Best-wel-een-maaltijd- aardperensoep ALTIJD KOUD WATER Soep is niet van gisteren. En alle culturen hebben het op het menu. Naar verluidt stamt het eerste bewijs van soep maken uit 6000 jaar voor Christus. En nu zal het wel toeval zijn, maar rond die tijd schijnt ook de eerste wijn op onze aarde te zijn gemaakt. En nee, dat was niet in Frankrijk. Georgië eist deze eer op, eentje die wordt betwist door het nabijgelegen Armenië. MEZZA 27 AARDPERENSOEP VOOR 4-6 PERSONEN BEREIDINGSTIJD 60 minuten INGRDIËNTEN 400 a 600 g aardpeer (topinamboer), geschild in grove brunoise (blokjes) 4 tenen knoflook, fijngehakt 2 laurierblaadjes 1 stengel citroengras (sereh), gekneusd 160 g oranje linzen of parelgort, naar smaak citroensap 4 handjes hazelnoten, droog geroosterd, grof gebroken olijfolie eventueel: notenolie of REGEL 1 van mevrouw Hamersma als zij bouillon maakt: begin altijd met koud water en leg daarin de ingrediënten. Neem de tijd: vis verlangt een halfuur, wild en rund tussen de 3 en 4 uur. Warm langzaam op tot het water aan de kook komt. Zet dan het gas laag en leg de deksel schuin op de pan. Het schuim dat ontstaat schep je eraf met een schuimspaan. Zeef de bouillon door 'm via een vochtige theedoek of puntzeef over te gieten in een schone pan. Verwarm een ruime pan met een scheutje olijfolie of een lekkere klont boter. Fruit daarin de blokjes aardpeer tot ze geroosterde randjes krijgen. Meng de knoflook erdoor, voeg de laurierblaadjes en het citroengras toe en laat nog 1 minuut staan. Schenk er water op tot alles ruim onderstaat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in 15 a 25 minuten zachtjes gaar pruttelen (dat ligt er een beetje aan hoe fijn je de aard peer hebt gesneden). Schep er 4 flinke eetlepels aardpeer uit en zet apart. Vis ook de laurierblaadjes en het citroengras eruit. Pureer de aard peer in de soep glad en voeg de linzen of de parelgort toe (voor een kruidiger resultaat kun je ook laurier en citroen gras weer terugdoen). Breng weer aan de kook en laat in nog 15 a 20 minuten rustig gaar pruttelen. Doe de apart gehouden aardpeer terug in de soep en maak hem op smaak met wat citroensap, peper en zout. Schenk er na het opscheppen eventueel nog een straaltje notenolie of room in en strooi er de hazelnoten over. RECEPT UIT A la minute van Mari Maris, Carrera Culinair 31,99 room WIJNTIP Weingut Gustavs 2020, Grauburgunder-Johan- niter 'Vom Berg', Rhein- hessen, Duitsland (wit, biologisch-dynamisch) Ekoplaza 9,99 Voor de variatie Rasp er na het opscheppen wat parmezaan over. Meng er voor een frisse toets voor het serveren twee granny smith-appels in kleine blokjes door. Doe er de laatste 3 minuten fijngesneden prei door voor wat extra pit, een plukje per persoon. Voor wat extra pit kun je ook een mespuntje mosterdpoeder met de knoflook mee fruiten. Gebruik in plaats van laurier en citroengras ras el hanout als smaakmaker.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 107