+1,8% O O O lil 'Vroeger beginnen met dineren is de oplossing' 14 Kort Loonverschil vaste kracht en uitzendkracht wordt kleiner Het verschil in loon tussen uitzendkrachten en vaste werknemers bij bedrijven wordt verkleind. Dat staat in de nieuwe afspraken van de cao Uitzendkrachten waarover vak bonden FNV, CNV en De Unie overeen stemming hebben bereikt met branchever eniging voor uitzendondernemingen ABU. Verder komt er meer werkzekerheid voor uitzendkrachten en wordt de pensioenop bouw verbeterd. Het resultaat volgt op een jaar onderhandelen. Bij het afsluiten van een volgende meerjarig cao-akkoord worden verdere stappen gezet richting gelijkheid. Apple biedt de kans iPhone en Macs zelf te repareren Techconcern Apple gaat voor het eerst on derdelen en gereedschap verkopen aan het grote publiek dat dan zelf reparaties kan uit voeren aan sommige iPhones en Mac-com puters. De reparatiemogelijkheid met hand leidingen volgt na jaren van druk door con sumentengroepen. Via een zelfbedienings programma kunnen Apple-klanten onder delen rechtstreeks kopen om daarmee hun eigen reparaties uit te voeren bij de meest voorkomende problemen met displays, bat terijen en camera's op de iPhone 12 en 13. Eerst wordt de reparatiemogelijkheid begin volgend jaar in de VS aangeboden. Daarna zijn andere landen aan de beurt. ONDERZOEK INSPECTIE SZW 'Uitzendbureaus sjoemelen met identiteitspapieren' Een zevental Haagse uitzendbureaus frau deren waarschijnlijk op grote schaal met valse identiteitsdocumenten. Niet-Europea- nen, veelal Georgiërs, zouden op basis van valse Griekse ID-kaarten aan het werk zijn gezet. Volgens de Inspectie SZW gaat het vermoedelijk om zo'n 250 arbeidsmigranten. Naast Georgië komen ze uit Belarus, Oekra- ine en Moldavië. De inspecteurs bezochten deze week uitzendbureaus en bedrijven. Zo wel het bureau als de uitzendkracht kan mi nimaal 8000 euro boete krijgen. NIEUWE CIJFERS ING BESI Arcelor Mittal Randstad Ahold Delhaize De horeca is voorlopig nog lang niet uit de financiële zorgen, voorspelt ING. Alleen de invoering van de coronapas zorgde al voor 20 procent minder pinomzet. De horecakoepel Koninklijke Ho reca Nederland (KHN) probeerde het kabinet gisteren nog te overtui gen om de vroege sluitingstijd van 20.00 uur zo aan te passen, dat gas ten die op dat moment al binnen zijn, binnen kunnen blijven. Het kabinet gaat het OMT hierover om advies vragen. Voor het andere verzoek, een rui mere financiële compensatie voor horecaondernemers, kreeg de brancheorganisatie de handen niet op elkaar. ,,Er is niets concreets uit het overleg gekomen. Voor nu te leurstellend, maar we hebben wel wat vervolgafspraken kunnen ma ken. We houden er vertrouwen in'', zegt KHN-voorzitter Robèr Wil- lemsen op een gematigde toon. Het zit de horecaondernemers op z'n zachtst gezegd niet mee. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde eind augustus al dat de horeca van alle sectoren in Nederland het zwaarst getroffen is. Dat de coronabeperkende maatre gelen de horecasector pijn doen, bevestigen de nieuwste cijfers van ING. De bank keek naar de pin- transacties sinds de invoering van de coronapas eind september tot en met eind oktober. In die korte tijd werd bij restaurants en cafés 20 pro cent minder gepind. Daling Een forse daling die sinds zaterdag alleen maar groter is geworden, vermoedt ING-sectoreconoom Ka- tinka Jongkind. ,,We hebben de meest recente cijfers nog niet, maar het tonen van de QR-code op de terrassen en de beperkte openings tijden hebben ongetwijfeld ook im pact. We zien telkens dat de pinom- zetten direct reageren op coronabe- perkende maatregelen.'' Andersom geldt ook: zodra die maatregelen van tafel gaan, vliegen de pinomzetten weer omhoog. Een lichtpuntje ligt in het verschiet, zou je zeggen. Toch is de ING-sector- econoom weinig positief over wat de horeca volgend jaar nog te wach ten staat. ,,Het zal vast beter zijn dan dit jaar, maar de dreiging van corona blijft'', waarschuwt ze. Hoe wel sommige horeca, zoals vakan tieparken of toeristenhotels weinig te klagen hebben, verwacht ze dat de sector als geheel in 2022 nog niet terug is op het niveau van voor co rona. Vooral bij de zakenhotels, waar de congresgangers, zakenreizigers en internationale toeristen zich voorlopig nog niet laten zien, duurt het herstel lang. Ook restaurants en cafés zijn nog niet uit de ellende, klinkt het. Dat heeft volgens haar lang niet alleen te maken met onze kerheid over coronabeperkende maatregelen. Ook andere zaken houden de ondernemers in de tang, zoals het nijpende personeelste- kort. Inmiddels zoekt ruim een op de drie horecabedrijven personeel. En met die krapte stijgen de loon kosten. Het gemiddelde uurtarief voor zzp'ers in de horeca lag in ok tober zelfs al 18 procent hoger ten opzichte van het pre-coronaniveau in december 2019, blijkt uit cijfers van onlineplatform Temper. Jong kind: ,,Je mag verwachten dat met enige vertraging ook de tarieven van ingehuurd personeel stijgen.'' Terugbetalen Iets anders dat de ondernemers nog te wachten staat: volgend jaar okto ber moeten ze beginnen met terug betalen van hun achterstallige co ronabelasting. Dat kan nog een hele kluif worden, voorspelt de ING- econoom. De schuld is inmiddels opgelopen tot 1,3 miljard euro. ,,Het kan best zijn dat de overheid op nieuw met uitstel komt, maar linksom of rechtsom zal het een keer terugbetaald moeten worden.'' Ondanks dat de ondernemers vijf jaar de tijd hebben om de schuld af DONDERDAG 18 NOVEMBER 2021 GO NIEUWE CAO PRIMEUR VERKOOP ONDERDELEN Chiptoeleveran cier stijgt licht op vlakke dag AEX *13% Ook lichte stijging voor staalbedrijf -03% Geen winst, ondanks melding van hogere groei van de omzet 40 Activistische belegger Elliott is aan boord met 3 procent van de aandelen Minder gepind Natasja de Groot Bram Verbrugge Woerden KATRIEN VAN LIESHOUT uit Veghel (38) „Door alle coronamaatregelen zijn we wel iets voorzichtiger ge worden, maar we gaan nog wel gewoon uit eten en deze week bezochten we ook een vakantie park. Omdat de restaurants om 20.00 uur al sluiten, zijn we afge lopen weekend al om 16.30 uur uit eten gegaan en dat is prima te doen. Het had geen enkele in vloed op de sfeer of gezel ligheid. Ik houd van uitgebreid dineren, dus ik hoop wel dat de openingstijden weer worden verruimd. Toch zijn er ook wel nieuwe mogelijkheden ontstaan, want tijdens de vorige lockdown hebben we veel nieuwe restau rants ontdekt die lekker eten be zorgen. Omdat we twee kinderen hebben, is het bovendien heel makkelijk dat je dan geen oppas hoeft te regelen. Ik denk dat we de afgelopen maanden daarom misschien nog wel meer geld hebben uitgegeven in de horeca dan normaal. En dat doe ik graag, want de horeca heeft het al zwaar zat.'' o c

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 14