Aan bladgoud en Icaviaarparels doen we niet'
b
Inspiratie nodig voor het kerstdiner? Laat
dicht dat kookboek. Steeds meer thuiskoks
zoeken hun heil in online kookworkshops
en culinaire streamingdiensten.
24
MATTHIJS MEEUWSEN
De uienmartini van Ron
Blaauw. Kreeft met appel-
curry van Soenil Bahadoer.
Of toch een cappuccino
van witlof met roquefort
en gebrande hazelnoot - Jacob Jan
Boerma's eigentijdse interpretatie
van het klassieke trio witlof-ham
kaas. Wie in aanloop naar de feestda
gen verlegen zit om culinaire inspira
tie, wordt op Cheflix.com op zijn
wenken bediend door de meest
gelauwerde chefs van ons land. Van
amuse tot dessert: in gelikte video's
vol sfeervol sudderende stoofpannen
loodsen sterrenkoks de kijker stap
voor stap door hun eigen recepten en
kooktechnieken.
,,Ik dacht al langer na over het
opstarten van een culinaire strea-
mingdienst a la Netflix'', vertelt
Cheflix-oprichter Jeroen van den
Brink. ,,Toen de Nationale Restaurant
Week die ik organiseer vorig jaar tot
tweemaal toe op de schop moest van
wege een lockdown, heb ik vijf van
de beste chefs van Nederland gebeld
met de vraag of ze wat masterclasses
met me wilden opnemen. Zij zaten
ook thuis, dus binnen een uur waren
ze allemaal aan boord. Het idee was
om duizend abonnees binnen te sle
pen, zodat we er misschien allemaal
een beetje geld aan zouden overhou
den. En als de coronamaatregelen
versoepeld zouden worden, konden
'Je moet me eens zien
tijdens zo'n workshop:
ik heb voetpedalen om
tussen meerdere
camera's te schakelen'
we de stekker er weer snel uittrek
ken.''
Het zou anders lopen. Toen Cheflix
in januari van dit jaar met stille trom
online ging, waren de beoogde dui
zend abonnees al binnen de eerste
week een feit. Niet veel later werd de
avondklok ingevoerd, waarop vol
gens Van den Brink dagelijks zelfs
duizend nieuwe gebruikers voor 2,99
euro per maand toegang kregen tot
het groeiende videoaanbod. ,,De
deelnemende chefs belden me in
paniek op of ik alsjeblieft Instagram
kon stopzetten'', vertelt de initiatief
nemer lachend. ,,Normaal werden ze
in een weekend hoogstens een hand
vol keren benaderd op sociale media.
Nu werden ze overspoeld met likes,
bedankjes en berichtjes van Cheflix-
abonnees.''
Hoewel Van den Brink aanvanke
lijk verbaasd was over de stormach
tige opmars van zijn kookkanaal,
durft hij de succesformule inmiddels
wel te ontleden. ,,We maken geen
YouTubefilmpjes, maar professionele
video's met bioscoopkwaliteit. Tege
lijkertijd verwachten we van de chefs
dat ze recepten ontwikkelen die voor
iedereen, in elke keuken, na te maken
zijn. Alle ingrediënten moeten dus
verkrijgbaar zijn bij de lokale super
markt of delicatessenwinkel. Aan
bladgoud en kaviaarparels doen we
niet." De koks worden bovendien
gefilmd in hun eigen huis, in hun
alledaagse kloffie, zonder industriële
mixers of peperdure sous-videkokers
binnen handbereik. ,,Als kijker krijg
je zo echt het gevoel dat je in je eigen
keuken met een Michelinsterrenchef
achter de pitten staat.''
Digitale gezelligheid
De populariteit van Cheflix staat niet
op zichzelf. Menig beroepskok neemt
sinds het begin van de coronapande-
mie achter de camera plaats om
kooktips op sociale media te delen
(o.a. #foodtok) of volledige cursussen
de wereld in te slingeren. Vaak gaat
het om eenrichtingsverkeer: opgeno
men video's of livestreams zonder
interactie. Maar er zijn ook online
kookworkshops waarbij je als deel
nemer eveneens je webcam aanzet
en live kunt inbreken met vragen aan
de chef.
Zo ook bij De Kookfabriek, een
kookschool met zes vestigingen door
Nederland die onder de noemer
St(r)eaming Chefs al anderhalf jaar
workshops verzorgt middels online
programma's als Teams en Zoom. ,,In
het begin was het even zoeken naar
de juiste sfeer'', geeft manager Marco
van der Wel toe. ,,Veel mensen zijn
bijvoorbeeld gewend om tijdens het
videovergaderen hun microfoon uit
te zetten. Wij roepen deelnemers
juist op om vrolijk te blijven kletsen
en wat lekkers voor zichzelf in te
schenken. We organiseren inmiddels
ook kookquizzen en -wedstrijdjes.
Een workshop gaat niet alleen om
het eindresultaat dat je op tafel zet.
'De kok van Buckingham
Palace, die voor de
Queen kookt, heeft ook
recht van spreken'
De beleving onderweg is ook belang
rijk."
Voor Pierre Wind zit de uitdaging
tijdens zijn workshops 'digikoken' in
een andere hoek. ,,Natuurlijk zou je
als chef simpelweg achter je laptop
kunnen gaan zitten, maar ik wil het
professioneler aanpakken. Toen de
eerste lockdown begon, heb ik
meteen allerlei apparatuur gekocht.
Je zou me eens bezig moeten zien tij
dens zo'n workshop: ik heb voetpe
dalen om tussen meerdere camera's
te schakelen en allerlei afstandbedie-
ninkjes die ik uit beeld moet zien te
houden. En dan heb ik tijdens het
koken ook nog eens continu de angst
in mijn achterhoofd dat de internet
verbinding eruit kan knallen.''
Volgens Wind is het geen groot
gemis dat hij niet kan meeproeven
ZATERDAG 4 DECEMBER 2021 GO
KOKEN
LEER JE
ONLINE
- PIERRE WIND
m
- JEROEN VAN DEN BRINK