belangrijk dat de frikan- 'We hebben vaak gekke ideeën en houden wel van een lekkere snack' dellen droog zijn, dat het deeg goed om de frikandellen gewikkeld zit en dat het deeg niet te dik is, adviseert Snellen, die zijn gerecht op een roos ter gaarde. ,,Het smaakt naar frikan del speciaal. Wat wil je nog meer?'' Als je echt gek wilt doen, kun je het deeg zelf maken. ,,Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon kopen.'' Het commentaar van Danny Jan sen: ,,Ik durf te wedden dat mensen een Frikandel Wellington bestellen als hij op de kaart van een gerenom meerd restaurant staat.'' ZATERDAG 11 DECEMBER 2021 GO ELLEN DEN HOLLANDER CHIQUE - DANNY JANSEN FRIQUA DELLUE MET KRUIDENSALADE Voorgerecht Vanuit het witte plastic bakje naar een behandeling als een sterren ingrediënt. Met een verfijnde salade van kruiden en een bijzon dere manier van insnijden voor het frituren is de frikandel ineens heel feestelijk. Bereidingstijd: ca. 30 minuten - JOS SNELLEN FRIKANDEL WELLINGTON Hoofdgerecht Beef Wellington is normaal gesproken een gerecht van runderbiefstuk, verpakt met ganzenleverpastei en duxelles (een mengsel van paddenstoe len, ui, sjalot en kruiden) in bladerdeeg. Nu is de vulling gemaakt van frikandellen. Bereidingstijd: ca. 45 minuten 35 minuten afbakken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 72