H
Schouwse rookworsten
winnen gouden plak
krantenbezorgen.nl
c 'Zolang de behoefte er is, gaan we door'
7
Kom ons team versterken bij
jou in de buurt!
Interesse? Meld je aan!
Maartje en Jan de Meij (links), Willie de Meij en Lena Kooman genieten van de high tea.
De ouderensoos in Burgh
werd bijna opgeheven, maar
met wat nieuw bloed kunnen
ze toch weer door. Een
opsteker tijdens de viering
van het 65-jarig bestaan.
Mariska den Hartog
Burgh-Haamstede
ormaal gesproken
zitten ze in groeps-
accommodatie de
Koebel gezellig met
zijn allen aan een
grote tafel; samen zingen, spelle
tjes doen, een beetje kletsen. Uit
gerekend tijdens de viering van
het jubileum kan dat helaas niet
door alle coronaregels. De oude
ren van de bejaarden sociëteit
Burgh, zoals het officieel heet,
vinden het jammer. Maar ze ma
ken er het beste van. Voorzitter
Wilma Vredenbregt is allang blij
dat het door kan gaan en dat de
soos überhaupt nog bestaat.
,,Al voor corona had het bestuur
gezegd te willen gaan stoppen.
Daar waren meerdere redenen
voor", zegt Wilma. ,,Dat hoorde
ik via de kerk waarvan ik in de di
aconie zit. We vonden dat als er
behoefte aan is bij de ouderen, we
dan toch moesten proberen er
mee door te gaan". Wilma werd
voorzitter, al stelde ze er wel een
voorwaarde aan: „Wanneer we
echt op een bepaald minimum
zouden komen qua leden, moet je
stoppen. Verrassend genoeg heb
ben we er toch weer nieuwe
mensen bij en kunnen we voorlo
pig doorgaan." Ze hoopt echter
dat er nog wat mensen bij komen
en ook nieuwe ideeën zijn wel
kom. ,,De mensen vinden bloem
schikken leuk en bingo. Al zal je
ook af en toe eens iets anders
moeten organiseren. Een luchtige
lezing van iemand over een be
paald onderwerp bijvoorbeeld."
De ouderensoos komt in het
winterseizoen iedere twee weken
op woensdagmiddag bij elkaar in
de Koebel. Wanneer deze zomers
verhuurd is aan groepen, is er
geen soos. Dat geeft niet volgens
Wilma: ,,Mensen zijn dan toch
meer buiten en hebben vanzelf
wat meer contact. In de winter is
het functioneler". De soos stamt
al uit 1956, dus mensen van het
eerste uur zijn er niet meer bij.
Ik houd de
verjaardagen trouw
bij, dan doe ik een
kaartje in de bus bij
de mensen
- Maartje de Meij, lid sinds 2000
Maar Maartje de Meij is al zo'n
twintig jaar lid. ,,Ik was altijd se
cretaris, op den duur wilde ik
stoppen met de soos. Eigenlijk is
het toch wel heel gezellig, dus ik
kom weer gewoon. Mensen heb
ben het tegenwoordig zo druk, ze
hebben geen tijd voor dit soort
dingen. Maar ik vind het leuk, het
is even een uitje. En ik houd de
verjaardagen nog altijd trouw bij,
dan doe ik een kaartje in de bus
bij de mensen."
Het slappe boekje
Gistermiddag moesten de leden in
tweetallen aan tafel zitten. Het is
er niet minder gezellig om. Er is
een high-tea en er wordt gezongen
uit het 'liedboek van de bejaarden
sociëteit Burgh', ofwel het slappe
boekje, vanwege de flexibele kaft.
Dat bevat zo'n vijftig liedjes die
veelal de heerlijkheid van het le
ven in Burgh bezingen. Ook de
soos zelf komt erin voor. Op de
melodie van 'Toen onze mop een
mopje was' zingen de ouderen
'Toen onze soos een soosje was'.
Willie de Meij moest er even aan
wennen, ze is nu een paar keer bij
de soos geweest. ,,Je denkt mis
schien dat je er nog te jong voor
bent, maar ik ben toch ook al 76.
Het is best gezellig. En ik vind het
vooral zo zonde als dingen als deze
zouden verdwijnen. Want wat
eenmaal weg is, dat komt niet
meer terug."
Prima verdienste per vier weken
Startpremie 200,- na drie maanden
Gratis deze krant lezen
Bezorgen van ma. t/m vrij. voor 07.00 uur,
zat. voor 08.00 uur
Alleen zaterdag bezorgen? Dat kan ook!
Alle leeftijden maar tenminste 15 jaar
KERKWERVE
De varkens- en runderrookwor
sten van Vleesboerderij Boot
zijn met goud bekroond tijdens
de Nationale vakwedstrijd: Arn
hem Rookworststad. ,,Trots dat
onze Zeeuwse rookworsten zich
kunnen meten met de Neder
landse top."
De vakwedstrijd Arnhem Rook-
worststad is de grootste nationale
rookworstwedstrijd en werd voor
de 47ste keer georganiseerd. Iedere
slager en worstmaker uit Neder
land kan meedoen en zo nationale
waardering oogsten. ,,Wij doen niet
ieder jaar mee. Omdat we een eigen
runderrookworst in elkaar hebben
gesleuteld waren we nieuwsgierig.
De runderen lopen hier in Kerk-
werve rondom onze vleesboerderij.
Lokaler kan niet. We kunnen onze
worsten zelfwel goed vinden, maar
wat zeggen specialisten ervan",
vertelt Harry Boot.
Die specialisten waren niet on
tevreden. In de categorie Fijn (var
ken) behaalde Boot het volledig
aantal punten van honderd. In de
categorie Speciaal (rund) bijna het
volledig aantal punten, 99. Daar
mee kwamen er twee prijzenbekers
richting Zeeland. ,,We hebben onze
rookworsten voorgeweld, dus niet
vacuüm verpakt, eind september
opgestuurd. Daar kregen ze een
Het team van Vleesboerderij
Boot met hun prijs. privébeeld
nummer en werden ze opgewarmd
en later beoordeeld op uiterlijk,
vorm, kleur, aanzien snijvlak en
structuur, geur en smaak, consis
tentie en innovatie. Een rookworst
maken lijkt makkelijk, maar kent
vele stapjes en is technisch lastig. Is
het velletje niet te hard? De kleur
goed?"
Gezondheid
Deelnemers moesten uit de am
bachtelijke sector komen. ,,Onze
klanten kiezen vanwege de gezond
heid vaker voor rund en kip dan
voor het varken. Laten we dan ook
een runderrookworst maken, dach
ten we. Dat blijkt dus een kwalita
tief goede te zijn. Je ziet dat Zeeu
wen deze nu ook een keertje willen
uitproberen."
- Gerrit van Loon
premie
Snel bijverdienen en tijd overhouden?
SD DONDERDAG 18 NOVEMBER 2021
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
De ouderensoos in
Burgh bestaat na
65 jaar nog steeds