De vijf beste Nederlandstalige kookboeken van het jaar
DE AGENDA'S
EN KALENDERS
ZIJN ER WEER!
Een kookboek van de Antwerpse chef Seppe Nobels heeft
net de titel Het Gouden Kookboek 2021 in de wacht gesleept.
Gezondheidsjournalist Tijn Elferink besprak voorafgaand
aan de verkiezing de vijf genomineerde boeken met Guido
Camps, voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universi
teit en oud-finalist van Heel Holland bakt.
22
JOB 5 <VeruitheJ
NU IN DE WINKEL OF BESTEL OP LOSSEBLAI
ongezond-
PEPRY stevan
de vijf'
Camps: „Allerlei
tips die je op het
internet tegen
komt, worden
hier gepresen
teerd voor mensen die ze liever uit
een boek halen. Het is duidelijk
bedoeld voor mensen die niet heel
culinair onderlegd zijn, maar het zijn
geen makkelijke instaprecepten. En
veruit de ongezondste van alle
boeken. Ik ga ervan uit dat Job en
Perry zelf waarschijnlijk meer van de
smaak zijn dan van het calorieën
tellen. Wellicht ook meer van eten
dan van schrijven, want ze komen
niet in de buurt van de 450 recepten
van Seppe Nobels.
Een van de leukste recepten is een
frikandelbroodje met 'een dikke,
witte asperge in plaats van een vlees-
staaf. Ik weet alleen niet ofhet knap
perige deeg van een worstenbroodje
'Je kunt beter twee
keer per week vis uit
'Homakase' eten,
dan uit het boek
van Job en Perry'
'Kokosmelk
maakt de
recepten
erg vol van
verzadigd
vet'
,,Ik benijd schrij
vers van kook
--boeken niet",
zegt Guido Camps. ,,Bijna alle
gerechtrecepten zijn tegenwoordig
wel online te vinden, dat geldt zeker
voor de basisrecepten in dit boek: je
concurreert dus direct met het
internet. Je moet dan wel heel dol
zijn op Indisch koken en bakken om
wat ruimte op je boekenplank vrij te
maken.
Het lijkt bij kookboeken steeds
meer om visueel spektakel te gaan.
Ook dit boek lijkt wel een Insta-
gram-feed. Wat ik er leuk aan vind: er
zijn weinig kookboeken waarin op
deze wijze aandacht wordt besteed
aan zoet én hartig. Zoete tussendoor
tjes, cake, loempia's, sambal: het staat
er allemaal in.
Ik ga hier geen vrienden mee ma
ken, maar er is een reden dat de Azia
tische keuken niet bekendstaat om
zijn desserts. Het is niet voor niets dat
er geen spekkoek en pandancake in
de patisserie-etalages in Parijs liggen.
Het zijn veel dezelfde smaken en
ingrediënten, zoals bepaalde spece
rijen en kokos. Kokosmelk maakt re
cepten erg vol van verzadigd vet.
Dat is dus echt voor de liefhebber
van de Indische keuken. Sowieso zit
ten in de meeste recepten veel slechte
vetten, dus erg gezond is het boek he
laas niet. Het Voedingscentrum zou
de meeste recepten denk ik aanmer
ken als een 'uitzonderlijke traktatie'.''
'Mooie
J porties
j met veel
i groenten'
tt« KOOKBOEK Camps:„Ik
450 klöS5[b^ers vort wist niet dat er
zeven klassieke
recepten voor
L un_ tomatensoepen
waren. Een
ervan is een heldere Antwerpse
consommé van tomaat met pan con
tomate. Voor de ingrediënten reken
je bij de supermarkt zo 70 euro af.
Je gebruikt wat en de rest staat nog
even in je keukenkastje. Als je het
al kunt vinden, want hoe kom je
aan Elixir d'Anvers en zes draadjes
saffraan van de saffraanboerderij in
Morkhoven?
Dit boek is het enige échte kook
boek van de vijf. Eentje voor de ge
vorderde kok met een uitgebreide
voorraadkast. Bereidingen hadden
wat mij betreft wel iets duidelijker
beschreven mogen worden, maar
wellicht gaat Seppe ervan uit dat zijn
doelgroep al kan koken.
De fotografie is voor de Insta-gene-
ratie wellicht wat conservatief, zeker
vergeleken met de andere boeken.
Veel uit dezelfde hoek met dezelfde
soort achtergrond. Dit boek scoort
goed qua gezondheid, het zijn mooie
porties met veel groenten. Wel op
passen dat je na het hoofdgerecht niet
nog voor een stevig dessert gaat.''
'Kan me niet
voorstellen
dat de
MP schrijver
rmdenktdat
mensen dit
echt gaan
doen thuis'
Camps: „De fo
to's zijn schitterend maar ik vind het
geen kookboek. Het is bijna een
boeddhistisch zen-werk met sushi
als excuus. Weet je hoe lang je in Ja
pan moet oefenen voordat je sushi
kunt maken? Jaren. Alle handelingen
worden goed in beeld gebracht, met
als hoogtepunt het verwijderen van
het zenuwkanaaltje van een vis. Ik
kan me niet voorstellen dat de schrij
ver denkt dat mensen dat echt gaan
doen thuis. Laat staan dat je het ze-
nuwkanaalwerktuig in je keukenla
hebt liggen.
Qua gezondheid scoort Homakase
best goed. Het visadvies is weliswaar
teruggeschroefd van twee naar één
keer per week vette vis. Toch kun je
beter twee keer per week uit dit boek
eten, dan uit het boek van Job en
Perry. De Japanse keuken kent veel
gefermenteerde gerechten, zoals koji.
Die zijn vaak beter voor je bloedsui-
kerspiegel en zorgen voor meer ge
zonde bacteriën in je darm. Dit boek
lees je vooral als je meer wilt weten
over sushi.''
ZATERDAG 6 NOVEMBER 2021 GO
Moeten we dit
echt gaan koken?
- GUIDO CAMPS
Een frikandel-
broodje met asperge
in plaats van vlees uit
het boek van Job
Perry.
Rechts: consommé
van tomaat van
Antwerpenaar Seppe
Nobels.
FOTO'S UIT BESPROKEN BOEKEN
Toko Lo. Indisch bakboek van Lola
van Ruler is verschenen bij Carrera
(€29,99).
Een kookboek, 450 klassiekers van
Seppe Nobels, Lannoo (€45).
HOMAKASE T i
Homakase. Stap voor stap home
made sushi van Oof Verschuren, Nijgh
Van Ditmar (€34,99).