H Schouwse rookworsten winnen gouden plak krantenbezorgen.nl c 'Zolang de behoefte er is, gaan we door' 7 Kom ons team versterken bij jou in de buurt! Interesse? Meld je aan! Maartje en Jan de Meij (links), Willie de Meij en Lena Kooman genieten van de high tea. De ouderensoos in Burgh werd bijna opgeheven, maar met wat nieuw bloed kunnen ze toch weer door. Een opsteker tijdens de viering van het 65-jarig bestaan. Mariska den Hartog Burgh-Haamstede ormaal gesproken zitten ze in groeps- accommodatie de Koebel gezellig met zijn allen aan een grote tafel; samen zingen, spelle tjes doen, een beetje kletsen. Uit gerekend tijdens de viering van het jubileum kan dat helaas niet door alle coronaregels. De oude ren van de bejaarden sociëteit Burgh, zoals het officieel heet, vinden het jammer. Maar ze ma ken er het beste van. Voorzitter Wilma Vredenbregt is allang blij dat het door kan gaan en dat de soos überhaupt nog bestaat. ,,Al voor corona had het bestuur gezegd te willen gaan stoppen. Daar waren meerdere redenen voor", zegt Wilma. ,,Dat hoorde ik via de kerk waarvan ik in de di aconie zit. We vonden dat als er behoefte aan is bij de ouderen, we dan toch moesten proberen er mee door te gaan". Wilma werd voorzitter, al stelde ze er wel een voorwaarde aan: „Wanneer we echt op een bepaald minimum zouden komen qua leden, moet je stoppen. Verrassend genoeg heb ben we er toch weer nieuwe mensen bij en kunnen we voorlo pig doorgaan." Ze hoopt echter dat er nog wat mensen bij komen en ook nieuwe ideeën zijn wel kom. ,,De mensen vinden bloem schikken leuk en bingo. Al zal je ook af en toe eens iets anders moeten organiseren. Een luchtige lezing van iemand over een be paald onderwerp bijvoorbeeld." De ouderensoos komt in het winterseizoen iedere twee weken op woensdagmiddag bij elkaar in de Koebel. Wanneer deze zomers verhuurd is aan groepen, is er geen soos. Dat geeft niet volgens Wilma: ,,Mensen zijn dan toch meer buiten en hebben vanzelf wat meer contact. In de winter is het functioneler". De soos stamt al uit 1956, dus mensen van het eerste uur zijn er niet meer bij. Ik houd de verjaardagen trouw bij, dan doe ik een kaartje in de bus bij de mensen - Maartje de Meij, lid sinds 2000 Maar Maartje de Meij is al zo'n twintig jaar lid. ,,Ik was altijd se cretaris, op den duur wilde ik stoppen met de soos. Eigenlijk is het toch wel heel gezellig, dus ik kom weer gewoon. Mensen heb ben het tegenwoordig zo druk, ze hebben geen tijd voor dit soort dingen. Maar ik vind het leuk, het is even een uitje. En ik houd de verjaardagen nog altijd trouw bij, dan doe ik een kaartje in de bus bij de mensen." Het slappe boekje Gistermiddag moesten de leden in tweetallen aan tafel zitten. Het is er niet minder gezellig om. Er is een high-tea en er wordt gezongen uit het 'liedboek van de bejaarden sociëteit Burgh', ofwel het slappe boekje, vanwege de flexibele kaft. Dat bevat zo'n vijftig liedjes die veelal de heerlijkheid van het le ven in Burgh bezingen. Ook de soos zelf komt erin voor. Op de melodie van 'Toen onze mop een mopje was' zingen de ouderen 'Toen onze soos een soosje was'. Willie de Meij moest er even aan wennen, ze is nu een paar keer bij de soos geweest. ,,Je denkt mis schien dat je er nog te jong voor bent, maar ik ben toch ook al 76. Het is best gezellig. En ik vind het vooral zo zonde als dingen als deze zouden verdwijnen. Want wat eenmaal weg is, dat komt niet meer terug." Prima verdienste per vier weken Startpremie 200,- na drie maanden Gratis deze krant lezen Bezorgen van ma. t/m vrij. voor 07.00 uur, zat. voor 08.00 uur Alleen zaterdag bezorgen? Dat kan ook! Alle leeftijden maar tenminste 15 jaar KERKWERVE De varkens- en runderrookwor sten van Vleesboerderij Boot zijn met goud bekroond tijdens de Nationale vakwedstrijd: Arn hem Rookworststad. ,,Trots dat onze Zeeuwse rookworsten zich kunnen meten met de Neder landse top." De vakwedstrijd Arnhem Rook- worststad is de grootste nationale rookworstwedstrijd en werd voor de 47ste keer georganiseerd. Iedere slager en worstmaker uit Neder land kan meedoen en zo nationale waardering oogsten. ,,Wij doen niet ieder jaar mee. Omdat we een eigen runderrookworst in elkaar hebben gesleuteld waren we nieuwsgierig. De runderen lopen hier in Kerk- werve rondom onze vleesboerderij. Lokaler kan niet. We kunnen onze worsten zelfwel goed vinden, maar wat zeggen specialisten ervan", vertelt Harry Boot. Die specialisten waren niet on tevreden. In de categorie Fijn (var ken) behaalde Boot het volledig aantal punten van honderd. In de categorie Speciaal (rund) bijna het volledig aantal punten, 99. Daar mee kwamen er twee prijzenbekers richting Zeeland. ,,We hebben onze rookworsten voorgeweld, dus niet vacuüm verpakt, eind september opgestuurd. Daar kregen ze een Het team van Vleesboerderij Boot met hun prijs. privébeeld nummer en werden ze opgewarmd en later beoordeeld op uiterlijk, vorm, kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consis tentie en innovatie. Een rookworst maken lijkt makkelijk, maar kent vele stapjes en is technisch lastig. Is het velletje niet te hard? De kleur goed?" Gezondheid Deelnemers moesten uit de am bachtelijke sector komen. ,,Onze klanten kiezen vanwege de gezond heid vaker voor rund en kip dan voor het varken. Laten we dan ook een runderrookworst maken, dach ten we. Dat blijkt dus een kwalita tief goede te zijn. Je ziet dat Zeeu wen deze nu ook een keertje willen uitproberen." - Gerrit van Loon premie Snel bijverdienen en tijd overhouden? SD DONDERDAG 18 NOVEMBER 2021 FOTO MARIEKE MANDEMAKER De ouderensoos in Burgh bestaat na 65 jaar nog steeds

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 50