+1,8%
O
O
O
lil
'Vroeger beginnen met dineren is de oplossing'
14
Kort
Loonverschil vaste kracht en
uitzendkracht wordt kleiner
Het verschil in loon tussen uitzendkrachten
en vaste werknemers bij bedrijven wordt
verkleind. Dat staat in de nieuwe afspraken
van de cao Uitzendkrachten waarover vak
bonden FNV, CNV en De Unie overeen
stemming hebben bereikt met branchever
eniging voor uitzendondernemingen ABU.
Verder komt er meer werkzekerheid voor
uitzendkrachten en wordt de pensioenop
bouw verbeterd. Het resultaat volgt op een
jaar onderhandelen. Bij het afsluiten van een
volgende meerjarig cao-akkoord worden
verdere stappen gezet richting gelijkheid.
Apple biedt de kans iPhone
en Macs zelf te repareren
Techconcern Apple gaat voor het eerst on
derdelen en gereedschap verkopen aan het
grote publiek dat dan zelf reparaties kan uit
voeren aan sommige iPhones en Mac-com
puters. De reparatiemogelijkheid met hand
leidingen volgt na jaren van druk door con
sumentengroepen. Via een zelfbedienings
programma kunnen Apple-klanten onder
delen rechtstreeks kopen om daarmee hun
eigen reparaties uit te voeren bij de meest
voorkomende problemen met displays, bat
terijen en camera's op de iPhone 12 en 13.
Eerst wordt de reparatiemogelijkheid begin
volgend jaar in de VS aangeboden. Daarna
zijn andere landen aan de beurt.
ONDERZOEK INSPECTIE SZW
'Uitzendbureaus sjoemelen
met identiteitspapieren'
Een zevental Haagse uitzendbureaus frau
deren waarschijnlijk op grote schaal met
valse identiteitsdocumenten. Niet-Europea-
nen, veelal Georgiërs, zouden op basis van
valse Griekse ID-kaarten aan het werk zijn
gezet. Volgens de Inspectie SZW gaat het
vermoedelijk om zo'n 250 arbeidsmigranten.
Naast Georgië komen ze uit Belarus, Oekra-
ine en Moldavië. De inspecteurs bezochten
deze week uitzendbureaus en bedrijven. Zo
wel het bureau als de uitzendkracht kan mi
nimaal 8000 euro boete krijgen.
NIEUWE CIJFERS ING
BESI
Arcelor
Mittal
Randstad
Ahold
Delhaize
De horeca is voorlopig
nog lang niet uit de
financiële zorgen,
voorspelt ING. Alleen
de invoering van de
coronapas zorgde al
voor 20 procent
minder pinomzet.
De horecakoepel Koninklijke Ho
reca Nederland (KHN) probeerde
het kabinet gisteren nog te overtui
gen om de vroege sluitingstijd van
20.00 uur zo aan te passen, dat gas
ten die op dat moment al binnen
zijn, binnen kunnen blijven. Het
kabinet gaat het OMT hierover om
advies vragen.
Voor het andere verzoek, een rui
mere financiële compensatie voor
horecaondernemers, kreeg de
brancheorganisatie de handen niet
op elkaar. ,,Er is niets concreets uit
het overleg gekomen. Voor nu te
leurstellend, maar we hebben wel
wat vervolgafspraken kunnen ma
ken. We houden er vertrouwen in'',
zegt KHN-voorzitter Robèr Wil-
lemsen op een gematigde toon.
Het zit de horecaondernemers op
z'n zachtst gezegd niet mee. Het
Centraal Bureau voor de Statistiek
(CBS) becijferde eind augustus al
dat de horeca van alle sectoren in
Nederland het zwaarst getroffen is.
Dat de coronabeperkende maatre
gelen de horecasector pijn doen,
bevestigen de nieuwste cijfers van
ING. De bank keek naar de pin-
transacties sinds de invoering van
de coronapas eind september tot en
met eind oktober. In die korte tijd
werd bij restaurants en cafés 20 pro
cent minder gepind.
