10
i
ETEN
IL PRANZO IN MIDDELBURG
Het bescheiden Il
Pranzo in Middelburg
serveert stilletjes
eenvoudige maar pico
bello gerechten die
rechtstreeks uit
Frankrijk én Italië lijken
te komen.
MiddeIburg
We kunnen na vijven de deur niet
meer uit en de regen komt met bak
ken uit de lucht. Chagrijn ligt op de
loer. Maar we gaan niet bij de pakken neerzit
ten. Dan beginnen we toch gewoon rond het
middaguur aan drie gangen? Heel toepasselijk
gaan we vandaag naar Il Pranzo.
Wat betekent dat eigenlijk?
De lunch! Alsof het zo had moeten zijn. Een
maal binnen komen de lekkerste geuren ons
tegemoet. We zien muren van ruw afgewerkte
baksteen met daaraan ouderwetse lantaarns
als verlichting. Onder een plafond met fraaie
sierlijsten staan vier tafels met de afdruk van
een Siciliaans dorpje. De Franse eigenaar-
sinds-een-jaar Jeremy Martin heet ons ingeto
gen welkom. Hij doet ons aan iemand denken.
Wacht even. Vier tafels?
Ja, dit restaurant is aan de kleine kant. In de
MENU
zomer staat buiten ook een terrasje. Dat kan
nog best druk zijn, in je eentje. Want Jeremy
doet alles zelf. We kiezen een van zijn tafels
uit en zodra we zitten, wanen we ons op va
kantie. De glazen lichte pinot grigio, zo goed
als geruisloos geserveerd, dragen bij aan de
feestvreugde. Als vanzelfsprekend krijgen we
er een karaf kraanwater bij.
Saluti! Wat is het voorgerecht?
Uit het beknopte rijtje voorgerechten kiezen
we een traditionele salade caprese. De een
voudige combinatie van basilicum, mozzarella
en tomaat is natuurlijk altijd lekker. We pro
beren ook de provolone uit de oven. Verleide
lijk en loeiheet staat de romige, nootachtige
kaas voor onze neus te bubbelen. We krijgen
er warm geroosterde focaccia met oregano en
basilicum bij. Het is een feestelijke miniatuur
kaasfondue. Van knorrigheid is nu echt geen
sprake meer. Frankrijk blijkt gewoon om de
hoek van de Middelburgse abdij te liggen.
Frankrijk? Italië toch?
5
u
<sr
v°
Nou, allebei eigenlijk. De menukaart bestaat
inderdaad voor het grootste gedeelte uit Itali
aanse pizza's en pasta's. Maar aan de weeksug-
gesties valt duidelijk af te lezen dat er een
Franse kok aan de kachel staat.
Vertel. Hoe zijn de
hoofdgerechten?
Een van de weeksuggesties is tartiflette. Een
traditioneel Frans aardappelgerecht met spek
jes, ui en reblochon (een rauwmelkse kaas uit
de Franse Savoie). Geen kandidaat voor een
flitsdieet, wel vreselijk lekker. Zo'n gerecht
waarvan je spontaan zin krijgt om je ski's te
gen een Franse alp te parkeren en uit te buiken
in een stralende winterzon. Dan de risotto
met gekarameliseerde ui en gepocheerd ei. De
risotto is fluweelzacht, zoetig door de ui en te
gelijk hartig door het perfect gepocheerde ei.
Hoe zou hij dat doen? Jeremy vertelt verlegen
('is het wel goed?') hoe hij het eitje heeft be
reid. Het zijn troostrijke hoofdgerechten die
zichtbaar met veel liefde worden klaarge
maakt.
DE REKENING
(XQiLlïff)
VRIJDAG 10 DECEMBER 2021 GO
G Jeremy in de keuken
van II Pranzo.
FOTO'S DIRK JAN GJELTEMA
Jeremy Martin ser
veert tartiflette en een
pizza.
II Pranzo is simpelweg stee
Noortje de Kroo
Il Pranzo serveert
van dinsdag tot en
met zaterdag drie
wisselende week-
gerechten.
Bijvoorbeeld pasta
met varkensprocu
reur en mosterds
aus voor 14,50 of
een risotto voor
13,50.
Op de vaste kaart
staan simpele Itali
aanse salades, piz
za's en pasta's.
Er zijn vier voorge
rechten, die kosten
ongeveer 7,00.
De prijs van een
pizza of pasta
schommelt rond de
10,00.
O
O®'
II Pranzo
Lange Delft 125
to'
.0®
c^
3 glazen witte wijn
9,75
1 salade caprese
7,00
1 provolone
7,00
1 weekgerecht
15,50
1 week risotto
13,50
1 panna cotta
5,50
1 tiramisu
5,50
2 espresso
4,00
Totaal
67,75
Tartiflette met salade.