Tot 4,5 jaar cel voor drugslab Westdorpe
Neergeschoten Kezban leest
slachtofferverklaring voor
5
winst." De kunst is per product de
juiste druk te bepalen. Van de
Plasse heeft daarvoor lang getest.
,,Een kromme oester die op de bo
dem van de Oosterschelde is ge
kweekt, heeft een hogere druk no
dig dan een oester die op tafels is
grootgebracht. Je wilt voorkomen
dat de schelp in de drukmachine
wordt beschadigd."
Hoeveel Bar de oesters voor hun
kiezen krijgen, wil Van de Plasse
niet prijsgeven. Wel dat hij het al
leenrecht heeft verworven om oes
ters op deze manier te conserve
ren. Na de HPP-behandeling reizen
de oesters weer terug naar Yerseke.
In een steriele ruimte stoppen nij
vere handen de schelpdieren in
volledig recyclebare plastic verpak
kingen die door verpakkingsspeci
alist Weststrate in Middelburg zijn
ontwikkeld.
Dat Van de Plasse inmiddels de
Belgische tak van de Franse super
marktketen Carrefour tot zij n vaste
afnemer mag rekenen, bewijst dat
er geen koudwatervrees voor een
nieuw product als al geopende oes
ters bestaat. ,,In België liggen onze
HPP-oesters al in de koeling."
Volgens Van de Plasse is Carre-
four nog maar het begin. ,,Ik ben de
enige in Europa die hapklare oes
ters produceert. Retailbedrijven
hangen dagelijks aan de lijn. Ieder
een wil ermee gaan werken. Ons
product is niet alleen interessant
voor supermarkten, maar bijvoor
beeld ook voor de luchtvaart en ta
keaway. Er gaan zeker nog veel
meer afnemers volgen."
Nieuwe fabriek en boot
Door de groeiende vraag zal Van
de Plasse grotere volumes oesters
moeten leveren. ,,Om die reden
willen we opschalen van rond een
half miljoen naar een miljoen kilo
oesters per jaar. We laten in
Frankrijk een tweede oesterboot
bouwen die geschikt is om tussen
de oestertafels te varen en daar
naast bouwen we een nieuwe fa
briek op bedrijventerrein Olzen-
depolder. In april is de nieuw
bouw klaar. Wij geloven erin. De
hapklare oester wordt een hit."
de drie high pressure processing
machines in Nederland. HPP is een
voedselconserveringstechniek die
in de Verenigde Staten al langer be
staat, maar in Europa langzaam
maar zeker in zwang raakt. De me
thode werkt voor allerhande voed
sel, van vlees(waren), vis, eierpro-
ducten, sappen, smoothies, dips,
kant-en-klaarmaaltijden tot schaal-
en schelpdieren zoals kreeft en oes-
ters. ,,De andere twee drukmachi-
nes zijn in gebruik bij sapfabrikan
ten en niet toegankelijk voor andere
voedselproducenten. Bij ons kan ie
dere ondernemer terecht, of het nu
met 100 ofio.ooo kilo is. Wij zijn de
enige in Nederland die deze conser
veringstechniek aanbiedt", zegt di
recteur Jasper Altena van Pascal
Processing.
De HPP-machine kan tot 6000
Bar druk leveren ofwel een druk
van 60 kilometer onder zeeniveau.
Altena: ,,Het voedingsmiddel blijft
geheel intact, omdat de druk overal
even hoog is. Deze manier van con
serveren is volstrekt natuurlijk. Tij
dens het drukproces worden
schimmels en bacteriën zoals liste
riasalmonella en E.coli uitgescha
keld, terwijl de voedingsmiddelen
hun oorspronkelijke voedingswaar
den en vitamines behouden. Ze zijn
bovendien drie tot vijf maal langer
houdbaar dan bij traditionele con
serveringstechnieken. Ook is het
een snelle methode omdat je een
product zoals melk of ham niet te
rug hoeft te koelen. De voordelen
zijn groot. Er wordt minder voedsel
verspild, minder energie gebruikt,
het product verliest geen voedings
waarde en de producent boekt tijd-
De neergeschoten Kezban
Avci probeert op 7 januari
volgend jaar een
slachtofferverklaring voor te
lezen in de rechtbank in
Middelburg. Dat heeft haar
advocate Nelleke Stolk
gisteren gezegd.
De rechtbank gaat dan inhoudelijk
in op de zaak tegen de 28-jarige
G.E. uit Domburg die ervan ver
dacht wordt dat hij Kezban vorig
jaar door het hoofd heeft gescho
ten. Aanvankelijk zou dat gisteren
plaatsvinden, maar E. zit in qua
rantaine omdat onder gedetineer
den van de Penitentiaire Inrich
ting in Dordrecht, waar hij ver
blijft, corona is uitgebroken.
De toen 21-jarige Kezban werd
op 26 augustus vorig jaar in haar
woning in Middelburg neerge
schoten en E. wordt daarvoor ver
antwoordelijk gehouden. De
Domburger zegt dat het om een
ongeluk ging, maar het OM ver
denkt hem van poging tot dood
slag. De vrouw lag na de schietpar
tij twee maanden in coma en her
stelt nog steeds.
GO VRIJDAG 10 DECEMBER 2021
oester wordt een hit!'
V
WESTDORPE/BREDA
Drie Dominicanen en twee
Mexicanen hebben bij de
rechtbank vier jaar cel gekre
gen vanwege het crystal-meth-
lab dat op 30 november vorig
jaar in Westdorpe werd opge
rold.
Een Tilburger die ook daarbij
was betrokken, kreeg 4,5 jaar
cel. Bij hem werd in januari van
dit jaar nog ruim een kilo speed
gevonden.
De Zuid-Amerikanen waren in de
loods met het laboratorium op
gesloten. Daardoor zouden ze
niet vrij hebben kunnen beschik
ken over de drugs die ze moes-
ten maken, had de verdediging
bepleit. De rechtbank was het
daar niet mee eens. ,,Door de
aanwezigheid van telefoons in
de loods bestond er een moge
lijkheid om contact op te nemen
met de buitenwereld."
De rechtbank concludeerde ver
der dat de mannen ook de loods
hebben verlaten, maar dat ze op
26 november ook zelf weer te
rug zijn gegaan. Ze zouden bo
vendien bang zijn geweest voor
de opdrachtgevers. Maar dat
blijkt niet echt, stelt de recht
bank. ,,Als deze vrees al be
stond, dan waren er genoeg mo
menten waarop de deuren van
de loods werden geopend en de
verdachten al dan niet in samen
werking met elkaar hadden kun
nen ontsnappen.''
De zes verdachten werkten voor
een grote internationaal opere
rende organisatie onder leiding
van vermoedelijk een 60-jarige
Chileen en een 40-jarige Mexi
caan. Behalve het lab op de
voormalige boerderij aan de
Kreekdreef bij Westdorpe, be
stierden ze ook labs in Vrooms-
hoop, Baak en in het Belgische
Poppel. In totaal werden begin
dit jaar 24 verdachten opgepakt.
- Pieter van Klinken
MIDDELBURG
- Eldridge Pentury