Daling
Een forse daling die sinds zaterdag
alleen maar groter is geworden,
vermoedt ING-sectoreconoom Ka-
tinka Jongkind. ,,We hebben de
meest recente cijfers nog niet, maar
het tonen van de QR-code op de
terrassen en de beperkte openings
tijden hebben ongetwijfeld ook im
pact. We zien telkens dat de pinom-
zetten direct reageren op coronabe-
perkende maatregelen.''
Andersom geldt ook: zodra die
maatregelen van tafel gaan, vliegen
de pinomzetten weer omhoog. Een
lichtpuntje ligt in het verschiet, zou
je zeggen. Toch is de ING-sector-
econoom weinig positief over wat
de horeca volgend jaar nog te wach
ten staat. ,,Het zal vast beter zijn
dan dit jaar, maar de dreiging van
corona blijft'', waarschuwt ze. Hoe
wel sommige horeca, zoals vakan
tieparken of toeristenhotels weinig
te klagen hebben, verwacht ze dat
de sector als geheel in 2022 nog niet
terug is op het niveau van voor co
rona.
Vooral bij de zakenhotels, waar
de congresgangers, zakenreizigers
en internationale toeristen zich
voorlopig nog niet laten zien, duurt
het herstel lang. Ook restaurants en
cafés zijn nog niet uit de ellende,
klinkt het. Dat heeft volgens haar
lang niet alleen te maken met onze
kerheid over coronabeperkende
maatregelen. Ook andere zaken
houden de ondernemers in de tang,
zoals het nijpende personeelste-
kort. Inmiddels zoekt ruim een op
de drie horecabedrijven personeel.
En met die krapte stijgen de loon
kosten. Het gemiddelde uurtarief
voor zzp'ers in de horeca lag in ok
tober zelfs al 18 procent hoger ten
opzichte van het pre-coronaniveau
in december 2019, blijkt uit cijfers
van onlineplatform Temper. Jong
kind: ,,Je mag verwachten dat met
enige vertraging ook de tarieven
van ingehuurd personeel stijgen.''
Terugbetalen
Iets anders dat de ondernemers nog
te wachten staat: volgend jaar okto
ber moeten ze beginnen met terug
betalen van hun achterstallige co
ronabelasting. Dat kan nog een hele
kluif worden, voorspelt de ING-
econoom. De schuld is inmiddels
opgelopen tot 1,3 miljard euro. ,,Het
kan best zijn dat de overheid op
nieuw met uitstel komt, maar
linksom of rechtsom zal het een
keer terugbetaald moeten worden.''
Ondanks dat de ondernemers vijf
jaar de tijd hebben om de schuld af
DONDERDAG 18 NOVEMBER 2021 GO
NIEUWE CAO
PRIMEUR VERKOOP ONDERDELEN
Chiptoeleveran
cier stijgt licht op
vlakke dag AEX
*13%
Ook lichte
stijging voor
staalbedrijf
-03%
Geen winst,
ondanks melding
van hogere groei
van de omzet
40
Activistische
belegger Elliott
is aan boord met
3 procent van de
aandelen
Minder gepind
Natasja de Groot
Bram Verbrugge
Woerden
KATRIEN VAN LIESHOUT
uit Veghel (38)
„Door alle coronamaatregelen
zijn we wel iets voorzichtiger ge
worden, maar we gaan nog wel
gewoon uit eten en deze week
bezochten we ook een vakantie
park. Omdat de restaurants om
20.00 uur al sluiten, zijn we afge
lopen weekend al om 16.30 uur
uit eten gegaan en dat is prima te
doen. Het had
geen enkele in
vloed op de
sfeer of gezel
ligheid. Ik houd
van uitgebreid
dineren, dus ik
hoop wel dat
de openingstijden weer worden
verruimd. Toch zijn er ook wel
nieuwe mogelijkheden ontstaan,
want tijdens de vorige lockdown
hebben we veel nieuwe restau
rants ontdekt die lekker eten be
zorgen. Omdat we twee kinderen
hebben, is het bovendien heel
makkelijk dat je dan geen oppas
hoeft te regelen. Ik denk dat we
de afgelopen maanden daarom
misschien nog wel meer geld
hebben uitgegeven in de horeca
dan normaal. En dat doe ik graag,
want de horeca heeft het al
zwaar zat.''
o
c