Meneer en mevrouw Hamersma over Groentesoep, tomatensoep met letter- vermicelli, exotische goulash. Nog voor het begrip bestond, had de vader van Harold Hamersma al een 'signature dish': soep. Mijn jeugd was doortrokken van soep, met name van 'kibbesoeb', het enige gerecht met 3 b's volgens mijn oma Miegie. 'Hier jongen, neem jij nog maar wat Joodse penicilline,' zei ze, terwijl ze mijn soepbord opnieuw volschepte. 'Dat brengt de doden zelfs weer tot leven.' Ik had er alle vertrouwen in en ik lepelde weer verder. Al soep etend heb ik leren klaverjassen tijdens de zondag middagen die mijn ouders kaartend bij mijn oma en opa doorbrachten. Op de achtergrond radioverslaggever Frits van Turenhout die de voetbaluitslagen voorlas: 'Elinkwijk-de Volewijckers: 0-0'. En op de voorgrond het gekibbel van mijn ouders: 'Janny! Als ik die schoppen 7 speel, dan weet je toch dat ik de aas kaal heb!' Plaats van handeling: een halve woning in de Amsterdamse Van Heemskerckstraat, in de jaren 60 een morsige volksbuurt, thans een postcode waar je voor een half miljoen niets meer kunt kopen. Ook als er op zondag niet werd gekaart, was er soep. Mijn vader beschouwde het als zijn signature dish, lang voordat dit begrip bestond. Nog ruik ik de geur van zachtjes trekkende bouillon als ik hongerig van het voetballen in de speeltuin thuiskwam. Zijn kookkunsten reikten verder dan kippensoep. Groentesoep, tomatensoep met lettervermicelli en zelfs - hoe exotisch - goulash. Jong afgekeurd als hij was, had-ie alle tijd om zich te verdiepen in de recepten van Wina Born, Margriet (die hij besmuikt las alsof het porno was) en Time life-kookboeken. to" Aan mijn moeder moest je die inspanningen achter het g fornuis niet overlaten. Onlangs schreef ik nog een boek i waarvan de titel naar haar verwijst: De vrouw die water liet aanbranden. Dus ook dat van soep. Daarentegen weet mijn eigen mevrouw Hamersma als geen ander om jeugdherinneringen weer boven te halen. Elke week staat er wel een pan soep op in haar kookboek- -g winkel. 'Gut, wat ruikt het hier lekker,' hoor ik klanten z dan zeggen. Uit haar repertoire koos zij een drietal waar- mee het behaaglijk herfsten is. Ook als er niet geklaverjast o wordt. Een daarvan is overigens met bier. Aan vriend, g collega en bierkenner Ronald Giphart heb ik gevraagd welk biertje je het beste kunt nemen om deze er vervolgens o. ook bij te drinken. En al is soep niet echt een gedoodverfde wijnfavoriet (vloeistof met vloeistof combineren wordt al snel als 'te g veel' ervaren), toch heb ik mij niet kunnen bedwingen. Vooral omdat die andere twee soepen bijkans met mes en g vork kunnen worden gegeten. jü MEZZA 25 HERFSTSOEP Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 105