De intrede van de winterkou is voor veel mensen hét signaal om naar voedingssupplementen te grijpen. Maar halen we niet al voldoende vitaminen en mineralen uit onze voeding? En waar kun je beter wel wat extra van nemen? 24 dag voor een man en 15 milligram voor een vrouw, die ijzer verliest tijdens haar menstruatiecyclus. Supplementen met ijzer zijn alleen aan te raden wanneer bij bloedana- lyse door een arts een tekort is vast gesteld. IJzer is een pro-oxidant. Het oxideert andere elementen in het lichaam. Je moet een overschot dus vermijden want dat doet meer kwaad dan goed aan organen als de lever, het hart en de alvleesklier. Daarom is het zomaar innemen van multivitami- nen met ijzer geen goed idee, behalve wanneer er een aangetoond tekort is. Kies je voor een multivitamine, ga dan voor eentje zonder ijzer.'' Zink: supplement is zeker nuttig ,,Zink is een spoorelement dat we in beperkte hoeveelheid nodig hebben. We associëren zink vooral met celde ling en de ondersteuning van ons immuunsysteem. Zink is een vaak onderschat element. De referen tie-inname is 10 milligram per dag. Zink is in grote hoeveelheden aan wezig in vlees, vis, eieren, peulvruch ten, melkproducten en granen. Een supplement zink is zeker nuttig. Wacht niet tot je met een tekort kampt. Zorg voor een optimale dose ring van micronutriënten, zeker tij dens de koude maanden.'' Selenium: nuttig en extra innemen kan geen kwaad „Selenium is ook een spoorelement dat een goede boost geeft aan ons immuunsysteem. Selenium werkt ook in op huid, haar, nagels en schildklier. Selenium komt vooral voor in voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals granen, vlees, melkproducten, eieren, vis en schaal- vruchten. Veel mensen hebben een tekort aan selenium. Het is nuttig voor mensen met een laag seleniumgehalte om extra's in te nemen, zo'n 50 tot 100 microgram per dag tijdens de winter maanden, bij voorkeur organische vormen zoals selenium uit gist. Daar kun je niets verkeerd mee doen.'' vooral via de huid uit het zonlicht en, in mindere mate, uit bepaalde dier lijke voeding, zoals vette vis. Eén tot twee keer per week een portie vette vis op het menu is dus een goed idee. Wie geen dierlijke producten eet, kan terugvallen op plantaardige voe ding, bijvoorbeeld ontbijtgranen, verrijkt met vitamine D3, of een vita mine D3-supplement op basis van korstmossen. Als er minder zon is tijdens de herfst- en wintermaanden, gebrui ken we onze voorraad van de zomer op. We zitten er sneller door dan we zouden denken. Mijn advies: neem elke dag - zeker in de herfst- en win termaanden - extra vitamine D3 in, volgens een aanvaardbare dosis en bij voorkeur in olievorm.'' Volgens het Voedingscentrum is 10 microgram per dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Alleen men sen ouder dan 70 jaar zouden 20 mg binnen moeten krijgen, met name om het risico bij vallen en botbreu ken te verkleinen. Vitamine C: een overschot kan geen kwaad „Vitamine C is een heel krachtige antioxidant. Het zorgt ervoor dat an dere stoffen in het lichaam niet oxi deren of roesten. Dat doet vitamine C door zelf te oxideren. Vitamine C is ook goed voor de huid, collageen, li chamelijke inspanningen, de wer king van de bloedvaatjes, stevigheid van de botten, het kraakbeen en je tandvlees. Vitamine C speelt ook een rol in de werking van het zenuwstel sel, de hersenen en het immuunsys teem. Groenten en fruit zijn de belang rijkste bronnen, met citrusvruchten op kop. Ook blauwe bessen, aalbes sen, frambozen, peren, aardbeien, appels en bananen bevatten vitamine C. De referentie-inname is 80 milli gram per dag. Je moet zeker 200 gram fruit eten om dat te halen. Gebruik je een supplement, dan kan een eventueel overschot abso luut geen kwaad. Je lichaam scheidt dat uit via de urine. Alleen mensen met nierproblemen moeten voor zichtiger zijn. Bij hoge doses vita mine C raad ik altijd aan om vol doende water te drinken.'' IJzer: alleen als je een tekort hebt ,,IJzer behoort tot de mineralen en ondersteunt verschillende vitale functies, waaronder het immuunsys teem. Een tekort aan ijzer kan ge paard gaan met vermoeidheid en een verhoogde vatbaarheid voor infecties. We hebben ijzer nodig om onze cel len te voorzien van zuurstof. Je vindt ijzer in dierlijke en plant aardige voeding zoals rundvlees, ge vogelte, vis, groenten, peulgewassen, fruit en graanproducten. De werk zaamheid van ijzer ligt veel hoger bij de dierlijke producten dan bij de plantaardige bron. Je kunt de opname van plantaardig ijzer wel stimuleren met vitamine C. De referentie- inname ligt rond 10 milligram per THOMAS ROSSEEL f A ls we allemaal gezond en gevarieerd zouden eten, zou niemand spectacu- laire tekorten aan voe- Xdingsstoffen hebben'', zegt Geert Vergote, hoogleraar far macologie aan de KU Leuven. ,,Dat blijft dus het belangrijkste. In prin cipe zou je elke dag 250 gram fruit en 300 gram groenten moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar slechts weinig mensen slagen daarin. Voedingssupplemen ten, zeker in de koude maanden, kunnen dus nuttig zijn. Mits je de aanbevolen doses respecteert, dan neem je in principe geen risico. Om er zeker van te zijn of je met een tekort kampt, is er maar één me thode: een bloedanalyse bij de arts.'' Vitamine D: neem elke dag extra D3 in Vergote: ,,Een van de belangrijkste functies van vitamine D is de op bouw van onze weerstand, maar het helpt ook bij de opbouw van onze beenderen. Heel wat mensen hebben er een tekort aan. Vitamine D haal je 'Kies je voor een multi vitamine, ga dan voor eentje zonder ijzer. Een overschot doet meer kwaad dan goed' ZATERDAG 13 NOVEMBER 2021 GO WELKE HEB JE ÉCHT NODIG?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 72