Bijzonder driegangenmenu voor kerst met een oer-Nederlands
We verorberen jaarlijks 600 miljoen frikandellen, maar tijdens
kerst staat hij niet op onze menukaart. Dat is sneu voor de
oer-Nederlandse snack. Daarom nu een driegangenmenu.
24
Voorgerecht van Danny Jansen
Hoofdgerecht van Jos Snellen
Danny Jansen zou zijn frikandel
len het liefst van een haspel
eten ,,Dat zou toch mooi zijn,
dat je in een café aan tafel precies af
snijdt hoeveel je wilt? Een halve me
ter? Iets minder?'' De Brabantse culi
naire ondernemer en presentator bij
24Kitchen verwoordde zijn liefde
voor de beroemde vleesstaaf eerder
in zijn boek Vet Lekker. En op Face-
book discussieert hij graag met an
dere liefhebbers van de frikandel.
De frikandel hoort thuis op de lijst
van immaterieel werelderfgoed van
Unesco, vindt Jansen. Als hij een spe
ciaal eet, dan moet de frikandel een
'open ruggetje' hebben: helemaal
overlangs doorgesneden, de saus en
de uitjes in de snee. En er moet
mayonaise en curry op, géén ket
chup. Al denken andere frikandel-
aficionado's daar anders over.
,,De frikandel leeft diep in mij'',
zegt Jansen. ,,Ik ben er echt dol op. Ik
eet trouwens altijd horecafrikandel-
len van Van Lieshout, in een pak van
veertig stuks. Die zijn 100 gram, wat
dikker en voller.'' In een test voor
deze krant proefde Jansen eerder
samen met andere kenners frikandel
len uit de supermarkt: Mora, Mekka-
'De frikandel hoort op
de lijst van immaterieel
werelderfgoed van
Unesco thuis'
food en Aldi vormden de top 3.
Voor het frikandelmenu streefde
Jansen naar een restaurantwaardig
gerecht. ,,Eerst dacht ik nog aan een
'Jos Brinkie', een frikandel met
pindasaus. Maar uiteindelijk koos ik
voor een klassieke, als een eendje met
een krokante bovenkant ingesneden
frikandel. Met daarbij een frisse krui
densalade. Een leuke uitdaging. Met
de juiste belichting is het voorgerecht
toch net een sterrengerechtje? Zeg
nou eerlijk, daar word je toch vrolijk
van?''
os Snellen is souschef van res
taurant Tilia (voorheen De
VJ Zwaan) in Etten- Leur. Hij kiest
het hoofdgerecht: de Frikandel Wel
lington. Frikandellen verstopt in
prachtig deeg. Snellen
bedacht dit culinaire hoogtepunt vijf
jaar geleden als grapje voor zijn colle
ga's. ,,Ik maakte eten voor het perso
neel. Het was carnaval geweest en we
hadden een rustige periode. We heb
ben vaak gekke ideeën en houden
wel van een lekkere snack.''
Snellen zette zijn bijzondere
gerecht destijds op Facebook. Het
bericht kreeg veel respons en werd
veelvuldig gedeeld. ,,Mensen vonden
het grappig, omdat het lijkt op Beef
Wellington. De verrassing dat er fri-
kandellen in zitten, leverde alleen
maar positieve reacties op.''
Als kok van een verfijnd restaurant
dacht hij jarenlang niet aan zijn crea
tie, totdat deze krant belde. ,,Ik kon
haar zo weer maken.'' Zijn gerecht is
gemakkelijker dan een Beef Welling
ton. ,,Ik heb het bereid als de klas
sieke versie, maar je hoeft niet bang
te zijn dat de cuisson, de gaarheid,
niet goed is.''
Wel is het belangrijk dat de frikan-
'We hebben vaak
gekke ideeën en
houden wel van
een lekkere snack'
dellen droog zijn, dat het deeg goed
om de frikandellen gewikkeld zit en
dat het deeg niet te dik is, adviseert
Snellen, die zijn gerecht op een roos
ter gaarde. ,,Het smaakt naar frikan
del speciaal. Wat wil je nog meer?''
Als je echt gek wilt doen, kun je het
deeg zelf maken. ,,Maar je kunt het
natuurlijk ook gewoon kopen.''
Het commentaar van Danny Jan
sen: ,,Ik durf te wedden dat mensen
een Frikandel Wellington bestellen
als hij op de kaart van een gerenom
meerd restaurant staat.''
ZATERDAG 11 DECEMBER 2021 GO
ELLEN DEN HOLLANDER
CHIQUE
- DANNY JANSEN
FRIQUA DELLUE
MET KRUIDENSALADE
Voorgerecht
Vanuit het witte plastic bakje naar
een behandeling als een sterren
ingrediënt. Met een verfijnde
salade van kruiden en een bijzon
dere manier van insnijden voor
het frituren is de frikandel ineens
heel feestelijk.
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
- JOS SNELLEN
FRIKANDEL WELLINGTON
Hoofdgerecht
Beef Wellington is normaal
gesproken een gerecht van
runderbiefstuk, verpakt met
ganzenleverpastei en duxelles
(een mengsel van paddenstoe
len, ui, sjalot en kruiden) in
bladerdeeg. Nu is de vulling
gemaakt van frikandellen.
Bereidingstijd: ca. 45
minuten 35 minuten afbakken.