Tot 4,5 jaar cel voor drugslab Westdorpe Neergeschoten Kezban leest slachtofferverklaring voor 5 winst." De kunst is per product de juiste druk te bepalen. Van de Plasse heeft daarvoor lang getest. ,,Een kromme oester die op de bo dem van de Oosterschelde is ge kweekt, heeft een hogere druk no dig dan een oester die op tafels is grootgebracht. Je wilt voorkomen dat de schelp in de drukmachine wordt beschadigd." Hoeveel Bar de oesters voor hun kiezen krijgen, wil Van de Plasse niet prijsgeven. Wel dat hij het al leenrecht heeft verworven om oes ters op deze manier te conserve ren. Na de HPP-behandeling reizen de oesters weer terug naar Yerseke. In een steriele ruimte stoppen nij vere handen de schelpdieren in volledig recyclebare plastic verpak kingen die door verpakkingsspeci alist Weststrate in Middelburg zijn ontwikkeld. Dat Van de Plasse inmiddels de Belgische tak van de Franse super marktketen Carrefour tot zij n vaste afnemer mag rekenen, bewijst dat er geen koudwatervrees voor een nieuw product als al geopende oes ters bestaat. ,,In België liggen onze HPP-oesters al in de koeling." Volgens Van de Plasse is Carre- four nog maar het begin. ,,Ik ben de enige in Europa die hapklare oes ters produceert. Retailbedrijven hangen dagelijks aan de lijn. Ieder een wil ermee gaan werken. Ons product is niet alleen interessant voor supermarkten, maar bijvoor beeld ook voor de luchtvaart en ta keaway. Er gaan zeker nog veel meer afnemers volgen." Nieuwe fabriek en boot Door de groeiende vraag zal Van de Plasse grotere volumes oesters moeten leveren. ,,Om die reden willen we opschalen van rond een half miljoen naar een miljoen kilo oesters per jaar. We laten in Frankrijk een tweede oesterboot bouwen die geschikt is om tussen de oestertafels te varen en daar naast bouwen we een nieuwe fa briek op bedrijventerrein Olzen- depolder. In april is de nieuw bouw klaar. Wij geloven erin. De hapklare oester wordt een hit." de drie high pressure processing machines in Nederland. HPP is een voedselconserveringstechniek die in de Verenigde Staten al langer be staat, maar in Europa langzaam maar zeker in zwang raakt. De me thode werkt voor allerhande voed sel, van vlees(waren), vis, eierpro- ducten, sappen, smoothies, dips, kant-en-klaarmaaltijden tot schaal- en schelpdieren zoals kreeft en oes- ters. ,,De andere twee drukmachi- nes zijn in gebruik bij sapfabrikan ten en niet toegankelijk voor andere voedselproducenten. Bij ons kan ie dere ondernemer terecht, of het nu met 100 ofio.ooo kilo is. Wij zijn de enige in Nederland die deze conser veringstechniek aanbiedt", zegt di recteur Jasper Altena van Pascal Processing. De HPP-machine kan tot 6000 Bar druk leveren ofwel een druk van 60 kilometer onder zeeniveau. Altena: ,,Het voedingsmiddel blijft geheel intact, omdat de druk overal even hoog is. Deze manier van con serveren is volstrekt natuurlijk. Tij dens het drukproces worden schimmels en bacteriën zoals liste riasalmonella en E.coli uitgescha keld, terwijl de voedingsmiddelen hun oorspronkelijke voedingswaar den en vitamines behouden. Ze zijn bovendien drie tot vijf maal langer houdbaar dan bij traditionele con serveringstechnieken. Ook is het een snelle methode omdat je een product zoals melk of ham niet te rug hoeft te koelen. De voordelen zijn groot. Er wordt minder voedsel verspild, minder energie gebruikt, het product verliest geen voedings waarde en de producent boekt tijd- De neergeschoten Kezban Avci probeert op 7 januari volgend jaar een slachtofferverklaring voor te lezen in de rechtbank in Middelburg. Dat heeft haar advocate Nelleke Stolk gisteren gezegd. De rechtbank gaat dan inhoudelijk in op de zaak tegen de 28-jarige G.E. uit Domburg die ervan ver dacht wordt dat hij Kezban vorig jaar door het hoofd heeft gescho ten. Aanvankelijk zou dat gisteren plaatsvinden, maar E. zit in qua rantaine omdat onder gedetineer den van de Penitentiaire Inrich ting in Dordrecht, waar hij ver blijft, corona is uitgebroken. De toen 21-jarige Kezban werd op 26 augustus vorig jaar in haar woning in Middelburg neerge schoten en E. wordt daarvoor ver antwoordelijk gehouden. De Domburger zegt dat het om een ongeluk ging, maar het OM ver denkt hem van poging tot dood slag. De vrouw lag na de schietpar tij twee maanden in coma en her stelt nog steeds. GO VRIJDAG 10 DECEMBER 2021 oester wordt een hit!' V WESTDORPE/BREDA Drie Dominicanen en twee Mexicanen hebben bij de rechtbank vier jaar cel gekre gen vanwege het crystal-meth- lab dat op 30 november vorig jaar in Westdorpe werd opge rold. Een Tilburger die ook daarbij was betrokken, kreeg 4,5 jaar cel. Bij hem werd in januari van dit jaar nog ruim een kilo speed gevonden. De Zuid-Amerikanen waren in de loods met het laboratorium op gesloten. Daardoor zouden ze niet vrij hebben kunnen beschik ken over de drugs die ze moes- ten maken, had de verdediging bepleit. De rechtbank was het daar niet mee eens. ,,Door de aanwezigheid van telefoons in de loods bestond er een moge lijkheid om contact op te nemen met de buitenwereld." De rechtbank concludeerde ver der dat de mannen ook de loods hebben verlaten, maar dat ze op 26 november ook zelf weer te rug zijn gegaan. Ze zouden bo vendien bang zijn geweest voor de opdrachtgevers. Maar dat blijkt niet echt, stelt de recht bank. ,,Als deze vrees al be stond, dan waren er genoeg mo menten waarop de deuren van de loods werden geopend en de verdachten al dan niet in samen werking met elkaar hadden kun nen ontsnappen.'' De zes verdachten werkten voor een grote internationaal opere rende organisatie onder leiding van vermoedelijk een 60-jarige Chileen en een 40-jarige Mexi caan. Behalve het lab op de voormalige boerderij aan de Kreekdreef bij Westdorpe, be stierden ze ook labs in Vrooms- hoop, Baak en in het Belgische Poppel. In totaal werden begin dit jaar 24 verdachten opgepakt. - Pieter van Klinken MIDDELBURG - Eldridge Pentury

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 33