De vijf beste Nederlandstalige kookboeken van het jaar DE AGENDA'S EN KALENDERS ZIJN ER WEER! Een kookboek van de Antwerpse chef Seppe Nobels heeft net de titel Het Gouden Kookboek 2021 in de wacht gesleept. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink besprak voorafgaand aan de verkiezing de vijf genomineerde boeken met Guido Camps, voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universi teit en oud-finalist van Heel Holland bakt. 22 JOB 5 <VeruitheJ NU IN DE WINKEL OF BESTEL OP LOSSEBLAI ongezond- PEPRY stevan de vijf' Camps: „Allerlei tips die je op het internet tegen komt, worden hier gepresen teerd voor mensen die ze liever uit een boek halen. Het is duidelijk bedoeld voor mensen die niet heel culinair onderlegd zijn, maar het zijn geen makkelijke instaprecepten. En veruit de ongezondste van alle boeken. Ik ga ervan uit dat Job en Perry zelf waarschijnlijk meer van de smaak zijn dan van het calorieën tellen. Wellicht ook meer van eten dan van schrijven, want ze komen niet in de buurt van de 450 recepten van Seppe Nobels. Een van de leukste recepten is een frikandelbroodje met 'een dikke, witte asperge in plaats van een vlees- staaf. Ik weet alleen niet ofhet knap perige deeg van een worstenbroodje 'Je kunt beter twee keer per week vis uit 'Homakase' eten, dan uit het boek van Job en Perry' 'Kokosmelk maakt de recepten erg vol van verzadigd vet' ,,Ik benijd schrij vers van kook --boeken niet", zegt Guido Camps. ,,Bijna alle gerechtrecepten zijn tegenwoordig wel online te vinden, dat geldt zeker voor de basisrecepten in dit boek: je concurreert dus direct met het internet. Je moet dan wel heel dol zijn op Indisch koken en bakken om wat ruimte op je boekenplank vrij te maken. Het lijkt bij kookboeken steeds meer om visueel spektakel te gaan. Ook dit boek lijkt wel een Insta- gram-feed. Wat ik er leuk aan vind: er zijn weinig kookboeken waarin op deze wijze aandacht wordt besteed aan zoet én hartig. Zoete tussendoor tjes, cake, loempia's, sambal: het staat er allemaal in. Ik ga hier geen vrienden mee ma ken, maar er is een reden dat de Azia tische keuken niet bekendstaat om zijn desserts. Het is niet voor niets dat er geen spekkoek en pandancake in de patisserie-etalages in Parijs liggen. Het zijn veel dezelfde smaken en ingrediënten, zoals bepaalde spece rijen en kokos. Kokosmelk maakt re cepten erg vol van verzadigd vet. Dat is dus echt voor de liefhebber van de Indische keuken. Sowieso zit ten in de meeste recepten veel slechte vetten, dus erg gezond is het boek he laas niet. Het Voedingscentrum zou de meeste recepten denk ik aanmer ken als een 'uitzonderlijke traktatie'.'' 'Mooie J porties j met veel i groenten' tt« KOOKBOEK Camps:„Ik 450 klöS5[b^ers vort wist niet dat er zeven klassieke recepten voor L un_ tomatensoepen waren. Een ervan is een heldere Antwerpse consommé van tomaat met pan con tomate. Voor de ingrediënten reken je bij de supermarkt zo 70 euro af. Je gebruikt wat en de rest staat nog even in je keukenkastje. Als je het al kunt vinden, want hoe kom je aan Elixir d'Anvers en zes draadjes saffraan van de saffraanboerderij in Morkhoven? Dit boek is het enige échte kook boek van de vijf. Eentje voor de ge vorderde kok met een uitgebreide voorraadkast. Bereidingen hadden wat mij betreft wel iets duidelijker beschreven mogen worden, maar wellicht gaat Seppe ervan uit dat zijn doelgroep al kan koken. De fotografie is voor de Insta-gene- ratie wellicht wat conservatief, zeker vergeleken met de andere boeken. Veel uit dezelfde hoek met dezelfde soort achtergrond. Dit boek scoort goed qua gezondheid, het zijn mooie porties met veel groenten. Wel op passen dat je na het hoofdgerecht niet nog voor een stevig dessert gaat.'' 'Kan me niet voorstellen dat de MP schrijver rmdenktdat mensen dit echt gaan doen thuis' Camps: „De fo to's zijn schitterend maar ik vind het geen kookboek. Het is bijna een boeddhistisch zen-werk met sushi als excuus. Weet je hoe lang je in Ja pan moet oefenen voordat je sushi kunt maken? Jaren. Alle handelingen worden goed in beeld gebracht, met als hoogtepunt het verwijderen van het zenuwkanaaltje van een vis. Ik kan me niet voorstellen dat de schrij ver denkt dat mensen dat echt gaan doen thuis. Laat staan dat je het ze- nuwkanaalwerktuig in je keukenla hebt liggen. Qua gezondheid scoort Homakase best goed. Het visadvies is weliswaar teruggeschroefd van twee naar één keer per week vette vis. Toch kun je beter twee keer per week uit dit boek eten, dan uit het boek van Job en Perry. De Japanse keuken kent veel gefermenteerde gerechten, zoals koji. Die zijn vaak beter voor je bloedsui- kerspiegel en zorgen voor meer ge zonde bacteriën in je darm. Dit boek lees je vooral als je meer wilt weten over sushi.'' ZATERDAG 6 NOVEMBER 2021 GO Moeten we dit echt gaan koken? - GUIDO CAMPS Een frikandel- broodje met asperge in plaats van vlees uit het boek van Job Perry. Rechts: consommé van tomaat van Antwerpenaar Seppe Nobels. FOTO'S UIT BESPROKEN BOEKEN Toko Lo. Indisch bakboek van Lola van Ruler is verschenen bij Carrera (€29,99). Een kookboek, 450 klassiekers van Seppe Nobels, Lannoo (€45). HOMAKASE T i Homakase. Stap voor stap home made sushi van Oof Verschuren, Nijgh Van Ditmar (€34,99).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 70