Best-wel-een-maaltijd-
aardperensoep
ALTIJD
KOUD
WATER
Soep is niet van gisteren.
En alle culturen hebben het
op het menu. Naar verluidt
stamt het eerste bewijs van
soep maken uit 6000 jaar
voor Christus. En nu zal het
wel toeval zijn, maar rond
die tijd schijnt ook de eerste
wijn op onze aarde te zijn
gemaakt. En nee, dat was
niet in Frankrijk. Georgië
eist deze eer op, eentje die
wordt betwist door het
nabijgelegen Armenië.
MEZZA 27
AARDPERENSOEP VOOR 4-6 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD
60 minuten
INGRDIËNTEN
400 a 600 g aardpeer
(topinamboer),
geschild in grove
brunoise (blokjes)
4 tenen knoflook,
fijngehakt
2 laurierblaadjes
1 stengel citroengras
(sereh), gekneusd
160 g oranje linzen of
parelgort, naar smaak
citroensap
4 handjes hazelnoten,
droog geroosterd, grof
gebroken
olijfolie
eventueel: notenolie of
REGEL 1 van mevrouw
Hamersma als zij bouillon
maakt: begin altijd met koud
water en leg daarin de
ingrediënten. Neem de tijd:
vis verlangt een halfuur, wild
en rund tussen de 3 en 4 uur.
Warm langzaam op tot het
water aan de kook komt. Zet
dan het gas laag en leg de
deksel schuin op de pan. Het
schuim dat ontstaat schep je
eraf met een schuimspaan.
Zeef de bouillon door 'm via
een vochtige theedoek of
puntzeef over te gieten in
een schone pan.
Verwarm een ruime pan met een scheutje olijfolie of een
lekkere klont boter. Fruit daarin de blokjes aardpeer tot ze
geroosterde randjes krijgen. Meng de knoflook erdoor,
voeg de laurierblaadjes en het citroengras toe en laat nog
1 minuut staan.
Schenk er water op tot alles ruim onderstaat. Breng aan de
kook, draai het vuur lager en laat in 15 a 25 minuten zachtjes
gaar pruttelen (dat ligt er een beetje aan hoe fijn je de aard
peer hebt gesneden).
Schep er 4 flinke eetlepels aardpeer uit en zet apart. Vis ook
de laurierblaadjes en het citroengras eruit. Pureer de aard
peer in de soep glad en voeg de linzen of de parelgort toe
(voor een kruidiger resultaat kun je ook laurier en citroen
gras weer terugdoen). Breng weer aan de kook en laat in
nog 15 a 20 minuten rustig gaar pruttelen.
Doe de apart gehouden aardpeer terug in de soep en maak
hem op smaak met wat citroensap, peper en zout. Schenk er
na het opscheppen eventueel nog een straaltje notenolie of
room in en strooi er de hazelnoten over.
RECEPT UIT
A la minute van Mari
Maris, Carrera Culinair
31,99
room
WIJNTIP
Weingut Gustavs 2020,
Grauburgunder-Johan-
niter 'Vom Berg', Rhein-
hessen, Duitsland (wit,
biologisch-dynamisch)
Ekoplaza 9,99
Voor de variatie
Rasp er na het opscheppen wat parmezaan over.
Meng er voor een frisse toets voor het serveren twee granny
smith-appels in kleine blokjes door.
Doe er de laatste 3 minuten fijngesneden prei door voor wat
extra pit, een plukje per persoon.
Voor wat extra pit kun je ook een mespuntje mosterdpoeder
met de knoflook mee fruiten.
Gebruik in plaats van laurier en citroengras ras el hanout als
smaakmaker.