Meneer en mevrouw Hamersma over
Groentesoep, tomatensoep met letter-
vermicelli, exotische goulash. Nog voor
het begrip bestond, had de vader van
Harold Hamersma al een 'signature
dish': soep.
Mijn jeugd was doortrokken van soep, met
name van 'kibbesoeb', het enige gerecht
met 3 b's volgens mijn oma Miegie. 'Hier
jongen, neem jij nog maar wat Joodse
penicilline,' zei ze, terwijl ze mijn soepbord
opnieuw volschepte. 'Dat brengt de doden zelfs weer
tot leven.' Ik had er alle vertrouwen in en ik lepelde
weer verder.
Al soep etend heb ik leren klaverjassen tijdens de zondag
middagen die mijn ouders kaartend bij mijn oma en opa
doorbrachten. Op de achtergrond radioverslaggever
Frits van Turenhout die de voetbaluitslagen voorlas:
'Elinkwijk-de Volewijckers: 0-0'. En op de voorgrond het
gekibbel van mijn ouders: 'Janny! Als ik die schoppen 7
speel, dan weet je toch dat ik de aas kaal heb!' Plaats van
handeling: een halve woning in de Amsterdamse Van
Heemskerckstraat, in de jaren 60 een morsige volksbuurt,
thans een postcode waar je voor een half miljoen niets
meer kunt kopen.
Ook als er op zondag niet werd gekaart, was er soep.
Mijn vader beschouwde het als zijn signature dish, lang
voordat dit begrip bestond. Nog ruik ik de geur van zachtjes
trekkende bouillon als ik hongerig van het voetballen
in de speeltuin thuiskwam. Zijn kookkunsten reikten
verder dan kippensoep. Groentesoep, tomatensoep met
lettervermicelli en zelfs - hoe exotisch - goulash. Jong
afgekeurd als hij was, had-ie alle tijd om zich te verdiepen
in de recepten van Wina Born, Margriet (die hij besmuikt
las alsof het porno was) en Time life-kookboeken. to"
Aan mijn moeder moest je die inspanningen achter het g
fornuis niet overlaten. Onlangs schreef ik nog een boek i
waarvan de titel naar haar verwijst: De vrouw die water
liet aanbranden. Dus ook dat van soep.
Daarentegen weet mijn eigen mevrouw Hamersma als
geen ander om jeugdherinneringen weer boven te halen.
Elke week staat er wel een pan soep op in haar kookboek- -g
winkel. 'Gut, wat ruikt het hier lekker,' hoor ik klanten z
dan zeggen. Uit haar repertoire koos zij een drietal waar-
mee het behaaglijk herfsten is. Ook als er niet geklaverjast o
wordt. Een daarvan is overigens met bier. Aan vriend, g
collega en bierkenner Ronald Giphart heb ik gevraagd
welk biertje je het beste kunt nemen om deze er vervolgens o.
ook bij te drinken.
En al is soep niet echt een gedoodverfde wijnfavoriet
(vloeistof met vloeistof combineren wordt al snel als 'te g
veel' ervaren), toch heb ik mij niet kunnen bedwingen.
Vooral omdat die andere twee soepen bijkans met mes en g
vork kunnen worden gegeten. jü
MEZZA 25
HERFSTSOEP
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn.