DE BOER OP Het biologisch fruitteeltbedrijf van Nicole en Gino 8 Boeren zijn het gesprek van de dag. Ze stoten (te veel) stikstof uit, spuiten (te veel) bestrijdingsmiddelen, zorgen voor (te veel) slik op de weg, bezetten met (te grote) tractoren het Haagse Malieveld. Maar wie zijn die boeren nu eigenlijk? In deze serie zoeken we hen op. Vandaag aflevering 13: Gino van Acker en zijn vrouw Nicole op hun biologisch fruitteeltbedrijf de Reyngaard bij Hulst. 'De gedachte om je bedrijf als een eenheid met de kosmos te zien, vind ik mooi' Ze begonnen voorzich tig biologisch met an derhalve hectare ap pels. Dat was in 2006. Voor Gino van Acker (1973) was het vooral een financi eel verhaal. Als fruitteler had je een paar mogelijkheden: vergro ten, verdwijnen of intensiveren. Gino koos voor de laatste optie. Het biologisch gaan telen viel mooi samen met het samenwo nen met vriendin Nicole Vanden- Kerckhove (1973). Zij begon een zorgboerderij op het bedrijf aan de Meistraat bij Hulst. De cliën ten konden een handje helpen in de moestuin en de boomgaard. Met die zorgboerderij stopte ze in 2015. Ze had last van haar knieën, er moesten steeds nieuwe certificaten worden gehaald, de hoeveelheid papierwerk groeide en groeide, hun twee kinderen Meeke en Staf - nu 14 en 13 jaar - vroegen aandacht. Maar de biolo gische overstap had inmiddels wel een vervolg gekregen. Gino: „Waarom ga je niet over met je peren, werd me gevraagd. Dat was zo'n 7 hectare. Ik moest ze goed gescheiden houden van de biologische appels. Als er zwarte vlekjes op de peren kwamen, spoot ik ze soms wel drie keer per week. Het was geen doen. Toen ben ik ook de peren biologisch gaan telen." Idealisme Of er idealisme bij kwam kijken? Dat gevoel moest groeien. Gino was van kleins af aan in de regu liere fruitteelt opgegroeid. Zijn bedrijf de Reyngaard heeft een fa miliegeschiedenis. Opa Van Ac ker boerde in de iets zuid-weste lijker gelegen Oud-Ferdinandus- polder en zag kort na 1900 kansen in de nog jonge Absdalepolder. Op de toen gebouwde boerderij zit neef Benny van Acker. Vader Gerard begon begin jaren 60 van de vorige eeuw een fruitteeltbe- drijf op de plek waar Gino en Ni cole nu wonen. Het was de tijd dat vele boeren emigreerden naar Canada of Brazilië. Wie als agra riër wilde overleven moest steeds groter worden. Vader Gerard deed dat niet, hij koos met zijn overstap naar fruitteelt juist voor een intensievere manier van wer ken. Gino heeft een ouder broer en zus, zij hadden geen ambities om iets op het land klaar te spe len. Gino wel, hij hielp zijn vader vanaf dat hij kon lopen. Op de Hogere Agrarische School in Den Bosch volgde hij de algemene tuinbouwopleiding. In 1996 kwam hij van school. De daaropvolgende twee jaar zette hij voor Bayer proefveldjes op waar gewasbeschermingsmid delen konden worden getest en hij gaf voorlichting op fruitteelt- bedrijven. Eenmaal weer thuis zette hij in het jaar 2000 een ei gen loonbedrijfje op. ,,Tegen- woordig zou je me zzp-er hebben genoemd, ik verhuurde mezelf daar waar arbeidskrachten nodig waren, bij het aardappels rooien, bij het onkruid kappen. Dat bleef ik doen, ook toen ik in 2002 het bedrijf van mijn vader overnam. Ik was actief bij sociaal werkbe- drijf Dethon waar ik mensen be geleidde." De Reyngaard omvat nu 17 hec tare in totaal. De peren beslaan 6 hectare, vooral Conference en een klein beetje Doyenne du Comice. Bij de pakweg 9 hectare appels moet je denken aan soorten als Maribelle, Santana, Goudreinet, Collina en sinds twee jaar ook Natyra. Verder is er ruimte voor pioenrozen. En knolselderij, die moet nog gerooid worden. Daar naast worden er voor het derde jaar flespompoenen geteeld. ,,Het is een kwestie van risicosprei ding", zegt Gino. ,,Dit oogstjaar is niet goed. Vooral de Maribelle had het moeilijk, die bloeide in de tijd dat de temperatuur niet bo ven de 12 graden kwam. De bijen vlogen nog niet. Ik ga bij die oogst uit van 30 ton per hectare. Dit jaar hadden we maar 5 ton. Nee, dat is niet genoeg om de kosten te dek ken. Ook de peren leverden min der opbrengst, maar die hadden wel een goede prijs. We hebben drie vaste werknemers en eentje op een jaarcontract. Ze hebben een Poolse achtergrond en wonen in Hulst waar hun kinderen naar school gaan. Wij hebben gezorgd dat er Nederlandse les werd gege ven op de boerderij. Ik kan hen verhuren als er in de omgeving handen nodig zijn, dan ben ik een soort uitzendbureau. Voor de bu ren levert dat makkelijk personeel op." We komen terug op het idea lisme. Gino en Nicole zijn voor zichtig, ze willen niet geitenwol- lensokkenachtig overkomen. ,,We gaan wel steeds meer die kant op", zegt Gino. ,,Je hebt drie soorten biologische boeren. Ten eerste kun je hetzelfde werken als een reguliere teler, maar dan met biologische input. Dan heb je de vaak oudere biotelers die veel meer naar de bodem kijken. Als derde mogelijkheid noem ik het Demeter-telen. Dat is een kwali teitskeurmerk voor biodynami- sche landbouw. Als ik mezelf moet plaatsen: ik zit tussen twee en drie in. Ik volg nu een cursus op de biologisch-dynamische boerderij Ter Linde bij Oostka- pelle." Wat de cursus inhoudt? Hij geeft een voorbeeld. Er worden koeienhorens gevuld met koeien- mest die vervolgens worden inge graven. Die mest absorbeert kos mische energie. In het voorjaar wordt de homeopathisch ver dunde mest op het land gespoten. ,,Op die manier voeg je kosmi sche energie toe. Ik kijk nog of ik verder ga met Demeter. Zeker is wel dat ik de gedachte om je be drijf als een eenheid met de kos- ZATERDAG 27 NOVEMBER 2021 GO Schotel met energie helpt JAN VAN DAMME Werkneemster Justyna Zaklos v st flespompoenen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 56