8
VOEDSELINDUSTRIE
DIVERSE INSECTEN GOEDGEKEURD VOOR CONSUMPTIE DOOR MENSEN
Recept
Maar
ook di
rect, door
met krekels,
meelwormen en sprinkhanen te
gaan koken.'' Na de goedkeuring voor
de sprinkhaan, zit ook het fiat voor
bijvoorbeeld de huiskrekel en zwarte
soldatenvlieg eraan te komen, even
eens aangevraagd door Protix.
Evenwennen
Terug naar hoogleraar Dicke, die in
2010 al behoorlijk goed zat met zijn
voorspelling. Wanneer staan sprink
hanen dan op de menukaart? De
hoogleraar (hij schreef met collega's
Arnold van Huis en Henk van Gurp
Het Insectenkookboek) denkt dat we
er tien jaar voor nodig hebben, om
heel geleidelijk te wennen aan insec
ten als voedsel voor humane con
sumptie. ,,Het vraagt om een
imagoverandering van insecten. Ze
staan te boek als lastig, maar mensen
moeten het leren proberen. Ik ben
van de generatie die paprika's en
champignons exotisch vond. Iets
normalers kun je nu haast niet be
denken.''
Ook andere ondernemers uit de
sector zijn blij met het nieuws. Neem
bijvoorbeeld Twan Schellekens van
insectenkwekerij De Sprinkplank in
Dongen. Hij kweekt wekelijks onge
veer 150.000 sprinkhanen voor rep
tielen en hagedissen, en een heel
klein beetje voor menselijke con
sumptie. De markt is nog niet
enorm, zegt hij. ,,Alles wat we meer
zouden kunnen verkopen is mooi
meegenomen.'' Maar om nou te zeg
gen dat hij staat te springen vanwege
het nieuws? Ooit at hij een sprinkha-
nenhamburger: ,,Hij smaakte wel,
maar niet zo lekker als een echte. Ik
pak ook liever een biefstuk dan een
broccoli. Maar als we kansen zien
voor de productie voor humane con
sumptie, pakken we die met beide
handen aan.''
De Europese Commissie heeft sprinkhanen goedgekeurd voor
Gefrituurde
sprinkhanen
menselijke consumptie. En ook insecten als de huiskrekel en
zwarte soldatenvlieg zitten eraan te komen. De aanvraag
kwam van een Nederlands bedrijf.
Insecten zoals
sprinkhanen
eten, waarom
niet? Ze zijn rijk
aan belangrijke eiwitten en een
prima alternatief voor vlees.
Een echte sprinkhaan op ons bord
is sinds afgelopen weekend een
stapje dichterbij. De Europese Com
missie heeft de treksprinkhaan (Lo-
custa migratoria) goedgekeurd als
voedingsmiddel. De pootjes en vleu
gels moeten er wel eerst vanaf, om
niet te veel te vragen van de mense
lijke spijsvertering. Maar daarna zijn
ze veilig om te eten, in zijn geheel of
in poedervorm.
,,Ik zeg niet dat iedereen nu mas
saal aan de insecten gaat. Maar dit is
een heel belangrijke stap'', zegt Mar
cel Dicke, hoogleraar entomologie
van de Wageningen Universiteit.
Want wat betreft productie zijn in
secten veel duurzamer; in vergelij
king met runderen, kippen of var
kens, is voor de kweek van insecten
maar een fractie van de ruimte en
grondstoffen nodig.
Rekening houdend met de opwar
mende aarde, hebben de insecten een
groot voordeel ten opzichte van vee
teelt, aldus Dicke. ,,Qua voedings
stoffen als eiwitten en vetten zijn in
secten vergelijkbaar met rundvlees.
Ze bevatten zelfs meer mineralen.''
Tijdens een presentatie in Oxford
in 2010 voorspelde Dicke al dat insec
ten in 2020 in de supermarkt zouden
liggen. In 2014 lagen ze zelfs in het
schap bij de Jumbo, maar dat was en
kel vanwege een gedoogbeleid. Ze
werden bovendien nooit een succes.
Nu zijn sprinkhanen officieel goed
gekeurd door de Europese Commis
sie.
Nootachtig
Al met al zat Dicke dus een behoor
lijk eind in de goede richting. Hoe
het smaakt? ,,Naar sprinkhaan'', zegt
Dicke. ,,Een beetje nootachtig.
Dat de sprinkhaan de weg naar de
Neder
landse
keuken
vindt, is
voor een groot
deel het werk van het Nederlandse
bedrijf Protix uit Bergen op Zoom.
Het bedrijf van eigenaar en oprichter
Kees Aarts was drie jaar bezig met
goedkeuring bij de Europese Unie.
Aarts heeft in Bergen op Zoom de
grootste insectenfabriek van de we
reld. Hij produceert 'ettelijke duizen
den tonnen' per jaar. De insecten
worden vermalen tot eiwitten, be
doeld voor voer voor kippen, huis
dieren en vissen. De insecten van
Protix worden gekweekt met voed-
selresten, zoals aardappelschillen.
,,Je kunt niet eindeloos blijven vissen
voor vismeel of oerwouden blijven
kappen voor palmolie.''
,,Onze visie is dat insecten een be
langrijk onderdeel worden van het
bord van het toekomst. Indirect door
vissen en kippen die insecten eten.
MAANDAG 15 NOVEMBER 2021 GO
Bron: Universiteit
van Wageningen
Twan Schellekens in
zijn bedrijf De Sprink-
plank in Dongen, waar hij
sprinkhanen kweekt. Die
worden nu nog vooral
gegeten door reptielen
en hagedissen, binnen
kort wellicht steeds
meer door mensen.
FOTO ARIE KIEVIT
Europa zegt 'ja' tegen
verrukkelijke vlieg
en knapperige krekel
Jurriaan Nolles
Ook eens gefri
tuurde sprink
hanen proeven?
Dit heb je nodig:
Dongen
sprinkhanen
tempurabloem
ijskoud water
peper en zout
chocoladesaus
of chilisaus
olie om in te
frituren
Verwijder de poten
en vleugels. Maak
van de bloem en
het koude water
een glad beslagje,
breng dit op smaak
met peper en zout.
Leg de sprinkhaan
op een vorkje en
haal deze door het
beslag. Bak in olie
krokant. Laat goed
uitlekken en eet ze
bij voorkeur warm.
Lekker met chi
lisaus of met
chocolade saus en
een beetje poeder
suiker.