8 VOEDSELINDUSTRIE DIVERSE INSECTEN GOEDGEKEURD VOOR CONSUMPTIE DOOR MENSEN Recept Maar ook di rect, door met krekels, meelwormen en sprinkhanen te gaan koken.'' Na de goedkeuring voor de sprinkhaan, zit ook het fiat voor bijvoorbeeld de huiskrekel en zwarte soldatenvlieg eraan te komen, even eens aangevraagd door Protix. Evenwennen Terug naar hoogleraar Dicke, die in 2010 al behoorlijk goed zat met zijn voorspelling. Wanneer staan sprink hanen dan op de menukaart? De hoogleraar (hij schreef met collega's Arnold van Huis en Henk van Gurp Het Insectenkookboek) denkt dat we er tien jaar voor nodig hebben, om heel geleidelijk te wennen aan insec ten als voedsel voor humane con sumptie. ,,Het vraagt om een imagoverandering van insecten. Ze staan te boek als lastig, maar mensen moeten het leren proberen. Ik ben van de generatie die paprika's en champignons exotisch vond. Iets normalers kun je nu haast niet be denken.'' Ook andere ondernemers uit de sector zijn blij met het nieuws. Neem bijvoorbeeld Twan Schellekens van insectenkwekerij De Sprinkplank in Dongen. Hij kweekt wekelijks onge veer 150.000 sprinkhanen voor rep tielen en hagedissen, en een heel klein beetje voor menselijke con sumptie. De markt is nog niet enorm, zegt hij. ,,Alles wat we meer zouden kunnen verkopen is mooi meegenomen.'' Maar om nou te zeg gen dat hij staat te springen vanwege het nieuws? Ooit at hij een sprinkha- nenhamburger: ,,Hij smaakte wel, maar niet zo lekker als een echte. Ik pak ook liever een biefstuk dan een broccoli. Maar als we kansen zien voor de productie voor humane con sumptie, pakken we die met beide handen aan.'' De Europese Commissie heeft sprinkhanen goedgekeurd voor Gefrituurde sprinkhanen menselijke consumptie. En ook insecten als de huiskrekel en zwarte soldatenvlieg zitten eraan te komen. De aanvraag kwam van een Nederlands bedrijf. Insecten zoals sprinkhanen eten, waarom niet? Ze zijn rijk aan belangrijke eiwitten en een prima alternatief voor vlees. Een echte sprinkhaan op ons bord is sinds afgelopen weekend een stapje dichterbij. De Europese Com missie heeft de treksprinkhaan (Lo- custa migratoria) goedgekeurd als voedingsmiddel. De pootjes en vleu gels moeten er wel eerst vanaf, om niet te veel te vragen van de mense lijke spijsvertering. Maar daarna zijn ze veilig om te eten, in zijn geheel of in poedervorm. ,,Ik zeg niet dat iedereen nu mas saal aan de insecten gaat. Maar dit is een heel belangrijke stap'', zegt Mar cel Dicke, hoogleraar entomologie van de Wageningen Universiteit. Want wat betreft productie zijn in secten veel duurzamer; in vergelij king met runderen, kippen of var kens, is voor de kweek van insecten maar een fractie van de ruimte en grondstoffen nodig. Rekening houdend met de opwar mende aarde, hebben de insecten een groot voordeel ten opzichte van vee teelt, aldus Dicke. ,,Qua voedings stoffen als eiwitten en vetten zijn in secten vergelijkbaar met rundvlees. Ze bevatten zelfs meer mineralen.'' Tijdens een presentatie in Oxford in 2010 voorspelde Dicke al dat insec ten in 2020 in de supermarkt zouden liggen. In 2014 lagen ze zelfs in het schap bij de Jumbo, maar dat was en kel vanwege een gedoogbeleid. Ze werden bovendien nooit een succes. Nu zijn sprinkhanen officieel goed gekeurd door de Europese Commis sie. Nootachtig Al met al zat Dicke dus een behoor lijk eind in de goede richting. Hoe het smaakt? ,,Naar sprinkhaan'', zegt Dicke. ,,Een beetje nootachtig. Dat de sprinkhaan de weg naar de Neder landse keuken vindt, is voor een groot deel het werk van het Nederlandse bedrijf Protix uit Bergen op Zoom. Het bedrijf van eigenaar en oprichter Kees Aarts was drie jaar bezig met goedkeuring bij de Europese Unie. Aarts heeft in Bergen op Zoom de grootste insectenfabriek van de we reld. Hij produceert 'ettelijke duizen den tonnen' per jaar. De insecten worden vermalen tot eiwitten, be doeld voor voer voor kippen, huis dieren en vissen. De insecten van Protix worden gekweekt met voed- selresten, zoals aardappelschillen. ,,Je kunt niet eindeloos blijven vissen voor vismeel of oerwouden blijven kappen voor palmolie.'' ,,Onze visie is dat insecten een be langrijk onderdeel worden van het bord van het toekomst. Indirect door vissen en kippen die insecten eten. MAANDAG 15 NOVEMBER 2021 GO Bron: Universiteit van Wageningen Twan Schellekens in zijn bedrijf De Sprink- plank in Dongen, waar hij sprinkhanen kweekt. Die worden nu nog vooral gegeten door reptielen en hagedissen, binnen kort wellicht steeds meer door mensen. FOTO ARIE KIEVIT Europa zegt 'ja' tegen verrukkelijke vlieg en knapperige krekel Jurriaan Nolles Ook eens gefri tuurde sprink hanen proeven? Dit heb je nodig: Dongen sprinkhanen tempurabloem ijskoud water peper en zout chocoladesaus of chilisaus olie om in te frituren Verwijder de poten en vleugels. Maak van de bloem en het koude water een glad beslagje, breng dit op smaak met peper en zout. Leg de sprinkhaan op een vorkje en haal deze door het beslag. Bak in olie krokant. Laat goed uitlekken en eet ze bij voorkeur warm. Lekker met chi lisaus of met chocolade saus en een beetje poeder suiker.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 8